Näin aion muuttaa elämäntapojani ilmastoystävällisemmiksi

Tämä postaus oli luonnoksissa jo ennen kuin pari lukijaa ehti tätä toivoa. Huomasin kuitenkin kirjoittavani tätä aika kieli poskessa, koska suoraan sanottuna hiukan jännitän. En ole täydellinen ja tiedän, että minua(kin) voisi osoitella sormella, kun puhutaan liiallisesta kuluttumisesta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jokaisen vaikuttajan pitää ottaa edes jotain kantaa asiaan. Ja jokaisen ihmisen pitäisi tehdä edes joitain muutoksia elämässään.

Kenenkään ei pitäisi tuudittautua siihen, ettei yhden ihmisen panoksella ole mitään vaikutusta. Tai ettei Suomella tai suomalaisilla ole mitään merkitystä koko maailman mittakaavassa. On aika helppoa pestä kätensä asiasta ja siirtää inhottavat päätökset muiden tehtäviksi. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että päättäjiltä todellakin tarvitaan nyt jättimäisiä siirtoja – mutten siksi etten itse olisi valmis tekemään mitään muutoksia. Vaan siksi ettei luottoni suuriin maailman massoihin ole kauhean korkea.

Näitä juttuja olen itse miettinyt:

Vähennän lentämistä

Lentomatkustamisen päästöt ovat eittämättä yksi isoimmista asioista, joita jokaisen pitäisi omalla kohdallaan miettiä. En lennä mitenkään hirvittävän paljon, mutta petrattavaa on. Aion jatkossa kieltäytyä ainakin sellaisista työhön liittyvistä matkoista, jotka ovat selkeästi vain lentämistä lentämisen ilosta. Jos joku asia voidaan hoitaa Suomessa, en lähde tekemään sitä Tukholmaan. Bloggaajan työssä monia matkoja ei oikein voi perustella sillä, ettei työtä voi mitenkään hoitaa lentämättä paikasta toiseen. Kehottaisin muutenkin miettimään, eikö joitakin palavereja voi hoitaa skypen avulla. Onko lyhyet pyrähdykset palavereissa toisessa maassa todellakin välttämättömiä?

Mitä lomamatkoihin tulee olen tähänkin mennessä suosineet pääosin Eurooppaa ja tietysti suoria lentoja. Peruin hiljattain yhden suunnitelmissa olleen pidemmän lentomatkan reissun, koska en vain voinut perustella itselleni sitä, että minun täytyisi lentää nyt ja seuraavaksi huhtikuussa, jolloin olemme lähdössä perhelomalle. Myös perheloma suuntautuu todennäköisesti lähemmäksi kuin oli alun perin tarkoitus. Tämäkin siis mietittäväksi: harkitse, voisiko lentämistä edes vähentää jos nyt ei lopettaa kokonaan.

Olen myös miettinyt, että lomat voisivat olla lentomatkojen päässä pidempiä – ei siis lyhyitä pyrähdyksiä missään eikä viikon lomia kaukomailla. Tällaisia emme tosin ole tehneetkään.

Kotimaan matkailua haluaisin myös lisätä. Suomessa on paljon kiinnostavia paikkoja. En tiedä, miten saisin Jaakon koskaan junan kyydillä mihinkään, mutta aion yrittää. Loma Lapissa ja matkan taittaminen yöjunalla olisi aika hieno elämys.

Aion jatkossa maksaa myös kompensaatiot jokaisesta lentomatkastani.

Ajamme tulevaisuudessa sähköllä

Minulla ei ole omaa autoa ja se on kieltämättä vaikeuttanut silloin tällöin elämää aika paljon. Asumme kaukana töistämme ja lapsen hoitopaikasta, joten sumplimista ja venymistä on parin vuoden aikana tarvittu. Suunnittelin hankkivani leasing-hybridin, mutta yritän nyt sinnitellä niin kauan, että asumme kenties jälleen niin järkevästi, etten edes kaipaa autoa.

Jaakolla on auto ja hän on suunnitellut, että seuraava voisi jo kulkea sähköllä. Toinen hyvä vaihtoehto taitaa olla kaasu.

Syön ympäristöystävällisemmin

Olen ollut kala-kasvissyöjä jo kymmenen vuotta, mutta nyt haasteenani on vähentää maitotuotteita. Käytän eläineettisistä syistä vapaan lehmän maitotuotteita sekä luomumaito- ja munatuotteita, mutta ympäristön kannalta olisi tietysti tärkeintä syödä vegaanista ja lähituotettua ruokaa. Siinä on haastetta meille täällä Pohjolan perukoilla asuville. Tässäkin sama juttu: jos nyt et ala välittömästi omavaraiseksi vegaaniksi, tee edes pieniä muutoksia.

Myös ruokahävikin vähentämisessä meidän perheessä on petrattavaa!

Kulutan järkevämmin

Omat kulutustottumuksensa pitäisi aivan jokaisen ottaa syyniin viimeistään nyt. Olen miettinyt omiani jo ennen ilmastoraporttia, mutta herättihän tuo maailmaa ravistellut raportti siltikin. Olen jo pitkään ostanut lähes kaikki lapsen vaatteet käytettyinä mutta omissa ostoksissani ei ole ollut kehumista. Myönnän todellakin, että olen ostanut aivan liikaa turhuuksia ja tukenut kertakäyttökulttuuria. Otan opikseni ja teen jatkossa parempia valintoja. Yritän hankkia yhä enemmän 2nd handina ja ostaa laadukkaampaa.

Kyllä ne rahansa saa kulutettua muuhunkin kuin tavaraan, jos tekee mieli tuhlailla. Mietin esimerkiksi, että alan harrastaa enemmän kulttuuria ja käydä enemmän hieronnassa. Seuraavaksi kun mietin, etten raaski mennä vaikka sinne hierontaan, muistan että vähennän/olen vähentänyt kuluttamista muuten, joten voin aivan hyvin törsätä palveluihin, jotka eivät kuluta luonnonvaroja ainakaan samalla tavalla.

Joulu on ahdistanut jo pitkään ja ahdistaa taaskin. En jaksa sitä, että uutta tavaraa ostetaan vain ostamisen ja lahjomisen ilosta. Voisiko joulunakin ostaa käytettyä? Voisiko ostaa mieluummin palveluita (lahjakortilla) kuin ainaista roinaa, jota jokaisella on jo tarpeeksi ja liikaakin? Onko lapsille pakko tyrkyttää tuhatta pakettia, joista paljastuu muoviruojua, joilla leikitään pari päivää? Kaikista parasta olisi lahjoittaa joululahjarahoja hyväntekeväisyyteen.

Kierrätän tehokkaammin

Olen aina kierrättänyt, mutta edelleen voisin olla tarkempi. Kompostia meillä ei esimerkiksi ole ollenkaan, mutta viimeistään siihen toivottavasti loppuelämän kotiin sellainen pitää tietysti saada. Muovin kierrätys on edelleen vähän nihkeää, koska lähin muovinkierrätyspisteemme on vähän tylsässä paikassa, automatkan päässä. Toki kierrätämme tunnollisesti muovin, mutta tuntuu vähän hassulta ajaa autolla kierrättämään. Yritämme kuitenkin jemmata kaikkia kierrätettäviä jätteitä mahdollisimman pitkään terassilla olevassa säilytyspenkissä ja viedä sitten isomman satsin kerralla, vaikka kauppareissulla.

Myös kosmetiikkapakkausten kierrättämisessä minulla on petrattavaa. Onneksi sisko laati kattavan ohjepostauksen siitä, miten se tapahtuu.

Käytän sähköä fiksummin

Vaihdoimme jo sähkön ekosähköön ja käänsimme talon lämmitystä pienemmälle. Saunomme aika paljon ja käytämme kuivausrumpua, joten säästettävää on. Jaakolla on paha tapa jättää valoja päälle ja minä kuljen hänen kannoillaan napsuttamassa valoja pois. Viihdyn muutenkin kotona ollessa vähässä valaistuksessa, kun taas Jaakko tarvitsee telkkarinkatseluunkin kaikki kodin valot.

Kasvatan tiedostavasti

Olen toki tehnyt jo valtavan hiilijalanjäljen synnyttämällä maailmaan yhden kuluttajan lisää, joten vähintä mitä voin tehdä, on kasvattaa hänestä ilmastotiedostava ihminen. Se tietysti onnistuu parhaiten näyttämällä hyvää esimerkkiä.

Äänestän Vihreitä!

Koen, että tämä on yksi tärkeimmistä asioista, mitä yksi ihminen voi ilmaston hyväksi tehdä. Äänestää päättäjiksi ihmisiä, joilla on arvot kohdillaan. Yksittäinen ihminen voi ja hänen pitää tehdä pieniä ilmastoystävällisiä valintoja mutta suuriin linjoihin hän ei voi vaikuttaa muuten kuin äänestämällä oikea ihminen tekemään päätöksiä hänen puolestaan. Toivon koko sydämestäni, että Vihreät ovat ensi vuonna hallituksessa. Tämänhetkinen hallitus on aivan kaiken, eikä vähiten ympäristön, kannalta täysi katastrofi.

KUVA MINUSTA CAMILLA BLOOM

7 Comment

 1. Itsellä ihan samoja mietteitä!
  En ole lentänyt kuuteen vuoteen (ei suunniteltua vaan vähän niinkuin perheenperustamishaluistaan myötä tapahtunut vahinko :)) ja päätin että yritän lentää mahdollisimman vähän myös tulevaisuudessa. Auto on jo kauan ollut hybridi mutta kun muutimme kaupunkiin, luovun siitäkin (kun kaikki on niin lähellä). Ilmastoraportin myötä päätin alkaa kasvissyöjäksi mikä lisää muunkin perheen kasvisruokailujen määrää 🙂 Kulutuksessa olen petrannut myös paljon ja ostan käytettyä ja uutena ostetuissa suosin kotimaisia/eettisiä merkkejä (ketjuliikkeissä en edes asioi enää).

  Mut vielä on todella paljon tehtävää itselläni. Ruokahävikki on yksi suuri synti johon haluan ehdottomasti kiinnittää kotona seuraavaksi huomiota. Ja lisäksi kierrätyksessä on vielä paljon tehostamista (juuri se muovi!) Ja toki monta, MONTA muuta asiaa…

  1. Ihan mahtavia päätöksiä oot tehnyt! Ja propsit lentämättömyydestä! Se on aika monelle se paha koetinkivi 🙁

 2. Kiitos hyvästä kommentista! Hauska sattuma, että aloin eilen illalla katsomaan aiheeseen liittyen Netflixistä Before The Floor -dokkaria, suosittelen lämpimästi kaikille jotka eivät ole vielä katsoneet. Melko pysäyttävää. (Eikä myöskään haittaa että dokkaria tähdittää Leonardo DiCaprio)

  1. Kiitos! Pitäisi ehdottomasti katsoa tuo dokkari.

 3. Luin tekstiäsi ja nyökyttelin päätäni. Kyllä, näitä asioita meidän jokaisen tulisi miettiä. Eli kiitos hyvästä kirjoituksesta. Viimeinen kohta ei kuitenkaan täysin avautunut ja välillä harmittalenkin sitä, että hyvin mustavalkoisin lasein tuot esiin poliittisia näkemyksiäsi. Noh toisaalta sinun blogi ja sinä määräät.

  1. Hassua, etten muista että olisin oikeastaan koskaan ennen tuonut esiin poliittisia näkemyksiäni. Pari kertaa olen tainnut mainita kannattavani Vihreitä?

  2. Ihan yhtä lailla tässä avattiin äänestämistä kuin muitakin kohtia. Ei tällainen postaus vaadi jokaiselle virkkeelle ja teesille tuhatta perustetta. Politiikasta, kuten kaikesta muustakin pitäisi voida puhua ilman, että sen taustalle tulee kirjoittaa tuntikaupalla taustoja.

   Ja ei, minä en tule äänestämään Vihreitä ja silti olen tätä mieltä 🙂

   Ps. Kiitos Irene hyvästä postauksesta!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.