Lähes joka toinen nainen on kokenut elämänsä aikana fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa Suomessa

Tänään on YK:n kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Joka kolmas nainen maailmassa on kohdannut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ja joissain maissa luku nousee jopa 70 prosenttiin. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa on kaikissa kulttuureissa, yhteiskuntaluokissa ja ikäluokissa.

Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa, mistä Suomi on saanut useita huomautuksia. Suomessa lähes joka toinen nainen on elämänsä aikana kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai molempia. Naisten väkivaltaiset kuolemat ovat Suomessa yleisempiä kuin muissa pohjoismaissa. Vuonna 2019 poliisin tietoon tulleista yli 1 300 raiskausrikoksen uhrista naisia oli 96 prosenttia ja seksuaalisen ahdistelun uhreista 95 prosenttia.

Naismurhien (femicide), pahoinpitelyjen, raiskausten, vainoamisen, seksuaalisen ahdistelun, erilaisen henkisen ja taloudellisen väkivallan ja vihapuheen lisäksi tyttöihin ja naisiin kohdistuu myös sellaisia ihmisoikeusloukkauksia kuin sukuelinten silpominen, pakkoavioliitot ja hyväksikäyttö ihmiskaupassa ja prostituutiossa.  

Seksuaalista väkivaltaa on raiskaamisen lisäksi myös vaatiminen, painostaminen tai pakottaminen sellaiseen seksiin, jota toinen ei halua. Myös esimerkiksi ehkäisyn käytön kieltäminen, aborttiin pakottaminen ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden rajoittaminen ovat väkivaltaa.

Vainoa on esimerkiksi toistuvat, ei toivotut yhteydenotot, perättömien tietojen levittäminen ja seuraaminen.

Henkistä väkivaltaa on esimerkiksi sosiaalisen kanssakäymisen rajoittaminen, voimakas mustasukkaisuus ja itsemurhalla uhkaaminen. Taloudellista väkivaltaa on itsenäisen rahankäytön estäminen, taloudelliseen päätöksentekoon osallistumisen estäminen tai pakottaminen omien rahojen antamiseen toisen käyttöön sekä taloudellisella väkivallalla uhkailu tai kiristäminen.

Naisiin kohdistuva väkivalta on naisvihan vakavin muoto. Sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan on taisteltava. Älä siis vähättele muitakaan naisvihan ilmentymiä tai feminismin tarvetta.

Lähteet: UN Women Suomi, Väkivaltaobservatorio, THLNollalinja

Jos koet väkivaltaa tai sen uhkaa, saat apua esimerkiksi näistä paikoista:

Naisten linja: 0800 02400

Nollalinja: 080 005005

Tukinainen: 0800 97899

Rikosuhripäivystys: 116 006

Jos olet akuutissa hädässä, soita hätänumeroon 112.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.