Nokkospestopasta

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KEIJU JA SUOMEN BLOGIMEDIA

Kerroinkin teille aiemmin, että meillä on ruoanlaitossa käytössä melkein pelkästään rypsiöljy. Tämä johtuu siitä, että se on öljyistä terveellisin ja tykkään sen neutraalista mausta enemmän kuin esimerkiksi oliiviöljystä. Noh, nyt Keijun kanssa aloittamani yhteistyön jälkeen meillä on ollut käytössä pelkästään makurypsiöljyt ja eniten on kulunut valkosipulirypsiöljyä. Valkosipuli ei maistu niin voimakkaasti, etteikö tätä voisi käyttää ruokaan kuin ruokaan. Tosin rakastan kyllä voimakastakin valkosipulin makua ja lappaan ruokiin aina kynsiä toisensa perään.

Keijun makuöljyjä löytyy kaupasta myös mauissa rosmariini ja sitruuna ja minun oli tarkoitus keksiä rosmariinirypsärin ympärille joku ihana leipäresepti. Mutta sitten muistin, etten ole kauhean kaksinen leipuri, joten päätin jättää leivontareseptit parempiin käsiin. Sen sijaan pastaruokani maistuvat yleensä kaikille, joten päätin pyöräyttää jonkin kesäisen pastan.

Jaakko kitki pihastamme juuri kauhean kasan nokkosia ja aloin miettiä, mitä kaikkea syötävää noista pistävistä rikkaruohoista voisikaan tehdä. Inhoan nokkosia siksi, että olen aika herkkä niiden osumille – niiden tielle osuessani pistokohdat polttavat ihoani ihan koko päivän. Ruoassa ne ovat kuitenkin kavereitani 😀 Itse asiassa vasta nyt tätä pastaa kokkaillessani tajusin, kuinka ravintorikas kasvi nokkonen on: siinä on ihan älyttömästi C-vitamiinia ja rautaa. Siinä on myös paljon kuitua, vitaamiineista myös A:ta, E:tä ja K:ta sekä magnesiumia ja kalsiumia.

Nokkosista on helppo tehdä esimerkiksi pestoa ja pesto taas sopii ihanasti pastaan.  Joten olkaa hyvät, tässä maukkaaksi todettu nokkospestopasta:

   

Nokkospestopasta

1 l nokkosenlehtiä

1,5 dl Keiju-valkosipulirypsiöljyä

1 dl manchego-juustoa

1 dl pinjansiemeniä

1-2 valkosipulinkynttä

1 rkl sitruunamehua

reilusti suolaa ja pippuria

+ spagettia neljälle

Tee näin: Kerää nokkosenlehdet (jostain muualta kuin tien varrelta, tunkion tai ulkohuussin viereltä). Huuhtele lehdet ja keitä (eli ryöppää) niitä muutama minuutti ja siivilöi. Heitä blenderiin nokkosten lisäksi raastettu juusto, pinjansiemenet, valkosipulinkynnet, sitruunamehu ja mausteet. Soseuta ja lisää lopuksi sekaan öljy ohuena nauhana. Sekoita pesto keitetyn pastan joukkoon ja nauti!

Jos öljyjen terveellisyys askarruttaa, käy tutustumassa Keijun Öljyakatemiaan. Sieltä saa kattavan tiedon öljyjen terveyshyödyistä ja käyttötarkoituksista. Siellä on myös mahtava reseptipankki ja kisoja, joista voi voittaa Keiju-tuotteita.

Meillä on käytössä myös Keijun rosmariinirypsiöljy, jonka ajattelen sopivan erityisen hyvin uunijuureksiin ja leivonnassa erilaisiin leipiin. Jotakin rosmariinista focacciaa voisi kokeilla joskus esimerkiksi tehdä. Tai sitten jos leipominen ei vieläkään sytytä, voisi kokeilla tosi ajankohtaista avokadoleipää, jollaiseen löytyy ohje Öljyakatemiasta.

 

1 Comment

  1. Ihana resepti! Mielelläni myös käyttäisin rypsiöljyä, mutta en haluaisi ostaa sitä muovipullossa. Voisitko vinkata sinne Keijulle päin, että pullottaisivat ainakin yhden rypsiöljyn myös lasipulloon? 😊

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.