#normalizebreastfeeding?

Australian Elle-lehti rohkaistui asettamaan kesäkuun numeronsa kansikuvaan poikaansa imettävän huippumalli Nicole Trunfion.

Vaikka olenkin jo kunnostautunut kaikenlaisen imetyspainostuksen vastustajana, en tietenkään ole imetyksen vastustaja. Minusta imetys on tärkeää ja kaunista, ja tällaiset kansikuvat tietysti hieno tapa tuoda esille tätä täysin luonnollista vaihetta äitien ja lasten elämässä. Kyseisellä kuvalla halutaan myös ottaa kantaa julkiseen imetykseen, joka on aika ajoin tapetilla ja josta ollaan monta mieltä.

Minäkin olen julkisen imetyksen suhteen liikkeellä avoimella mielellä, mutta toisaalta tässäkin asiassa maalaisjärki rules.

En todellakaan ymmärrä mielipiteitä, joiden mukaan äitien pitäisi lukittautua vessoihin imettämään. Miksi vauvan pitäisi ruokailla toiletissa, emmehän me täysikasvuisetkaan ihmiset niin tee? Joku tapakouluttaja taisi tovi sitten vaatia äitejä hoitamaan imetyksen oman kotinsa rauhassa ja vasta sitten lähteä ihmisten ilmoille. Ei se nyt ihan niinkään taida toimia. Vauvathan syövät, kun niillä on nälkä ja se niillä taitaa olla aika usein. Ei äitejä ja vauvoja voi pakottaa piileksimään imetyksestä vaivaantuvia ihmisiä kodeissansa. Heidän täytyy saada liikkua vapaasti ja vauvojen ruokailla silloin kuin nälkä on. Mökkihöperyys iskee äiteihin vähemmästäkin.

Toisaalta kuitenkin miettisin tässäkin asiassa ihan kohtuutta ja peruskohteliaisuutta. Ei sitä valtaisaa maitoutaretta tarvitse täysin valtoimenaan pullauttaa esille suureleisesti keskellä ruuhkakahvilaa ihan vain provosoidakseen kaikkia muka-ahdasmielisiä alastomuutta kauhistelevia ihmisiä. Varmasti pieni häveläisyys on paikallaan. Ei ole liikaa vaadittu, että kääntyy nakuine nänneineen siellä kahvilassa vaikka vähän pois päin leivoksiaan kaikessa rauhassa nauttivista ihmisistä.

Täytyy kuitenkin muistaa, etteivät äitiyteen ja lapsiin liittyvät asiat ole kaikille ihmisille arkipäivää ja niin luonnollisia juttuja kuin äideille itselleen.  Äidit näkevät toistensa tissejä kyllästymiseen asti, muttei voi olettaa, että jokainen kaduntallaaja olisi täysin sinut alastomien ruumiinosien kanssa. Tissi on kuitenkin tissi. Ei se siitä muuksi muutu, vaikka siitä hetkeksi vauvanruokaa tuleekin.

En itse edes haluaisi paljastaa tuntemattomille ihmisille rintojani täysin vapaasti, sillä omani eivät ainakaan taatusti ole tarkoitettu pelkästään imetykseen. Minun tissini ei ole yhtä kuin maitopullo. Ja koska en muutenkaan esittele julkisesti paljaita rintojani, en halua tehdä sitä imettäessänikään. Uskon, että lapsen ruokkiminen hoituu muutenkin kuin heittämällä täysin häpeilemättä tissit tiskiin kaiken kansan nähtäville.

Toisaalta myös paljaita pintoja hysteerisesti pelkäävien ihmisten soisi kasvattavan itselleen vähän paksumman nahan. Kaikkihan me olemme alastomia vaatteidemme alla ja kaikilla meistä on jonkinlaiset rinnat. Alastomien sellaisten näkeminen ei voi kaataa kenenkään maailmaa. Voi myös toki pohtia, olisiko ihan mahdoton ajatus olla tuijottamatta niitä tissejä, jos sellaiset jostakin esiin ponnahtavat. Newsflash: alastomien rintojen näkemiseltä voi välttyä kääntämällä päätään ja katsomalla jonnekin muualle.

Vaikka siis penäänkin kohteliaisuutta ja pientä häveliäisyyttä, olen ehdottomasti sitä mieltä, että äitien pitää voida imettää siellä, missä vauvalle nälkä sattuu iskemään. Olen imetysvapauden puolestapuhuja. Haluan, että äidit saavat vapaasti päättää missä ja milloin imettävät ja imettävätkö ollenkaan. Ilman pelkoa tuomituksi tulemisesta.

elle1

Seuraa blogia Bloglovinissa // Facebookissa // Blogilistalla // Instagramissa

4 Comment

 1. Aamen!

  Joku vihdoinkin pystyi sanallistamaan mun ajatukset!

  Hermot menee semmoseen että ois pakko olla okei jakaa Facebook-feedis kuvia tisseistään imetyksen varjolla. Ei mulla oo imetystä vastaan mut kun asian voi tehdä korrektisti. Jos et jaa muutenkaan tisseistä kuvia Facebookissa, miks pitää jakaa kun imettää??? Kivat imetyskuvat on fine, sitä en sano, mutta kun joistakin näkee enemmän tissiä kuin lasta….

 2. Jahuu, allekirjoitan tästä jokaisen sanan!
  Kerrankin mulla ei oo mitään muuta sanottavaa, vaikka puhutaan imetyksestä. 😀

 3. Mä en vaan mitenkään jaksa uskoa, että kukaan imettäjä oikeasti ”heittää häpeilemättä tissit tiskiin”, haluaa tehdä imetyksestään numeron tai provosoida! Kyllä sellaiset ajatukset on kaukana silloin, kun on jossain julkisella paikalla ja vauvalla tulee nälkä. Okei, ehkä tässäkin poikkeus vahvistaa säännön ja voihan JOKU… Mutta uskon silti, että tällaiset julki-imettäjät on ihan oikeasti harvassa. Ne tissit ”heitetään tiskiin” lähinnä julki-imetystä vastustavien puheissa, ja kuinkahan moni näistä puhujistakaan on sellaista tapahtumaa oikeasti päässyt todistamaan? Tai ehkä mä sitten olen jotenkin turhan hyväuskoinen.. 😀 Itselläni siis 9 kk ikäinen tyttö, jota olen imettänyt vaikka missä – aina mahdollisimman huomaamattomasti, imetyspaitaa käyttäen ja selkääni mahdollisuuksien mukaan muille kääntäen.

  1. Ei tietenkään varmasti suurin osa ”tavallisista” imettäjistä näin tahdo tehdä, mutta kyllä meitä tänne mahtuu kaikenlaisia. Toisethan ovat sitä mieltä, että naisten rinnat pitäisi ”vapauttaa” ihan kokonaan. Toisaalta ymmärrän tämänkin pointin. Ymmärrän, että joku ajattelee, etteivät naisen rinnat ole kummoisemmat kuin miehenkään, mutten itse ajattele näin.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.