Uusia sanoja (ja lauseita?)

Nyt on taas akut ladattu landella ja jaksetaan vähän paremmin tulevan viikon kiireet. Harjavallassa on kivaa käydä välillä rentoutumassa, sillä siellä on kaikkien vähän helpompi päästä tekemään omia juttujaan. Lähden usein kirppiskierrokselle tytön unien aikaan ja Jaakko treenaa. Mummi vahtii tytön unia. Olemme myös aloittaneet uuden perinteen: lauantaiuinnit Harjavallan mielettömän kivassa uimahallissa. Tyttö rakastaa kahlata taaperoaltaassa ja kun pääsee meidän sylissämme lämpimään monitoimialtaaseen.

DSC_4300 copy

On muuten ollut hauska huomata, miten taaperon puhe kehittyy huimaa vauhtia. Tuntuu, että hän oppii sanomaan päivittäin uuden sanan tai nimen. Ihan hetki sitten hän ei sanonut juuri mitään, mutta nyt hän tapailee sanoja koko ajan. Suusta kuuluu kirkas kukka-hihkaisu aina, kun jossain näkyy jokin kasvi. Tähtiä etsitään taivaalta koko ajan ja Papi-koiraa tervehditään aina tämän nimi iloisesti huudahtaen. Muita osattuja sanoja ovat ainakin: äiti, ättä (iskä), äti (Erika-täti), pappa, tutti, kakka, Ihaa, Puh, Nanu (Nasu), Ihhahhaa (hevonen), pupu, hauu (koira), että (vettä) ja ei.

DSC_4306 copy

Luulin myös, että tyttö oppi viikonloppuna muodostamaan jo lauseita, mutten tiedä, onko se mahdollista. Eilen hän osoitti pappaa ja sanoi (muidenkin kuin minun mielestä) pappa on tuolla. Tänään olimme kuulevinamme, että hän sanoi kotimatkalla autosta ulos katsellen tähtiä on paljon. Ilmeisesti kuulemme kuitenkin omiamme, sillä lapset alkavat kuulemma vasta parivuotiaina tapailla varovasti kahden sanan lauseita. Pölinää kuuluu vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisen suusta niin paljon, että välillä aikuinen voi kuulla sanoja sielläkin, missä niitä ei välttämättä ole.

Olisi hauska kuulla, koska teidän pikkuiset ovat alkaneet oppia lauseita!

DSC_4308

Paita Aarrekid (saatu, mainoslinkki)

17 Comment

 1. Kiistän tuon, että vasta kaksivuotiailla kahden sanan lauseita 😀 Meillä on parisanaisia tullut esikoisella jo vähän reilun vuoden ikäisinä ja kuopuksella hieman myöhemmin, molemmat 2-vuotiaina puhuivat useamman sanan lauseita peräkkäin. 🙂

  1. Kyllä, meilläkin juuri näin! Esikoinen puhui vasta parin vuoden jälkeen, toinen muksu puhui Selkeitä vähintään kahden sanan lauseita reilu vuoden ikäisenä. Nyt on 2v ja puhuu jo niinkuin isoveljensä, keskustella voi ihan mistä vaan ja tarinaa tulee 😊

 2. Ihan on mahdollista että kuulitte oikein, N alkoi samanikäisenä muodostamaan 3 sanan lauseita. Nyt on puhunut pitkiä sujuvia lauseita jo ”pitkään” 🙂 Ompa ihana lause ensimmäiseksi 😍

 3. Varmasti voi jo lapsi tapailla lauseita! Meillä tyttö puhui 4-5 sanan lauseita jo 1,5-vuotiaana. Nyt reilu 2 -vuotiaan kanssa voi käydä jo ihan kunnon keskusteluja (kahdella kiellä) enkä ole enää aikoihin laskenut, että kuinka monta sanaa sieltä tulee putkeen 😀 Meillä höpötellään koko ajan eikä hiljaist juuri ole, joten väkisinkin siinä oppii 😀

 4. Kyllä hyvinkin pikku hiljaa voi tulla lauseita 🙂 meidän tytön puheen kehitys ryöpsähti eteenpäin 1v 4kk iässä ja sanoja tuli nimen omaan päivittäin lisää! 1v 7kk iässä hän sanoi ensimmäiset lauseet ”isi ajaa autoa” täysin selvästi ja siitä lähtien on lauseita tullut. Viikko sitten hän täytti 2 vuotta ja puhuu kuin papu pata ja nimen omaan lauseilla. Juuri tänään laskin sanoja hänen lauseistaan ja hän puhuu sujuvasti jopa kuuden sanan lauseita. 🙂 Toki sitten lauluja tulee kolmekin lausetta putkeen, mutta näkisin sen olevan eri asia kuin puhe 🙂 neidin puhe on sellaista, että pääasiassa sitä ymmärtää myös vieraat.

 5. Hyvinkin olet jo voinut kuulla lauseita!
  Muistan että meidän esikoinen sanoin ensimmäisen selkeän lauseen n. 1v9kk. 2-vuotiaana puhui jo hyvin.

 6. Hyvinkin saattaa olla jo lauseita. Meidän nyt 2-v. pikkumies oli 7 kk, kun ensimmäiset sanat tulivat ja 1 v 4 kk:n iässä puhui jo useamman sanan lauseita. Äsken 2-v. neuvolassa terveydenhoitaja ihmetteli muksun puhetulvaa, nykyisin hän ei nimittäin ole hetkeäkään hiljaa ja puhuu täysin ymmärrettäviä lauseita sekä kertoo esim. miten päiväkodissa päivä meni ja mitäsitten siellä teki.

 7. Kyllä niitä lauseita ihan hyvin voi tulla jo. Omani, kohta 2 v., sanoi ekan kolmen sanan lauseensa 1,5-vuotiaana. Nyt puhuu ja pälpättää jo ihan tosissaan. Esikoinen puolestaan pystyi samaan vasta 3-vuotiaana.

 8. Oo kun hän on kasvanut! Ilmeisesti siis omani myös…? (Kuukauden teidän tyttöä vanhempi.) Hyvin on tutun kuuloisia puheitakin. Ja hei, kyllä toiset jo osaa tuon ikäisenä yhdistää sanoja lauseiksi. Uskon helposti, että teidän tyttönne on tarkoittanut juuri noin, kuin ootte ymmärtäneet! 😊 Meidän kuopus ei vielä juurikaan yhdistele, mutta muutama ”tässä iskä” tai ”missä vauva” -sanapari on höpinän seasta kuultu. Hän ei muuten osaa sanoa äiti, vaan sekä minä, että isä ollaan ”ikkä”. Outoa sikäli, että vuosi sitten ekat sanat oli tutti ja äiti, mutta nyt ei muka enää suju. 😂 Kaikkea muuta hän toistelee jokseenkin oikean kuuloisesti, paitsi äitiä. Ja mammaa, jonka sijaan sanoo aina sujuvasti pappa. Ilmeisesti äiti ja isä on yksi yksikkö yhteisellä nimellä, samoin kuin mamma ja pappa? 😄

  Tämä on ihana vaihe. Lapsen sisäinen maailma alkaa kovalla tahdilla avautua, kun hän oppii kertomaan, mitä haluaa ja mitä ajattelee. Se on aika huikeeta… ❤❤

 9. Meidän tyttö 1v10kk on puhunut kolmen, neljän sanan lauseita jo muutaman kuukauden ajan. Nämä on yksilöllisiä juttuja 🙂

 10. Meidän poika on Sipeä kuukauden vanhempi ja sanoi pari päivää sitten ”pappa är där”, joten kyllä näköjään voi tulla ennen! Suomeksi osaa paljon sanoja,muttei vielä mitään lauseita. Poika toki kuulee hiukan enemmän ruotsia kuin suomea,joten saa nähdä koska suomi myös vahvistuu.

 11. Meillä harjoitellaan vasta niitä sanoja. Tosin meidän taapero on vasta sen vuoden ja kaksi kuukautta, tänään. Uusia sanoja tulee kuitenkin tiuhaan, vaikka ei vielä päivittäin. Niitä lauseita odotellessa. 🙂

 12. Puheenkehitys voi tapahtua yllättävälläkin vauhdilla. Sitä on niin hauska seurata 🙂
  http://westendmum.fi

 13. Lapset oppivat puhumaan kovin eri aikoihin. Omat lapsemme alkoivat todella nuorina, ja puhuivat jo yksivuotiaina hyvin. Esikoisemme puhui kahden sanan lauseita alle yksivuotiaana, ja monimutkaisia lauseita reilun vuoden iässä: ”äiti kattoo, varpaan välissä on naula.” Jotkut tädit yrittivät höpöttää vauvankieltä lapsellemme, joka kysyi minulta, mitä nuo tädit puhuvat. 😉

 14. Piti sanomani siis, että ette te kuule höpöjä, ja se niistä nuevolan ohjeista, että kahden vuoden iässä tapaillaan lauseita. Kaksi vuotta täyttäessään iässä lapsemme ovat puhuneet ihan kunnolla. Varitaatio on valtava. Eilen näin uimahallissa yksivuotiaan, joka sanoi tätttää kaikesta. Mietin juuri, että oma lapseni sanoi siinä iässä, että ”vadelmapensaassa kasvaa yleensä vadelmia”.

  Toki tajusin aikanaan, että lapsemme puhuvat erityisen varhain. Siksi dokumentoin lähes kaiken, sanat, kahden sanan lauseet ja useamman sanan lauseet. Lähellä kahta vuotta vuotta lopetin kirjaamisen, koska lapset jo puhuivat kaiken aikaa.

 15. Meidän 1v 8kk ikäinen poitsu on ihan nyt viime viikkoina alkanut yhdistellä sanoja ja toistella esim kolmen sanan yhdistelmiä perässä. Vielä 1,5v neuvolan aikoihin oli ehkä kerran sanonut kaksi sanaa peräkkäin mutta nyt homma on lähtenyt liikkeelle kunnolla ja papatus on lähes taukoamatonta 😀 Muutenkin ymmärrys asioihin on kehittynyt ihan hetkessä huimasti ja kysymyksiin tulee jo ihan selkeitä harkittuja ei/joo -vastauksia. Eikö ole ihanaa kun saa juttukaverin <3

 16. Komppaan edellisiä, ihan hyvin olette voineet kuulla oikein noi lauseet! Meidän tytöllä ekat kahden sanan lauseet tulivat alle 1,5-vuotiaana ja nyt juuri kaksi vuotta täyttäneenä puhuu jo 5-6-sanaisiakin lauseita.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.