Näin varmistat, että lapsi matkustaa mahdollisimman turvallisesti autossa

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: FOLKSAM JA SUOMEN BLOGIMEDIA

Turvaistumet, nuo lapsiperheiden murheenkryynit. Mielipiteitä yhtä monta kuin käyttäjiäkin. Muistan, kun olimme vaihtamassa turvakaukaloa turvaistuimeen, hermostuin aika nopeasti runsaudenpulaan. Kaikilla oli oma näkökulmansa hyvän turvaistuimen ominaisuuksista, ja hinnatkin vaihtelivat reilusti.

Googlaamalla päädyin Folksamin sivuille, mistä löytyi asiantunteva turvaistuintesti, johon saattoi luottaa. Eräänä päivänä Jaakko sitten ajoi kotipihaan uudella autolla, jonka takapenkille hän oli virittänyt uuden turvaistuimen. Autoasiassa hän ei mielipiteitäni kysellyt, mutta oli sentään kuunnellut turvaistuinhöpötyksiäni. Hän oli käynyt ostamassa BeSafen istuimen. Merkin kaikki kolme testattua istuinta olivat saaneet hyvät arvosanat Folksamin testissä ja BeSafe izi Plus -malli oli itse asiassa testin voittajaistuin. BeSafet eivät ole niitä kaikkein edullisimpia, eikä meidänkään istuimemme ollut halvin mahdollinen, mutta tässä olisi ollut kaikista huonoin hetki säästää.

Testin edullisin Hyvä valinta -tunnustuksen saanut on Britax Römer MAX-WAY, jonka hinta näyttäisi tällä hetkellä olevan 230 euroa. Se on saanut plussaa tilavuudestaan, joka mahdollistaa selkä menosuuntaan matkustamisen pitkään.

Muistan, että meillekin suositeltiin istuinta, jota voi käyttää ainoastaan kasvot menosuuntaan. Tällaiset ovat saaneet hyviä tuloksia eurooppalaisissa kuluttajatesteissä, mutta Folksamin testissä ne hylättiin. Tiedotteessa myös mainitaan, että istuimet voivat aiheuttaa pahassa kolarissa hengenvaarallisia vammoja, koska koko rasitus kohdistuu silloin vatsaan. Tätä taas ei mitata mitata eurooppalaisissa lakisääteisissä vaatimuksissa tai kuluttajatesteissä. Näitä juttuja kannattaa siis ihan todella tutkailla ja selvittää. Voi olla, että meilläkin olisi tuollainen istuin, ellen olisi löytänyt taannoin Folksamin testiä. TÄÄLTÄ pääset tutkailemaan tarkemmin tuota turvaistuintestiä.

 

Yksi juttu, mitä ihmiset eivät ehkä tule ajatelleeksi on lapsen matkustusturvallisuus paksuissa (talvi)vaatteissa. Folksamin kolaritestit ovat nimittäin osoittaneet, että paksut vaatteet voivat heikentää turvallisuutta autossa. Jos turvavyö kulkee vaatteen päällä, se ei kosketa kehoa ja se taas tarkoittaa suurempia törmäysvoimia kolarissa. Vauvalle ja taaperoille kannattaa siis ehdottomasti hankkia talveksi autoon lämpöpussi, jossa on turvavyöreiät. Isompien lasten kohdalla taas pitäisi varmistaa, että turvavyö koskettaa kehoa eikä paksua haalaria tai takkia. Kannattaa lukaista tuosta kolaritestistä tarkemmin TÄÄLTÄ.

 

Folksamin vinkit:

 • Osta istuin, jonka voi asentaa selkä menosuuntaan. Folksam suosittaa, että lapset istuvat autossa selkä menosuuntaan päin neljän vuoden ikään asti.
 • Jalat koukussa? Ei haittaa! Istuin on jäänyt pieneksi vasta siinä vaiheessa, kun lapsen pää on niin korkealla, että korvien yläreuna on lähellä istuimen yläreunaa.
 • Kaipaako lapsi lisää jalkatilaa? Kytke etupenkin turvatyyny pois avainkytkennällä, jolloin lapsi voi istua etupenkillä.
 • Käytä ajosuunnassa olevaa vyöistuinta 4-5 vuoden iästä noin 12 vuoden ikään.
 • Kun lapsi matkustaa vyöistuimessa, tarkista aina että vyötärövyö on kiristetty takin alta. Avaa takki tai haalari niin, että poikittaisvyö tulee niiden alle.

Hyvä auto on turvallinen ja tilava

Folksam on selvittänyt myös, missä automalleissa lasten on turvallisinta matkustaa. Jaakko ei aikoinaan valinnut autoaan näiden suositusten perusteella, mutta sattumalta Skodamme lukeutuu Folksamin suosittelemiin. Testiin valittiin kolmekymmentä Ruotsin myydyintä uutta automallia  ja siinä kiinnitettiin erityisesti huomiota takapenkin turvalaitteisiin ja tilaan. Autossa pitäisi olla tarpeeksi tilaa käännettävän turvaistuimen asentamisen jälkeenkin.

Tässä testissä parhaimpia autoja olivat Volvo V70, Volvo XC70 ja Kia Sportage. Näissä malleissa oli sekä parhaat mahdolliset tilat että turvallisuus. Testissä pärjäsivät myös VW Passat ja meidän Skoda Octavia, joissa on erityisesti hyvät tilat muttei yhtä kehutut turvaominaisuudet kuin noissa Volvoissa ja Kiassa. Tutkimuksessa pointattiin muuten myös, etteivät suuret autot ole automaattisesti niitä kaikkein tilavimpia.  TÄSTÄ voi lukea tarkemmin tuosta Folksamin autotestistä.

Millä perusteella te olette valinneet lapsen turvaistuimen ja (perhe)auton?

 

2 Comment

 1. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Ostimme pari päivää sitten pian syntyvälle esikoisellemme turvakaukalon, ja ihan kohta pitäisi jo alkaa miettimään kaukalosta seuraavaa istuinta, vaikka lapsi ei ole vielä edes syntynyt. 😀
  Turvaistuinten maailma on minulle ihan uusi, joten liityin Facebookissa Turvaistuimet-nimiseen ryhmään. Siellä käydään tosi hyvää keskustelua turvaistuimista ja annetaan vinkkejä sopivan istuimen valitsemiseen. Ryhmän kautta löysin myös Turvaistuinblogin, missä on tosi paljon faktatietoa aiheesta. Suomessa myös Autoliitto julkaisee vuosittain turvaistuinvertailuja.
  Ennen edellä mainittuihin tutustumista en tiennyt, että lapsen suositellaan matkustavan selkä menosuuntaan jopa 5-vuotiaaksi asti. Nyt kun olen tutustunut aiheeseen enemmän, en todellakaan halua tinkiä lapseni turvallisuudesta vaan hankin istuimen, joka on pärjännyt hyvin turvaistuintesteissä ja muutenkin täyttää kaikki turvallisuuskriteerit.

 2. Moi! Kiitos tästä postauksesta. Luin tän jo silloin kun postasin ja sit palasin pari kertaa uudestaan. Mä sain just ajokortin ja ostettiin auto ja tarttettiin myös turvaistuin taaperolle. Tuo Folksamin raportti oli tosi hyödyllinen. Tilasin kans ton BeSafen iZi Plus mallin jossa voi matkustaa selkä menosuuntaan 25 kg asti. Vasta kortin saaneena haluan maksimoida lapsen turvallisuuden.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.