Pääkivutonta punaviiniä, prego!

Kaupallinen yhteistyö: La Piazza Barbera

PiazzaBarbera3

Olen aika monesti kuullut jonkun valittelevan, että pienikin määrä punaviiniä saa pään särkemään – enkä siis puhu nyt mistään seuraavan päivän tukkaan sattumisista. En ole itse kärsinyt punaviinipäänsärystä, mutta hiffasin kyllä pointin, kun kuulin La Piazza Barberasta ja sen vähäisistä tanniini- ja histamiinipitoisuuksista. En taatusti haluaisi itsekään luopua lempijuomastani punaviinistä, vaikka inha päänsärky sitä yrittäisikin. Siksi uskonkin, että punaviinipäänsärkypotilaiden keskuudessa otetaan tämä viini mielihyvin vastaan.

PiazzaBarbera1PiazzaBarberapieni3

Kuulemma peräti yksi viidestä saa päänsärkyä jo lasillisen tai parin jälkeen. Aihetta ei ilmeisesti ole kummemmin akateemisissa piireissä tutkittu, mutta on uumoiltu, että päänsärky voisi johtua punaviinin tanniineista ja histamiinista. Niitä on myös elintarvikkeissa, eivätkä siis itsessään aiheuta ihmisissä päänsärkyä, mutta yhdessä alkoholin kanssa ne saattavat laukaista kipureaktion. La Piazza Barbera -viinissä tanniineneja on vähemmän kuin kaksi grammaa per litra ja histamiineja yksi milligramma litrassa. Normaalisti punaviinien tanniinipitoisuus on 2,5 grammaa litrassa, mutta voimakkaammissa punkuissa pitoisuus voi nousta neljäänkin grammaan. Histamiineja taas on normaalisti selvästi enemmän kuin La Piazza Barberassa, jopa 5–10 milligrammaa litrassa.

PiazzaBarbera4 copy

PiazzaBarbera1aPiazzaBarbera7

Rakastan hyviä viinejä, mutta varsinainen viiniekspertti en ole. Minulla ei ole lempirypälelajikkeita, valitsen viinini hyvin fiilispohjalta, enkä oikein osaa kuvailla makuja. Tätä yhteistyötä varten kyllä yritin: upotin nenäni oikeaoppisesti viinilasiin, haistelin ja maistelin, mutten oikein saanut aikaiseksi Alkon viiniluonnehdintoja sikarilaatikkomaisuuksineen. Minusta Barbera-rypäleestä valmistetun viinin maku oli alkuun aika voimakaskin, mutta italialaisen päivällisen kanssa maisteltuna paljon pehmeämpi. Myös Jaakko puheli viiniä makustellessaan, että se on parhaimmillaan ruoan kanssa. Mitä sanoo Alko: kevyt, keskitanniininen, karpaloinen, kirsikkainen, kevyen mausteinen. Hmm, itse en kuvailisi viiniä aivan kevyeksi, mutta ehkäpä Alkon jengi tietää nämä hommat paremmin.

PiazzaBarberapieni

Tuli siis selväksi, etten ole asiantuntija, mutta hyvä viini kuuluu elämääni siinä missä hyvä ruokakin. Meillä nautitaan ruoan kanssa lasit tai parit viiniä jos nyt ei kuitenkaan päivittäin eikä viikottainkaan, mutta aina isommalla porukalla illastettaessa. Suomi saisi muutenkin minun puolestani olla enemmän italialainen suhteessaan alkoholiin. Jos näin äkkiseltään pitäisi nimetä minun happy place, se voisi olla palmun katve meren rannalla siinä missä piazzakin. Eteläeurooppalaisen kaupungin sydän, mistä La Piazza Barbera -viinikin on saanut nimensä. Aukio täynnä ihania ravintoloita, joihin ihmiset kerääntyvät illan suussa seurustelemaan lasillisten ja pikkusuolaisten ääreen.

La Piazza Barbera

PiazzaBarbera5

Pullo 0,75 l, hinta 9,99 €
Hanapakkaus 3 l, hinta 32,90 € (ainut hanapakkausviini, joka on valmistettu barbera-rypäleistä)

La Piazza Barberaa voi tilata täältä: tuotteet toimitetaan valitsemaasi Alkon myymälään viikon sisällä tilauksesta. Saat sähköpostiviestin, kun tuote on noudettavissa. Maksu tapahtuu pääkaupunkiseudulla Alkon lähettämän maksulinkin kautta ja muualla Suomessa tilausta noudettaessa Alkossa.

PiazzaBarberaPieni2

La Piazza Barbera sopii erityisen hyvin nautittavaksi italialaisen ruoan kanssa. Sen verkkosivujen blogista löytyy kosolti reseptejä italialaisiin herkkuihin.

PiazzaBarberaPieni5

Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia käsittelevä keskustelu ei ole sallittua yhteistyöpostauksissa.

1 Comment

  1. Karoliina says: Vastaa

    Aivan mielettömän kivoja kuvia!!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.