Muuttoapua pitkäkyntisiltä

Heräsimme viime lauantaina levänneinä ja hyväntuulisina Harjavallan kotona makoisten unien jälkeen. Nappasimme molemmat tapamme mukaan kännykät käsiin ja huomasimme, että molemmille oli yritetty aamuyöllä soittaa tuntemattomasta numerosta. Ei tiedä hyvää. Helsingin naapurin tekstari sen sitten paljasti: meille oli murtauduttu.

13901569_10153647310532461_4735711156453131598_n

Mietin välittömästi, ettei millään materialla ole kerrassaan mitään väliä, kunhan eivät ole vieneet tietokonetta ja/tai ulkoista kovalevyä, joilla ovat tytöstä otetut kuvat ja videot vuoden ajalta. Jaakko lähti heti ajamaan Helsinkiin huonot uutiset kuultuamme. Oli aika raastavaa odotella kolmatta tuntia tietoa siitä, mitä asunnosta oli viety. Huojennus oli melkoinen, kun Jaakko soitti, että tietokone, passit ja kovalevy ovat paikoillaan. Televisio xBoxeineen olivat teillä tietämättömillä, mutta ihan sama! Kunhan korvaamattomat muistot olivat tallella. Kahden ulko-oven ikkunat ja eteisen peilikaapin peilit olivat säpäleinä, lattioissa kolhuja, likaa seinillä, asunto kauttaaltaan lasinsirujen peitossa ja kaapit pengottuina. Kaikki kuitenkin vain materiaa, jotka voi korjata. Kovin kauan varkaat eivät ehtineet tehdä tuhojaan tai kantaa kamaa ulos, kun poliisit olivat jo paikalla.

Asumme tosi rauhallisella alueella ja polkupyörämme ovat säilyneet pihassa neljä vuotta. Ovet ovat toisinaan jääneet auki työpäivän ajaksi. Kerran lähdimme koko päiväksi muualle ja ulko-ovi jäi kokonaan auki. Mitään ei ole silti tapahtunut eikä edes ulos päässyt koira lähtenyt lipettiin. Mutta nyt, pari viikkoa ennen muuttoa, varkaat sitten päättivät käydä. Toisaalta, jos joskus niin onneksi nyt, kun olemme lähdössä. Meidän ei tarvitse yöpyä enää yötäkään murron kohteeksi joutuneessa kodissamme. Uudet asukkaat suhtautuvat murtoon eri tavalla kuin me. Meidän kodissamme on käynyt kutsumattomia vieraita ja meidän tavaroita pengottu.

Hiukan tietysti harmittaa, että joudumme miettimään vakuutusasioita ja rikkoutuneiden pintojen remontteja juuri nyt, kun muutenkin on tekemistä muutossa. Hiukan haipakkaa tulee siis olemaan tässä loppukesän aikana, mutta yritämme silti ehtiä nauttimaan lomista ja koitan kerkeillä kirjoitella tännekin tasaiseen tahtiin.

Kommenttiboksiin saa jättää kokemuksia pitkäkyntisistä. Ja vinkkejä heidän visiittiensä ehkäisyyn! Itse ainakin kehotan kaikkia kutsumaan naapuri tai kaveri käymään tasaisin väliajoin lomien aikana, kun koti on tyhjillään. Postilaatikko kannattaa tyhjentää ja ovet avata, jotta varkaat eivät huomaa asunnon olevan asumaton. Kuulemma kun teippailevat ovia ja jättävän postilaatikoita auki nähdäkseen, kuka on milloinkin kotona ja kuka ei. Onpa monilla kodeissaan ihan hälytysjärjestelmät, tallelokerot ja (riista)kameratkin. Ja tietysti ne kuvat aina pilveen ja/tai varmuuskopiot niistä muuallekin kuin koneelle.

11 Comment

 1. Älä postaa nettiin (fb, insta, snap, BLOGI), että olet lomalla ja pois kotoa. Älä jaa asuntoilmoitusta netissä. Eipä tässä muuta….

  1. Se on ihan hyvä neuvo, ellei sitten pidä blogia ja päivitä somea työkseen. Minun kohdallani ei oikein toimi 🙁 mutta toki sitten meikäläisen täytyy olla muutoin erityisen varovainen, hankkia talovahti jne.

   1. Voithan kertoa lomalla tehdyistä asioista loman jälkeen? Niin ettei blogista selviä todellinen loman ajankohta.

    Ehdottomasti talovahti sitten, jos ei muuten onnistu.

    1. Tämä! Jyväskylä-aikojen ja yhden hullun stalkkerin jälkeen tajusin, ettei blogissa kannata lomista kertoa reaaliajassa (ja tulevaisuudestakin puhuessa voi päivämääriä vähän muokata), ellei joku ole talovahtina. Viive ja epätarkkuus jutuissa on sen arvoinen uhraus, ettei loman jälkeen tarvitse palata pengottuun kotiin. :/

 2. Hui ja hyi, onneksi ette enää joudu yöpymään siellä! Kotiin murtautumisessa en usko minäkään että pahinta olisi (onneksi ei ole kokemusta!) tavaran menetys kun meilläkin on vakuutukset kunnossa, mutta se yksityisyyden loukkaus että joku tunkeutuu kotiin, sinne missä pitäisi olla turvassa…. Ja onneksi eivät tosiaan vieneet valokuvamuistoja, se on toinen, vähintään yhtä paha juttu.

  Huh, onneksi pystyt suhtautumaan noin rationaalisesti. Tsemppiä kaikkeen kiireeseen ja onnea uuteen kotiin :)!

  1. Just näin! Pystyn tosiaan ottamaan tämän ihan suhteellisen kevyesti, mutta luulen, että ellemme olisi muuttamassa, tilanne olisi toinen 🙁 kiitos tsempeistä!

 3. Voi kurjaa! Voin vaan kuvitella kuinka ikävä fiilis tuo on. Mun sito on kerran pengottu (ovet jätetty vahingossa auki ) ja sekin ikävä fiilis. Meillä on kotona Securitaksen hälytysjärjeslmä ja on ihan paras. Muuta kymppi kk ja mielenrauhaa. Meillä iso talo ja nukun paljon lasten kanssa yksin – sen saa myös ns ulkokuorivalvontaan yms. Olemme myös pitkiä aikoja matkoilla, mukava tietää että kodissa hälytys päällä.

  Tsemppiä muuttoon!

 4. Kauheaa! Meille ei ole koskaan murtauduttu, mutta viime jouluna joku samoin aikein liikkunut hämäräporukka yritti väkivalloin (jäljistä päätellen sorkkaraudalla) avata molempia kerrostalomme alaovia. Tuli sen verran ahdistunut olo, että hankimme järeän turvalukon ja telkkiraudan omaan oveemme heti tammikuussa. Alue on meilläkin hyvin hyvin rauhallinen, ei mikään Jakomäki todellakaan. Kyllä tollainen vaikuttaa varmasti omaan turvallisuudentunteeseen pitkäksi aikaa! Onneksi teiltä ei viety mitään tunnearvoltaan mittaamatonta :/

  1. Juu lukot kyllä kannattaa olla viimeisen päälle kaikilla! Varkaat kun iskevät hyvilläkin asuinalueilla.

 5. Hui, pelottavaa! :O Onneksi eivät olleet vieneet kaikkein rakkaimpia ja tärkeimpiä muistoja!

 6. Kyllä ne varkaat tulee jos on tullakseen. Vaikka pyytäis naapuria huolehtimaan asunnosta jos itse on matkoilla. Varmin tapa on se, että asennuttaa hälytysjärjestelmän se ei kuitenkaan kk maksa niin paljon halvimmillaan 39e.
  Se tunne on inhottava, kun kotiin on murtauduttu ja kestää kauan tavallaan päästä siitä ajatuksesta. Suuri suru myös mummon perintökoruista, joita ei koskaan saa takaisin… Tosin materia on vain materiaa… Mutta koti on niin henkilökohtainen juttu. Tsemppiä!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.