Vaistoaako koira vauvan?

Seitsenvuotias rescue-koiramme Dino on käyttäytynyt viime aikoina vähän oudosti. Aloin miettiä asiaa viimeistään siinä vaiheessa, kun Dino oli ollut reilun viikon koirankouluttajana toimivan mieheni siskon hoidossa meidän muiden ollessa lomalla Kroatiassa. Isohkon koiralaumansa kanssa talovahdiksi meille saapunut sisko sanoi, että Dino käyttäytyi eri tavalla kuin esimerkiksi häämatkamme aikana syyskuussa. Se oli hermostuneempi ja vahti nukkumapaikkojaan enemmän. Saman huomasimme mieheni kanssa ennen matkaamme. Dino esimerkiksi murisi minun vierestäni sängyltä miehelleni, joka oli tulossa nukkumaan meidän jälkeemme. 
koiravaistoaa2

Koirankouluttajasisko sanoi, että Dino vaistoaa ja haistaa varmasti raskauteni ja sen käytös on voinut muuttua siksi. Olen toki tiennyt, että koirat haistavat jopa syöpiä, mutten silti ajatellut, että oma koirani haistaa varmasti tavallisesta poikkeavat hormonini. Olisi mielenkiintoista tietää aiheesta enemmän, mutta asiaa ei ilmeisesti ole juuri tutkittu. Pikaisella googletuksella ja keskustelupalstoja koluamalla näyttäisi kuitenkin siltä, että monet raskaana olleet ovat huomanneet samoja muuttuneita käytösmalleja koirissaan. Monet ovat havainneet juurikin tuota, että koira saattaa pyrkiä raskaana olevan äidin ja miehen väliin.

koiravaistoaa

On jännittävää nähdä, miten Dino reagoi, kun vauva syntyy. Mitään stressiä en ole tästä ottanut, sillä Dino on käyttäytynyt aina hyvin lasten seurassa. Pieniin vauvoihin se ei juuri kiinnitä huomiota, mutta haistelee mielellään vaippapeppuja, meluavat ja juoksevat taaperot se väistää rauhallisesti. Isompien lapsien vieressä se istuu mielellään ruokapöydässä, näillä kun on taipumuksena pudotella sille ruokaa vahingossa tai tahallisesti. Koiralla ei myöskään ole tippaakaan taipumusta ”mustasukkaisuuteen”, joten siitä tuskin tulee ongelmaa, että huomio jakautuu tulevaisuudessa vauvan ja hänen kesken. Dino on todennäköisesti ainoastaan huojentunut, ettei joudu enää niin usein emäntänsä ylitsepursuavien hellyydenosoitusten kohteeksi.

Ovatko teidän koirienne/muiden eläinten käytös muuttunut raskauden/vauvan tulon myötä?

koiraaistii

3 Comment

  1. Varmasti vaistoaa teidänkin koira sinun raskautesi 🙂 Usein koirat tuntuvat aistivan asian jo ennen ihmisiä ja esimerkiksi lenkillä ollessa puolustaa emäntäänsä, vaikkei sitä normaalisti tekisikään. Meidän vintiö on aina ennen puolustanut raskaana olevia, mutta sterilisaatioleikkauksen jälkeen ei ole minua enää puolustanut samalla tapaa. Mutta huomaan kyllä, että vaistoaa asian – on huomionkipeämpi ja mielellään tulee vatsaani vasten makaamaan, lieneekö kuuntelee mitä pikkusisarukset puuhaa. Mielenkiintoinen asia tutkittavaksi, toivottavasti joku siihen tarttuu 🙂

    Onnea teille loppuodotukseen!

  2. Koirat varmasti vaistoaa raskauden ! Meillä ainakin toinen koira muuttui täysin raskauteni aikana. Ennen kovaa vetänyt ja riehunut koira käveli ulkona kokoajan vieressä ja suojeli minua. Lisäksi sisällä seurasi jokapaikkaan. Ja koira kyllä tottuu vauvaan, näin sanoisin oman kokemuksen perusteella. Meillä siis koira joka vihasi kaikkia muita ihmisiä paitsi omistajia. Kävi siis kiinni ja haukkui ja murisi yms. Mutta kas kun vauva syntyi niin lapsi on siitä saakka saanut tehdä koiralle ihan mitä vain ja he ovat ihan parhaat kaverit ! Silti muiden lapset ei edelleenkään pääse koiramme lähelle. Kuulostaa ihmeelliseltä, mutta totta se vain on 🙂

  3. Meillä iguaani vaistosi raskauteni. Se kulki mun perässä minkä kerkesi ja tuli aina sinne missä minä olin.. synnytyksen jälkee on koira hakenut huomiota minkä kerkiää. Ottaa pöydiltä kaiken mikä irtoaa kun jää yksin (ei siis ole ennen tehnyt tätä) nyt kun poika on 2 kk on onneksi koira pikkuhiljaa jättänyt tavaratkin rauhaan..

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.