Näin kierrätät käyttökelvottoman tekstiilin

Mainos: Stockmann

Metallit, lasit, muovit ja biojätteet sujahtavat toivottavasti jo kaikilla eri jätelaareihin eivätkä postu kotoa saman sekajätteen mukana, eikö niin? Tekstiili taas on ehkä vähän eri juttu. Varsinkin käyttökelvoton tekstiili. Käyttökelpoinen mutta itselle turha vaate osataan kenties viedä hyväntekeväisyyteen, ellei sitä myydä itse kirpparilla, mutta poistotekstiiliin liittyy selvästi aika paljon tietämättömyyttä.

Olen itse himokierrättäjä, mutta luulin vielä äskettäin, että esimerkiksi reikäiset sukat voi kierrättää poistotekstiilinä. Tässä siis muillekin tietämättömille rautalankamalli. Nämä voi kierrättää poistotekstiilin joukossa:

  • käyttökelvottomat (kuten rikkinäiset tai hieman tahraiset) vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat
  • puhtaat ompelujäämät, tilkut ja langat pakattuina erilleen muista tekstiileistä

Nämä taas menevät sekajätteeseen:

  • homeiset, märät, öljyiset, luteiden ja muiden tuholaisten tuhoamat sekä voimakkaasti haisevat tekstiilit
  • sukat, sukkahousut, alusvaatteet, matot, kengät, laukut, vyöt, tyynyt, peitot, pehmusteet ja pehmoeläimet

Näin kierrätät:

Pakkaa poistotekstiilin joukkoon kelpaavat tekstiilit tiiviisti muovipusseihin. Vie pussi(t) poistotekstiilin keräyslaatikkoon, jollaisia löydät pääkaupunkiseudulla Stockmanneilta. Stockmann on mukana HSY:n poistotekstiilien keräyspilotissa, ja kesäkuuhun asti tekstiilit voi viedä keskustan, Itiksen, Tapiolan ja Jumbon tavarataloihin. Ja samalla kauppareissulla voit kierrättää myös käyttökelpoiset vaatteet, nimittäin Stockalta löytyvät myös Emmyn second hand -verkkokaupan myyntilaatikot.

Stockmann haluaa olla mukana edistämässä muoti- ja tekstiilialan vastuullisuutta. Kaikki keräykseen toimitetut poistotekstiilit lajitellaan, käsitellään ja hyödynnetään uusien tekstiilien raaka-aineena täällä Suomessa. Esikäsittelyn jälkeen hyödyntämiskelpoiset tekstiilit toimitetaan Paimioon, mistä löytyy Pohjois-Euroopan suurin poistotekstiilien jalostuslaitos. Kierrätyskuidusta valmistetaan esimerkiksi vaatteita, lankaa, suodatinkankaita, eristemateriaalia ja akustiikkalevyjä. Kuidulle etsitään myös jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Stocka on ennenkin aktivoinut kierrätystä tavarataloissaan: sinne on saanut aiemmin viedä esimerkiksi paistinpannuja ja kynsilakkoja. Kiertotalouteen on panostettu myymälöissä myös mahdollisuutena korjauttaa ja muokata vaatteita suutarilla ja ompelimossa ja Emmyn 2ndhand-myyntilaatikoiden lisäksi Helsingin keskustan Stockalta löytyy myös Reloven kirppis. Stockalta löytyy myös esimerkiksi ylijäämäkankaista, kierrätysmateriaaleista ja muoviroskista valmistettuja vaatteita ja muita tuotteita. 

Stockalla voi kierrättää näppärästi sekä poistotekstiilit että käyttökelpoiset vaatteet. HSY:n keräyslaatikon vierestä löytyy Helsingin keskustan Stockmannin kuudennesta kerroksesta myös Emmyn keräysboksi.
Stockmannilta löytyy myös monia mallistoja ja tuotteita, jotka on tehty kierrätysmatskuista. Vitra Toolbox Re on valmistettu kierrätetystä muovista.
Myös Iittala myy kierrätyslasista valmistettuja tuotteita. Ne on tehty Iittalan lasitehtaalla tuotannon hukkalasista.
Fiskarsin ReNew-keittiösakset taas on tehty 80-prosenttisesti kierrätetyistä ja 13-prosenttisesti uusiutuvista materiaaleista.


Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.