Talvitekemistä lapsiperheelle

Tekemistä lapsiperheelle pääkaupunkiseutu – meikäläisen Google-haku nyt monena viikonloppuna. Tuntuu, että varsinkin talvella on vähän vaikea keksiä tekemistä, kun sitä ainaista pulkkamäkeä ei oikein jaksaisi ihan joka viikonloppu molempina päivinä. Toisaalta taas tuntuu hölmöltä olla sisätiloissa, kun keli on niin upea kuin tänä viikonloppuna. En ole vähääkään ulkoilmaihminen, joten itse möllöttäisin sisällä kaikki päivät talvipakkasilla, mutta lasta ei viitsisi pidätellä sisätiloissa kauniilla talvisäällä.

Luistelemista on pitänyt kokeilla pienen kanssa jo pitkään ja itse asiassa lapsi on itsekin pitkään hinkunut jäille. Vaikka ei siis ole koskaan ennen luistimilla ollut. Olen pitänyt pieniä luistimia silmällä nettikirppiksillä, mutta onneksi en ostanut. Taisi nimittäin jäädä kolmevuotiaan luistelut tämän talven osalta tähän.

Kävimme brunssilla Niittykummussa, Deliroom Ukkohauessa (voin suositella, koska BLINIT!) ja siirryimme siitä Tapiolan Jääpuutarhaan luistelemaan. Jääpuutarhaa suosittelen myös enemmän kuin mielelläni! Kahviosta saa paitsi lämmintä kaakaota, sieltä voi myös vuokrata vitosella luistimet ja paikalla on mukavat pukkarit, joissa luistimet voi vaihtaa. Myös kypäriä voi vuokrata! Jäällä on myös pienemmille luistelutukia, joiden avulla on helpompi opetella luistelemaan. Jäällä ei ole maaleja eikä siellä saa luistella mailojen kanssa, joten kenttä sopii hyvin rauhalliseen luisteluun ja luistelemisen opetteluun. Jäätä hoidetaan säännöllisesti jääkoneilla.

Ja mitä siihen kolmevuotiaan luisteluun tulee, niin katsotaan ensi talvena uudestaan. Tyttö oli hokkareillaan kiukkuinen kuin ampiainen, kun homma ei heti ottanut onnistuakseen. Edes isän tukemana hän ei suostunut juuri edes kokeilemaan, vaan murjotti lumipenkassa. Olin ehkä vähän turhan ehdoton, kun vuokrasin pienelle hokkarit, mutta en halua että hän oppii luistelemaan kärkiterien avulla kuten äitinsä. Luistelen nykysin aina hokkareilla silloin harvoin kuin luistelen, mutta huomaan että yritän vähän väliä saada vauhtia kärkiteristä, joita ei ole. Ehkä ne piikit olisivat olleet paikallaan lapselle ekalla kerralla – en tiedä. Saimme kunnon väittelyn aikaiseksi, kun Erikan mies erehtyi ajatuksissaan kutsumaan hokkareita POIKIEN LUISTIMIKSI ja kaunoluistimia tyttöjen luistimiksi. Sanoin aika tiukasti, etteivät tytöt pelaa jääkiekkoa kaunareissa.

Joka tapauksessa, jos lapsemme ei osoita suurta intohimoa taitoluistelua kohtaan, hän ei opettele luistelemaan kaunoluistimilla. Onko jollakulla muulla näin vahvoja mielipiteitä luistimia kohtaan? 😀 Entä koska teidän pienet ovat innostuneet luistelusta?

Tapiolan Jääpuutarha 

Kirkkopolku, 02100 Espoo

19 Comment

 1. Meidän tytöt aloittivat kumpikin puolitoistavuotiaana hokkareilla. Pystyssä pysyivät aina kuin tatit, mutta vauhtia tuli vasta parin vuoden kuluttua. Sain anopilta neuvon, että mitä pikemmin, sen parempi. Allekirjoitan, meillä oppiminen oli hyvin kivutonta. Itse saan harmaita hiuksia nettikirppareilla, kun puhutaan tyttöjen ja poikien luistimista. Ringetteä harrastetaan hokkareilla (heillä ihania ja ainakin nyt ilmaisia luistelukouluja Helsingissä, suosittelen!) ja pojatkin harrastavat taitoluistelua. Nuorempi vaihtoi taitoluistimiin harrastuksen myötä viisivuotiaana ja saanut aina kehuja hyvästä luistelutekniikasta. Vanhempi ei suostu kaunareihin koskemaankaan ja tätinsäkään ei ole eläissään niin tehnyt. Hokkarit kyllä vanhempi tytär tuunannut milloin pinkeillä nauhoilla, milloin glitterisillä teräsuojilla 😊

  1. Just tää! Useampia lajeja harrastetaan hokkareilla ja haluaisin pitää ne avoimena lapselle. Jos hän tykästyykin taitoluisteluun niin kaunarit sitten. Mitään haittaa ei varmasti oikeasta luistelutekniikasta ole, toisin päin ehkä voi olla haittaa?

 2. Tyllerö says: Vastaa

  Miksi tyttö ei voisi seuraavaksi kokeilla kaunareita, jos ne vaikka olisivat enemmän hänen makuun? 🤔 Eikö tärkeintä olisi vain oppia luistelemaan? 😏

  1. Mä koen itse että olisi tärkeää oppia luistelemaan ”oikein” eli sillä tavalla kuin esimerkiksi useimmissa luistelulajeissa ja rullaluistelussa. Ja se on helpompaa kun ei opikaan sitä kärjillä luistelua. Tämä on mun oma näkemys ja kokemus, kun itse olen oppinut luistelemaan kärjillä 🙁

   1. Tyllerö says: Vastaa

    Voihan kaunokeillakin oppia oikein luistelemaan, ainakin itselle on opetettu 😏 mutta ymmärrän. Parasta minusta, jos oppii luistelemaan kummillakin niin saa itse valita sopivat. 😊

 3. Meillä taas mies sanoi että ostetaan hokkarit 4 v. tytölle, mä taas että ei missään nimessä! En osaa enkä tykkää itse niillä luistella vieläkään, eikä niillä pysty tehdä piruetteja tai hyppyjä joita meidän tyttö varmasti haluaisi tehdä kun vähän oppii, sen lisäksi että helpompi terien kans muutenki opetella ja luistella… 10 e uuden veroiset nettikirpulta jos vertaa tuohon 5 e kertavuokraan. Edelliset luistimet ikivanhat lötköt, että nilkat ihan taittu, saa nähdä antaako nämä tukevammat lisäintoa vai katsotaanko ens talvena mekin uudestaan.

  1. Mä yritän pitää lapselle avoimena useammat lajit, kun ollaan molemmat Jaken kanssa pallo- ym lajien ystäviä, ehkä lapsikin siis on. Maksan mieluusti siitä extraa ettei tarvii säilöä extrakamaa nurkissa, siks vuokraluistimet jees!

   1. Joo ja teillä todennäköistä että E alkaa harrastaan tai ainakin kokeilee lätkää jonkin verran? Meillä pysynee luistelu satunnaisena talvipuuhana mäen laskun ja hiihdon ohella… Ja jos innostuu luistelusta oon 100 varma että O:lla se olisi taitoluistelu.. ei itse kumpaankaan olla viemässä kyllä.

 4. En kyllä ymmärrä mitä väliä millä luistimilla kolmevuotias luistelee. Tottakai terillä saa paremmin vauhtia, miksei niillä voinut aloittaa? Onko tämäkin nyt joku sukupuolikysymys..

  1. Laittaisin niin pojat kuin tytötkin aloittamaan hokkareilla, jotteivät opi omasta mielestäni väärää luistelutekniikkaa. Mun näkemys.

 5. Meillä muksun kanssa aloitettiin luistelu 4v iässä ja se talvi meni ihan vaan opetellessa pysymään pystyssä ja huutamatta.:) Tänä talvena 5v aloitti luistelun todella innokkaasti,selvästi nyt oli hänellä se sopiva hetki.Asento pysyy,kiinni ei tarvitse enää koko aikaa pitää ja vauhtiakin ottaa jo itse jonkin verran. Meillä toimi parhaiten pienestä mailasta kiinni pitäminen,minun luistellessa takaperin edessä.Niin saatiin pojalle sopivasti vauhtia mutta hän ei voi nojata minuun kuin jos olisin hänen takana.Itse vannon kaunoluistimiin,muilla en itse luistele.Pojalla on sitten ns.poikien luistimet.Itse olen luistellut aikanaan myös hokkareilla mutta kaunokit on itselle sopivammat.Meillä muksulla on nyt selvästi menossa liikunnallinen kausi,kaikki liikkuminen kiinnostaa.Eli luistelukentän lähti sujumaan kun oli sopiva ”herkkyys” olemassa.Ainoa vinkki mitä itse antaisin on se että ei kannata seistä lapsen takana vaan edessä jolloin luisteluasento pysyy paremmin.Malttiahan se vaatii kun uutta opetellaan. Meillä minä olen muksun kanssa aloittanut aikanaan pyöräilytreenitkin,miehellä ei olisi kärsivällisyys riittänyt.Mies on sitten muksun kanssa hiihtänyt ja käynyt uimassa.Olen muksulle korostanut ettei heti tarvitse osata.Itse opin luistelun vasta ala-asteella,kuin myös hiihtämään.Ei niitä kotona opetettu.Uimaan tahtoisin oppia paremmin,ihan ohjatusti jotta oppisin paremmat tekniikat.
  Eli edetkää teidän lapsen mukaan ja koittakaa tehdä harjoittelusta mahdollisimman leppoisaa.

  1. Hei tosi hyvä vinkki kiitos!! Täytyy kokeilla uudestaan kun lapsi tuntuu olevan valmis. Yritän joka päivä opettaa melko kärsimättömälle lapselle ettei mitään voi osata jos ei harjoittele 🙂

 6. Meidän tytär kokeili ekan kerran luistimia viime talvena ja oli n. 2v 10kk. Viime talvena hän tarvitsi lähes jatkuvan kiinni pitämisen, koska tuntui kuin olisi pallojen päällä seissyt. Käytiin ehkä 5x luistelemassa. Tänä talvena luistelu sujui heti paljon paremmin ja tyttö ”kävelee” luistimilla eikä tarvitse kiinni pitoa ja itse nousee seisomaankin. Meillä on ollu koko ajan hokkarit, ja niitähän myydään myös ns. ”tyttöjen väreissä”! Kannustan ehdottomasti teitäkin kokeilemaan uudelleen, jo toinen kerta on varmasti todella paljon helpompi!

  1. Mä olisin ehdottomasti vuokrannut pinkit hokkarit jos sellaisia olis ollut kun lapsi sellaisia pyysi 🙁 täytyy kokeilla lopputalvesta / ensi vuonna uudestaan 🙂

 7. Mulla (22v) on ollut elämäni aikana vain yhdet kaunoluistimet ja niistäkin alimman piikin isä hioi pois. Ensimmäiset luistimeni olivat serkun vanhat hokkarit ja sekös tuntui coolilta! Oon samaa mieltä, että on hyvä oppia luistelemaan oikein, nimenomaan jo pienenä! Kaunoluistimilla on toki omat juttunsa, mutta joskus on mukavampaa päästä eteenpäin mahdollisimman lujaa ja helposti 😀

 8. Meillä opittiin juuri luistelemaan, ikää 2 v ja 11 kk. Luistimet saatiin lahjaksi joulupukilta ja 2 kertaa käytiin ja kolmannella opittiin luistelemaan niin, että pysytään pystyssä, ei tarvitse (saa) pitää kiinni ja eteenpäinkin päästään. Luistimina meillä kirpparilta ostetut harjoitusluistimet eli ei piikkejä edessä.

 9. Kahden jääkiekko pelaajan äiti says: Vastaa

  Meillä on myös molemmat lapset oppineet 2 vuotiaana luistelemaan hokkareilla, nyt 4 vee tyttö ja 7 vee poika. Mielestäni lapset pitäisi opettaa hokkareilla luistelemaan ja myöhemmin vasta kaunoluistimet jos on tarve.

  1. Samaa mieltä 🙂 enemmän vaihtoehtoja hokkareilla 🙂 teillä on tosi aikaisin oppineet!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.