Lapseni on negatiivinen ovulaatiotesti

testi3

Kerroin aiemmin, että tulin kenties aika nopeasti raskaaksi siksi, että yritin olla ajattelematta liikaa vauva-asiaa ja ottaa muutenkin kaikin puolin rennosti sekä elää terveellisesti.

No, en nyt kuitenkaan aivan herran huomaan asiaa voinut jättää. Tiedän toki hyvin, kuinka pienet mahdollisuudet naisella on raskautua yhdessä kierrossa ja ajoittaminen on kaiken a ja o. Kaiken lisäksi olin utelias: tapahtuuko ovulaationi täsmälleen silloin kuin luulen ja ovuloinko yleensäkään? Siksi halusin kokeilla heti ovulaatiotestejä.

Jotka mokomat pelästyttivät minut pahanpäiväisesti. En nimittäin saanut näppeihini yhden yhtä positiivista tulosta, vaikka aloitin testien tekemisen pitkälti ennen oletettua ovulaatiota ja jatkoin sen jälkeen. Ennen oletettua h-hetkeä saatoin tehdä kaksikin testiä päivässä. Negatiivista näytti sitkeästi.

Olin tietenkin jo varma, etten ovuloi lainkaan. Ovulaation puuttuminenhan on yleinen lapsettomuuden syy. Onneksi tässä kohtaa käännyin vanhan viholliseni Googlen puoleen (en silti edelleenkään suosittele googlaamista) nimittäin sieltä löysin keskustelun (varokaa etenkin keskustelupalstoja!!) jossa muutkin olivat tehneet negatiivisia ovulaatiotestejä, mutta saaneet silti lapsen. Keskustelupalstan ansiosta tajusin tehneeni hyvin epäherkkiä ovulaatiotestejä, joita siis suomalaisista apteekeista ilmeisesti pääosin löytyy. Tekemäni testit olivat niitä Yliopiston apteekin omia halpoja (Professorin) sekä First Signal -testejä (kuvassa).

Ovulaatiotestihän perustuu virtsassa olevaan luteinisoivaan hormoniin (LH), jonka määrä kohoaa ovulaation aikaan. Ovulaatio tapahtuu 24-48 tunnin kuluttua testin positiivisesta tuloksesta. Apteekin ovulaatiotestien herkkyys taitaa olla kautta linjan luokkaa 25 mlU/ml, mutta se voi olla peräti 50 mIU/ml, joka on kyllä jo äärimmäisen epäherkkä. Herkempiä testejä löytää erilaisista nettikaupoista (esim. Raskauskeiju, Perhoset jne) ja niiden herkkyys on 10-20 mIU/ml.

Tästä ilmiöstä puhutaan harmittavan vähän. Tietoa kyllä löytyy mutta kiven alta. Apteekkien testien tuoteselosteissa ei ilmeisesti pihahdetakaan siitä, että testit saattavat olla liian epäherkkiä joillekin naisille. Tietoa tästä löytyy vain erilaisten testejä myyvien verkkokauppojen sivuilta.

Kotitestit.fi-sivulta löytyi aika kattava info ovulaatiosta ja ovulaatiotesteistä. Herkkyyksistä sanotaan seuraavaa.

Ovulaatiotestien herkkyys vaihtelee 20-40 miu/ml ja naisen LH-arvo on huipussaan normaalisti väliltä 15-80miu/ml. Ennen ovulaatiohuippua LH-taso on 3-12miu/ml. Tästä voidaan päätellä, että jos käyttää markkinoiden epäherkintä testiä ja hormonitasot ovat matalat, vaikkakin vielä normaaliksi luokiteltavat, ei positiivista tulosta saa. Tämä ongelma ratkeaa yleensä sillä, että testi vaihdetaan herkempään. Vaikka testi ei olisi selkeästi positiivinen (esim. em. syystä) voi ovulaatio silti tapahtua. LH-huipun kohdalla hormonin määrä elimistössä on noin 10 kertaistunut normaalista, joten testillä haetaan voimakasta 10 kertaista nousua hormonin määrässä. Tämä voi toisilla naisilla olla vain lähes saman vahvuinen viiva, kuin kontrolliviiva. Toisaalta herkkien testien ongelmana saattaa olla se, että tulos on positiivinen useamman päivän ajan, tällöin on vaikeaa tietää, milloin todellinen huippu tapahtuu. Jos testi on positiivinen usean päivän, on suositeltavaa vaihtaa epäherkempään testiin.

Apteekissa myytävien testien pakkausselosteissa pitäisi ehdottomasti korostaa, etteivät ne toimi kaikilla ja jos testaaja on tehnyt testin täysin ohjeiden mukaan, mutta positiivista tulosta ei heru, kannattaa kokeilla herkempää testiä. Uskon, etten ole ainoa, joka on pelästynyt pahanpäiväisesti ovulaation puuttumista, kun kyseessä onkin ollut vain vääränlainen testipuikko.

Muistakaahan naiset tämä ja etsikää itsellenne se oikea testi. Huomatkaa siis myös, että homma toimii myös toisin päin! Erittäin herkät testit voivat antaa väärän tuloksen, jos LH-tasot ovat korkeat! Kannattanee muuten joka tapauksessa hankkia testit jostakin lukuisista nettikaupoista. Niistä saa isoja pakkauksia edulliseen hintaan ja usein niistä löytyy myös tarjouksia. Apteekeissa testeillä on selvästi enemmän hintaa!

Oma vauvani on siis elävä esimerkki siitä, kuinka ovulaatiotestiin ei välttämättä voi luottaa. Onneksi en lannistunut, vaikka positiivista testitulosta ei kuulunutkaan vaan luotin lopulta niihin ihan luonnollisiin merkkeihin ovulaatiosta ja BANG olin raskaana, vaikka samassa kierrossa ovulaatiotesti näytti negatiivista. Kannattaa siis myös harkita tarkkaan, tarvitseeko ollenkaan moisia testejä, joiden kanssa pelaaminen voi joillekin olla omiaan aiheuttamaan vain turhaa stressiä!

8 Comment

 1. Meille suositeltiin Naistenklinikan hedelmöityshoidoissa käyttämään ovulaatiotestinä Clearbluen Digital ovulaatiotestiä ja se on nyt ainoa mistä itsellä on kokemusta ja ainakin omalla kohdalla se myös toimi hyvin. Ja tuolta kotiesti.fi -sivuilta testit sai tosi näppärästi tilattua suoraan kotiin, eikä hinta ollut ollenkaan paha (ja huomattavasti halvempi kuin ya:sta).

  Ihanaa odostusaikaa! 🙂

  1. En tiedä, mikä sen herkkyys on, mutta saattaa olla tuota samaa 25:sta joka ei meillä harvoilla (?) toimi 🙁

 2. Täältä löytyy kohtalotoveri. Meillä oli asenne, että lapsi saa tulla jos on tullakseen. Oma kierto on pitkä ja epäsäännöllinen, ja saadessani ovulaatiotestejä ystävättäreltä ajattelin, että voisihan niitä tehdä, katsoa vähän miten oma kroppa toimii. Tein ovulaatiotestejä ilman positiivista tulosta, joten en oikein osannut odottaa positiivista raskaustestin tulosta. Raskaustestin tekeminen oli joku ihme päähänpisto, sillä en ollut tajunnut kiinnittää huomiota kyllä ihan olemassa oleviin alkuraskauden oireiisin. Yllätys oli sitten kuitenkin aikamoinen kahden viivan ilmestyessä tikkuun 😀

  1. Hih, onneksi sentään raskaustestiin voinee jokainen luottaa!! 🙂

 3. Laura, la kesäkuussa says: Vastaa

  Meillä myös oli ajatuksena, että lapsi saa tulla, jos/kun on tullakseen. Kuitenkin epäsäännöllisen kierron vuoksi tilasin netistä ovulaatiotestejä. Ei ainuttakaan positiivista testiä, paitsi sitten, kun olin jo tietämättäni raskaana. Tein ensin negatiivisen raskaustestin, sitten positiivisen ovulaatiotestin. Seuraavalla viikolla alkoi pahoinvointi ja myös raskaustesti näytti positiivista. Ovulaatiotestejä voi siis ilmeisesti käyttää myös herkkinä raskaustesteinä:) Meilläkin testit aiheuttivat vain turhaa huolta ovulaation puutteesta, sillä hedelmöittyminen tapahtui kuukauden yrittämisen jälkeen.

 4. Kiitos tästä kirjoituksesta! Tää tieto helpotti huomattavasti En ollut edes tullut ajatelleeksi testien mahdollisia eroja.. Sama homma nuitten ovistestien kansssa, selkeesti plussaa mutta vaalea viiva. Taidan jatkossa ostaa herkempiä testejä ellei tästä kierrosta tärppää 😉

 5. Kiitos tekstistä. Turhauttaa, kun ovista ei vain näy vaikka kierto on täsmällinen.

 6. Hei kiitos, kylläpä osui sopivaan saumaan tämä tekstisi, vaikka vanhanlainen onkin. Noin puoli vuotta täällä yritystä takana, ja väkisinkin pieni stressinpoikanen yrittää päästä valloilleen. Olin jo lähdössä ostamaan ovulaatiotestejä, silläkin varauksella että stressi ei ainakaan niillä helpotu. Taidan siis jättää ostamatta…

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.