Kokemuksia Plataniaksesta lomakohteena

Länsi-Kreetalla sijaitseva Platanias valikoitui lomakohteeksemme (Apollomatkojen yhteistyön kautta) osaksi sattumalta, sillä ihan hirveästi valinnanvaraa äkkilähtöjen suhteen ei ollut, kun ihan viime tingassa perhematkaa etsimme. Olin kuitenkin haaveillut Kreetasta jo aiemmin ja uumoillut, että Platanias voisi olla meille sopiva kohde. Tarpeeksi vilskettä, muttei liikaa, hiekkaranta ja lyhyt matka suurempaan kaupunkiin Haniaan.

platanias15platanias52

platanias27platanias8platanias13platanias6platanias21platanias50platanias4platanias23plataniasLisä3

Tykästyinkin paikkaan kovasti! Minusta on ihanaa, että hotellin lähettyvillä niin ostosmahdollisuuksia kuin rantakin, mieluiten hiekkainen sellainen. Kaupolle tulikin heti tarvetta, kun bussi toi meidät hotellille. Huomasin nimittäin, että olin unohtanut sandaalit kotiin. Suoraan hotellin edessä oli onneksi putiikki, missä myytiin käsityönä tehtyjä kenkiä ja asusteita ja nappasin sandaalit matkaan. Niissä tulikin tallustettua koko loma, Addun tennareille ei helteessä ollut tarvetta ollenkaan.

platanias14

Plataniaksesta pääsee näppärästi kävelemään päätietä tai rantaa pitkin vaikkapa Agia Marinaan tai Kato Stalokseen asti. Me käväisimme Agia Marinan puolella rannalla kävellen. Rannassa oli upeita hotelleja ja näytti siltä, että tuo kohde olisi enemmän nuorten matkailijoiden suosima.

platanias53platanias16

Plataniaksen läpi kulkeva tie on vilkas ja sitä ylittäessä saa olla melkoisen tarkkana. Päätiellä on vieri vieressä perinteisiä krääsämyymälöitä feikkilaukkuineen ja -paitoineen, mutta niiden seasta löytyi helmiäkin ja tein muutamia kivoja ostoksia. Päätie ei missään nimessä ole kuitenkaan sitä parasta Plataniasta. Sitä on rannan lisäksi ylhäälle vuorelle kohoava pikkukylä, jossa näkee ihan aitoa, kreikkalaista elämänmenoa. Kiipesimme eräänä päivänä ylös vanhaan kylään, missä ihailimme upeita maisemia ja huikeaa luontoa oliivilehtoineen ja sitruspuineen.

platanias29platanias40platanias43

platanias41platanias31

Ylhäällä Plataniaksen kylässä on vaikuttava kirkko ja valkeana hohtava ortodoksinen hautausmaa. Kirkon alla on vapaaehtoisten pitämä sotamuseo, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen. Maan alla risteilee jännittävä tunneli, jonka varrelle on aseteltu vanhoja aseita, tykin ammuksia ja hylsyjä ja muuta sodanaikaista tavaraa. Ahtaanpaikankammoista vähän hirvittää, mutta sodista kiinnostunut Jaakko esimerkiksi oli aivan liekeissä. Kannattaa ilman muuta käydä ja jättää kirstuun vapaaehtoinen pääsymaksu.

platanias42platanias44platanias45plataniasLisä2plataniasLisä platanias38 platanias39 platanias37 platanias36 platanias35 platanias34 platanias33 platanias32platanias51 platanias47 platanias48 platanias54 platanias55

Meillä oli hotellissamme all inclusive, mutta käväisimme yhtenä iltana syömässä Plataniaksessa Sokrares-ravintolassa, jota tuttavamme kehui. Auringonlasku näkyy erityisen upeana ylhäältä rinteeltä, joten kannattaa valita ravintolapaikka tarkoin. Taapero päätti valitettavasti heittäytyä hankalaksi juuri sinä yhtenä iltana, kun lähdimme varsinaisesti ulos syömään, mikä sai meidät kiittelemään erityisen vuolaasti all inclusiveamme. Vaikka ruuat kuuluisivatkin loman hintaan, suosittelen silti lähtemään auringonlaskun illalliselle ”yläkylään” ainakin kerran loman aikana. Vuoren rinteillä on ihania tavernoja, joista on huikeat näköalat. Sokrateksesta ei avautunut parhaat näköalat, mutta ruoka oli hyvää ja henkilökunta todella ystävällistä. Kreetalla monet ravintolat ovat perheiden pitämiä ja Sokrateksessakin näytti siltä, että puhelias isoisä oli ravintolan omistaja ja sisäänheittäjä, hänen lapsensa tarjoilijoita ja lapsenlapsensa hääräsivät takahuoneessa muuten vain.
blogi3

Kun ensimmäisenä päivänä pölähdimme päätieltä rantaan, istahdimme ensimmäiseen ravintolaan, joka sattui eteen ja jätimme tytön nukkumaan rattaisiinsa ravintolan viereen. Meren pauhu nukutti tytön hyvin ja saimme monena päivänä nautiskella lounaan rauhassa samaisessa ravintolassa. Tykästyimme Aspasia-nimisen ravintolan letkeän rentoon tunnelmaan, edullisiin annoksiin ja superkivaan henkilökuntaan. Raflasta tulikin sitten ihan kantapaikka. Meille käy Jaakon kanssa melkein aina lomamatkalla niin, että löydämme jonkin kivan ravintolan, missä lounastamme sitten melkein joka päivä.

platanias2platanias5platanias20platanias57meriretki7meriretki1meriretki4

Jonkinlainen meriretki kuuluu jokaiselle lomareissullemme ja tällä kertaa lähdimme SeaKingin matkaan Plataniaksen edustalla kohoavalle Theodoroun saarelle. Varasimme matkan ihan lennosta satamassa ja firmaksi valikoitui juuri SeaKing, sillä toinen yritys ei tehnyt kovan tuulen vuoksi retkiä sinä päivänä ollenkaan. Itse en mitään kovaa tuulta edes huomannut ja kahden tunnin retki oli täydellisen onnistunut. SeaKingin sukeltaja-ohjaaja oli kunnon rautaäijä, joka nappasi turistien päällisteltäväksi merestä paljain käsin pari mustekalaa ja merisiilin ja kertoi jännittävistä eläimistä faktoja silmät loistaen. Ankkuritatuoitu viisikymppinen mies oli elementissään meren ja merenelävien ympäröivänä. Yksi mustekala puraisi miekkosen auringon pavunväriseksi paahtamaa ihoa, mutta koviksenoloinen kreikkalainen ei vähästä säikähtänyt.

meriretki3

Mustekala tarttuu imukupeillaan ihan kunnolla ihoon kiinni ja raavaskin mies sai nyhtää pitkään otusta irti kädestään. Rutina vain kuului, kun imukupit irtoilivat nahasta. Oli hienoa, ettei opas ollut vain tarinansa ulkoa opetellut työntekijä, vaan ihan kunnon merenkävijä, joka tiesi mistä puhui. Mies näytti tohkeissaan, mistä tunnistaa koiras- ja naarasmustekalat ja kuinka omistautuneesti mustekalaäidit hoitavat poikasiaan erikoisessa pesässä.

meri2

meri meri3

meriretki6

Meriretkellä pääsi myös snorklaamaan toisen maailmansodan aikaan mereen pudonneen saksalaisen sotalentokoneen hylyn päälle. Pahasta hylkyfobiasta kärsivä siskoni olisi k u o l l u t, kun olisi nähnyt sen hävittäjänraadon merenpohjassa, mutta minä tuijottelin vanhaa, levän peittämää konetta kristallinkirkkaan veden läpi lumoutuneena. Näytti siltä, kuin hylky olisi liikkunut pohjassa, koska merivirta liikutti meriheinää sen ympärillä.

platanias10platanias11
Millaisia kokemuksia Plataniaksesta lomakohteena muilla on?

4 Comment

  1. Mikä tuo teidän kantoreppu on? Itsellä on Manduca ja en saa sitä asettumaan mitenkään mukavasti selässä kantaessa 1 v:tä, rinnan puolelle saan säädöt hyvin, jotenkin kiinnostaisi siis joku hyvä selässä kantoväline.

    1. Kuule just huomenna tulossa kunnon postaus aiheesta! Se on stokke mycarrier 🙂

      1. Kiva, sitä odotellessa 🙂

  2. Ihanaa! Itse kävin Kreetalla 2 vuotta sitten ja siitä asti on ollut sinne ikävä <3 Majoituimme agia marinan ja plataniaksen rajalla. Mielestäni 3-vuotiaan lapsen kanssa toimi myös huoneistohotelli ilman pakettiin kuuluvia aterioita. Kaikissa ravintoloissa henkilökunta otti uskomattoman lämpimästi lapsen huomioon ja kaikkea herkkua hänelle tarjoilivatkin 🙂

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.