Ihana Hania

Kappas, luonnoksiin oli jäänyt vielä yksi kuvasetti taannoiselta Kreikan-matkaltamme – nimittäin Hania-kuvat. Ja nämä täytyy todellakin teille vielä jakaa, sillä ihastuin kaupunkiin ihan tosi paljon.

hania5

Asuimme siis Plataniaksessa, mistä on parinkymmenen minuutin matka Haniaan, joka on Kreetan toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Heraklionin jälkeen. Mistään suurkaupungista ei silti ole kyse, Hanian alueella asuu kuutisenkymmentä tuhatta ihmistä.

Minulla ei ollut juurikaan ennakko-oletuksia kaupungista, mutta joitakin kuitenkin. Ajattelin sen olevan enemmän sellainen turistisaaren turistikeskus. Kuten huomata voi, en ollut ottanut aiheesta kovin paljon selvää etukäteen, sillä uumoilin, ettei kaupunki kiinnosta minua. Ensimmäisellä kerralla, kun suuntasimme bussilla Haniaan, yllätyin kaupungin luonteesta: sen aitoudest, historiallisuudesta ja vilkkaudesta. Se ei todellakaan ollut sellainen rysä, kun luulin sen olevan.

En silti ensinäkemältä pitänyt kaupungista. Pelmahdimme keskipäivän kuumuudessa johonkin vilkkaalle kauppakadulle ja ajattelin, että tänne ei tarvitsekaan tulla toista kertaa. Lähdimme kuitenkin kävelemään rantaa pitkin itään, löysimme leppoisan ravintolan, jonka ainoat asiakkaat olimme. Tyttö nukkui vaunuissaan, kun me söimme lounaaksi kreetalaista salaattia ja hunajaista juustopiirasta. Päätimme tulla toistekin kiertelemään kaupunkiin, poiketa kauppahallissa ja juoda vastapuristettua appelsiinimehua vanhan kaupungin vilkkaalla kadulla – viimeistään silloin olin ihan myyty.

hania2hania hania3 hania4

Hanian venetsialainen satama on mielettömän kaunis vanhoine rakennuksineen. Vanhan kaupungin pienet kujat ovat vastustamattomia.

hania6

Vanhan sataman maamerkki, venetsialainen majakka.

hania7

Haniassa on myös mukavat ostosmahdollisuudet, esimerkiksi kaikkien meikkifriikkien pyhiinvaelluskohde Sephora löytyy kaupungista. Kannattaa kuitenkin muistaa oudot aukioloajat, jotka koskevat myös Sephoraa, nimimerkillä kokemusta suljettujen ovien takana ihmettelystä on. Isommat liikkeet kuten Zara, Pull & Bear, Bershka ynnä muut ovat auki tällaiseen pohjoismaalaiseen makuun normaalisti, mutta tosiaan pienemmät liikkeet noudattavat aivan ihmeellisiä aukioloaukoja. Esimerkiksi Sephoran aukioloajat ovat seuraavat: Maanantai ja keskiviikko: 09.00-14.30, tiistai, torstai ja perjantai 09.00-14.30 & 17.00-21.00 ja lauantai: 09.00-15.00. Eli maanantaisin ja keskiviikkoisin (ja lauantaisin) jengi laittaa luukut kiinni koko päiväksi siestan jälkeen ja ti, to, pe avaavat siestan jälkeen putiikin vielä illaksi. Huh, ota näistä nyt selvää.

hania8

hania9 hania10 hania11 hania12

Turistikamaa tietysti myydään joka kadunkulmassa, mutta feikkituotteita myyvät kojut kannattaa kiertää kaukaa. Otin selvää Hanian vintage-tarjonnasta ja löysin aivan älyttömän ihanan vanhaa tavaran myyvän Chronontoulapo-nimisen liikkeen vanhasta kaupungista (osoite: Episkopou Chrisanthou 46). Rakastan vanhoja ikoneja ja olen tainnut ostaa sellaisen jokaiselta Kreikan-matkalta. Olisin voinut tonkia liikeen aarteita tuntikausia. Lopulta tein muutaman pienen ostoksen, jotka pääsevät paraatipaikoille uudessa kodissa.

hania13 hania14

Jos vanha tavara ja uniikit matkamuistot kiinnostavat yhtään, käy täällä!

hania15 hania16

Minulla on maailmassa lempikaupunkeja, joiden viihtyisyyttä ja tunnelmallisuutta en oikein osaa selittää. Niissä vain on hyvä olla ja niihin haluaisi aina palata. Hania on yllättäen yksi näistä suosikkikaupungeistani. Palaan varmasti sinne vielä joskus.

Onko joku muu ihastunut Haniaan? Matkavinkkejä kaupunkiin saa myös jakaa!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.