Huonoja uutisia

Ikäviä uutisia kantautui korviini HUS:n synnytyssairaaloiden tutustumiskäynneistä. Käynnit siis loppuvat kokonaan kesäkuun alussa Naistenklinikalla, Kätilöopistolla ja Jorvin sairaalassa. Synnytän itse todennäköisesti Kätilöopistolla. Sairaaloihin voi kesäkuun alun jälkeen tutustua YouTube-videon avulla. Kuinka hienoa – not. Miten ihmeessä YouTube-video voisi korvata monille varmasti kullanarvoisen tutustumiskäynnin? Kerrassaan mahtavia nämä säästötoimenpiteet.

Ensisynnyttäjä pääsee ennen tätä muutosta tutustumaan synnytyssairaalaansa HUS:n mukaan raskausviikoilla 34-36. Minun kohdallani nuo viikot osuvat juuri ajankohtaan, jolloin nämä käynnit päättyvät. Kärsin synnytyspelosta ja tutustumiskäynti tuntuu ainakin minusta ehdottoman tärkeältä loppuraskauden jutulta. Olen olettanut, että sellainen on minullakin edessä ja suorastaan odottanut käyntiä.

Voi olla, että ehdin käydä tutustumiskäynnillä tai sitten en. Otan ehdottomasti asian puheeksi neuvolakäynnillä ensi viikolla. Tuntuu hirveän epäreilulta, jos missaan täpärästi vierailukäynnin.

Millä viikoilla te kävitte tutustumiskäynnillä? Millaisia hyötyjä koitte siitä olleen?

neuvolakortti

13 Comment

 1. Mä kävin tutustumiskäynnillä Kättärillä joskus rv 35 tienoilla. Käynti oli mukava ja tietyllä tapaa helpotti odottelua (toki olen kuullut käynneistä myös huonojakin kokemuksia).

  Se syy, miksi kommentoin oli kuitenkin se, että minä en sitten koskaan päässytkään Kättärille synnyttämään vaan sulun vuoksi päädyin Naistenklinikalle. Voi sitä paniikkia, kun olin kaiken keskellä vielä ”väärässä”, vieraassa paikassa. Siispä tutustumiskäynti voi toimia myös itseäään vastaan, kun odottaa synnyttävänsä tutussa miljöössä ja päätyykiin toisaalle. Tämähän on pk-seudulla kai ihan mahdollista edelleenkin.

 2. Hei Irene! Älä ole huolissasi. Itse sain esikoiseni kaksi viikkoa sitten. Tutustumiskäyntini kätilöopistolle oli rv 37. En kokenut, että siitä olisi ollut minulle juuri mitään hyötyä. Samat asiat oli kerrottu neuvolasta saaduissa esitteissä sekä neuvolan järjestämässä perhevalmennuksessa. Toki ensisynnyttäjälle tutustuminen tuntui alkuun jännältä, mutta todellisuudessa näin sen ajanhukkana, kun samat asiat tuli useampaan kertaan. Vieläpä siten, että paikalla oli kaksi kätilöä kertomassa, joista toinen ainoastaan esitteli itsensä…jotenkin tehotonta. Toki tuli nähtyä synnytyssali samalla kertaa, mutta loppupeleissä sekin oli yhtä tyhjän kanssa, kun sitten tositoimiin päästiin.
  Tsemppiä kuitenkin odotukseen ja toivon, että sinä ehtisit vielä niiden viimeisten tutustujien joukkoon. Olisin toivonut tällaista blogia, kun vielä itse odotin, mutta enköhän seuraa tätä vaikken odottaja enää olekaan. Olisin kaivannut ideoita raskauspukeutumiseen, ja uskon että niitä kaipaa moni muukin odottaja eli laitathan raskausmuoti-juttuja tännekin.

 3. Täällä Kuopiossa ei myöskään ole mahdollista päästä tutustumaan synnytyssairaalaan. Täällä odottajille ei ole edes videota, vaan sairaalan synnytysvalmennuksessa (Powerpoint-esitys + synnytysvideo) näytetään joitakin kuvia synnytysosastolta, tyyliin ”tällaisesta ovesta sisään” ja ”tässä synnytyssali”. En tiedä, kuinka pitkään täällä on jo valmistettu odottajia pelkkien kuvien välityksellä, mutta kenties jo useamman vuoden? Lisäksi valmennuksessa näytettävä kaikki materiaali on enemmän tai vähemmän vanhentunutta… Vähän kyllä harmittaa, etten tosiaan päässyt osastolle etukäteen tutustumaan, mutta toisaalta ajattelen niin, että eiköhän ne paikat sitten kuitenkin tule tutuksi, kun siellä muutaman päivän elelee synnytyksen yhteydessä. Toki ymmärrän, että synnytyspelkoinen ei ehkä osaa ottaa asiaa yhtä iisisti.

  T: RV39+0 (iik!)

 4. Synnytin itse Oulun yliopistollisessa sairaalassa kuukausi sitten ja sinne ei ollut mahdollista päästä tutustumiskäynnille. Aikaisemmin ilmeisesti on ollut, mutta enää nykyään sinne ei pääse. Jostain syystä en kuitenkaan kokenut sitä suureksi ongelmaksi, koska itse sairaala on minulle töiden vuoksi tuttu, joskaan ei synnystysosasto. Loppujen lopuksi omalta osaltani synnytys sai yllättävän käänteen heti synnyttäjien vastaanoton ensimmäisessä huoneessa, missä kätilö otti meidät vastaan, ja vietin aikani vaakatasossa siitä hetkestä lapsivuodeosastolle saakka (leikkaussalin kautta), joten en tiedä _yhtään_ missä liikuin 😀 siinä mielessä olisi etukäteistutustumisesta ollut hyötyä, että olisin ehkä hahmottanut missä olen 😀 Toivottavasti sinä kuitenkin pääset tutustumaan tulevaan synnytyssairaalaasi! Olisin ehdottomasti käyttänyt itsekin tilaisuuden hyväksi, jos se olisi ollut mahdollista.

 5. Kermakko says: Vastaa

  Tylsää, että tutustumiskäynnit loppuvat. Jos pelko ja huoli tulevasta synnytyksestä tulevat liian suuriksi, on sulla kuitenkin mahdollista saada neuvolasta lähete pelkopoliklinikalle tai Nyytti-ryhmästä infoa. Varmasti osana Nyytti-ryhmän toimintaa jatkuu myös osastolla käyminen.

  Toivottavasti sairaala saa palautetta siitä, kuinka hyödyllisiä tutustumiskäynnit ovat. Ainakin meidän ryhmässä tuntui, että erityisesti tukihenkilöille tuli uutta tietoa ja puolisoni kirjoitti jopa muistiin joitakin asioita, jotta osaisi toimia oikealla tavalla. Parin viikon sisällä pääsemme tositoimiin testaamaan, oliko tutustumiskäynnistä hyötyä.

 6. Minusta se on surullista, että noi käynnit lopetetaan. Vaikka Kättäri on oikeastaan kuin mikä tahansa sairaala, en tiennyt esim. synnytystuolin olemassa olosta ennen käyntiä ja olisin sitä halunnut kokeilla, mutta en sitten h-hetkellä enää muistanut koko juttua. Tuntuu, että neuvolassakin ohjataan hakemaan tietoa netistä ja neuvolakäyntejä tullaan vähentämään nykyisestä ilmeisesti reilustikin lähiaikoina, ainakin pk-seudulla. Mun mielestä neuvolakäyntejä pitäisi olla varsinkin ensisynnyttäjillä. Tuki ja tieto on mun mielestä tärkeää antaa kasvotusten eikä netin kautta. Minulla ei ollut varsinaista synnytyspelkoa, mutta mietityttää kovasti mitä tämä kaikki säästäminen ja vähentäminen aiheuttaa peloista kärsiville. Olin aika pettynyt mm. perhevalmennuksen sisältöön ja olisin toivonut vähän konkreettisempia neuvoja tai vinkkejä synnytykseen ja ensimmäisiin kuukausiin. Lapsen saaminen on kuitenkin yksi suurimmista mullistuksia ja tuntui, etten Kättärille mennessäkään tiennyt mistään mitään tai miten synnytetään. Loppu hyvin tästäkin huolimatta:)

 7. Me ei synnytyksen aikaisuudesta johtuen ehditty tuolle tutustumiskäynnille ollenkaan, enkä koe sen haitanneen itseäni. Video voi jopa olla informatiivisempi.

  Sen sijaan toivon, että olisin ehtinyt perehtyä synnytyksen eri vaiheisiin ja kulkuun etukäteen paremmin (eli ollenkaan). Myös eri kivunlievitysmenetelmistä olisi ollut kiva tietää paremmin. Toki kätilö esitteli niitä ja ohjasi synnytyksessä, mutta omaa hätääntymistäni olisi helpottanut, jos olisi ollut pohjatietoa itsellä. Myös miehen kannattaa tutustua näihin asioihin, koska on ikävää jos tukihenkilö on sormi suussa.

  Juttele ihmeessä pelosta neuvolassa niin pääset pelkopolille ja saat kaiken mahdollisen avun.

 8. Voi harmi että ne lopetetaan! Itse kävin tutustumiskäynnillä muistaakseni 35 raskausviikolla Kättärillä. Ja mielestäni se käynti oli todella hyvä! Kaikki tarpeelliset asiat saadaan varmasti informoitua videolla, mutta itselle ainakin se paikan päällä käynti oli mielettömän hyvä! Asiat jotenkin konkretisoituivat kun sai käydä synnytyssalissa, osastolla, haistella sitä sairaalan ilmaa ja keskustella ja kysellä tosi asiantuntevalta kätilöltä mieltä askarruttavista asioita. Ilokaasua ja aquarakkuloita sai jopa ihan testata. Itselle syntyi semmoinen luottamus, että tänne on hyvä tulla synnyttämään. Kätilön tapaaminen toi luottamusta että synnytyshenkilökunta on varmasti osaavaa ja ammattitaitoista. Itselle käynti toi kokonaisuudessaan sellaista turvallisuuden tunnetta ja ehdottomasti laannutti sitä synnytyspelkoa! Olen iloinen että sain käydä tutustumassa! Joten on kyllä tosi sääli kun käynnit lopetetaan!

  1. Mä olen näin ennen synnytystä täysin samaa mieltä sun kanssa. Olen sellainen ihminen, joille ei vain kylmä fakta videolla yksinkrtaisesti riitä.

 9. TYKSiin ei myöskään ole enää muutamaan vuoteen (?) päässyt tutustumiskäynnille. Esikoiseni syntyi v. 2013, eikä silloiseen perhevalmennukseen sisältynyt enää käyntiä, pelkkä video vaan. Vaikka oma synnytys olikin suunniteltu sektio, pelotti se silti aika lailla, ja olisin kaivannut käyntiä synnärille. (Kaikki meni lopulta hyvin, mutta sitä ei tietenkään voinut etukäteen tietää.) Kannattaa siis rohkeasti jutella neuvolassa peloista!

 10. Kuten joku jo edellö mainitsi, myöskään täällä Oulussa ei tutustumista järjestetä. Katsoin netistä videon ja etsin itse tietoa esim. kivunlievityksestä sekä synnytysasennoista. Toki myös neuvolassa sekä perhevalmennuksessa näistä keskusteltiin. Aluksi harmittelin tutustumiskäynnin puutetta, mutta ehkä se ei sitten kuitenkaan ollut mikään iso puute, sillä koin aiemmin saadun tiedon riittäväksi. Myös synnytyksen aikana kätilöt olivat aivan ihania: kyselivät vointiani ja sitä, kuinka haluaisin synnytyksen hoituvan sekä kuuntelivat minua, vastasivat kysymyksiini ja täyttivät toiveeni. Lisäksi mulla oli aika avoin asenne koko hommaan: ajattelin, että luonto osaa kyllä hoitaa hommansa. Paras neuvoni (vaikka tiedän, että neuvot raskauteen/synnytykseen liittyen saattavatkin ärsyttää…) on siis se, että luottaa itseensä sekä omaan kehoonsa, ja jos keho jostain syystä ei tiedä, mitä tehdä, sairaalan henkilökunta tietää. 🙂

 11. Soita ja varaa tutustumiskäynti jo nyt! Mulla meni tosi myöhäselle kun en tajunnut soittaa ja varata käyntiä tarpeeksi ajoissa. En kyllä tiedä oliko siitä loppujen lopuksi kauheesti hyötyä. Eniten auttoi kun luki erilaisista synnytyskokemuksista. Kannattaa myös lukea ja varautua jos eteen tuleekin sektio niinkuin mulla, vaikka kaikki oli mennyt hyvin ja Oliver oli oikeassa asennossa ja muutenkin voi hyvin… kunnes ei sitten ponnistusvaiheessa enää ollutkaan. Sekin oli kyllä nopea toimenpide, mutta olisi tietty ollut parempi jos olisin tajunnut henkisesti varautua siihen myös…

  1. En usko, että se vaikuttaa koska varaa, koska viikot on varmasti tiukasti nuo 34-36. Luulen ettei he ota sinne odottajia, jotka on aiemmilla viikoilla, koska sittenhän pitäis ottaa muitakin 🙁 Henkisesti oon varautunut myös sektioon, koska se on itse asiassa mulla vuosia ollut ihan ”unelmasynnytys”, jos nyt näin voi sanoa. Vasta ihan hiljattain pelot on väistyneet sen verran, että uskaltanen synnyttää alakautta jos se on mahdollista ylipäätään.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.