DIY-sateenkaari

Sisustusinspiraatio nousi taas tässä pakkokotoillessa uusiin sfääreihin ja päätin viimein saattaa monet kotiprojektit maaliin. Ellin huone on ollut vähän hunningolla: se on aika iso lapsenhuoneeksi ja olen säilönyt siellä ylimääräistä romua. Nyt päätin kantaa roinat varastoon ja sisustaa huoneen vihdoinkin nätiksi. Kun mietin, mitä kaunistusta seinille voisi nostaa, törmäsin Pinterestissä, Etsyssä ja kotimaisessa Kaarre Livingissä suloisiin sateenkaariseinäkoristeisiin. Sateenkaaria tehdään usein köydestä, mutta minua viehätti materiaalina niini.

Halusin kokeilla sateenkaarikoristeen tekemistä itse, koska – no, mitäpä muutakaan sitä tällä kaikella vapaa-ajalla tekisi kuin askartelisi. Esittelin tuotostani jo aiemmin Instagramissa ja yksi seuraaja pyyteli ohjetta blogiin, joten tässä tulee. Kehitin tämän nyt ihan päästäni, joten joku pro-käsityöläinen tekee tämän varmasti paremmin. Näytän kuitenkin, kuinka tällainenkin peukalo-keskellä-kämmentä-askartelija saa ihan kelpo sateenkaaren aikaiseksi.

Tarvitset:

Ainakin niintä ja paksua villa(-akryyli)lankaa. Molempia saa esimerkiksi Sinellistä. Ostin itse kahta eriväristä villalankaa. Muut tarvikkeet riippuvat vähän taidoistasi ja mieltymyksistä. Itse käytin tähän myös rautalankaa, koska sillä saa ilman ylenpalttista näpräystä asiat tiukasti nippuun ja sidokset pysyvät varmemmin paikoillaan 🙂 Luulen, että tässä voisi kuitenki pärjätä pelkällä niinelläkin ja kiinnittää kaikki yhteen sillä. Jos kuitenkin käytät rautalankaa, sen kannattaa olla aika ohutta. Mulla lanka oli turhan paksua. Lisäksi tähän voi varata jotakin ohuempaa lankaa, jolla niini solmitaan yhteen kolmesta kohtaa.

Näin teet:

Ota niintä sopivankokoinen nippu. Tee pienet solmut (niinellä tai ohuella langalla) nipun keskikohtaan (eli sateenkaaren korkeimpaan kohtaan) sekä niihin kohtiin, joista aloitat villalangan pyörittämisen.

Kiinnitä villalangan pää tiukasti rautalangalla merkkikohtaan ja ala pyörittää sitä niininipun ympärille napakasti toiseen merkkikohtaan asti.
Minulla ylimmän pötkön villalankaosuus on noin 80 senttiä. Kiinnitä toinenkin pää rautalangalla.

Päät voisi siis ehkä kiinnittää niininarullakin, mutta kieputin tähän itse rautalankaa, jonka peitin niininarulla.

Tee kolme samanlaista pötköä ja mallaile aina kunkin kohdalla, että villalangat lähtevät samasta kohdasta, kun asetat pötköt sateenkaaren muotoon.

Pötköjen yhteen kiinnittäminen on ehkä kinkkisin osuus. Käytin tässäkin rautalankaa, jonka kieputin ensin yhden pötkön ali, seuraavan yli jne. kolmesta kohdasta eli samoista, joissa on myös merkkilangat. Rautalanka vain näkyy helposti villalangan seasta, mutta ohuempi rautalanka varmasti piiloutuu paremmin. Tee rautalangasta samalla myös seinäkiinnitysrinkula sateenkaaren ylimpään kohtaan.

Kuten kuvasta näkyy, itselläni lipsahti etenkin tuon keltaisen langan kieputtaminen hiukan löysälle tuosta ylimmästä kohtaa, joten kannattaa kieputtaa napakasti. Sisko onnistui kieputuksessaan paremmin.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.