Tässä se on! Äitiyspakkaus 2016

Minä olen äitiyspakkausfani. Fanittamiseni alkulähteitä ei ole vaikea paikantaa, sillä äitini ihailee konseptia niin paljon, että on pystyttämässä Harjavaltaan maatalousnaisten kanssa näyttelyä, jonka yhtenä osana on äitiyspakkaus. Pakkaus ei ole (ainakaan minulle) vain laatikollinen ilmaista vauvatavaraa, vaan ihan kaikkineen tärkeä juttu äidiksi tulemisessa. Uuden pakkauksen julkistuksen odottaminen, oman pakkauksen saaminen ja tuotteiden fiilistely kuuluvat mielestäni oleellisesti raskausaikaan.

Muistan viime keväänä, kun odotin innokkaasti tietoa siitä, millainen tyttäreni syntymävuoden pakkaus tulee olemaan. Innostuin valtavasti, kun sain tiedon siitä, että meidän pakkauksemme on saapunut lähi-Siwasta haettavaksi. Muistan senkin, että olin yksin kotona, kun sain pakkauksen hyppysiini ja odotin malttamattomana Jaakkoa kotiin, jotta voisimme yhdessä avata sen. Minä tiesin etukäteen, mitä paketista paljastuisi, mutta miehelle tuli ihan täytenä yllätyksenä, kuinka paljon kaikkea tarpeellista saimme käyttöömme. Hän luuli, että äitiyspakkaukseen kuuluisi muutamia vaatteita ja tavaroita. Esimerkiksi laadukkaat toppahaalarit tulivat hänelle täytenä yllätyksenä.

Kun tyttäremme syntyi, lähdimme pian lapsuudenkotiini Harjavaltaan harjoittelemaan vauva-arkea. Pakkasimme äitiyspakkauksen täyteen vauvantarvikkeita ja se matkasi etupenkillä landelle. Tyttö nukkui pitkään päiväuniaan ja osan yöunistaankin pahvilaatikossa.

Sanomattakin siis selvää, että olin hirveän iloinen, kun juuri minut valittiin mukaan Kelan blogiyhteistyöhön. Pääsin tiistaina hypistelemään uudenkarheaa pakkausta jo ennen sen julkistamista. Tänä vuonna lapsen saavat tutut tulivat melkein lankoja pitkin ja halusivat tietää kaiken uudesta pakkauksesta. Tyydyin kuitenkin sanomaan tuolloin vielä aivan top secret -pakkauksesta, että hienolta näyttää, olette varmasti tyytyväisiä.

Ja tässä se nyt on!

Äitiyspakkaus2016Uusi äitiyspakkaus. Minä kiinnittin ensimmäisenä huomiota toppahaalarin, joka on ollut meillä kovassa käytössä. Tykkään siitä valtavasti, sillä hihoissa on tarpeeksi tilaa esimerkiksi meikäläisen villasukille, jotka olen pujotellut tytön käsiin kovimmilla pakkasilla. Viime vuonna haalari oli ensimmäistä kertaa vuosiin mahdollista vetoketjuin muuttaa alaosastaan pussiksi ja tämä oivallinen ominaisuus on onneksi tämänkin vuoden haalarissa.

Tämän vuoden haalarissa on kiva kuosi ja neutraali väri, joka varmasti miellyttää monia. Meidän viime vuoden haalarimme on vaaleansininen, joka tietysti mielletään hyvin poikamaiseksi väriksi, muttei tuo minua ole haitannut. Vauva voi minusta nukkua vaunujensa suojissa missä värissä tahansa. Ehkä sitten taaperon puen ulkoleikkeihin mieluummin neutraaleihin sävyihin, en siniseen enkä punaiseen.

Kuulemma myös makuupussi on yksi pakkauksen hittituotteista. Siinä oli viime vuonna aivan ihana kuosi, mutta niin on myös tänä vuonna! Kankaalla seikkailee suloinen karhu kuusien ja tähtien seassa.

apkollaasi

Pakkaus uudistuu vuosittain, mutta noin 50 tuotteen valikoima säilyy samantyyppisenä. Uutuutena tämän vuoden laatikosta löytyy uniriepukani, jota koristaa suosittu Kela-Kerttu. Myös vanhan koulukunnan vauvanhoitajien suosima talkki on tullut uutena valikoimaan. Kevyttoppahaalari on saanut uudessa pakkauksessa koristeekseen hauskat korvat huppuunsa.

Pakkauksen kokoajat ovat ottaneet palautteesta vaarin ja vähentäneet potkuhousujen määrää ja lisänneet puolipotkuhousuja. Peukkua tälle uudistukselle tulee täältäkin, sillä meidän tytön päällä ei ole nähty potkuhousuja kertaakaan.

Tiedätte meikäläisen fanituksen kietaisubodyja kohtaan ja uudesta pakkauksesta löytyy sellainen aivan ihanalla kuosilla (alla). Myös tuo sini-harmaa-valkoinen potkupukuyökkäri on aivan ihana. Meillähän ei juuri muuta ole käytettykään kuin erilaisia potkupukuja ja haalareita, joten tuon ottaisin heti käyttöön!

kelaÄP2

Meidän taloudessa suurinta huutoa toppa- ja merinovillahaalarin, kypäräpipon ja lämpötumppujen ja -töppösten lisäksi ovat olleet tavarat. Tytön tukka harjataan äitiyspakkauksen harjalla, kylpyveden lämpötila mitataan pakkauksen lämpömittarilla, kynnet leikataan ehdottomasti pakkauksen legendaarista suosiota nauttivilla kynsisaksilla  ja viime vuoden uutuuden, nännivoiteen käytin aivan viimeistä pisaraa myöten loppuun. Nämä kamat löytyvät uudestakin pakkauksesta.

kelaÄitiyspakkaus

Nuo äitiyspakkauksen kynsisakset ovat oikeasti suorastaan myyttiset. Minun syntymävuoteni sakset ovat edelleen visusti tallessa äitini kylpyhuoneessa ja äiti on suhtautunut niihin aina aivan hysteerisesti. Niitä ei saa viedä kylpyhuoneen ovien ulkopuolelle, ne eivät saa mennä hukkaan.

Äitini ystävä on hänkin säästänyt lastensa pakkausten sakset. Kerran oli tosin lähellä, ettei hän menettänyt rakkaita saksiaan. Hän oli matkaamassa minun äitini kanssa Tukholmaan, kun lentokentän turvamies informoi ymmärrettävistä syistä läpivalaisussa, ettei meikkipussiin unohtuneita kynsisaksia saa viedä lentokoneeseen. Äitini kaveri yritti puhua äitiyspakkauksesta saadut elintärkeät sakset mukaan matkaan, mutta turvamies ei voinut antaa periksi. Hän kuitenkin vinkkasi, että sakset saattaisivat pysyä muutaman päivän tallessa pienen lentokentän WC-tilan valaisimen päälle jemmattuna. Tehtiin työtä käskettyä ja sakset olivat kuin olivatkin vielä tallessa, kun seurue palasi reissusta.

kelaÄP

Pakkauksen peitto ja lakanat matkasivat meidän kanssa Kanarialle asti: ovat siis olleet kovassa käytössä. Tämän vuoden lakanassa on hauska, värikäs printti, mutta ihan mukavaa että pohja on kuitenkin edelleen valkoinen.

Äitiyspakkaus2016

Äitiyspakkauksen jokaista tuotetta voi mennä syynäämään nyt tarkemmin kuin ennen Kelan sivuille. Uusituilla äitiyspakkaussivuilla pääsee zoomaamaan tuotteen yksityiskohtiin. ”Ihan kuin Zalandossa”, sanoi Strömmanin Kasper. Tuotesivuilla kerrotaan jokaisen tuotteen koko ja valmistusmateriaali.

kelaÄP8

Laatikko itsessään on sama kuin viime vuonna. Sen ulkoasu ei vaihdu yhtä tiuhaan kuin sisällön. Laatikon kuvan suunnittelija on Reeta Ek. Jonossa mars -niminen ilme valittiin koristamaan pakkausta suunnittelukilpailussa, jonka Kela järjesti vuonna 2011 Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijoille.

kelaÄPkasperhanne

Ylempänä olevan kollaasin kuvassa näkyy äitiyspakkaus-emoji, joka ehkä sai huomionne? Kyseessä on Kelan, ulkoministeriön ja mainostoimisto Hasan & Partnersin suunnittelema emoji, joka kuvaa kansainvälistäkin huomiota jatkuvasti saavaa suomalaista erikoisuutta: pahvilaatikossa nukkuvaa vauvaa. Äitiyspakkausta, joka on suomalaisen sosiaaliturvan tunnetuin brändi. Äitiyspakkaus-emoji on osa ulkoministeriön Suomesta kertovaa emoji-sarjaa, jonka voi ladata käyttöön sovelluskaupoista toukokuussa.

kelaÄPP

Käykää siis tsekkaamassa äitiyspakkauksen uudistetut sivut: sieltä saatte vielä paremman käsityksen pakkauksen kamoista ja voitte tosiaan vaikka zoomailla nappeja ja neppareita, jos oikein tarkkoja olette. Voipa suosikkituotteistaan tuolla muuten jopa somettaa! Yksittäisen tuotteen voi jakaa Facebookiin sekä Twitteriin ja tuotekuvia voi tallentaa omaan Pinterestiin.

Kommenttiboksiin haluaisin ehdottomasti teidän mielipiteitänne uudesta pakkauksesta! Mitä pidätte uusista tuotteista, väreistä ja kuoseista? Kommenttiboksissa saa myös kertoilla omista äitiyspakkausmuistoista: mistä tuotteesta tuli teidän perheessä hitti? Mitä ei tarvittu? Onko äitiyspakkauksessa kehitettävää? Jos, niin mitä? Haluaisin myös kuulla, jos joku teistä on ottanut äitiysavustuksen rahana pakkauksen sijaan. Millä perusteella teit tämän valinnan?


OSALLISTU INSTAGRAM-KISAAN!

Kela järjestää vuoden 2016 äitiyspakkauksen julkistamisen kunniaksi Instagram-kuvakisan. Kela arpoo lapsiystävällisiä palkintoja kaikkien kuvia jakaneiden kesken koko kilpailujakson ajan. Kilpailuaika on 4.3.–17.4.2016.

Osallistu arvontaan jakamalla kuva omasta äitiyspakkausmuistostasi. Merkitse kuva tunnisteella #äitiyspakkausmuisto ja merkkaa kuvaan myös Kelan Instagram-tili @kela_fpa. Instagram-tilisi tulee olla avoin.

Tuotekuvat Kela / Annika Söderblom

35 Comment

 1. […] Jos teitä kiinnostaa, miltä se ihan oikea äitiyspakkaus vuosimallia 2016 näyttää, niin kurkatkaapas Mutsie-blogiin! […]

 2. Meille ei tule äitiyspakkausta. En pidä pakkauksen värimaailmasta yhtään ja mielestäni olisin epäekologista ottaa pakkaus ja jättää käyttämättä suurin osa sen tuotteista.
  En ymmärrä miksi pakkaukset ovat joka vuosi niin poikamaisia. Kyllä äitiyspakkaus kaipasi todella uudistamista ja nykyaikaistamista!

  1. Loviisa says: Vastaa

   Äitiyspakkaukseen valitaan tuotteet tarjouskilpailulla, ja lopullisten tuotteiden valinnassa värejä ja kuoseja tärkeämpiä asioita ovat esim. materiaalit. Tyttömäisiä värejä ei yksinkertaisesti ole ehkä edes tarjottu?

   Henkilökohtaisesti en voi ymmärtää että aikuiset ihmiset puhuu vuonna 2016 tyttöjen ja poikien väreistä ja kuoseista… Onneksi on kuitenkin vaihtoehtona ottaa raha ja ostaa sillä mitä tykkää. Toivoisin myös että ne joille pakkauksen värit ja kuosit ei kelpaa, niin todella jättäisivät paketin ottamatta, juuri ekologisuuden vuoksi.

   1. Ihan samaa mieltä!

    1. En minäkään ymmärrä miksi vielä vuonna 2016 puhutaan tyttöjen ja poikien väreistä. Juuri siksi pakkauksessa voisi olla enemmän punaista ja vaaleanpunaista välillä sillä ne ovat yhtä paljon tyttöjen kuin poikienkin värejä. Loistava tuote tämä tietenkin on ja itse olen ollut todella tyytyväinen pakkaukseen.

     1. loviisa says:

      Juu, pakkauksessa voisi olla vaikka ja mitä, mutta tosiaan sen tarjouskilpailun antimissa ei välttämättä ole tarjolla punaista ja vaaleanpunaista ja siksi niitä ei päädy pakettiinkaan. Näin ymmärsin äp:n julkistuksen periscope-lähetyksestä, kun pakkauksen värimaailma niin monen mielen pahoitti.

 3. Ihanalta näyttää! Pidän erityisesti toppahaalarin neutraalista väristä! Todella ihana

  1. Mäkin tykkään siitä erityisesti! 🙂

 4. Pohdiskelija says: Vastaa

  Samaa mieltä. Liian poikamainen.

 5. Minusta pakkaus on ihana mutta tämänkin värimaailma osoittaa, että tyttöjen pukeminen ”poikamaisiin” väreihin on paljon hyväksyttävämpää kuin toisinpäin. Itse rakastan sinistä ja pukisin kyllä mielelläni tytönkin siniseen. Mutta kyllä sinne äitiyspakkaukseen voisi laittaa vähän tyttömäisiäkin värejä,kyllä pienet pojat voidaan pukea vaalenpunaiseen yhtä hyvin kuin pienet tytöt vaaleansiniseen.

  Äitiyspakkaus on kyllä loistava ja ulkomailla monet ovat ihmetelleet mistä meidän ihana makupussi on hankittu.

 6. Loviisa says: Vastaa

  Musta pakkaus on ihana, ja se olisi sitä vaikka kuosit ja värit olisivat mitä 😀 mulle tärkeintä on että vauvalla ylipäätään on vaatteet ja että ne on mukavat päällä. Mun mielestä äitiyspakkaus muutenkin on ihana ja arvostettava juttu, ja jotenkin mua lähes loukkaa ihmisten kitinä siitä.

  Itse aion pukea lastani kaikkiin väreihin, oli sukupuoli kumpi vaan. Itse muistan kyllä lapseni sukupuolen vaikka jotkut eivät sitä hänen vaatteistaan voisikaan päätellä ?

  1. Samaa mieltä, otin pakkauksen vähän aikaa sitten syntyneelle toisellekin lapselle, kun siellä on niin paljon hyödyllisiä tavaroita. Minulla on tyttö, jota on nyt pari ensimmäistä kuukautta puettu aika paljon myös siniseen, kun saimme kierrätettynä ystäväperheeltä heidän poikansa vaatteita. Tyttöäni on paristi luultu pojaksi juuri vaatteiden värin takia, mutta mitäpä siitä, ei parikuinen siitä varmastikaan traumatisoidu – eikä tämä äiti myöskään 🙂 Jos pienen vauvan vaatteet ovat tarkoituksenmukaiset, niin keksin kyllä rahoilleni paljon muutakin käyttöä, kuin pukea lastani vain jonkun tietyn värisiin vaatteisiin, joita käytetään pari kuukautta ennen kun ovat pieniä. Äitiyspakkaus on tosi pop ja meidän perheessä korkealle arvostettu!

 7. Tosi kiva tää uusikin pakkaus, meillä vuoden 2015 pakkaus ja olen kyllä siitäkin tykännyt ja käyttänyt meidän tytöllä, vaikka jotkut toki enemmän poikamaisia, ei ole haitannut. Toppapuku 2015 on mielestäni ihana, jotenkin olen ajatellut että se on mintunvihreä/turkoosi eikä sininen, ehkä olen värisokea 😀 Siskolleni tulossa vauva 2016, joten ehkä pääsen tätä uutta pakkausta sitten sitä kautta hypistelemään 🙂

  1. Haha joo kyllähän se ehkä on turkoosiin taittava 😀

 8. Yksi parhaimpia muistoja äitiyspakkaukseen liittyen oli sen sisällön hypisteleminen teini-ikäisenä, kun olin tiiviisti mukana iltatähtenä syntyneen pikkuveljeni vauvahankinnoissa. Vein myös kotoa muuttaessani mukanani oman äitiyspakkaukseni kynsisakset (tuolloin kaarevat Fiskarsit), ja vanhemmillani on edelleen käytössä pikkuveljeni suorat Fiskarsit. 🙂
  Kyllä tätä uutta äitiyspakkausta olen mielenkiinnolla odottanut, sillä se tulee olemaan kesällä syntyvän esikoiseni oma pakkaus. Koko konsepti on aivan huippu, ja vaikka aina ei kaikkia kuoseja ihan rakastakaan, otan mielelläni tämän ihanan setin myös oman perheeni ihailtavaksi ja käyttöön! 🙂

  1. Voi, ihania muistoja! Saatte kyllä mahtavan pakkauksen itsekin 🙂 olen ihan samaa mieltä, että vaikken kaikista kuoseista pitäisi niin ehdottoman upea ja tärkeä asia pakkaus silti on!

 9. Asun ulkomailla ja hankin 2015 äitiyspakkauksen esikoiselleni nostalgiasyistä omakustanteisesti (ja Kelan myyntikiellon takia ylihintaisena). Toppa- ja villahaalarille sekä makuupussille on ollut käyttöä, mutta erityisesti puuvillavaatteiden laatuun olin varsin pettynyt, enkä sen takia valitettavasti allekirjoita pakkauksen laatuhehkutuksia. Ideana pakkaus on toki hieno.

  1. Pakkauksen tuotteiden kilpailutuksesta sanotaan Kelan sivuilla näin: ”Hankintapäätökset tehdään tuoteryhmän mukaan joko pelkästään hinnan tai kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteella. Tällöin huomioidaan myös laatu sekä soveltuvilta osin tuotteen toiminnallisuus ja esteettisyys. Kela tekee tuotteiden valinnasta kirjallisen hankintapäätöksen, joka lähetetään tiedoksi kaikille tarjoajille.” Eli pelkkä hinta voi toisinaan olla hankintapäätöksen taustalla.

 10. Tämän vuoden äitiyspakkaus on aivan ihana! Erityisesti tuo tummansininen makuupussi miellyttä itseäni. Korkeavyötäröiset housut muistan kaikkein käytetyimmiksi äitiyspakkauksen vaatekappaleiksi.
  Värit on ehkä hieman poikavoittoiset, mutta sopii kyllä tytöllekin. Tytöt ei lahjaksi muuta saakaan kuin pinkkejä vaatteita. 🙂

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas
  http://www.neljajalkaamaassa.blogspot.fi

  1. Mäkin tykkään niistä: vyötärökaistale mukavan korkea ja kiristämätön!

 11. Kyllä, värit ovat pitkälti poikamaisia jopa minusta – kolmen pojan äidistä. Meidän poikien lempivärit ovat pinkki, liila ja limen vihreä 🙂

  1. Juu aika paljon löytyy kokonaiskuvasta sinistä ja vihreää 🙂

 12. Olen jo pitkään miettinyt, miksi pakkauksen (sisä)vaatteet eivät voi vain olla valkoisia. Valkoiset bodyt, sukkahousut ja potkuhousut olisivat helppoja ja neutraaleja yhdisteltäviä.

  1. Totta, jos suunnittelisin pakkauksen sisällön niin sinne tulisi paaaljon valkoista! Ilmeisesti joskus muinoin vaatteet olivatkin pääosin valkoisia.

   1. Olen kuullut vanhojen ihmisten kertomana, että joskus aikanaan vaatteet tosiaan olivat valkoisia ja niissä olisi ollut ”kelan” leima.

    1. Juu näin mäkin ymmärsin, että on joskus ollut asian laita 🙂

 13. Mä tykkään noista väreistä! Tosin minä aionkin laittaa tulevan vauvan, jonka sukupuolta ei tiedetä, ihaniin vaaleanpunaisiin rattaisiin joissa myös minä olen aikoinani kulkenut. Minua ei haittaa pukea poikaa vaaleanpunaiseen tai tyttöä siniseen.

  Tällä kertaa aion ottaa pakkauksen, sillä vuonna 2009 en sitä ottanut. Silloin jätin ottamatta sen ihan sen takia, kun pakkaus ei miellyttänyt ja sain muutenkin kaikki tarpeelliset vaatteet ja tavarat siskojeni lasten jäljiltä. Rahat käytin silloin vauvan leikkimattoon, joka oli tarpeellinen sekin.

  1. Minustakin tuossa on ihania värejä!

 14. Mielipide says: Vastaa

  Minusta äitiyspakkaus on tosi hieno idea, mutta nuo kuosit on todella järkyttäviä! Täytyy toivoa, että ne muuttuu sitten kun itse saa ensimmäisen lapsen. Mielestäni olisi tosiaan parempi, jos nuo olisivat valkoisia/neutraaleja eikä noin kirjavia… Ja se, että olen itse varmaan ”perinteinen” siinä mielessä, että haluan pukea tytöt kauniisiin tyttöjen vaatteisiin, ja tuon paketin vaatteet näyttävät enemmän pojan vaatteilta.. En itse halua sellaista tilannetta että minun lapsea luultaisiin pojaksi jos olisi tyttö tai toisinpäin.. Vaikka vanhemmat haluavat kasvattaa ”sukupuolineutraaliksi” niin miten sitten kun mennään kouluun ja ollaan liian erilaisia kuin toiset – ei välttämättä ole lapsen kannalta hyvä asia tuntea itseään liian erilaiseksi.

  1. En usko, että kovin moni kasvattaa sukupuolineutraalisti vaan -sensitiivisesti. Kouluun mentäessä aika monet lapset saavat jo itse valita vaatteitaan? Pakkauksessa on vain vauvanvaatteita 🙂

 15. Mä tunnustaudun myös todelliseksi äitiyspakkausfaniksi! Mahtava lahjus kaikille vauvaperheille.
  Esikoiseni syntyi vuonna 2009 ja sain aivan ihanan pakkauksen jonka jokaikinen vaate on kestänyt myös 2011 syntyneen veljensä ja 2014 syntyneen siskonsa käytön. Heille en siis omia pakkauksia ottanut, juuri siksi koska kaikki oli säilynyt esikoiselta niin hyvänä, olisi tuntunut epäekologiselta ottaa taas valtava laatikollinen vauvatavaraa kun sitä oli jo ennestään tarpeeksi.
  Heidän äitiysavustusrahansa käytin sitten täsmähankintoihin kuten bodeihin, yökkäreihin ja tutteihin yms.
  Tämän vuoden pakkaus on todella mieleeni!

  1. Tuo on kyllä ihan totta! Kierrätys kunniaan 🙂

 16. Itsekin kirjoittelin omia ajatuksia pakkauksesta heti tuoreeltaan (http://pirppunen.blogspot.fi/2016/03/aitiyspakkaus-2016.html). 🙂

  Minusta pakkaus oli (jälleen kerran) liian poikamainen. Ei niinkään siksi, että tytölle ei voi pukea sinistä, vaan siksi, että sinistä oli paljon, vaaleanpunaista vaan lakanassa ja niitä oikeasti sukupuolineutraaleja värejä (keltainen, luumu, violetti, minttu…) kovin vähän. Vaikken suuri tyttöjen/poikien värit -erottelun kannattaja olekaan, niin onhan tuo pakkaus nyt vaan tosi poikamainen!

  1. Mäkin kuvailin sitä poikamaiseksi, mutta ei sillä minusta kovasti väliä ole. Meidän tyttöä on puettu vauvana kotona milloin mihinkin väreihin, mutta pois kotoa lähtiessä ehkä sitten enemmän panostanut vaatteisiin, väreihin ja kuoseihin, jotka miellyttävän täysin omaa silmää.

 17. Hi. I am interesting to buy the unpack kela pack.please anyone suggest from where i can get it? If anyone wants to sell please contact me

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.