Kauniit ja ah, niin maukkaat raakakakut – sekä miten niitä tehdään

Olenko kertonut, että olen täysin hurahtanut raakaleivontaan? En ole koskaan ollut mikään kummoinen leipuri, mutta sitäkin kovempi sokerinsyöjä. Pienimuotoisen elämäntaparemontin vanavedessä päätin, että jos aion jatkaa herkuttelua, se on pakko tehdä terveellisemmin. Niinpä päätin opetella tekemään raakakakkuja. Raakasuklaata olen tehnyt silloin tällöin jo vuosia.

Ensimmäinen raakakakkukokeiluni onnistui ihan ok-hyvin, mutta huomasin, ettei raakaleipomisesta tule mitään ilman kunnollista blenderiä. Vanha ja raihnainen pikkublenderini ei jatkanut kunnolla pyörittää edes smoothieita, joten päätin laittaa leipomiset jäihin ennen järeämmän blenderin hankkimista. Uudesta tehosekoittimestani enemmän ensi viikolla, sitä ennen asiaa niistä leipomuksista…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raakakakut ovat ehtineet lyhyessä ajassa viedä sydämeni, ei vain terveellisen herkuttelun vaan myös upean ulkomuotonsa vuoksi. Olen seurannut vanhaa tuttavaani Räsäsen Tiiaa hänen blogissaan ja Instagramissaan jo pitkään. Ihastelin kerran Instagramissa yhtä hänen monista aivan megahienoista kakuistaan ja Tiia kysäisi, haluaisinko testata hänen raakakakkuverkkopajaansa. Ei tarvinnut edes miettiä!

Raakaleipominen on sinänsä iisiä, mutta onhan tuo aivan eri maailmansa kuin sokerileipominen. Olen monesti miettinyt, että jokainen osaa leipoa sokerista, mutta paljon vaikeampaa on tehdä hyvä raakaleivonnainen. Sokerileipurit, älkää hermostuko. Tokihan siinäkin lajissa taitoa vaaditaan, mutta ihminen taitaa vain tykätä sokerista, oli tuo koukuttava pirulainen sitten missä muodossa tahansa. Raakaleipomisessa vaaditaan yleensä aika paljon enemmän erilaisia ainesosia ja aikaa, mutta vaiva todella palkitsee. Lopputulos vie kielen mennessään ja herkuttelusta ei tarvitse potea huonoa omatuntoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Periaatteessa raakaleipomisen voi aloittaa ihan tuosta noin vain, jotakin netistä löytyvää ohjetta seuraten, mutta oli todella kiinnostavaa kuunnella Tiian verkkopajassa teoriaa raakaleipomisesta ja esimerkiksi siitä, mitä eri raaka-aineet tekevät kakulle. Kun tietää, mitä virkaa esimerkiksi psyllium ja avokado leivonnaisessa toimittavat, on helpompi alkaa jossakin vaiheessa itsekin soveltaa ohjeita. Tiia kertoo myös esimerkiksi, millä leivonnaisia kannattaa makeuttaa ja millaista koostumusta mikäkin ainesosa kakkuun tekee. Reilun tunnin kestävällä opetusvideolla valmistetaan lisäksi kaksi erilaista raakakakkua ja pursotettavaa moussea sekä annetaan vinkkejä kakkujen koristeluun. Tiia kertoilee myös kakkujen ravinnerikkaista raaka-aineista ja vinkkailee liotus- ja jähmetysaikatauluista.

Olen itse jo tehnyt mansikkasitruunakakun opetusvideon opastamana ja kakusta tuli ihan täydellinen! Se on oikeastaan viidestä tekemästäni kakusta ainoa, johon olen ollut täysin tyytyväinen. Ilmankos, kun joku ohjeistaa melkeinpä kädestä pitäen. Hintaa pajalla on 37 euroa, mikä on pieni hinta jo yhdestä onnistuneesta kakusta. Ja varsinkin tästä suussasulavasta mansikkasitruunakakusta, ah! Tätä kannattaa kokeilla ja päättää sitten, onko raakaleipominen sun juttu. Tai no, ei sittenkään pelkästään sen perusteella. Itse tykkään raikkaammista kakuista, mutta sisko taas rakastui leipomaani suklaakakkuun. Ilman muuta kannattaa myös testata ainakin yksi raakasuklaakakku. Tiia opastaa verkkopajalla myös sen homman! Jos muuten olet ostanut kaupasta raakasuklaata etkä ole tykännyt, niin äläpä nuolaise ennen kuin tipahtaa. Itse tehty raakasuklaa on minusta ihan eri maata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raakaleipuri Tiia on muuten ehkä sisukkain mimmi, jonka olen elämässäni tavannut. Hänellä on ollut elämässään vastoinkäymisiä, muttei ole koskaan lannistunut. Tämä likka oikeasti menee pienestä koostaan huolimatta vaikka läpi harmaan kiven ja siirtää siinä sivussa pari vuorta. Hän kertoilee Onnenrusina-blogissaan elämästään kera viisivuotiaan Luda-poikansa, jolla on fragile-x-oireyhtymä. Blogia kannattaa lukea, jos haluaa imeä itseensä Tiian ja Ludan positiivista elämänasennetta ja suomalaista sisua.

Verkkopajaan pääset tästä! Makoisia raakakakkuhetkiä 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enpä olisi uskonut, että koskaan marmoroisin kakun pintaa, mutta niinpä vain löysin itseni siitäkin puuhasta. Ei ollut vaikeaa!

7 Comment

 1. Kiitos Irene kauniista tekstistä ja ennenkaikkea viimeisimmistä lauseista. Sydän muljahti.❤️

 2. Ooh, pakko kokeilla! <3

 3. wonderingpondering says: Vastaa

  Miksi mistään syömisestä tarvitsisi potea huonoa omatuntoa? Tai ehkä jäin kaipaamaan selitystä sille, mikä tässä on niin paljon paremmin – valmistusmenetelmä?

  1. No ei sokerin mussuttaminen nyt kenellekään hyvää tee! Mutta anteeksi, etten selittänyt selvemmin, ajattelin jotenkin pöhkösti, että kaikki jo tietävät raakaleivonnaisista. Raakakakuissa ei siis ole ruokosokeria, vehnäjauhoja, maitoa, munia eikä voita. Ne ovat useimmiten vegaanisia ja pohjat tehty esim. terveellisistä pähkinöistä jne 🙂

 4. ”Miten niitä tehään?!?” Heh heh, eikös: miten niitä TEHDÄÄN?

  1. Ei hitto…mä etsin tuota virhettä tekstistä enkä eka tajunnut, että se on OTSIKOSSA 😀 omg!

   1. :DD! No, sattuuhan sitä ; )

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.