Naisviha on kaikkialla

Pidämme arvossa miehisiksi miellettyjä asioita ja poikatyttömäisyyttä. Arvostamme vähemmän naisvaltaisia aloja, käytämme naisia kuvaavia ilmaisuja haukkumasanoina. Naureskelemme tyttömäisille harrastuksille ja sille, kuinka joku heittää kuin tyttö. Annamme anteeksi saman käytöksen pojille, jota emme hyväksy tytöiltä ja kerromme tarinaa siitä, kuinka pojat ovat vain poikia ja kehittyvät tyttöjä hitaammin. Otamme kohteliaisuutena pojan sanat siitä, ettemme ole kuten muut tytöt. Olemme tottuneet siihen, että ulkonäköämme arvostellaan ja meihin kosketaan ilman lupaa. Ajamme samat ihokarvat, joita pidetään normaaleina miehillä ja piilotamme rintamme. Väitämme, että naiset ovat vähemmän seksuaalisia kuin miehet ja saavat vaikeammin orgasmeja. Syytämme naisia siitä, etteivät he ymmärtäneet antaa ja siitä, että he antoivat. Halveksumme naisia, jotka tuovat avoimesti esille seksuaalisuuttaan ja hyötyvät omasta ulkonäöstään. Uskomme, että naisen paikka on kotona ja että vain äiti on oikea nainen. Pidämme normaalina sitä, että yksin pimeällä kadulla käveleminen on vaarallista. Kun nainen kertoo tulleensa ahdistelluksi tai raiskatuksi, epäilemme häntä ja kysymme, miksi kerroit tästä vasta nyt. Mietimme, miten hän oli pukeutunut ja kuinka paljon alkoholia nauttinut. Häivytämme tekijän naisiin kohdistuvasta väkivallasta kertovissa lehtijutuissa. Sympatisoimme seksuaalisesta ahdistelusta ja jopa väkivallasta syytettyjä ja tuomittuja sekä suremme heidän menettämäänsä mainetta. Äänestämme puoluetta, jonka lukuisat edustajat ovat tuoneet esille naisvihamielisyytensä. Vähättelemme naisten kohtaamia vaikeuksia emmekä usko, että kaikenlaista pahaa tapahtuu yksin siksi, että olemme naisia.

Tämä kaikki on naisvihaa ja sisäistettyä naisvihaa, joista olen puhunut viime aikoina paljon Instagramissa.

Yksi seuraajani kysyi, kuinka käsittelen niitä tunteita, joita naisvihaa esiin tuovana feministiaktivistina vääjämättä kohtaan. Se on hyvä kysymys. Naisvihaan olisi helppo turtua ja todeta, että tällainen maailma nyt vain on ja on aina ollut. Antaa vain mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Tottumisen ja turtumisen sijaan kehotan kaikkia keräämään voimansa ja taistelemaan.

1. Kuplaudu

En halua sulkea silmiäni naisvihalta, mutten hyödy siitä, että se iskee tajuntaani joka hetki, kun avaan someni. Haluan elää ihanassa somekuplassani, jossa esillä ovat upeat feministit, jotka taistelevat joka hetki tasa-arvon puolesta.

Poista siis seurattavistasi ihmiset ja yhteisöt, joiden sisällöistä ahdistut ja haali tilalle ihmisiä ja yhteisöjä, jotka antavat uskoa siihen, että tulevaisuudessa asiat ovat paremmin. Sinun ei tarvitse nähdä sukulaissedän seksistisiä vitsejä Facebookissa.

Instagramistani löytyy kohokohta nimeltä Naisviha, josta löydät listan feministitaistelijoista, joita suosittelen seuraamaan.

2. Tieto lisää sietokykyä

Tieto auttaa jäsentämään ajatuksia ja ymmärtämään, miksi asiat ovat niin kuin ovat. Osaan itse suhtautua nykyään lempeämmin naisiin, jotka ovat sisäistäneet naisvihan. Sillä käsitän, miksi näin on ja ymmärrän, että olen itsekin sisäistänyt naisvihan.

Itselleni käänteentekevää on ollut osallistuminen Kaisa Merelän Powerful Sexual Aware -nettivalmennukseen. Se on hyvä keino saada tärkeää tietoa tiivistetysti ja kiinnostavalla tavalla. Kurssi auttoi minua ymmärtämään, millainen voima naiseus on ja että olisimme pysäyttämättömiä, jos yhä useampia löytäisi oman voimansa, oman potentiaalinsa. Ei ole ihmekään, että meitä on aina yritetty pienentää ja vaientaa. Seksuaalisuuttamme, valtaamme ja voimaamme on pelätty ja yritetty viedä meiltä pois.

Kiinnostavaa feminististä kirjallisuutta: Rebecca Solnit: Miehet selittävät minulle asioita, Florence Given: Women Don’t Owe You Pretty, Caroline Criado-Perez: Näkymättömät naiset: näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille, Minja Koskela: Ennen kaikkea feministi, Eveliina Talvitie: Miten helvetissä minusta tuli feministi, Roxane Gay: Bad feminist, bell hooksin kirjat jne.

3. Konkreettiset teot

Naisvihan velloessa olo voi tuntua aika voimattomalta. Silloin on tärkeää kokea olevansa edes jollakin tavalla hyödyksi. Minulle teot tarkoittavat esimerkiksi someaktivismia ja vapaaehtoistyötä lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden parissa. Muista myös äänestää AINA FEMINISTIÄ ja lahjoittaa mahdollisuuksien mukaan. Voit hakea vapaaehtoiseksi tai lahjoittaa esimerkiksi Ensi- ja turvakotien liitolle, Naisten linjalle tai oman kaupunkisi turvakodeille. 

Valista ja tee naisvihaa näkyväksi, jotta yhä useampi ymmärtää, mistä on kysymys. Puutu naisvihaan, kun kohtaat sitä, jos se on turvallista. Ilmianna netissä naisvihamielistä sisältöä ja ole esimerkiksi nettihäiriköinnin uhriksi joutuneen tukena.

4. Löydä omat tapasi voimaantua

Voimaantuminen voi kuulostaa jo tosi kliseiseltä jonkun korvaan, mutta suosittelen silti pyrkimään siihen tilaan. Jos en olisi etsinyt ja löytänyt tätä voimaa sisältäni, en olisi se ihminen kuin olen nyt. Se joka puuttuu seksismiin, häirintään, rasismiin ja väkivaltaankin, kun sellaista kohtaan.

Minulle toimivia voimaantumisen tapoja on ollut esimerkiksi ottaa oma naiseuteni ja seksuaalisuuteni haltuun tietynlaisella pukeutumisella ja somejulkaisuilla. Jep, tässä on mun tissit, mutta kehtaakin kommentoida niitä.

Saan voimaa myös musiikista, lähinnä vihaisesta naisräpistä. Kun luureissa soi esim. Savage-soittolistani, tuntuu että vittu, kukaan ei mahda meille mitään.

5. Puhu

Toisten, samanmielisten ihmisten tuki on kaikki. Kun kohtaan mitä tahansa vääryyksiä, puhun niistä heti useiden ihmisten kanssa. Saan niin paljon voimaa ja tukea, että se tuntuu mitätöivän kaiken pahan. Olen somevaikuttajana onnekas, sillä ympärilläni on satojen naisten verkosto, jonka tiedän tukevan minua sataprosenttisestä, mitä ikinä tapahtuukin.

Kerää ympärillesi ihmisiä, jotka ovat puolellasi.

7 Comment

 1. Kiitos että teet tätä <3

 2. Itse olen myös todella järkyttynyt Karen-memeistä ja miten ”shut up Karen” käytetään ihan yleisesti ketä tahansa valkoista keski-ikäistä naista kohtaan, jonka mielipide ei miellytä. Rasismia ei tietenkään kuulu sietää missään tapauksessa, mutta että valkoisia keski-ikäisiä naisia kohtaan hyökätään on todella inhottavaa. Ehkä naisia uskalletaan kuvata enemmän kuin miehiä. Todellakin toivon, että nuoremmat ihmiset ihan oikeasti äänestävät vaaleissa eivätkä ainoastaan käytä ### somessa. Bill Maherin jakso New Rule: Power Talks and Losers Walk | Real Time with Bill Maher selittää aika hyvin miksi republikaaneilla on todellista valtaa Jenkeissä, joka ihan oikeasti myös vaikuttaa naisten elämään enemmän kuin esim. some.

 3. https://yle.fi/uutiset/3-11580881

  Tunnistatko Irene tuota ongelmaa?

  1. En tunnista.

 4. Asia selvä:)

  1. Sellainen vinkki tulevaisuuden varalle, että älä nosta miehiä esiin siinä yhteydessä, kun puhutaan naisten kokemista ongelmista. Se on tosi väsynyttä whataboutismia. Oon tuonut esiin monesti miesten kokemia vääryyksiä ja niiden ratkaisu (feminismin avulla) on mullakin sydäntä lähellä. En vain aio kääntää keskustelua miehiin juuri silloin, kun puhun esim. naisvihasta.

 5. Hei Irene! Yritin laittaa sinulle viestiä instan dm:ssä, mutta koska tilini on yksityinen se menee varmaan viestipyyntöihin. Halusin nostaa esille sen, että puhut usein naisvihan ehkäisystä ja siitä miten kurjaa naisten ja tyttöjen syrjiminen on, mutta soitatat silti tarinoissaan Pyhimyksen musiikkia. En tiedä onko sinulle tuttu stoori Pyhimyksen Valo pimeän-biisin taustalla, jossa biisissä sooloa laulavan naisen nimeä ei edes laitettu biisin tietoihin. Linkkaan YLEn tekemän jutun tähän ja biisissä sooloa laulava nainen on tehnyt aiheesta muutaman youtubevideonkin. Nekin kannattaa tsekata, koska vaikka asia tuli julki Pyhimykselle, vastasi hän siihen mielestäni melko kummallisella tavalla väheksyen naissolistin osaa kappaleessa.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/07/03/pyhimyksen-valo-pimean-hittibiisin-taustalla-on-luvanvastainen-sopimus-jota

  Kiitos muuten postauksistasi, ne on huippuja!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.