Sairaalakassin sisältö

Laskettuun aikaan on aikaa reilu kolme viikkoa, joten sairaalakassikin pitäisi kuulemma olla jo pakattuna. Meillä saattaa olla edessä ajan varaaminen synnytykseen (sektio), mutta siitä huolimatta vauva saattaa ottaa ja lähteä syntymään ennen sitä ihan omia aikojaan. Kassi on siis hyvä olla valmiina napattavaksi mukaan. Netistä löytyy jos jonkinlaista listausta, mitä sairaalaan pitäisi pakata ja teilläkin on varmasti sananne sanottavana, jos tarvikelistan kommentteja katsoo 😉 Kiitos muuten miljoonasti lukuisista kommenteistanne, tuli hyviä huomioita ja muistutuksia!

sairaalakassi3

Tällaista listaa olen tehnyt sairaalakassia varten:

Omat kamat

Kela– ja neuvolakortti, henkkarit

Kännykkä, laturi ja kamera. En tiedä tekeekö järkkärillä mitään, kun kännykässäkin on hyvä kamera, mutta ehkä otan varmuuden vuoksi mukaan.

sairaalakassi

Lukemista. Voi jäädä lukemiset lukematta, mutta tuskinpa yhdestä pokkarista haittaakaan on. Varmuuden vuoksi mukaan. Monet ottavat mukaan omaa musiikkia, mutta itse en musiikkia juuri muutoinkaan kuuntele, joten tätä ei minun tarvitse miettiä.

Lämpöpussi. Tämä lienee ainoa, itse synnytykseen tarkoitettu asia, jonka pakkaan mukaan (jos synnytän normaalisti). Pohdin TENS-laitteen vuokraamista/ostamista, mutta voi olla, että se jää nyt hankkimatta. Olen aika varma, etten jaksa sellaisen kanssa synnytyksen tuoksinassa alkaa väkertää. Lämpöpussi on auttanut jonkin verran pieneen kipuiluun, joten otan sen varmuuden vuoksi mukaan.

Omat vaatteet. Jostain syystä kammoksun hiukan sairaalavaatteita, mutta olen valmistautunut niissä olemaan. Alusvaatteet ja sukat (ehkä myös aamutakki ja jonkin oma paita yöksi) kuitenkin kuulemma kannattaa olla omasta takaa. Samoin matkassa kannattaa olla omat sandaalit, jotka minun tapauksessani ovat rakkaat Birckenstockini. Tukivyö lähtee myös mukaan (ellei minulle tehdä sitä sektiota), kunhan saan sen hankittua. Näiden lisäksi tietysti mukaan omat kotiutumisvaatteet, mahdollisimman mukavat sellaiset.

Hygieniatarvikkeet ja meikkipussi. Shampoo, hoitoaine, kuivashampoo, Sebamed (joka menee niin meikinpuhdistusaineesta kuin saippuasta) hammasharja ja tahna, dödö, kasvovoide, huulirasva, Bio Oil, hiusharja ja -lenkkejä sekä niitä mahdollisimman imukykyisiä siteitä. Synnäriltä aion toki lähteä kotiin yhtä hehkeänä kuin herttuatar Catherine konsanaan, joten meikit on pakattava mukaan 😉

Imetystavarat. Imetysliivit, liivinsuojat, imetystee, nännivoide. En tiedä, onko teestä oikeasti mitään hyötyä, mutta sellainen kaapista löytyy eikä kokeilemisesta varmastikaan haittaakaan ole.

Eväät. Sain Puhdistamolta välipalapatukoita ja marja-pähkinäsekoituksia, jotka ajattelin sujauttaa sairaalakassiin. Monet kehottavat varautumaan myös vatsan toimintaa edistävillä eväillä kuten luumuilla. Ehkä pakkaan mukaan myös jotain herkkuja (lakuja) ja mehua.

sairaalakassi4

Näiden lisäksi ystävä vinkkasi, että mukana kannattaa olla jätesäkki (!) lapsiveden vuoksi. Tämän voisi kuitenkin jemmata jo valmiiksi autoon. Miehen täytyy tietysti myös pakkailla omat kamansa ja eväänsä, mutta niistä en aio nyt kantaa huolta. Miehen vastuulla on myös turvakaukalon asentaminen autoon. Joillakin on mukana pikkupullo skumppaa, mutta jotenkin epäilen, että sairaalassa tekisi mieli alkaa skumppaa litkimään. Sushitarjoilun olen tosin mieheltä vaatinut.

Vauvalle

Vauvan kotiutumisvaatteet ovat aiheuttaneet hiukan päänvaivaa. Minulla ei ole aavistustakaan, miten vauva kuuluu pukea ylipäätään koskaan saati parin päivän ikäisenä. Neuvolahoitajani muistutti, että (tuoreet) äidit pukevat yleensä vauvoilleen liikaa ylle. Aivan vastasyntyneen lämmönsäätelykyky taitaa kuitenkin olla aika olematon ja autossa on joka tapauksessa ilmastointi, joten kotiutumisvaatteet saavat varmasti olla paksummat kuin vanhemmillaan. Tai ainakin äidillään, joka ei palele koskaan kesällä. Heinäkuun puolessa välissä/kuun lopulla lienee aika lämmintä. Tai sitten ei. Täytynee siis ottaa vaatteita, joita voi kerrostaa ja jokin pieni peitto/viltti, joka pelastaa, jos vaatteita on liian vähän.

sairaalakassi2

Ja minkäkokoisia vaatteita? 50-kokoisia vaatteita näyttäisi olevan aika vähän myynnissä ainakin ketjuliikkeissä, mutta joitakin olen hankkinut. Täsmällisesti tuon kuvan setti ei ole lähdössä mukaan, sillä esimerkiksi neule on auttamatta liian suuri. Sukatkaan eivät ole ihan vastasyntyneiden kokoa, mutta tämäntyyppisissä vermeissä ajattelin Sipen tuoda kotiin. Koon 50 vaatteita tuskin kannattaa hirveästi hamstrata ja onko sillä edes väliä, jos vaatteet ovat aluksi hiukan isoja?

 Seuraa blogiani Bloglovinissa // Blogit.fi:ssä // Facebookissa // Instagramissa // Blogue.fi:ssä

30 Comment

 1. Omia kotiutumisvaatteita/vauvanvaatteita ei välttämättä kannata ottaa synnytykseen mukaan. Mies voi tuoda ne kun tulee hakemaan. Vähemmän mukana roudattavaa 🙂 mut pakata kannattaa valmiiksi ja jos ei ota synnytykseen mukaan niin voi pakata erikseen vaikka hellekassin ja viileän sään kassin ja pyytää sitten sään mukaan miestä tuomaan jomman kumman.
  Sairaalavaatteet on siitä ihania et sairaala pesee ne. Alkkarit on kertakäyttöisiä verkkoalkkareita. Ja vaatteita uhkaa jälkivuoto, maito ja hiki. Itse vaihdoin vaatteita välillä pari kertaa päivässä siellä edellämainituista syistä. Oli ihana vaan käydä hakemassa hyllystä puhtaat/kuivat vaatteet milloin vain 🙂 Jos jotain kannattaa ottaa mukaan niin sukat! Sektioon sitten tukisukat. Sairaalasukat ovat onnettomia.
  Jos jälkivuoto on runsasta niin kannattaa ottaa synnäriltä mukaan pari sidettä. Niitä superyösiteetkin oli itselläni alkuun ihan onnettomia…
  Ja sektiota varten kannattaa ottaa meikinpoisto/lasten peppupyyhkeitä tai mitä tahansa puhdistuspyyhkeitä. Eli jos alkuun ei pääse sängystä ylös (itse en eka vrk noussut ollenkaan, oli katedrit, kipupumput jne) niin niillä sai ihanasti pyyhittyä kasvoja, kaulaa jne 🙂

  1. Kiitos paljon vinkeistä, laitoin heti uuden puhdistuspyyhepakkauksen laukkuun 🙂

 2. Meille syntyi puolitoista viikkoa sitten 50-senttinen, reilu 3,2-kiloinen tyttö. KAIKKI 50cm bodyt olivat liian isoja. Nyt vielä mennään 44cm bodyilla ja ovat juuri sopivia. Suosittelen ostamaan muutaman vaatteen pienempää kokoa.

  1. Jes, 50-kokoisia löytyy. Meidän likka todennäköisesti isompi kuin teidän pikkuinen 🙂

 3. minäkin nautin sairaalan pesulapalvelusta, mutta toki viiden päivän jälkeen alkoi nekin vaatteet tökkiä. Jotkut näyttivät menevän sairaalan mekoilla ja omilla leggareilla, mä menin sairaalan housuilla ja omilla paidoilla. Synnytyksessä on aika suuri eritevaara, joten sinne en niitä rakkaampia kenkuleita ottaisi. Ja omat sukat ehdottomasti mukaan! Miehelle sellainen vinkki että reilu paita mukaan, vauva saattaa päästä miehen paidan alle kenguruhoitoon, joten iso venyvä paita on siihen plussaa. Noin muuten lista näytti aika runsaalta, tommoisella minäkin menin ja alle puolet tuli käytettyä

  1. Hyvä vinkki miehelle, sanoin hänelle 🙂 Kiitos 🙂

 4. OTA TENS! Ilman sitä olisin kuollut. Tai no, ainakin palasina sekä henkisesti että fyysisesti. <3

  1. Tens löytyi jossain vaiheessa Kättäriltäkin! Jotenkin laiskottaa nyt sen hankkiminen itselle. Täytyy kysellä tutulta kätilöltä onko se vielä siellä, jos nyt ylipäätään synnytän alakautta 🙂

 5. Sukat voi olla vastasyntyneen jalassa vähän hankalat. Pyörivät ympäri eikä ainakaan meidän pikkuisella pysyneet jalassa yhtään . Suosittelisin esim puolipotkuhousuja, missä on jalkateräosa samassa. Toisaalta heinäkuun helteillä pärjännee myös paljain varpain, tarvittaessa viltin alla.

  1. Juu ajattelinkin ihan samoin ja siksi ostin sellaiset puolipotkarit 🙂

 6. Meillähän kävi niin et oli ne 50 koon vaatteetkin isot ja alkuun oli haastavaa kun tuntu että tyttö hukku kaikkiin vaatteisiin. Nyt ikää 2,5 viikkoa ja saa osa vaatteista olla jo 56 kokoa, että äkkiä nää kasvaa varsinkin alussa 🙂 itteä ei ainakaan haitannu vaikka vähän isot oli vaatteet alussa

  1. Mäkin luulen, etteivät ne suuret vaatteet haittaa. 50-kokoisia on muutamat jemmassa 🙂

 7. Kokemuksesta voin sanoo, että asiat joita todella tarviit synnärillä ovat äitiyskortti, imetysliivit ja hygieniatarvikkeet. Muut saa sairaalastakin. Vauvalle sitten ne kotiutumisvaatteet ja turvakaukalo.
  Nämä siis oletuksella, et synnytys ei kestä useita tunteja. Sitten jos saikulla joutuu viettää päiviä ennen lapsen syntymistä, niin lukeminen ja naposteltavat on varmasti ihan kivoja olla mukana. Synnytyksen jälkeen taas ihastelet vaan bebeä, jolloin ei tuu ees mieleen lukea mitään 🙂 Laitokselta saat liberon kassin, jos haluat sen vastaanottaa, niin siellä on noita tissisuojia pari paria. Ja tosiaan ne sairaalan jättisiteet on ainoot, jotka oikeesti pitää sisällään ne eritteet ensi päivinä, jotka alatiesynnytyksen jäljiltä ”ilahduttaa” sun elämää kuukauden. Kotona pärjää sitten jo normaaleilla. Niin ja ne sairaalan harsopikkarit on todellakin ainoot, jotka sun tekee mieli jalkaan laittaa ensipäivinä alatiesynnytyksen jäljiltä, kun kaikki paikat on enemmän tai vähemmän hellinä.
  Lämpöpusseja saa halutessaan synnäriltäkin, nännirasvaakin siellä on tosin se taitaa nykyisin olla bepanthenia, kun siihen parempaan ei oo enää rahaa.

  Tsemppiä synnytykseen, hyvin se menee!

  T: kaksi lasta kättärillä synnyttänyt

  1. Mä vähän luulen, että jos alatiesynnytykseen päädyn niin se nimenomaan kestä useita tunteja, joten kirja kyllä tulee mukaan 😀

 8. Ota se shamppanja! Tai pieni pullo kuoharia. Synnytys on naiselle melkoinen koettelemus, olipa sitten alatie tai sektio. Juhli onnistumista ja omaa vahvuuttasi. Vauva muuttaa kaiken, tavaroilla ei ole enää merkitystä.

  1. Ehkä otan varmuuden vuoksi 🙂 Ei siitä haittaakaan voi olla 🙂

 9. Itsellä ainakin sairaalasta löytyi TENS laite, mitä kokeilin, aika onnettoman vähän apua ja samoin lämpöpussit löytyivät sairaalasta. Muutamia pienempiä vaatteita on kiva olla 50cm, sillä nekin aluksi kovin isoja, mutta ainakin omat lapset ovat kasvaneet sitä vauhtia, että jäivät kovin nopeeta pieniksi.

  1. Se on kyllä ärsyttävää, kun ei voi ikinä tietää mikä auttaa omalle kohdalle. Jollakin Tens on ollut pelastus, jollakin ei ole auttanut yhtään! 🙁

 10. Liivinsuojia sai ainakin vuosi sitten kättäriltä, mutta kannattaa ehkä varuiksi ottaa parit itselle mukaan (vaikka maitohan saattaa nousta vasta kotonakin). Ainut, mitä itse jäin kaipaamaan, ja todellakin otan mukaan jos joskus vielä synnytän, oli oma peitto! Meidän osastolla oli ainakin ihan törkeän kylmä ja peittona oli vain lakana. Pyynnöstä sain toisen, mutta silti paleli.

  Ja omilla alushousuilla et varmaan tee mitään, koska jälkivuoto. Mulla oli ainoana omana vaatteena pellavainen aamutakki, jota pidin sen sairaalakaavun päällä. Sukkia pakkaisin ehkä mukaan myös, koska ne sairaalan lörpöt sukat ei pysy kunnolla jalassa.

  Ja mä pakkasin myös mukaan vaikka mitä hyvää ja terveellistä synnytysevästä (pähkinöitä, raakapatukoita, kookosvettä jne.). Ne taisi tulla melkein kaikki koskemattomana takaisin. Suklaa ja salmiakki meni kaikki ja vieraita kehoitettiin tuomaan lisää. 😀 Meillä oli mukana minipullo samppanjaa, mutta se ei sitten maistunutkaan synnytyksen jälkeen yhtään hyvältä. Mikä pettymys! 😀

  Meidän jäbä olisi hukkunut 56-kokoisiin vaatteisiin. 50-kokoa käytettiin muistaakseni koko eka kuukausi ja nekin oli aika reiluja kun kotiuduttiin (ja poika ei siis ollut mikään älyttömän pieni, 49 cm ja 3,4 kg).

  Jänniä aikoja teillä siellä, tsemppiä tulevaan!

  1. Kiitos vinkeistä ja tsempeistä! 🙂

 11. Mä olin pakannut omat olovaatteet, mutta lopulta tykkäsinkin käyttää niitä sairaalan vaatteita, koska alkuun sotkua tulee ja oli just kiva että sai puhtaat päälle aina ja heti kun halusi. Me tosin oltiin vaan minimimäärä eli 2 päivää sairaalassa ja alatiesynnytyksen sotkutaso on ehkä eri kuin sektion, mutta kyllä sitä maitoa silti saattaa olla joka paikassa. Eväitä en syönyt yhtään, alkuun ei ollut juuri ruokahalua ja toisekseen ruokaa tuli koko ajan 😉
  Kirjaa kerkesin lukea pikku pätkän: en osaa nukkua sairaalassa, joten oli kiva että kun vauva nukkui kainalossa ja mies ei ollut paikalla, oli jotain tekemistä. Vaikka eipä siinä kauheasti muuta malta tehdä kuin ihmetellä pikkuista <3 sitä oli aika pyörällä päästään monta viikkoa.
  Meillä oli käytössä 50 ja 56 cm vaatteet heti, alussa toki vähän isoja, mutta jo pienen hetken päästä liian pieniä 😉 Ja tyttö oli syntyessään hyvin normaalin kokoinen (50cm/3280g). Ei niitä hamstrata kannata, mutta useampi pikkukoon body ja puolipotkarit (meistäkin ne oli vastasyntyneelle parhaat) silti kannattaa olla, sillä alkuun ne myös likaantuvat kovaa tahtia eikä ihan yhtä-kahta minivaatetta viitsi koneessa kerrallaan pyörittää 🙂
  p.s. Meillä oli lapsiveden takia iso, paksu pyyhe johon veden voi imeyttää, muuten jätesäkki vain lähettää vedet ympäri autoa (onneksi vettä tuli kuitenkin kunnolla vasta laitoksella eikä autossa).

  1. Noin ovat monet sanoneet, että on mukavampi kun ei tarvii sotkea ja myöhemmin sitten pestä niitä omia vaatteitaan 🙂

 12. Meillä oli piccolopullot samppista mukana ja kyllä teki mieli ne litkiä siinä yön tunteina nyyttiä ihastellessa kun oltiin perhehuoneeseen synnäriltä siirrytty! Olihan se niin maaginen hetki 🙂

  1. Mä en edelleenkään nä itselläni skumppahimoa, mutta voihan sitä varmuudeksi pikkupullon mukaan pakata 😀

 13. Vaikkei nyt se kaikkein kuumin kesä ole ollutkaan niin vinkkinä, että kättärillä ei kyllä kesällä palele, varsinkaan jos oikeasti inhoat kuumaa kesää yhtä paljon kuin minä! Joten minun ehdotukseni kassiin pakattavaksi vaatetukseksi on joku oma hihaton kevyt mekko/yöpaita joka on sen verran pitkä ettet tarvitse housuja lainkaan. Niitä voi olla vaikka useampi mukana, jotta saa sitten puhdasta päälle, ne sairaalakaavut on muuten hyviä, mutta tuskastuttavan kuumia! Ja sandaalit on hyvä, minulla oli viime syksynä reinot ja vaihtelin jatkuvasti sairaalakaapua ja hikosin kuin sika, vaikka ulkona ei enää niin kuuma ollutkaan. Ja imetyshormonit hikoiluttaa vielä monta kuukautta.

  Ja meillä oli pirpana yliaikaisuudestaan huolimatta niin laiha ja pieni, että ensimmäiset 2vkoa käytin 44cm vaatteita ja sen jälkeen kuukauden 50senttisiä, vaikka pituus oli 50cm jo syntyessään 🙂 mutta pakkaa yksi vaatekerta 50cm mukaan eikä niitä kotiinkaan kannata paljoa hamstrata, kaupat on auki synnytyksen jälkeenkin 🙂

  1. Kiitos vinkistä, otan ehdottomasti mukaan oman yöpaidan! 50-kokoisia vauvanvaatteita löytyy onneksi jo joitakin 🙂

 14. Mikäli päädyt sektioon, kannattaa hankkia muutamat mummomalliset alushousut, jotka saa vedettyä ylös vatsan päälle. Mä käytin sairaalassa niitä sairaalan alushousuja, mutta kotiintulon jälkeen jouduin ostamaan uusia alushousuja, koska ihan kaikki omani jäivät mahan alle ja painoivat inhottavasti sektioarpea. Jälkivuoto on muuten usein sektion jälkeen vähäisempää kuin alatiesynnytyksen jälkeen, esimerkiksi itselläni normimenkatkin on runsaammat.

  Ainakin Jorvissa sai muuten kuivattuja luumuja ihan vapaasti lapsivuodeosastolla.

  Puolen litran vesipullo oli muuten kätevä, kun sängystä oli vaikea nousta juomaan. Sairaalasta sai nokkamukeja, mutta mun juomistahdillani pullo oli kätevämpi.

  Jos jotain unohtuu tai ei tajua ottaa mukaan, mies tai vauvaa katsomaan tulevat vieraat voivat tuoda.

  Jos sulla on joitain lääkeaineallergioita tms, ne kannattaa merkata neuvolakorttiin.

  Meidän typy (3290 g, 51 cm) käytti koon 50 vaatteita muistaakseni noin kuukauden ajan. Tai onhan sillä nyt seitsenkiloisenakin nelikuisena päällä yöpuku, joka on kokolapun mukaan kokoa 50/56. 😀

  1. Kiitos vinkeistä! Lääkeaineallergioista ovatkin jo kätilöt kyselleet.

 15. Heippa! Vähän tulee jälkijunassa tää kommentti, mutta itelle ajankontanen! Sairaalakassia pakkaillessa siis… Mistä nuo imetysliivit on, mitkä tuossa näkyy? Ihana blogi, onneksi löyty! Mukavaa kevättä teidän pesueelle<3

  1. Lindexistä! 🙂 Kiva kun löysit tänne, ihanaa kevättä myös sinulle!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.