Rantasaunan muodonmuutos ja hienoin huussi ikinä!

Sisustusbloggaaja täällä hei! No ei, jännästi tässä viime aikoina vain on inspiraatio löytynyt kotijuttujen puolelta. Onneksi olen lifestyle-bloggaaja ja voin kirjoitella, mistä mieli tekee. Huomaan selvästi, että välillä olen vähän jumissa tietyissä aiheissa, kun taas toisesta juttu luistaa. Juuri nyt kotiaiheet ovat vahvasti mielen päällä.

Meillä on Harjavallassa rantasauna aivan joen rannassa. 1960 rakennettu saunamökki on aina ollut tosi askeettinen. Kun mökkien varustetasoa mietitään sähkön ja juoksevan veden kannalta, niin meidänpä ”mökillä” ei ole koskaan ollut edes huussia! Tästä on ripitetty isääni aika paljon aikoinaan, mutta hän oli sitä mieltä, ettei siellä mitään huussia tarvita. Vastasin aina, että helppo hänen on miehenä sanoa. Me naiset kun joudumme kykkimään nokkospuskissa niillä pienemmilläkin asioillamme. Isällä oli asuntoauto, jolla hän oli usein rantasaunalla ja siellä oli tietysti vessa, joten siinä mielessä huussi ei ollut ihan must.

Tänä kesänä melkein kuusikymmentävuotias mökkeröinen sai vihdoin huussinsa. Äiti oli ihastunut Eurassa ajellessaan Biolanin pääkonttorin pihassa näytillä olleeseen ruokokattoiseen huussiin (Biolanilta saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan) ja halusi sen oitis meillekin. Ja onhan tuo nyt upein huussi, jonka olen koskaan nähnyt. Tässä hän on:

Innostuimme uuden huussin myötä laittamaan saunamökkiä uuteen uskoon muutenkin. Minä roudasin tilalta kaikenlaisia huonekaluja rantasaunalle ja ostin kirppareilta pyöreitä koreja seinälle laitettavaksi. Marimekon verhot vaihtuivat pellavaisiin ja värimaailmasta tuli muutenkin varsin harmoninen.

Valitettavasti nuo älyttömän kauniit ruokokattoiset huussirakennukset eivät enää ole Biolanin valikoimissa, mutta erilaisia käymälöitä toki riittää. Äiti valitsi ruokohuussiinsa erottelevan kuivikekäymälän, jonka voi asentaa suoraan lattiapinnan päälle. Jännä muuten, miten vielä tovi sitten luulin, että huussi on huussi – aina suurin piirtein samanlainen eikä mitään hajua, miten sellainen oikeastaan edes toimii. Nyt olen oppinut, että sellaisen perinteisen kompostikäymälän lisäksi on näitä (erottelevia) kuivikekäymälöitä ja sen lisäksi vielä pakastavia (!) ja polttavia (!) käymälöitä. Siis aivan uusi maailma avautuu tässä 😀 Nämä ovat varmasti ihan selvää pässinlihaa kaikille mökkeilijöille, mutta itsehän olen aiemmin käynyt vain harvakseltaan muiden huusseissa enkä kysellyt niistä sen enempää.

Olen tainnutkin kertoa, etten ole mikään mökki-ihminen, sillä en oikein viihdy sähköttömissä olosuhteissa ilman juoksevaa vettä. Siis todellinen hienohelma. Toisaalta tässä huussitietoa kerätessä olen vasta käsittänyt, kuinka ekologisista ratkaisuista huusseissa voi olla kyse. Eikä mökkivessan tarvitse olla metsän helmassa hämähäkkejä vilisevä ulkohuussi vaan ihan sisäkäymälä, joka vain ei toimi vedellä. Esimerkiksi tuollaisen pakastavan käymälän voi asettaa mihin tahansa lämpimään tilaan.

Näitä rantasaunakuvia siunaantui nyt niin paljon, että jaan otokset kahteen postaukseen. Sisäkuvia rantsikalta siis huomenna!

Uusi huussi kohoaa aika ylväänä pellonreunassa…

…ja näyttää hienolta terassilta katsottunakin, vaikka on toki sijoitettu syrjään.

Itse pöntön virkaa toimittaa siis erotteleva kuivikekäymälä. Erotteleva meinaa sitä, että ykköset ja kakkoset sujahtavat omiin säiliöihinsä. Biolanin käymälöihin suositellaan käytettäväksi Biolanin omaa Komposti- ja Huussikuiviketta, joka on näitä nimenomaisia käymälöitä varten suunniteltu ja sitoo hyvin nestettä  ja hajuja.

Tämä oli meidän rantasaunalle kenties kompostikäymälää parempi ratkaisu, koska kuivikekäymälän voi asettaa helposti tuohon lattiapinnan päälle ja on muutenkin helppokäyttöinen. Ja koska rantasaunalla käydään suhteellisen harvoin ja oikeastaan vain kesällä. Kompostoiva käymälä on kuitenkin se yleisin huussi ja Biolanin sellainen kuulemma Suomen suosituin.

Lapsi korkkasi rantasaunan uuden huussin käyttöön! Hän innostui paikasta niin paljon, että halusi myöhemminkin juuri huussiin, vaikka on tykästynyt myös puskapissoihin.

 

         

Millaisias huusseja teillä käytetään? 🙂

2 Comment

  1. Ei, en kestä näitä sun kuviasi, nää on liian ihania. Meillä muuten on polttava huussi mökillä, aikas kätevä sekin.

  2. Heippa! Eksyin blogiisi ensimmäistä kertaa aikuiset bloggaajat ryhmästä 🙂 On kyllä oikeasti hienoin huussi jonka olen koskaan nähnyt! Olen ihaillut muutenkin tällä hetkellä kaikenlaisia bambu huonekaluja ja tuossahan oli juuri sitä henkeä ja mustan mökin kanssa todella upea yhdistelmä (minun makuun)! Huvitti myös kun kirjoitit että et viihdy sähköttömissä olosuhteissa ilman vettä – voin allekirjoittaa täysin. Sama täällä. Meillä on ulkosauna mökki oman pihan kupeessa jonne tulee sähköt mutta ei vettä – kun on mukavuuksien välittömässä läheisyydessä niin se toimii minulle ja on kuitenkin hieman mökkitunnelmaa kun saunassa pestään vanhanaikaisesti. Aivan upeita valokuvia ja upea rantasauna paikka teillä! -Hannele

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.