Mitä on ja mitä puuttuu?

Tänään laskettuun aikaan on tasan kuukausi (!) Siispä ajattelin tehdä vähän inventaariota siitä, mitä tarvikkeita meillä onkaan vauvalle valmiina ja mitä puuttuu.

Nämä on hankittu

Äitiyspakkaus meiltä tietysti jo löytyy ja sillähän pääsee jo pitkälle. Siellä on vaatteiden lisäksi esimerkiksi petivaatteita, kylpypyyhe, kynsisakset, kuumemittari, hammasharja, hiusharja ja kylpylämpömittari.

Turvakaukalo. Tämä lienee yksi tärkeimmistä, ellei jopa tärkein hankinta ennen kuin vauva on syntynyt. Baby kun täytyy saada turvallisesti sairaalasta kotiin ja kulkuväline on yleensä auto. Ostimme Gracon kaukalon telakoineen ja rattaineen ystävältä käytettynä.

Vaunut on jo hankittu, joskin ne tulevat isosiskoltani käytettyinä eivätkä vielä fyysisesti ole täällä meillä. Minulla ei ollut tarvetta hifistellä vaunujen kanssa, joten otan mielelläni nämä laadukkaat mutta vanhat vaunut käyttöön. Tsekkaamme sitten tilanteen mukaan, tarvitsemmeko sittenkin vaunuiltamme sellaisia ominaisuuksia, joita näissä vaunuissa ei ole ja hankimme toisenlaiset jos tarvetta.

Rattaat sain testiin Stokkelta ja kyseessä ovat näppärät Stokke® Scoot -rattaat. Näillä ei Pohjois-Helsingin loskaisilla kaduilla rymistellä, mutta esimerkiksi kaupunkiin ja toisaalta Harjavallan-reissuille ne lähtevät taatusti kätevyytensä vuoksi aina mukaan.

sänkyrattaat

Gulliver-pinnasänky, Ikea, Stokke® Scoot -rattaat

Pinnasänky ja petivaatteita. Tämän hetken toivomus on, että vauva nukkuisi omassa sängyssään alusta alkaen ja perhepeti ei tulisi meillä kysymykseen. Ostimme kuitenkin Ikean Gulliver-pinnasängyn (josta saa toisen laidan irti), jotta sängystä voi rakentaa kätevän ”sivuvaunun” meidän sänkyymme. Tämä ominaisuus helpottanee yösyöttämisiä. Sänkyyn on myös hankittu jo patja, laitapehmuste, patjasuojus ja lakana. Muutama ohut peitto löytyy myös. Alakerrassa vauva voisi nukkua päiväuniaan ainakin aluksi äitiyspakkauksen laatikossa.

Itkuhälytin. Tämän saimme lahjaksi jo aikoja sitten miehen siskolta, joka osasi kertoa, että Philips Avent -itkuhälytin on hyvä ja luotettava.
tavarat2Vaatteita. En osaa yhtään arvioida, onko meillä tarpeeksi ja oikeanlaisia vastasyntyneen kokoisia vaatteita, mutta näitä nyt onneksi saa lisää melkein sormia napsauttamalla myöhemminkin. Voi myös olla, että helteet iskevät heinä-elokuussa ja meidän vauva hengailee vaippasillaan ensimmäiset elon hetkensä. Pidin kuitenkin huolta, että meiltä löytyy heti tumput, sillä neuvolahoitaja muistutti, että vauvalla voi olla pitkät kynnet eikä niitä saa heti leikata. Tumpuilla estetään raapiminen. 

tavarat7

Muuta tavaraa. Olen saanut testiin, lahjaksi ja lainaan kaikenlaista tarpeellista. Vaippoja esimerkiksi löytyy jo vaippakakun ja parin paketin verran. Kaapissa on kasa harsoja ja liivinsuojuksia. On tuttipullo, puhdistuspyyhkeitäimetysteetätutteja, niistäjä, puruleluja ja uniriepuja. Jopa rintamaidon säilytyspusseja jo löytyy, koska niitä sai puoleen hintaan muuttavasta apteekista ja nappasin mukaan. Vauvan pesuun sain Acolta saippuaa, shampoota ja öljyä, joissa on vain elintarvikkeiksi hyväksyttyjä, ympäristöystävällisiä ainesosia ja ne ovat siis vaarattomia nieltynäkin. Jopa hyppykiikku muuten on jo valmiina, sillä sain sellaisen lainaan ystävältä.

– (edit) Myös syöttötuoli meiltä jo löytyy, mutta tässä ei tietystikään aivan pientä vauvaa istuteta. Kyseessä on sama tuoli, jossa minäkin olen vauvana ruokaillut. Maalaamme vain kuluneen pinnan uudelleen.

tavarat5

tavarat3

tavaratpeitto

Sain suomalaiselta, kestävää kehitystä tukevalta Aarrekidiltä vauvanvaatteita ja kuvassa näkyvät tumput ja peiton. Verkkokaupassa alkoi tänään ale ja esimerkiksi tuo kuvan Raita-peitto on 40 prosentin alennuksessa. 

Nämä puuttuvat vielä

Hoitopöytä piti jo ostaa Ikeasta, mutta olivat mokomat loppu. Ostamme todennäköisesti ihan sen kevyimmän ja halvimman mahdollisen, jota voi pitää kylpyhuoneessa lavuaarin vieressä ja jonka saa helposti heivattua varastoon, kun käyttöä ei enää ole. En ole aivan päässyt jyvälle sellaisten isojen ja kalliiden hoitopöytäkokonaisuuksien tarpeellisuudesta. Itse toivon, että hoitopöytä on pesuja varten mahdollisimman lähellä lavuaaria ja esimerkiksi lastenhuoneessa on sitten ihan tavallisia huonekaluja vaatteiden säilytykseen.

Kantoreppu on meille ihan ehdoton hankinta. Tuskastun jo katsomisesta, kun näen äitien roudaavan vauvojaan ruuhkaisissa ostoskeskuksissa tai lomakohteissa vaunuilla ja rattailla. Haluan opettaa vauvan heti alusta asti liikkumaan tyytyväisenä repussa rinnalla. Helpottaa varmasti kummasti liikkumista. Olen ottanut jo hiukan selville, mitä eroa on esimerkiksi Baby Björnin ja Manducan ergonomisissa kantorepuissa, muttei selvää suosikkia ole pelkän lukemisen perusteella tullut.

Kylpyamme. Tämäkin tietysti aivan pakollinen hankinta, jonka olisin jo Ikeasta tehnyt, mutta mies oli sitä mieltä, ettei osteta vielä tilaa viemään. Ihan hyvä päätös sikäli, että kaikki kamat remppakylpyhuoneestamme ovat tällä hetkellä ripoteltuna ympäri muuta asuntoamme.

Sitteri. Tästäkin ollaan äitien keskuudessa vähän monta mieltä, että tarvitaanko vai ei. Jotkut sanovat, että ihan ehdottoman tärkeä hankinta ja jotkut, että eivät ole kaivanneet ollenkaan. Jotenkin näin etukäteen tuntuisi, että olisi kätevää, että olkkarin lattialla olisi tuoli, johon laskea vauva hytkymään. Toisaalta taas, onko huono homma, että lapsi oppii esimerkiksi rauhoittumaan vain ainaisella hytkymisellä? Tiedä näistä sitten.

Leikkimaton suhteen minulla on pienoinen dilemma. Niistä nimittäin 99,9 prosenttia ovat aivan susirumia. En haaveile vauvalle mistään yksivärisestä, kivestä veistetystä design-alustasta, koska tiedän kyllä, että babyt nauttivat väreistä ja muodoista. Mutta jotain rajaa nyt rumuudellakin. Luulen, että ainoa vaihtoehto olisi tehdä matto ja kaari itse, kun vain osaisi. Esimerkiksi Oi mutsi mutsi -blogin Elsa teki aikoinaan tosi hienon maton itse Marimekon kankaasta. Olen suorastaan kädetön mitä tulee käsitöihin, joten taidan olla todella pulassa tässä esteettisen silmäni ja keskellä kämmentä olevan peukaloni kanssa.

Hoitolaukku. En ole koskaan käsittänyt, miksi vauvan hoitolaukun pitää olla joku tietty vauvan hoitolaukku? Onko siinä jotain ominaisuuksia, joista en tiedä? Miksei se voi olla joku kiva, ihan normaali naisten laukku, mihin vain laitetaan vauvan tavaroita? Olen laukkufriikki enkä missään nimessä aio ostaa laukkua, jonka nimi on vauvan hoitolaukku. Tällainen vauvan tarvikkeiden laukku tietysti on hyvä olla. On kätevää, että laukku on aina sama, siellä on samat, tarpeelliset kamat ja se on näppärä napata mukaan. Mutta meillä se tulee olemaan joku ihan normaali käsilaukku täynnä vauvakamaa.

Tarvitaanko?

Imetystyyny. En ole ostanut juurikaan mitään imetykseen liittyvää etukäteen, koska imetyksestä ei tietystikään voi mennä takuuseen. Harmittaisi entistä enemmän, jos imetys ei onnistuisi ja vieressä kököttäisi valtava tyyny muistuttamassa asiasta. En tiedä, onko tyyny muutenkaan ihan must have -juttu, mutta sellaisen olen aika monella äidillä nähnyt.

Rintapumppu. Tämä menee samaan kastiin, eli ostetaan, jos on tarvetta. Jos imetyksen ja maidontulon suhteen ei ole mitään ongelmaa, luulen että haluan ihan sähkökäyttöisen version. Suuri unelma olisi se, että pystyisin imettämään ja vauva ruokailisi tyytyväisenä sekä rinnasta että pullosta. En silti oleta, että kaikki sujuisi näin hyvin.

Unohdinkohan jotain elintärkeää? Saa muistuttaa ja antaa vinkkejä tarpeellisista hankinnoista!

tavarat8

tavarat1

 Seuraa blogiani Bloglovinissa // Blogit.fi:ssä // Facebookissa // Instagramissa // Blogue.fi:ssä

67 Comment

 1. Hyvällä mallilla teillä on homma :)! Monet noista tarvikkeista on juuri sellaisia, että osa tykkää ja osa ei ole kaivannut. Osan tosiaankin ehtii hommata sen jälkeen, kun vauva on syntynyt ja mikäli tarvetta ilmenee. Rintapumppua en itse heti hommannut, mutta näin vauvan ollessa 4kk voin jälkiviisaana todeta, että maidon pumppaaminen pakastimeen olisi ollut järkevä aloittaa jo aiemmin. Mutta sain pumpun sitten myöhemmin ja silti olen oppinut pumppaamaan ja vauvakin juomaan tarvittaessa pullosta 🙂 Minulla oli kantoliina heti alusta olemassa, mutta jotenkin olen kokenut sen käytön vähän hankalaksi. Kantoreppu vaikuttaa omasta mielestäni kätevämmältä käytössä! Sitteriä meillä ei ole, enkä ole kaivannut. Olen pitänyt vauvaa lattialla alusta asti paljon ja ihan pikkuisena sohvan nurkassa ”divaaniosassa”, mistä ei varmasti pääse putoamaan. Imetystyyny on ihan kätevä, mutta periaatteessa pärjää kyllä tavallisilla sohvatyynyilläkin.

  1. Jep, rintapumppu on hyvä olla valmiina ja onneksi saankin sellaisen lainaan. Kantoliina vaikuttaa mustakin vähän hankalalta 🙁

 2. Hoitolaukusta sen verran (tässä lapsettomana kommentoin :D), että muutenhan mikä vaan käsilaukku ajaa saman asian, mutta mitäs sitten kun miehesi lähtee lapsen kanssa jonnekkin?
  Lähteekö hän käsilaukkusi kanssa ulos vai olitko ajatellut mihin hän laittaa vauvan tavarat?

  1. Hyvä pointti! En tosin ajatellutkaan laukuksi mitään meganaisellista ja vaaleanpunaista vaan ihan peruslaukun, jota miehenkin itsetunto antaa periksi kantaa 😀 Minusta myös vähän tuntuu, ettei hän pahemmin lähden mihinkään ulos varsinaisesti vauvan kanssa vaan esimerkiksi vanhemilleen tai kavereilleen, jonne nyt voi kiikuttaa ihan millaisen laukun tahansa mukanaan 🙂 eivät ne varsinaiset hoitolaukutkaan ehkä mitään supermiehisiä ole, hehee 🙂

 3. Vaikuttaa mielestäni ihan hyvältä listalta! Tuskastelimme itsekin leikkimattojen rumuutta. Vauvan kummit löyslvät verkkokauppa.comista söpön pingu-leikkimaton, joka miellyttää myös meillävanhempien silmää ja vauvakin viihtyy siinä.
  Imetystyynylle annan peukun, meillä käytössä Doomoon pienempi malli. Vauvaa pystyy myös pitämään tuetusti sylissä tyynyn avulla eli isi-ihminen ja kyläilijät ovat myös tätä hyödyntäneet.
  Sitteriä meiltä ei löydy ja olen vähän kahden vaiheilla sen tarpeellisuuden suhteen. Kunhan saadaan aikaan testata kantoliinaa ja nähdään viihtyykö vauva liinassa, tehdään päätös sitterin suhteen.

 4. Meillä sitteri oli ehdottomasti tarpeellinen, kun piti saada vauva hetkeksi pois sylistä esim.ruuan laiton ajaksi. Meillä kun pojalla oli vauvana refluksia niin viihtyi huonosti lattialla. Kantoliinaa/-reppua meillä ei ollut. Hoitopöydän ostimme Ikeasta, hyvä ostos on ollut ja palvelee nyt hyvänä säilytystilana. Pinnasänky on myös Ikeasta, siinä onkin sänkyä ihan kouluikäiseksi saakka kiitos vaihtolaidan. Rintapumppu oli myös tarpeellinen, tosin meillä sen käyttö jäi lyhyeen kun poika vihdoin viimein oppi syömään rintaa oikein. Ostin pumpun sähkökäyttöisenä, hyvä valinta vaikka vähälle käytölle jäi. On silti mukavampi käyttää ja aikaa säästyy käsikäyttöiseen verrattuna.vaunu/ratasyhdistelmä on ollut kovalla käytöllä, olen ollut tyytyväinen Emmaljungiin. Nyt kun lapsi on vajaa 2 vee niin vasta nyt hankimme matkarattaat ja ne vain sen vuoksi että Emmaljungan rattaat vie valtavan tilan takakontista. Kaikkiin isompiin vauvantarvikehankintoihin oon ollut tyytyväinen. Vaatteet, lelut jne ja niiden määrä on minusta makuasia, meillä ne oli käytettyjä pääosin ja uutta ostettiin tarpeen mukaan. Osa vauvantarvikkeista on jo myyty eteenpäin, osa säästetty. Jos meille toinen lapsi tulee niin joitain hankintoja tekisin toisin, mm.amme jäi meillä vähälle käytölle kun sylissä suihkutuolissa itse istuen vauva oli mielestäni helpoin pestä. Tämäkin on tietysti makuasia. Kokemus opettaa kyllä mitä tarvitsee. Ja jos saatte käytettynä tai lainaksi juttuja niin hyödyntäkää ne sillä osa tarvikkeista saattaa jäädä vähälle käytölle. Me saatiin vaunujen mukana hoitolaukku jota on käytetty vasta nyt ekoja kertoja reissussa, muuten oon pärjännyt hyvin tavallisella olkalaukulla. Ei sitä sitten kuitenkaan isoja tavaramääriä laukussa kanna vaan muutamilla jutuilla pärjää kyllä kaupungilla asioinnit jne. Tsempoiä loppuraskauteen! Meillä oli la heinäkuussa -13, tosin synnytys meni kuitenkin elokuulle.

 5. Hyvin teillä on tavaraa. Ei kannata olla sen nukkumisen kanssa ihan ehdoton, ettei siis perhepedissä. Itse ajattelin täysin samoin ennen vauvan syntymää mutta olinkin synnytyksen jälkeen niin kipeä että hyvä kun pääsin sängystä ylös. Siksi katsottiin parhaaksi että vauva nukkuu meidän sängyssä niin pitkään kunnes kivut on hallinnassa, ihan imetyksen helpottamiseksi. Ja kivut oli myös kovia liikkuessa joten en halunnut ottaa riskiä että tiputan vauvan jos äkisti sattuu. Itse olen ollut sitteriin tosi tyytyväinen ja vauva viihtyy siinä todella hyvin. Meidän sitteri ei hytky (siis keinu) jos sitä ei varta vasten heiluta. Nyt reilun kuukauden ikäisenä vauvallakin alkaa olla sen verran voimaa että saa sitä itse heilutettua. Jos vauva on aamulla herännyt ennen minun suihkuun menoa niin sitten hän istuu sen aikaa sitterissä kunnes saan itseni puunattua. Samoin aamupalaa syödessäni vauva on sitterissä ja pöydän päällä niin siinä samalla saa seurusteltua. Ja muutenkin kun pitää laskea pois käsistä. Vauva myös itse nukahtaa sitterissä, ilman hytkyttelyä. Itse kyllä suosittelen kovasti.

  Meillä on kokoontaitettava hoitopöytä kylpyhuoneessa, itse olen nimenomaan vesipesun kannalla, siksi halusin hoitopöydän lavuaarin viereen. Vauvan huoneessa on vaatekaappi vaatteille ja muille tavaroille.

 6. Onko teillä siis useammat rattaat/vaunut tulossa käyttöön vai ymmärsinko lukemani väärin..?:)

  Meillä oli myös alusta alkaen selvää, ettemme nukuta vauvaa perhepedissä. Pinnasänky tuntui kuitenkin liian ”isolta paikalta” laittaa heti nukkumaan siihen vaikka sängyn viereen se olisi tullutkin. Joten vuokrasimme ensisängyksi vaavisängyn, joka on ollut kauniin ulkonäkönsä lisäksi myös tosi kätevä liikkuvine renkaineen!

  Tumppuja ja harsoja meillä oli etukäteen luuloni mukaan jo tarpeeksi hankittuna, mutta näitä molempia piti käydä ensimmäisillä viikoilla ostamassa lisää, ettei tarvinnut olla kokoajan pyykkiä pesemässä sitä kun tulee muutenkin vauvalla yllättävän paljon. Tumppuja tarvitaan edelleen (vauva 2kk) vaikka kynsiä leikkaankin säännöllisesti, mutta vauva kun ei täysin hallitse vielä käsiensä liikkeitä niin edelleen raapii vahingossa naamaansa ikävän näköisiä naarmuja ilman tumppuja. Harsoja taas on tarvinnut läjäpäin koska vauva on ollut kova puklailemaan. Aina on läjä pesussa ja läjä puhtaana kaapissa 😀 Tumppuja menee samaa tahtia myös pyykkiin juuri tuosta puklailusta johtuen, kun hän pyyhkii omaa pukluaan suupielistä tumppuihin.

  Jos tuttia haluaa opettaa vauvalle niin niitäkin kannattaa olla mielestäni useampi. Muualla(kin) kuin kotona liikkuessa ainakin itse olen ollut tarkka tutin hygieniasta. Jos tutti on päässyt putoamaan kadulle, kaupan lattialle tai ”nuohonnut” ulkovaatteissa yms ja sitä ei ole päässyt heti pesemään on ollut helppo antaa itkevälle vauvalle laukusta toinen tutti ja pestä likaantunut sitten myöhemmin kotona. Meillä tutteja on 4kpl eikä yhtään liikaa 😉

  Minulla on siskoltani lainassa Manducan kantoreppu, mutten oikein repun kantotapaan ihastunut. Luontevammalta itsestä on ollut kantaa vauvaa liinassa, sen mitä nyt ylipäätään häntä kannan. Mutta makuja on monia 🙂

  Sitteriä ei meillä ainakaan olla tarvittu. Vauva on ollut tyytyväinen ja viihtynyt kyllä hyvin ihan vaavisängyssä, jonka olen voinut kärrätä lähelle ja sohvallakin peiton päällä makoillen. En itse tajunnut edes miettiä koko sitteriä, mutta eipä sitä ole tarvinnut hankkiakkaan.

  ”Hoitolaukkuna” itse pidän vauvalle Fjällrävenin kånken reppua ihan syystä että vauvalle kun on mukana (luonnollisesti jossain vaiheessa ovat myös käytetty joten kosteita yms.) kakkapyyhettä ja pukluharsoa niin pidän mielellään ne erillään omista tarvaroistani ja laukuistani. Vauvalle omiin tarpeisiin oma ja minun laukut pysyköön minulla ilman vauvan ”tuoksuja” 😉

  Imetystyyny on ollut itselläni ainakin kotona imettäessä aina käytössä. Baby Stylestä loysin kivalla kuosilla, kodin sisustukseenkin mätsäävän valkoharmaan yksilön. Imetysmukavuutta on lisännyt, kun on tyyny, jonka avulla asettautua ergonimisemmin imetyspuuhiin.

  Rintapumppua en ollut tajunnut ajatella, mutta onneksi siskoni oli sellaisen ja ihan käsikäyttöisen (en ole itse kokenut työläänä) antanut minulle lainaan jo ennen vauvan syntymää sillä sitä tarvitsin jo sairaalasta kotiutuessani tyhjentämään painetta maitoa täyteen pakkautuneista rinnoista. Ja maitoa tullessa ylen määrin ja sen pakkautuessa pumppailin alkuun päivittäin estämään tukoksia ja uhkaavaa rintatulehdusta. Nyt on pakkasessa maitoa hetkiin, jolloin mies voi antaa pullosta, kun minä käyn ilman vauvaa jossain tai vaikka halutessani nukkua yhden syötön ohi 🙂

  Onko sinulla rintakumeja? Itse tarvitsin niitä jo sairaalassa vauvan imiessä toiseen päivään mennessä karaistumattomat nännit rakkuloille ja verille. En olisi selvinnyt imetystaipaleen alussa hengissä ilman kumeja!;)

  Tässä oli omia pohdintoja vauvan tarvikkeiden tarpeellisuudesta hurjalla kahden kuukauden kokemuksella 😀

  1. Hyviä vinkkejä, kiitos miljoonasti!! Meillä on siis vaunut ja (matka)rattaat. Ja itse asiassa tosiaan vielä lisäksi rattaat, joihin voi kiinnittää tuon turvakaukalon 😀 eli pyörävempeleitä riittää 😀

 7. Bepanthen rasvaa ja talkkia vauvan pyllylle jos ja kun tulee vaippaihottumaa.

  1. Hyvä kun muistutit! 🙂

   1. Hannahoo says: Vastaa

    Sinkkivoide on parempaa vaippaihottumaan, mutta kesällä meilläkin käytössä talkkia taipeisiin kun hikoaa 🙂

 8. Hoitopöytä on musta ihan turha muutaman kuukauden päästä, joten ehkeu kannata rahallisesti liikaa panostaa. Alkuun toimi, mut kääntyilevän vauvan vaipat on usein kivempi vaihtaa vaikka lattialla. 😀
  Rintapumppu ois kyllä kätevä apu maidonnostatukseen heti alusta asti. Imetystyynyä en ite oo tarvinnut, kun sekin on tarpeellinen lähinnä ihan pikkuvauvana ja meillä asian on ajanut ihan isot normityynyt. Toivottavasti et pidä tätä kiihkoilevana tai painostavana, mut itse jälkeenpäin ajattelin, että kunpa oisin tiennyt Imetyksen tuki Ry:n Fb-sivusta jo raskausaikana! Suosittelen lämpimästi liittymään. Sieltä saa hyvin apua yleisimpiin imetykseen liittyviin ongelmiin jo lukemalla muiden tukipyyntöjä. Ja hyviä neuvoja on myös imetyksen ja pullottelun yhdistämiseen, oman maidon pumppailuun… Samoin imetyksen lopettamiseen, kun se tulee ajankohtaiseksi.
  Sitteri oli satunnaisesti käytössä muutaman kuukauden iässä, ihan pienenä meidän vaavi ei viihtyny, nyt mönkii jo lattialla. Kantorepun merkillä ei kai niin ole väliä, mutta vauvan mukavuuden kannalta se ergonomia on tärkee. En itekään haluis pelkkien haarojen varassa roikkua. 😛 Mä ostin trikoisen kantoliinan kuitenkin, vaikka reppua eka mietin. Aika samat varustukset meillä oli alkuun, ja noilla kyllä pääs pitkälle.

  1. En tietenkään pidä, tosi monet ovat suosittelleet tuota Imetyksen tukea!! Täytyy ehdottomasti tutustua 🙂 Rintapumpun saankin manuaalisena versiona lainaan. Hyvä tietää että se voi olla tosi tärkeä heti alkuun!

  1. Juu ei missään nimessä rintareppua ole tarkoitus hankkia! Ehdottomasti kantoreppu.

 9. Suosittelen hankkimaan manducan tai tulan. Baby Björnillä on huono maine, sillä se ei ilmeisesti ole ergonominen vauvalle eikä kantajalle. Lisäksi bb:llä voi kantaa kasvot menosuuntaan, mitä ei suositella tehtävän.
  Kokemuksesta voin myös sanoa, ettei sellaisilla pikkuniistäjillä tee mitään. Kannattaa sen sijaan ostaa kunnon nenäfriida ja keittosuolatippoja tai – suihke.
  Hoitolaukut eroaa tavallisesta laukusta niin, että niissä yleensä on mukana taiteltava hoitoalusta (tosi kätevä ja meillä ainakin paljon käytössä!) ja lisäksi niissä saattaa olla termostasku. Hoitoalustan takia ei kyllä kannata hoitolaukkua hommata, vaan ihan pyyhe tai kertakäyttöalustat on myös toimivia. 🙂

  1. Joo minäkin huomasin, ettei niistäjällä oikein tee mitään. On niin onneton se imuteho, ettei nenästä saa sillä mitään tulemaan. Vauvan nenän mennessä tukkoiseksi, me ostettiin apteekista sellanen letkuhässäkkä, jolla imettiin, toimi hyvin! Ja toki keittosuolatippoja käytettiin samalla..

  2. Manduca on harkinnassa! Miksi kasvot menosuuntaan -toiminto huono?

   1. Kun vauvalla on kantovälineessä kasvot menosuuntaan, tulee tällöin hänelle liikaa ärsykkeitä, eikä vauva voi kääntää katsettaan pois päin tai suojaan. Lisäksi kasvot eteenpäin kantaessa selkä ei ole vauvalle luontaisessa c-asennossa, vaan suorassa. Ergo360-kantoreppu on ainoa, jossa vauvaa voi kantaa kasvot eteenpäin vauvalle ergonomisesti, mutta siinäkin on ikäraja (muistaakseni n. 6 kk), jonka jälkeen tuota suositellaan.

    1. Hannahoo says: Vastaa

     Babybjörnissä vauva roikkuu vain haarojensa varassa, ei siis ergonominen. Meillä oli manduca lainassa, nyt ostin kakkoselle tulan, johon olen tyytyväisempi. Mandukassa tuntuu että liian monta narua roikkuu joka suunnassa, Tulassa riittävät säädöt ja istuu minun päälle paremmin. Meillä ei esikoinen rauhoittunut isänsä kanssa kaksistaan ollessaan oikeastaan muualle kuin kantoreppuun/syliin, joten oli meillä ekoina kuukausina kovassa käytössä.

     1. Baby björnin uudessa mallissa ei käsittääkseni roiku haarojen varassa vaan ihan kuten manducassa/tulassakin (?)

 10. Hej!
  Hyviä hankintoja teillä jo, kyllä noilla pärjää. Sitteristä sen verran että senhän ei tarvitse hytkyä jatkuvasti, siihen voi vaan laskea vauvan ihmettelemään ja se on aika kätevä jos / kun haluaa käydä suihkussa ja muita aikuisia ei ole kotona!

  1. Joo näin mäkin käsitin, kyllä se pitää ehdottomasti hankkia! 🙂

 11. Ihan hyvältä kuulostaa tuo lista! Loppujen lopuksi on tosi yksilöllistä, mitä vauvatavaroita tarvitsee, eikä sitä lopulta voi tietää ennen vauvan tuloa. Mä tarvitsin rintapumppua heti sairaalasta kotiuduttuani, mutta ihan hyvin se olisi voinut jäädä turhaksikin tavaraksi. Onneksi kaupat ovat auki vielä synnytyksen jälkeenkin, vaikka se voikin siinä tilanteessa tuntua oudolta. 😀

  Mulle itselle imetystyyny oli tosi tärkeä väline, sain sen avulla vauvan asetettua syliin siten että sain kädet vapaiksi. Alkuviikkojen imetysmaratonit sujuivat siis aika mukavasti sen ansiosta.

  Sitterissä ja/tai leikkimatossa on se hyvä puoli, että vauvan saa laskettua edes johonkin pois käsistä. Jos teillä on Tripp Trapp, niin kannattaa harkita sitä Newborn-lisäosaa, sen ansiosta vauva pääsee enemmän osalliseksi perheen ruokailuhetkiin.

  Hoitolaukun hyviä puolia on ainakin mahdollisuus kiinnittää se roikkumaan vaunun aisoihin, erilliset lokerot eri jutuille ja ainakin omassa hoitolaukussani on oma lämpöeristetty lokero tuttipullolle.

  1. Hyvä tietää hoitolaukusta tää lämpöeristyslokero 😀 Ja joo, mä saankin manuaalisen pumpun lainaan kaverilta, joten ehdin sitä sähköistä versiota sit vielä pähkäilee jos tulee tarvetta 🙂

 12. No nyt tuli niin monta kohtaa joihin voisin vastailla mein kokemuksista, mut nää nyt tietty on taas näitä juttuja jotka menee toisilla niin ja toisilla näin ja kolmansilla taas ihan toisinpäin… mutta: hoitopöytänä paras oli kokoontaitettava vessaversio, koska se hökötin tosiaan vie liikaa tilaa ja puisessa versiossa oli liian matalat reunat – ei ehtinyt ees vaippaa heittään roskiin ku tyyppi ois jo kiepsahtanut lattialle… siinä kankaisessa korkeareunaisessa mallissa ei sit niin helposti kääntyillytkään… Kantoreppu oli must, mutta en kyllä ikinä ois selvinny kauppakeskuksissa ja reissuilla ilman rattaita. Ei se siellä repussa viihtynyt kauheen kauaa opettamallakaan eikä myöskään nukkunut ku ehkä 30 min… sitäpaitsi olis ne miten ergonomisia tahansa, niskat ja hartiat kärsi sekä Manducan että Babybjörnin kanssa.. ja aluksi oli ihan toivotonta kyetä ottaan beibiä sieltä pois yksin kesken matkan kun hän päätti raivostua kantohommaan 😀
  Sitteri oli meille must, muuten ei ois ehtinyt laittaa aamupalaa eikä tiskejä koneeseen tai käymään ees vessassa!
  Leikkimatto, sellainen älyttömän värikäs jossa on mölisevä apina oli pelastus! Saat multa jos kelpaa 😀 Värit tosiaan on aika must jotta puolisokea nyytti kiinnostuu..
  Laukku jossa on erikseen esim. termotasku tuttipullolle on aika jees, myös mun mielestä vaikka beibi ei ees maitoa pullosta juonut… mut myöhemmin vettä kylläkin. Myös taitettava vaihtoalusta oli omassa taskussaan kassissa valmiiksi, se oli tosi hyvä plus kaikki ne erilliset taskut.. sitä tavaraa kun on niin sikana ja aikaa vähän jossain Jumbon vessassa tuskastellessa :D. Mut mun laukku on kyllä päältäpäin ihan tavallinen naisten nahkaveska vaikka merkki onkin Babymel ;). Imetystyyny: ihan paras hankinta.. Aluksi kun vauva on niin yajuttoman pieni ja tissit piukeet niin asentoa oli tosi vaikea välillä löytää, imetstyyny pelasti… Myöhemmin kun laps kasvo ja tissit lörpsähti (huoh.. haha) ni ei sitä tyynyä kyllä enää kaivannu.
  Rintapumppu oli myös tärkeä aluksi, jos sitä maitoa ei vaikka ala heti heruun (niinku mulla sektion jälkeen) ni pumpulla sai kyllä apua asiaan… Käsipumppu toimi kyllä yhtä tehokkaasti ku sairaalan sähköiset joita pääsin myös testaamaan :/… mut muistan tosiaan todenneeni et onneks oli tullut hommattua se rintapumppu ettei tarvinnu heti lähtee kauppaan hommaamaan! 🙂

 13. Olipa tässä hyvä listaus tällaiselle raskauden keskivaiheen juuri ohittaneelle! 🙂 Nyt kun pahimmat pahoinvoinnit ja oksentelut ovat (toivottavasti) väistyneet, niin jaksaa jo pikkuhiljaa itsekin miettiä mitä kaikkea sitä pitäisikään ruveta hankkimaan, huh. Löysin blogisi muutama viikko sitten ja on ollut kivaa lukea. 🙂 Olisko sulla vinkata muitakin blogeja, joissa kirjoittajalla on juuri nyt raskaus meneillään? Itse löydän melkein ainoastaan jo syntyneiden/taapero-/leikki-ikäisten lasten vanhempien blogeja.

 14. Heippa!
  Meillä on laskettu aika pari viikkoa teidän jälkeen, 28.7., ja onkin ollut kivaa lukea päivityksiäsi. Samanlaisia ajatuksia on herännyt monista asioista. Tsemppiä loppuodotukseen, ja ilmoittelepa, minkälaiseen hoitolaukkuun päädyt! Se taitaa olla meillä itkuhälyttimen ja äidin imetysliivien ja muiden -vaatteiden lisäksi ainoa vielä hankkimatta oleva asia.

 15. Magdalena says: Vastaa

  Hyvällä mallilla teillä on jo hankinnat! Tosi yksilöllisiä nämä tarpeet ovat.

  Omalla kahden lapsen kokemuksella ja nyt kolmatta varten hankin vaunut, kaukalon, kantohinnat, Manducan ja imetystyynyn.

  Itse koin hoitolaukun turhaksi. Varsinkin jos vauva täysimetyksellä ei sitä kuskattavaa niin paljoa ole, etteikö käsilaukkuun mahtuisi: pari vaippaa, harso, kosteydpyyhkeet, varabody ja housut. En halua itse mitään ylimääräistä kassia raahattavaksi. Pidemmälle reissulle on Marimekon messenger -laukku, jonka voi ripustaa vaunun aisaan.

  Esikoisella oli hoitopöytä, mutta nopeasti liikkumaan alkaneen vauvan kanssa käyttö jäi vähäiseksi. Tykkäsin myös vaihtaa vaippoja sylissä (kehittää kuulemma myös motoriikkaa ). Nyt hankin vain kivannäköisen hoitoalustan, jota voi käyttää kodinhoitohuone tasolla tai lattialla. Tämä on myös tilakysymys, meillä ei ole oikein sopivaa tilaa hoitopöydälle

  Leikkimatto oli lainassa, mutta kun lapsi lähti nelikuisena ryömimään, ei se pitkää ehtinyt kiinnostaa. Tämän hankin ehkä käytettynä, jos tulee tarvetta.

  Tsemppiä tavarapähkäilyihin!

 16. Muistathan, että vaikka olisi todella lämmin, niin vauva ei välttämättä pärjää pelkissä vaipoissa. Olisi hyvä olla vaikka jokin kevyt peitto päällä. 🙂

  1. Mulle taas neuvolahoitaja sanoi, että vauvat puetaan yleensä liian paksusti, kesäkuumalla usein riittävät pelkät vaipat. Niskaa tunnustelemallahan se selviää, onko vauvalla hyvä 🙂

 17. Ihanaa, kun löysin blogisi. Kiva fiilistellä tällaista ensiodottajan blogia, missä ei jaella kasvatusfaktoja ja imetysfanaattisuutta. 🙂

  En lukenut edellisiä kommentteja, ja joku ehkä jo mainitsikin, että imetystyyny saattaisi olla hyödyllinen. Itse ainakin totesin sen käteväksi, kun niskat menivät jumiin ihan alkutekijöissä. Esikoiseni on siis pulloruokittu vauva, ja kunnon tyyny helpotti siinäkin hommassa hyvän asennon löytymistä kummasti. (Niidenkin ulkonäössä on tosin toivomisen varaa, mutta ei varmaankaan mahdoton homma tehdä uusia päällisiä).

  Tsemppiä loppuodotukseen!

  1. Ihanaa kun löysit tänne 🙂 Joo luulen, että tyyny hankitaan, mutten tosiaan vielä ole raaskinut, kun ei voi tietää varmuudella, voiko imettää ollenkaan. Lähetän miehen ostoksille, jos imetys onnistuu 🙂

   1. Ilmaisin ehkä epäselvästi, mutten siis imettänyt ollenkaan ja tyyny oli silti erittäin tarpeellinen. Sen saa tietenkin kaupasta vauvan synnyttyäkin ja kättärilläkin ovat myyneet 🙂

    1. Aaah okei!! Hyvä tietää 🙂

 18. -bebanthen (tisseihin, synnytyksessä huuliin, vauvan pyllylle)
  – topseja (vauvan navan puhdistus)
  – kaalia (kyllä. Rintsikoihin, helpottaa kipua kun maito nousee. Jos ei tule tarvetta niin voi syödä :))
  – vaippoja
  -jemmaan 1-2 korviketta ja tuttipullo ihan vaan varuiksi (itse sairastuin oksennustautiin synnytyksen jälkeen kotona ja yhtenä yönä ei vaan ollut saumaa imettää, desifioi keittämällä pullo valmiiksi)
  -gefilus kapseleita äidille (kannattaa syödä jo nyt, tekee hyvää vauvalle)
  – Disflatyl/cuplaton tipat (vauvan vatsavaivoihin on hyvä olla jemmassa)
  – 1 tutti
  -HARSOJA
  – muutamia liivinsuojia (jo synnärille mukaan)

  – sitterin/kantoliinat ja reput/ nukuttamiskuviot/ leikkikehät/imetystyynynkin ehtii sit katsoa tarpeen mukaan. Jonkun vauvan kanssa joku on must kun toisen kanssa jää nurkkaan pölyttymään.

  Imetyspumppu saattaa pelastaa alun imetystulvalta tai auttaa maidon nostattamisessa.
  Jos tuntuu ettei maito nouse kunnolla synnytyksen jälkeen osastolla niin suosittelen kokeilemaan laitoksen sähköpumppuja. Itsellä kävi näin kuopuksen synnytyksen jälkeen (esikoisesta tulvin maitoa niin että käytin yöllä terveyssiteitä liivisuojina välillä, kuopuksesta en edes tarvinnut liivisuojia) mut aina kun vauva laitoksella nukkui, kävin hetken pumppaamassa niin maito lähti siitä nopeammin nousuun 🙂

  T: kahden lapsen äiti (ja sen verran pieniä vielä et tuoreessa muistissa :))

  1. Haha kaalia?? No sitä löytyy jääkaapista, syön ihan hulluna kaalia kesäisin 😀 harsoja, vaippoja, tutteja tosiaan löytyy ja liivinsuojia, topsejakin toki, kun itsekin tarvitaan. Hyvä kun muistutit noista tipoista!

   1. Oikeasti kaalia!! 😀 siitä revitään palasia, hieman nuijitaan, levitetään rinta/imetysliiviin. Toimii oikeasti kun rintoihin sattuu alussa 🙂 itse kuulin tämän aikoinaan neuvolasta ja kahden kanssa hyväksi todettu! (Mä vieläkin muistan miehen ilmeen kun se keräsi ikkunalaudalta verhontakaa maidolta tuoksahtavia kaalinpaloja jotka olivat sinne unohtuneet 😀 :D)
    Kannattaa hommata valmiiksi muutamat imetysliivit. Sellaiset halpis pehmoversiot jotka ei kiristä ja purista mistään 🙂 ja ottaa myös synnärille mukaan 🙂
    Muita hyviä rintojen jääkaapista löytyviä hoitotuotteita ovat sitruuna, puolukka ja vichy. Auttavat sammakseen (silloin levitetään nähneille imetyksen jälkeen ja vauvan suuhun, sinne toki se vichy) ja sitruuna myös nännihaavoihin. (Kyllä, kuulostaa kamalalta mut toimii).

   2. Hannahoo says: Vastaa

    Ei kannata niitä vatsavaivatippoja ostaa kaappiin turhaan, apteekista saa kyllä nopeasti jos tarve on. Meillä ne eivät edes toimineet ja usealla tutulla ei ole ollut niille edes tarvetta. Ja kokeiltiin useampaa merkkiä. D-vitamiini on ainoa mitä kaksiviikkoinen vauva sitten tarvitsee ja siitä meillä tuli ilmavaivoja vauvalle vaikka annettiin sitä rela-versiota.

 19. Kaikkeista imukykyisimpiä superturboyösiteitä on hyvä varata kotiintuloa varten. Jos onkin kovat vuodot niin normisiteistä ei oo mihinkään 🙂

 20. Juliette says: Vastaa

  Mä kuulun kans leikkimatto-vihaajiin, mutta ihastuin IKEAn leikkikaareen. Toimii hyvin niin että vauva makoilee lattialla viltin päällä/ on sitterinki ja katselee roikkuvia leluja 🙂
  Tossa linkki siitä leikkikaaresta (vie myös ihanan vähän tilaa!!)

  (http://m.ikea.com/fi/fi/catalog/products/art/70108177/ )

  1. joo tuo olikin yksi vaihtoehto, että tekisi itse maton Marimekon kankaasta ja ostaisi tuon kaaren! 🙂

   1. Meillä on just tuo Ikean kaari, eikä sen kummempaa leikkikaarta ja vallan mainiosti on riittänyt 🙂 Vie vähemmän tilaakin kuin semmonen iso kaarisysteemi 🙂

    1. Jes, mä luulen, että hurautan Ikeaan hakemaan juurikin sen kaaren 🙂

 21. Juliette says: Vastaa

  Äskeiseen kommenttiin… *on sitterissä 😀

 22. Maidonkerääjä! Itsellä 3kk ikäinen ensimmäinen vauva, tuli ihan yllätyksenä että aluksi toinen tissi vuotaa paidat läpimäriksi kun syöttää toisesta 😀 saa myös pakkaseen talteen kivasti päivän mittaan. Mulla oli kotona odottamassa 2 imetystoppia ja 2 imetysliivit. Aika pian ryntäsin ostamaan lisää, kun KOKO AJAN sai olla niitä pesemässä. Kun imetys ei ollut vielä hallussa niin sitä maitoa todellakin tuntui olevan joka paikassa ja vaatteet märkänä. Puklut vielä päälle niin tadaa 🙂 sitteri on meillä myös ehdoton, vauva köllii siinä sen aikaa kun olen suihkussa tai ihan rehellisesti vessassa 😀 imetystyynyä en ostanut, ihan sohvan koristetyynyt on ajanu asiansa sekä vauvalla on oma tavallinen tyyny imetyskäytössä. Sivuvaunua todellakin suosittelen, helpottaa tosi paljon. Ostin etukäteen myös vauvalle särkylääkettä kaiken varalle, ei tosin olla tarvittu vielä kertaakaan. Ja oikeasti niitä megayösiteitä tarvitsee myös, toimivat myös vähän pehmusteena istuessa aluksi. Eniten meillä menee yhäkin pesuun yökkäreitä. Pissat saattaa tulla läpi, puklua jne. Niitä kannattaa olla. Ihan vastasyntyneellä parhaiten pysy tumppuina kädessä Kushies-merkkiset, saa ihan prismasta. Niissä on tarpeeksi kireä ranne 🙂 myös nännikumia suosittelen, en olisi pärjännyt ilman.. huh mikä oksennus tästä tuli, anteeksi 😀

  1. Jes, hyvä kun muistutit maidonkerääjistä!

 23. Rintapumppu (vaikka manuaalinen) on ihan hyvä, jos rintoihin meinaa tulla tukoksia tai tulehdus. Eli jos ei käsinlypsyä hallitse, niin tuo on oiva apu helpottamaan tukalaa oloa. Suosittelen myös tuota aiemmin mainittua Imetyksen tuki ry:n facebook-ryhmää. Kannattaa liittyä sinne jo ennen synnytystä.

  Kantoreppua jos mietit, niin suosittelen lämpimästi Ipanaisen liikettä Hakaniemessä. Sieltä saa asiantuntevaa palvelua erilaisista kantovälineistä ja liikkeestä voi käsittääkseni myös vuokrata kantovälineitä, jos haluaa vain testata kotikäytössä/ reissussa.

  Hoitopöytää/tasoa hankkiessa kannattaa valita sellainen, jossa on tarpeeksi korkeat sivulaidat. Tämä helpottaa siinä vaiheessa, kun lapsi alkaa pyörimään hoitopöydällä. Vaikka lasta ei koskaan saa jättää valvomatta hoitopöydällä, niin korkeilla laidoilla säästyy ainakin pahimmilta sydämen tykytyksiltä. Itse olen melko pitkä, joten selkä olisi ihan jumissa, jos pitäisi vaihtaa vaippoja sängyn päällä tai lattialla päivästä toiseeen (ja niitä vaipanvaihtokertoja tulee useita!).

  Jos kertisvaippoja käytätte, niin suosittelen tutustumaan kotimaisiin muumivaippoihin. Ovat oikein pehmoisia, neutraalin hajusia ja miellyttäviä käyttää. Esim. Liberot haisevat ihan järkyttävälle muoville. Muumivaipat uudistuivat tässä n. vuosi sitten ja nämä uudet vaipat ovat paljon parempia kuin vanhat. Muumivaipoilta voi näppärästi tilata näytekappaleita netistä.

  Meillä oli käytössä Stokken Flexi bath. Se on ollut oikein hyvä varsinkin pikkuvauva aikana. Hetken aikaa tuntui, että amme jää kovin pieneksi, mutta nyt vauvan istuessa on taas oikein sopiva. Kylpytuki oli ihan turha. Sitä ei tullut käytettyä kertaakaan, kun synnärillä opetettiin oikea kylvetysote.

 24. Mamma80 on oikeassa, kaalia kannattaa varata jääkaappiin ja ohjehan oli että rikotaan vähän kaalinlehden pintaa ja sit vuoraa niillä rinnat ja rintsikat päälle. Auttaa ihan oikeesti. Paras apu ikinä!

  Rinnanpäihin (jotka herkistyy imemisestä) lansinoh lanolin voidetta. Tätä ei tarvitse pestä pois kun vauva imee. Ja rintakumeja kannattaa varata kans muutama kappale.

  Meillä oli tricolet-merkkinen kantoliina aluksi, sitten siirrtyttiin stokken mycarrieriin. Molemmat olivat todella hyviä kun oppi käyttämään. Suosittelen.

  Oikein ihanaa loppuodotusta. Palkinto häämöttää =)

 25. Karoliina says: Vastaa

  Olen itse nyt viimeisilläni raskaana, ja tuohon imetystyynyasiaan on pakko kommentoida, että se on ollut tähän mennessä paras vauvantarvikehankintani. Ison mahan kanssa nukkumisesta ei itselläni tulisi mitään ilman sitä, joten vaikken ikinä käyttäisi tyynyä varsinaisesti imetyksessä, se maksanut itsensä takaisin jo monin kerroin. Itselläni on sellainen jättimäinen banaanin muotoinen tyyny, joka muokkaantuu vartalon mukaan. Suosittelen!

 26. Ootpa saanut paljon vastauksia!

  Pari kommenttia:
  Näin Tampereella babystylen liikkeessä puuhamaton, joka oli vaaleanruskea ja valkoinen. Itse hommasin kirpputorilta just sellaisen sikavärikkään 5 eurolla…

  Mutta muuten riippuu niin paljon lapsesta, mistä tykkää.

  Kantoliina: esikoista kannoin, kuopus karjui kuin syötävä aina kun yritin.

  Puuhamatto: eivät olleet kiinnostuneet. Kuopus karjui kuin jne. Ehkä tämä kolmas tykkää.

  Sitteri: hommasin kuopukselle, oli hänelle hyvä hankinta muutaman terveyteen liittyneen jutun vuoksi.

  Maidonkerääjä: ei tullut mieleen aiemmin, että imettäessä toinenkin rinta innostuu.

  Pumppu: mulla on ollut kaks philipsin käsikäyttöistä avent-pumppua, ostin nyt kolmannen. Monet ei saa muilla pumpulla irtoamaan mitään, mutta tolla aventilla kyllä. Kallis oli (59 e) mut toivon ett tällä kertaa pumpattu rintamaito kelpaa.

  Tutit: olitko maininnut? Ostin pari söpöä odottamaan. Oli kamalaa, kun toiseksi vanhin ei syönyt tuttia.

  Hoitolaukut: ajattelen ihan samalla tavalla! Hyvä syy ostaa itselle pari uutta tilavaa laukkua 🙂

  Nyt täällä pähkäilen, mitä sairaalakassiin, entä pidänkö sairaalassa omia vaatteita osastolla ja ehkä synnyttäessäkin.

 27. Tämä ei ole tavaravinkki, mutta tuli mieleeni että kannattaa ehkä tehdä ruokaa valmiiksi pakkaseen, ostaa pakastepitsoja tai mitä nyt tykkää syödä 🙂 Energiaa ruuanlaittoon ei todellakaan itsellä ollut kotiutuessa, ja valmis- sekä noutoruokaa tuli syötyä aika hyvin ensi viikkoina.

  1. Hyvä vinkki! Meillä on onneksi mies isyyslomalla 3 viikkoa jonka jälkeen vielä melkein täysi kesäloma, joten kokki löytyy 😀

 28. Hmm, yritin laittaa kommentin äsken kännykällä, mutta se ei tainnut onnistua.
  Joka tapauksessa, muita kommentteja lukematta, suosittelen:
  – (Sonetin) SAPPISAIPPUAA . Ihan must kakkatahroihin. Ei jää vaatteet tahrojen takia käyttämättä. 🙂
  – LANSINOH-rasvaa nänneille. Tulee ehkäpä tarpeeseen ainakin imetyksen alussa.

  Kantorepuista suosittelen esim. ergonomista Manducaa. Repun suositellaan olevan sellainen, jossa pieni voi matkustaa kasvot vasten vanhemmat rintaa. Näin hänellä on turvallisin olla. 🙂 Meillä on ollut Manduca (vieläkin käytössä kohta 1-vuotiaan kanssa) ja se on ollut kaikin puolin hyvä valinta.

  Ihania viimeisiä hetkiä raskaana! Pian teillä on tuhiseva nyytti vierellä. Voin eläytyä odotukseesi, sillä itse synnytin poikamme vuosi sitten heinäkuussa. <3

  1. Nännivoidetta on äitiyspakkauksessa nykyisin! 🙂 Manduca oli mulla harkinnassa, mutta toisaalta kyllä toivoisin, että isompaa lasta voisi sitten kantaa nimenomaan kasvot menosuuntaan, että olisi jotain katseltavaakin 🙂 tietysti pitäisi tapahtua ergonomisesti!

   1. Isompaa vauvaa (noin puolivuotiasta) voi jo kantaa Manducalla ja muilla ergonomisilla repuilla selkäpuolella, jolloin lapsi näkee paremmin ympärilleen. Etupuolella kasvot eteenpäin asento on vauvalle huono (selkä liian suora, liikaa painetta haaroissa). Ja kyllä se vauva yllättävän paljon näkee ympärilleen myös silloin, kun kannetaan kasvot kantajaan päin. T. kahden kannetun ja innokkaasti sivuilleen kuikuilleen vauvan äiti.

 29. Paria juttua vielä kommentoin, nimittäin meillä taas on hoitopöytä edelleen ihan päivittäisessä käytössä ja beibillä on ikää jo 2 vuotta. Minusta kaikkein kätevintä vaihtaa vaipat siinä hyvällä työskentelykorkeudella ja tuntuu että jos vaikka pehmeän sängyn päällä niitä laittelisi niin ne menisi helposti jotenkin vinoon/ruttuun ja sittenhän tulee vuotoja. Tyttökin on ihan tottunut siihen että hoitopöydällä pötkötetään (usein) melko rauhallisesti. Onhan se vähän lyhyt taso jo tytölle, mutta ei siinä nyt muuta enää tehdäkään kun vaipanvaihdot.

  Toinen, eli sitteri, olihan se ihan kätevä silloin kun tyty oli pieni, hän viihtyi siinä istuskelemassa ja leikki lelukaarella ja itse saatoin käydä rauhallisin mielin esim vessassa. Mutta nyt: sekin on edelleen käytössä, tyttö katselee siitä nimittäin telkkaria niinkuin paremmastakin leponojatuolista! 🙂 ja sitä asentoahan saa säädettyä ja samoin sitä hytkyykö se vai ei, siinä menee leffailta mukavasti. 😀

 30. Pitää vielä kommentoida uudestaan 🙂 Joku tuolla mainitsikin sappisaippuan. Itse en sitä ostanut ennen vauvan syntymää, mutta kun ekan kerran vaippa petti, niin ei se kakkeli lähtenyt tavallisella pesuaineella. Sappisaippuaa kun muhittaa siinä päällä niin johan lähtee. Meillä ei ole vaippa pettänyt kuin ihan muutaman kerran ja puklujenkaan takia ei ole tarvinnut vaatetta vaihtaa, vauvat ovat siinäkin kohtaa erilaisia. Mutta harsoja menee aika reippaasti, itsellä kaapissa varmaan lähemmäs 20 kpl. Olen käyttänyt päivällä ja yöllä vähintään eri harsoa, mutta tulee päivän mittaan otettua uutta kaapista koska itsellä sitä maitoa tulee niin paljon, ettei vauva ehdi kaikkea nielemään vaan valuttaa suusta osan pois. Suojaan harsolla omat ja vauvan vaatteet, ja syötön jälkeen harso onkin todella kostea.

  Maidonkerääjä on ihan loistava myös silloin kun/jos nännit menee rikki tai on muuten kipeät. Niin kerääjät suojaa, ettei rintsikat hankaa entisestään. Itsellä Aventin maidonkerääjät ja siinä tuleekin mukana sellaiset ilmareiälliset, jotka on nimenomaan tuota käyttöä varten ajateltu. Tutteja ja pulloja ei kannata yhtä merkkiä ihan kamalasti ostaa. Meillä kävi niin, että ostin 2 Aventin pulloa ja siihen seuraavan koon tuttiosat sekä Aventin ensitutit. No, meidän poika ei suostunutkaan niistä syömään tai ottamaan sitä tuttia. Neuvolasta saatiin Mam -merkin pullo ja tutti, ja nämä sopivatkin meidän pojan suuhun paremmin! Aventinhan pitäisi olla jotenkin luonnollisemman mallinen, mutta vauva joutuu sen kärjen ottamaan todella syvälle suuhun, ja meidän pojalla on aika pieni tuo imuote, joten se ei vaan käynyt.

  Sitten sitruunasta… Eilen oli aivan järkyttävä kutina nänneissä ja olivat vähän ärtyneen näköiset (sammas?) ja tietenkin tuli sitten raavittua ja hangattua kun niin kutisi. Sitten leikkasin parin syötön jälkeen sitruunaviipaleet ja laitoin ne rintsikoiden sisälle. Siinä kohtaa kutina ja tietty kirveli paheni… Mutta kun otin sitruunat pois n. 15 min jälkeen, niin kutina lakkasi kokonaan. Ja nyt ei ole mitään kutinoita ja nännit ihan normaalin näköiset. Joten toimii!

  Minulla on imetystyyny, mutta en ole kokenut sitä tarpeelliseksi. Ainakaan vielä. Muutenkaan en tue imetysasentoa tyynyillä, tuntuu, että joudun enemmän jännittämään hartioita kun tyynyt antaa periksi ja ne liukuu alta pois. Useasti tuenkin käsivarret jalkoihin (nostan niitä koukkuun tms) ja se toimii vielä hyvin. Ja muistaa vain aina rentouttaa hartiat ja laskea ne korvista alas 🙂

  Jos vaipat pettää usein, niin tottakai ensin tarkistaa, että vaippa on tarpeeksi kireällä ja ne reuna”pitsit” hyvin aseteltu. Saman koko luokan vaipat vaihtelee koon ja mallin puolesta ihan kamalasti eri merkkien kesken. Pampers on meidän kokemuksella kaikista reiluin, niin ympärysmitalta kuin pituudelta. Meillä jää Pampersissa herkästi selän puolelle löysää vaikka vaippa olisikin aika kireällä, josta se sitten falskaa. Pampers on ainut mikä meillä onkin pettänyt niin selän puolelta kuin lahkeesta. Pampersissa on hieman vaseliinia (onko se sitten hyvä vai huono?) ja siinä on verkkomainen pinta, joka ainakin meillä tarttuu pojan peppuun aika napakasti, josta se täytyy nykäistä irti kun vaippaa vaihdetaan. Tästä en oikein tykkää. Imee kylläkin löysän kakan aika kivasti, jää vain murut pinnalle. Muumit ja Liberot on pienempää kokoa. Kun Pampersissa teipit menee lähes päällekäin niin näissä jää ”oikealla kohdalle” sivummalle. Muumit on kivan pehmeitä ja Liberot todella ohuita ja Liberossa on selän puolella resori, joten istuu hyvin. Kummatkaan ei ole meillä pettänyt. Meidän poika on hieman tuhdimpaa sorttia (vatsaa ja reittä löytyy), ja silti Pampers tuntui alkuun hieman isolta vaikka painon mukaan olisi ok. Näitä vaippoja käytetään nyt sekaisin fiiliksen mukaan.

  Ja vielä kertakäyttöisistä liivinsuojista. Itsellä Helmi -merkkiset tarttuu nänneihin kiinni. Auts! Ja jos kostuvat niin päästävät kosteuden nopeammin läpi kuin Liberon suojat. Liberot ei ainakaan minulla tartu kiinni, joten niistä tykkään enemmän.

 31. Liivinsuojista sellainen suositus, että ne pestävät kestosuojat ovat potenssiin sata parempia kuin kertisversiot. Nänninpäät menevät herkästi aluksi rikki ja se tunne kun nännin iho jää paperiin kiinni… *puistatus*. Ainakin muutama vuosi sitten kestoliivinsuojuksia sai ihan Prismasta, olisko ollut 5e kaksi paria?

  Pyykin määrä tulee yllättävän paljon lisääntymään, etenkin, jos bebe on kova pulauttelija tai vilkas vatsantoiminnaltaan. Myrkytön, allergia- ja astmaliiton suosittelema pyykinpesuaine kannattaa hankkia jo etukäteen, niin voi jo vauvan vaatteita esipestessä käyttää sitä.

  Fleecepeitot ovat halpoja ja vauvan kanssa superkäteviä: kaksinkertainen fleece pitää nestettä aika hyvin (sohvalle puklusuojaksi) ja fleece nyt vaan on kiva ja pehmoinen, ei-kutittava matsku. Lisäksi peitot on helppo pestä ja ne kuivuvat nopeasti.

 32. Hyvällä mallilla teilläkin jo hankinnat!

  Meiltä löytyy tuo monen suosittelema Björn Borgin Soft Balance sitteri. Se hytkyy, jos vauva itse hytkyttää, mutta ei muuten. Joku tuossa taisikin jo mainita, että sitteri-iän jälkeen sen saa kankaan kääntämällä taaperon omaksi lepotuoliksi, mikä vähän pidentää käyttöikää.

  Oon ite vielä kahden vaiheilla kantovälineiden kanssa. Panostettiin yhdistelmärattaisiin ja luulen, että niillä mennään. Katsotaan sitten, jos kantoreppua alkaa erityisesti kaipaamaan.

  Sain itsekin Aventin käsikäyttöisen imetyspumpun kaverilta. Edellä onkin jo hyvin perusteltu, miksi se kannattanee olla käytettävissä heti alusta alkaen.

  Tuo maidonkerääjä pitää kyllä käydä vielä hankkimassa. Nena-Friidan oon jo näyttänyt miehelle Prismassa, että tietää sitten, mitä tarkoitan, jos pyydän sen perässä kauppaan lähtemään.

  Ai niin ja tän puuhamaton kanssa yritän itse pärjäillä 🙂 http://www.babystyle.fi/index.php/lelut/puuhamatot-ja-lelukaaret/fehn-puuhamatto-stripes-dots.html.

  Sen verran valmista meilläkin jo on, ettei ainakaan hätä tule, vaikka vauva jo syntyisikin. Todennäköisesti puolitoista kuukautta saadaan kuitenkin vielä ootella 🙂

 33. Björn Borgin eli tietysti BabyBjörnin 🙂

 34. Hannahoo says: Vastaa

  Yksi tuli vielä mieleen, ikeasta ostin sellaisia pikkupyyhkeitä, 10kpl/paketti. Ne on sieltä vauvaosastolta ja peppupyyhkeinä käytettiin kakkapesun jälkeen. Vaikka vedellä kuinka huljuttelee niin välillä saattoi jäädä pientä tahraa pyyhkeeseen niin oli helppo laittaa pyykkiin ja ne mahtui kivasti pinoon hoitopöydän reunalle 🙂

 35. Itse ostin leikkimaton babytown.fi nettikaupasta. Siellä on neutraalejakin värejä eikä ole kalliita. Meillä on sini-harmaa koira leikkimatto, ja ollaan tykätty. Käy vauvan huoneen sisustukseen kivasti. Ja maton kaari on tarpeeksi matalalla että alle 2 kk vauvan kädetkin yltää vahingossa osumaan leluihin. Meillä on myös toinen leikkimatto, jossa taas kaari niin korkealla, ettei sinne yllä lapsi vielä aikoihin, jos koskaan niin pitkään kun kiinnostaa lattialla maata.

  1. Tuolla onkin muuten kerrankin ihan nättejä! 😀

 36. Joku on jo saattanut edellä mainitakin, mutta hitaasti toimivalla puhelimen netillä en jaksanut odotella kaikkia kommentteja näkyville. 😀 Eli sitteristä sen verran, että meillä se oli käytössä ehkä ekat kolme viikkoa, jonka jälkeen muksu ei siinä viihtynyt. Nyt vasta (muksulla ikää 4,5 kk) ollaan otettu se uudestaan käyttöön, kun ollaan alettu soseita syömään. Toimii siis hyvänä syöttötuolina lapsen ollessa vielä sen verran pieni, ettei häntä oikeaan syöttötuoliin saa laittaa istumaan. 🙂 Ja vinkkinä voisin mainita, että kannattaa hommata sellainen malli, missä on lelukaari, tai sitten ostaa irroitettava sellainen. Syödessä meillä ei (tietenkään) leluja kaaresta ihastella, mutta toimii hyvin viihdykkeenä esim. minun laittaessa ruokaa ja muksun istuskellessa sitterissä keittiössä. 🙂

 37. Itselläni oli aikoinaan sama tuskastelu leikkimattojen kanssa! Myöhemmin bongasin Hobbyhallista tämän ihanuuden (ainakin omaan silmään aivan ihana ja hempeä yksilö) :
  https://www.hobbyhall.fi/tarjoukset/lapset-tarjoukset/fehn-bubbly-crew-puuhakeskus-vaaleansininen?

  Myöskin Mamas and papas -merkiltä löytyy suloisia beigen sävyissä olevia mattoja, mikäli rauhallinen värimaailma miellyttää silmää (;

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.