Syksyn herkullisin risotto syntyy tateista

Kerroinkin eilen, että yllätin viikonloppuna itseni innostumalla sienestyksestä! Tattien bongailu mättäiltä oli suorastaan terapeuttista. Homma vaatii keskittymistä, joten ei tule vatvottua mitään ylimääräistä shaibaa omassa päässään. Meditaatiota meille, jotka emme oikein osaa tyhjentää mieltä ajatuksista. Kilpailuhenkisinä minä, siskoni ja Jaakko aloimme tosin kilpailla siitä, kuka löytää täydellisimmän tatin. Tuomarina toimi äiti.

En ole aiemmin koskaan kerännyt sieniä – isälläni oli tapana varoitella touhusta koko lapsuuteni ajan. Hän kertoili kauhutarinoita hirveistä myrkkysienistä ja sanoi, ettei oikeastaan parane syödä mitään sieniä. Se on yksinkertaisin tapa välttyä varmalta kuolemalta.

Herkkutattien keräily on kuitenkin aika turvallista. Sitä tuskin voi sekoittaa mihinkään kuolemanvaaralliseen sieneen.  Itse voin olla luottavaisena sienimetsällä muutenkin, kun mukana oli äitini, joka tuntee luontokartoittajana ja sienifiilistelijänä varmaankin jokaisen sienen.

Teimme ihanaa tattirisottoa tällä ohjeella (resepti neljälle):

1 l herkkutatteja paloiteltuna

7,5 dl kasvislientä 

4 dl risottoriisiä

2 dl kuivaa valkoviiniä

1 dl turkkilaista jogurttia

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

mustapippuria ja muita mausteista oman maun mukaan

voita paistamiseen

päälle pecorino-juustoa ja tuoretta timjamia

Tee näin: Perkaa ja paloittele sienet ja paista voissa. Kuullota sipulit voissa kattilassa ja lisää risottoriisi. Ala lisätä valkoviiniä ja kasvislientä desi tai pari kerrallaan. Kun riisi on lähes kypsää lisää mausteet, jogurtti ja sienet. Tarjoile pecorinon ja timjamin kanssa. Herkuttele!

  

1 Comment

  1. Raija Kulmala says: Vastaa

    Aion kokeilla reseptiä heti kun ehdin. Kiitos

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.