”Ahneet naiset työskentelevät ohjaajanerolle”

Olo tuntuu jotenkin kauhean lannistuneelta aina tällaisten isompien me too -henkisten casejen aikaan. Vaikkei todellakaan pitäisi! Nythän tässä mennään eikä meinata. Koskaan tämän aiheen ympärillä ei ole puhuttu yhtä avoimesti. Valtava muutos on käsillä ja se on mahtavaa!

Silti tartun kritiikkiin, jota lähipäivinä esimerkiksi rohkeat näyttelijänaiset ovat saaneet osakseen ja jään oikein rypemään siinä. Tekisi mieli paiskoa moukarilla järkeä nillittäjien päähän.

Harmittavinta viime päivien keskustelussa on ollut se, että vastuu ilmiselvän paskoista teoista sysätään sellaisten ihmisten harteille, joille ne eivät kuulu. Näyttelijöiltä penätään, mikseivät he puhuneet kaltoinkohtelustaan silloin, kun se oli ajankohtaista.

Joku lausahti kaikessa viisaudessaan, että jokainen voi äänestää jaloillaan, jos työympäristö ei ole mieleinen. Tämänkaltaisia kommentteja vilisee keskustelussa (liian) paljon. Jopa aivan järkeviksi kuvittelemani ihmiset jankkaavat tästä. Voiko työelämässä ylipäätään ”jokainen äänestää jaloillaan”? Kuinka monella on oikeasti mahdollisuus yksinkertaisesti häipyä työpaikasta, vaikka olosuhteet olisivat sietämättömät?

Harva elokuva-alan ulkopuolinen henkilö ylipäätään ymmärtää, millaista on työskennellä elokuva-alalla. Millaista on olla uraansa aloittava naisnäyttelijä, jolle rooleja ei niin vain tipahtele taivaasta. Minäkään en tiedä! Opin aika paljon Ylen jutun luettuani.

Ihmiset, jotka pyrkivät vierittämään vastuun kaltoinkohdellulle itselleen, ehkä ymmärtäisivät jotakin, jos ennättäisivät ajatella samankaltaisen tilanteen omalle kohdalleen.  Kuvittele tilanne, jossa olet itse päässyt työskentelemään yhteen oman alasi arvostetuimpaan työpaikkaan, jonka avulla on hyvät mahdollisuudet edetä uralla, saada lisää työtä. Pomosi vain sattuu osoittautumaan melkoiseksi siaksi ja hänen työskentelytapansa vähintäänkin kyseenalaisiksi. Työpaikka on kuitenkin sellainen, ettei pomoa tarvitse sietää pitkään, kyseessä on vain x aikaa kestävä projekti. Alatko aloittelevana ammattilaisena metelöidä jo julkista arvostusta keränneen pomosi käytöksestä ja työtavoista? Vaikka tiedät, että pomollasi on niin paljon vaikutusvaltaa, että puhumalla saattaisit vaarantaa koko urasi? Uskaltaisitko asettaa yksin sanasi pomosi sanaa vastaan? Jos todellakin uskaltaisit, niin onneksi olkoon vain, olet varmasti tosi rohkea ja peloton. Ymmärrä kuitenkin, ettei tilanne ole ollenkaan yksinkertainen.

Toimeentulo ja ura ovat aika isosti ihmistä määrittäviä asioita. Jokainen ymmärtää, miltä tuntuu pelko työpaikan menettämisestä. Miltä sitten tuntuisi pelko koko uran tyssäämisestä alkuunsa?

”Kyllä raha vain on kelvannut näille ahneille naisille!” Kuinka moni meistä voi valikoida työnsä? Aika moni tekee sitä työtä, mitä saa. On käsittämätöntä, että näitä näyttelijöitä nimitetään ahneiksi. He ovat työtään tekeviä ihmisiä! Vai kutsuuko joku sairaanhoitajaa ahneeksi, kun tämä ottaa työtä vastaan?

Ihmiset möyhäävät aivan käsittämätöntä skeidaa tästä aiheesta. Että eivät vain miehet ole valittaneet ohjaajan toimintatavoista. Kyse ei ole siitä, ettäkö miehet olisivat jotenkin vahvempia tai immuuneja kaltoinkohtelulle. Kyse on siitä, ettei heitä ole kohdeltu kaltoin! Miksi on niin vaikeaa uskoa, että mies käyttää valtaansa nimeomaan naiseen. Se ei totisesti ole mitenkään uusi ilmiö.

Miksi tätä asiaa täytyy käsitellä julkisuudessa, kysyi Kauko Röyhkä älykääpiömäisessä Facebook-julkaisussaan. Koska väärillä teoilla on seuraukset. Siksi, etteivät meidän tyttäremme joudu enää kohtaamaan kohtelua, jolta on tähän asti suljettu systemaattiset silmät.

12 Comment

 1. Hei! En ole tietääkseni kommenttiboxien ”sama tympeä naama” enkä ”älykääpiömäinen” kaukoröyhkä, mutta kommentoimaan palasin luettuani Ulla Appelsinin kommentin Ilta-Sanomista, sekä hänen linkittämänsä Lena Anderssonin artikkelin Hesarista https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005617401.html . Kyseiset kirjoitukset ovat nimenomaan kypsiä, asiat nähdään monelta kannalta, ketään ei teilata, ei haukuta. Keskustelua, jota seuraan mielummin kuin tätä Fuck the boys club-tyyppistä julkista lynkkausta. Kohta minun tekisi oikeasti mieleni sanoa että Fuck the girls club, ja tämä on sääli. Nyt ihminen unohtuu myös meissä. Sanotaan, että missään muussa kuin elokuva-/tv-alalla tällaista ei olisi voinut tapahtua näin kauaa. Putkimies olisi jo saanut potkut ensimmäisestä nöyryyttävästä kommentista. Putkimiehen kohtaloon tuskin kuuluisi kuitenkaan asian repiminen julkisessa mediassa, somessa, gaalassa suorassa lähetyksessä. Muistetaan se ihminen meissä jokaisessa, myös heissä väärin tehneissä.

  1. Putkimieheen vertaaminen ontuu siinä, että elokuvaohjaaja tekee hyvin julkista työtä ja on julkinen ihminen. Silloin myös hänen virheensä ovat julkisia. Vieläpä kun kyseessä ei ole yksi virhe vaan systemaattinen, jopa vuosikymmeniä jatkunut väärinkäytös. Toivon todella, että tästä, Kauko Röyhkän sanoin me too -HÄSSÄKÄSTÄ opitaan eikä jatkossa enää tunneta poikien klubeja.

 2. Elokuvaohjaajan teokset ovat julkisia, muu hänen työssään ei pitäisi olla.

  1. Siitä voi olla monta mieltä.

 3. Eli kaikki julkista työtä tekevät pitäisi mielestäsi laittaa sinne kenttäoikeuteen ja häpeäpaaluun vain koska heidän työnsä on julkista?! Mitä ihmettä? Eikö heillä ole mielestäsi sitä OIKEUTTA saada oikeudenmukaista inhimillistä asioiden käsittelyä omassa työyhteisössä, mikä muillakin työtätekevillä henkilöillä on?

  1. Ei, vaan koska kyseessä ovat vakavat ja hyvin pitkäaikaiset väärinkäytökset. Myös nämä asiasta kertoneet naiset ovat nyt siellä kenttäoikeudessa. Minä taas olen huolissani heistä, en Louhimiehestä.

 4. Ja minkä takia luulet heidän olevan nyt siellä kivitettävinä myös? Eikö ole vika silloin siinä,miten näitä asioita nyt hoidetaan?

  1. Minusta vika on siinä, miten naisia ylipäätään kohdellaan.

 5. Jooh. Nyt oli kyse siitä,miten näiden asioiden jatkokäsittely hoidetaan. Anteeksi jos tämä oli vain yksi niistä ”tyhmistä” kysymyksistä joihin Iltalehdessäkin viittasit. Mutta eipä tuo sinunkaan keskustelun tasosi, puhumattakaan journalismin tasostasi juuri päätä huimaa.

  1. No niin, tuli sieltäkin sitten pikkuloanheitto lopuksi! Perus.

 6. Loanheittoakin on monenlaista.
  Hyvää kevättä kummiskin ja tärkeintähän olisi että asiasta pystyisi keskustelemaan vähän järkevämminkin kuin lauseella ”mutta naisten kohtelu”. Nyt se ei tapahtunut.

  1. Mä keskustelen tosi mielelläni ja väittelenkin innokkaasti, mutta ehkä ymmärrät ettei mulla aina oikein ole aikaa ja energiaa keskustella pitkään ja hartaasti anonyymien ihmisten kanssa netissä.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.