7 kk

Sipen mittariin pamahti sunnuntaina seitsemän kuukautta. Nyt alkaa ensimmäistä kertaa tuntua siltä, että synnytyksestä onkin kulunut jo jonkin verran aikaa. Silti jaksan edelleen ihmetellä, miten se meidän ihan hetki sitten vastasyntynyt tyttömme on jo ihan lapsi. Missä on meidän vauva? Lapsi liikkuu, jopa kiipeää, kihertää, nauraa vitseille, innostuu ja osoittaa jo omaa tahtoakin selvästi. 

Keräilin vähän alle, mitä seitsenkuukautinen tyttömme jo osaa ja tekee.

kuvaa

Seitsemän kuukautta vanha Sipe:

– ryömii päättäväisesti eteenpäin jo aika vauhdillakin, oppii nopeasti liikkumaan entistä sukkelammin. Sipen ryömintä sai jopa kehuja Facebook-videoon, sillä se on kuulemma säntillistä. Ei siis toispuoleista vaan ihan kuin oppikirjasta, hehe.

– kiipeää sängyllä äidin/isän kropan yli.

– on saanut puskettua esiin yhden hampaan alas oikealle.

– tuntuisi olevan flunssasta huolimatta jälleen oma iloinen itsensä, mutta todennäköisesti juuri kun saan tämän sanottua päiväunilta herää tyttö, joka on taas kiukkuinen kuin ampiainen. Todennäköisesti ryömimisen oppiminen vei turhautumisen mennessään ja ehkä flunssakin on paranemaan päin.

– syö hyvällä ruokahalulla vähän kaikkea, myös sormiruokaa. Tykkää istua syöttötuolissa pöydän ääressä ja napostella maissinaksuja, kun muutkin syövät. Syö aamuisin hedelmäsosetta, päivällä kasvissosetta (olemme maistelleet myös luomulihasosetta), iltapäivällä sormiruokia ja illalla vielä puuroa. Viihtyy rinnalla vaihtelevasti. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Itse imettäisin mielelläni enemmänkin. Flunssa vei selvästi ruokahalun.

– nauttii suuresti kyydittävänä olemisesta. Viihtyy rattaissa ja kantorepussa, kun saa katsella maisemia. Myös autolla liikkumiset sujuvat nykyisin hyvin.

– hakee vähän unirytmiään. Päiväunet ovat aikaistuneet selvästi, mutta yöunille on silti vaikea nukahtaa ajoissa. Ei ota enää aiempia pieniä välinokosiaan. Nukkuu päivällä kolmisen tuntia putkeen ulkona. Heräilee tiuhaan öisin, mutta ei kaipaa maitoa. Oikeastaan en ole edes varma, herääkö hän varsinaisesti, vaan havahtuu kevyempään uneen, itkeskelee ja nukahtaa heti uudelleen, kun äiti/isä tajuaa tarjota tutin mahdollisimman nopeasti suuhun. Ei siis onneksi varsinaisesti herää oleilemaan ja kaipaamaan viihdytystä keskellä yötä eikä halua kokeilla uutta ryömimistaitoaankaan. Ehkä uudet taidot ja flunssa kuitenkin tekevät ajatuksista levottomampia.

– suuttuu, jos joku ottaa tavaran pois hänen kädestään.

– viha pukemista kohtaan on vain yltynyt. Myös vaipanvaihto on nykyisin ihan tosi ikävää kuulemma.

– rakastaa uusia kasvoja ja viihtyy ollessaan huomion keskipisteenä. Olimme käymässä Iltalehden toimituksessa viime viikolla ja ympärille kerääntyi parhaimmillaan varmaan kymmenen uutta naamaa pällistelemään täysiveristä IL-vauvaa. Sipe tutkaili uusia ihmisiä mielenkiinnolla ja taisi hurmata kaikki hymyllään.

– kommunikoi jo alkeellisesti. Heiluttelee päätään puolelta toiselle, kun joku koskettaa nenällään hänen nenäänsä. Tapailee selvästi suussaan äidin-tapaista sanaa, mutta en osaa oikein tulkita, mitä se tarkoittaa. Äeitih. Eikä tämä ole siis itse äidin mielikuvituksen tulosta, sillä yleensä se olen juuri minä joka toppuuttee, kun kaikki muut kuulevat/ovat kuulevinaan sanan. Ilmeisesti seitsenkuinen voi jo sanoa sanoja tietämättä niiden tarkoitusta?

– harmistuu, jos äiti häviää yhtäkkiä näköpiiristä ja ymmärtää jo hiukan, jos joku on ollut pois. Yleensä Sipe ilostuu aivan hirveästi, kun näkee isän ensimmäistä kertaa työpäivän jälkeen. Huonotuulisena saattaa kuitenkin alkaa itkeä tajutessaan, että isä on nyt tuossa mutta oli tosi pitkään poissa sitä ennen.

5 Comment

 1. Meillä poika oppi ryömimään vähän vajaa puolivuotiaana ja eteni ryömimällä omalla mittarimatotyylillään ehkä kaksi viikkoa ja nousi siitä puolivuotiaana sitten konttamaan ja suoraan pystyyn, kävelemään tukia vasten 😀

  Oli ehkä vähän liian nopeeta edistystä liikkumisessa, ainakin äidin mielestä. Pää nimittäin kolisi pojan kaatuillessa, että meinasin saada hermoromahduksen niistä säikähdyksistä ja sydämen muljahduksista pelätessä pojan pääparan puolesta. Konttamaalla ja tukia vasten kävelemällä ollaan edetty tähän saakka. Nyt pojalla ikää 10kk ja tukia vasten kävely ja seisoskelu ilman tukea on jo sen verran varmaa, että odotellaan josko lähtisi itse kävelemään 🙂 Isäänsä tullut, kun nopeasti on oppinut liikkumaan! Hän lähti yhdeksänkuisena kävelemään 😮

  Täällä kans vauva, joka vihaa pukemista :/ Voi elämä, kun sitä on itekin ruennu melkein vihaamaan, kun aikamoista taistelua välillä saada monta kerrosta ulkovaatetta päälle! Vaipatki piti vaihtaa housuvaippoihin, jotta saan ne vaihettua karkuun pyrkivälle pojalle 😮

  Onnea Sipe 7kk!

 2. Meillä ryömittiin 6 kk taaksepäin ja 7 kk lähti sitten konttaamaan, meni itse istumaan ja parin viikon päästä nousi tukea vasten seisomaan. Silloin 6 kk ajattelin, että eikö tässä nyt tapahdu mitään… 😀 Se on menoa sitten yhtäkkiä! 🙂

 3. Ei liity asiaan mutta ootko tehny kotiesittelyä tai näkyykö tein kotia sun postauksissa (makkarista taitaa olla)? Sun sisustussilmä on meinaa loistava ja tarvisin inspistä ensiasuntooni!

 4. Oon monesti törmännyt blogisi nimeen, mutta vasta nyt aloin lukemaan kunnolla ja mitä ihmettä, meillä on noin samanikäiset vauvat! Alex täyttää ensi viikolla 7kk. Nyt harmittaa, etten aikaisemmin ole seurannut sua :/ No korjataan tää jatkossa 🙂 Jos meidän arki kiinnostaa niin: http://ruusuillatanssimistasittenkin.blogspot.fi
  Kirjoitan kaikesta, mutta pääroolissa on perhe ja matkustaminen. Lapsia meillä on kaksi, Olivia lähes 3v ja tosiaan Alex 🙂

 5. Kyllä voi seitsenkuinen tapailla sanoja! Oma lapseni pyysi siinä iässä ”mömmää” eli siis maitoa.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.