Vegaanimakaronilaatikko (jota lihansyöjäkin rakastaa)

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KIKKOMAN 

Yritän herkeämättä keksiä kasvisruokia, joiden maukkaus yllättäisi vannoutuneen meat loverin aka aviomieheni. Bravuurejani ovat perinteisesti olleet erilaiset pastaruoat, niissä kun on vaikea mennä vikaan. Olenkin saanut Jaakonkin ihastumaan erityisesti soijamakaronilaatikkooni, joka tosin onkin aika helppo nakki kaikkine juustoineen. Viime viikkoina olen kuitenkin pyrkinyt kehittelemään täydellisen vegaanisen version perheessämme suositusta arkiruoasta ja ilokseni voin ilmoittaa, että vegaanilaatikosta tuli niin hyvä, että Jaakko otti sitä lisää! Nappiin siis meni. Kyseessä on siis lihaisiin tapoihinsa parkkiintunut henkilö, joka ei (vielä) usko, että vegaaniruoka voi olla hyvää.

Kyseinen laatikko uppoaa loistavasti myös kaksivuotiaalle. Makaronilaatikko on muutenkin todellinen arjen pelastaja, sillä samaa vuokaa voi jumittaa jääkaapissa vaikka kuinka kauan ja kauhoa sieltä ateriat monelle päivälle.

Reseptissä parasta (ja ylipäätään makaronilaatikossa) on sen muuntautuvuus: siitä voi kehitellä lukemattomia erilaisia variaatioita ja sen tekemisessä on vaikea mokata. Ruoka-aineita ei tarvitse olla täsmälleen näitä määriä (olen tehnyt hyvällä menestyksellä tätä myös puolella tuosta nestemäärästä). Leipäkuorrutteen voi tietenkin halutessaan ja jaksamisen puutteesta unohtaa kokonaan ja sekaan voi heittää mitä mieli kullonkin tekee aina sienistä aurinkokuivattuihin tomaatteihin.

Tähän reseptiin, kuten meidän keittiöön yleensäkin, kuuluu kiinteänä osana Kikkomanin soijakastike. Siis myös perisuomalaisen ruoan maustamiseen! Monitoimipullo, jota näytämme melkein kaikelle tekemällemme ruoalle. Meillä käytössä on etenkin tuo vähäsuolaisempi versio klassisesta Kikkomanista – etenkin kun kokkaamme koko perheelle. Soijakastikkeella voi muutenkin helposti vähentää suolan saantia arjessa.

Teemme paljon ruokaa erilaisista ns. lihankorvikkeista (soijarouhe, soijasuikaleet jne.) jotka ovat helposti mauttomia, jos maustaminen epäonnistuu. Soijakastike pelastaa vaivattomalla tavalla monien ko. tuotteiden maun. Olen myös innostunut aasialaisista mauista, joihin soijakastike kuuluu erottamattomasti. Vähintään yksi puteli soijakastiketta seisoo siis tiskipöydällä yhtä tiukasti kuin talouspaperirulla!

 

Vegaanimakaronilaatikko

(uunivuoka, halkaisijaltaan n. 20 cm)

5 dl makaronia

3 dl soijarouhetta (pakaste)

1 sipuli

2 dl kaurakermaa

2 dl kauramaitoa

2 dl vegaanisulatejuustoa

1/2 dl Kikkoman-soijakastiketta

oreganoa, mustapippuria, öljyä, chiliä

Leipäkuorrutus

öljyä, pari palaa vaaleaa leipää, valkosipulia, timjamia

Päälle

tuoretta basilikaa (ja ketsuppia!)

Näin teet:

Keitä makaronit (lorauta öljyä sekaan).

Paista öljyssä pieneksi pilkottu vaalea leipä ja valkosipuli ja heitä sekaan timjami. Jätä leipäpalat odottamaan.

Kuullota pannulla pieneksi pilkottu sipuli (ja halutessasi tuore chili) ja lisää soijarouhe. Mausta soijakastikkeella ja mausteilla oman maun mukaan, esimerkiksi pippurilla ja oreganolla.

Sekoita vegaanisulatejuusto, kaurakerma ja -maito. Juustoa kannattaa hiukan pehmittää mikrossa, jotta se sekoittuu kermaan ja maitoon. Itse tykkään mausteituista juustoista ja kermoista ja käytin tässä chilimaustettua vegaanisulatejuustoa ja chilimaustettua kaurakermaa.

Voitele uunivuoka öljyllä, sekoita vuoassa makaronit ja sipuli-soijarouhepaistos ja kaada päälle juusto-kermaseos. Ripottele leivänpalat koko komeuden päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa (reilut) 30 minuuttia. Nauti tuoreen basilikan kanssa. Minusta ketsuppi kuuluu myös olennaisesti makaronilaatikkoon, mutta ilmankin maistuu!

Vegaanijuustoja ei ihan tavallisesta lähikaupasta (vielä) oikein saa ja vegaanisulatejuusto on haettu isommasta marketista. Minusta se tekee laatikkoon juuri oikeanlaisen koostumuksen, mutta vegaanilaatikkoa voi tehdä ilman sitäkin. Kaurakermaa löytyy jo lähikaupoistakin ja juuston puutteessa voi mennä pelkällä kermallakin.

Kukapa lapsi ei rakastaisi makaronilaatikkoa 🙂

Kikkomanin omien tutkimusten mukaan luonnollisesti valmistetun soijakastikkeen käytön avulla voi vähentää tavallisten elintarvikkeiden suolapitoisuutta jopa 50 prosentilla tinkimättä kuitenkaan mausta. Tuossa käyttämässämme Kikkoman Less Salt -soijakastikkessa on vielä 43 prossaa vähemmän suolaa kuin originaalissa versiossa, mutta maku on super! Kannattaa tosiaan ottaa rohkeasti käyttöön soijakastike myös ihan perinteisissä, suomalaisissakin arkiruoissa. Se ei siis missään nimessä ole vain aasialainen herkku!

Nuo Kikkomanin maustekastikkeet ovat nekin tulleet meille jäädäkseen. Seesaminsiemenillä maustetulla teriyaki-kastikkeella olemme jo lätränneet paljonkin ja hunajainen BBQ-purkki poksahtaa auki heti grillikauden avautuessa. Taustalta kurkkaa myös gluteeniton teriyaki-marinadi. Fun fact: tuo varmastikin kaikkien tuntema originaali Kikkoman-soijakastike syntyy reilut puoli vuotta kestävän käymisprosessin tuloksena.


1 Comment

  1. Itse teen vegaaniseen makaronilaatikkoon munamaitomaisen sörsselin tofusta ja kaurakermasta, toimii! Tää leipäkuorrutus olikin uusi juttu, pitää kokeilla! Ja aivan ihanan kauniit kuvat taas tässäkin postauksessa

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.