Vatsan sitominen synnytyksen jälkeen

Yksi juttu, joka tarvikelistaltani puuttui on raskauden jälkeen käytettävä tukivyö, sellaisen olen nimittäin vakaasti päättänyt hankkia. Olen pari päivää etsiskellyt netistä tietoa erilaisista tukivöistä. Sellaisen pitäisi auttaa vatsaa kuroutumaan nopeammin entisiin mittoihinsa, sisäelimiä palautumaan näppärämmin paikoillensa ja tukea esimerkiksi imetyksistä rasittuvaa selkää. Kuulin muuten babyshowereillani, että raskausarpia voi syntyä vielä synnytyksen jälkeenkin ja ainakin Belly Bandit -vyö lupailee, että sen käyttö estää näitä jälkikäteen napsahtavia arpia. Vatsan sitominen synnytyksen jälkeenhän on ihan ikivanha äitien tapa, ei siis mikään nykyaikaisten naisten pinnallinen hömpötys. Kemikaalicocktailin Noora on ainakin kirjoittanut kattavasti aiheesta.

tukivyo

Carriwell Tukivyö Belly Binder Eko, Jollyroom (vas.) // Belly Bandit Bamboo, Pepino (oik.)

Olen aika varma, että hankin vyön ja otan sen käyttöön välittömästi synnytyksen jälkeen, mutta nyt mietiskelen, millainen kannattaa hankkia. Esimerkiksi Carriwell-merkkinen vyö kustantaa puolet vähemmän kuin julkkistenkin suosima Belly Bandit -vyö. Tummy Tucker -vyö näyttää ihan samanlaiselta kuin Belly Bandit, mutta on sekin hiukan edullisempi. Belly Banditilla on lisäksi myynnissä vielä vähän kalliimpi B.F.F.-versio, jossa on vielä yksilöllisempi, korsettimainen muotoilu.  Osaisiko joku teistä lukijoista kertoa, saako tässä tapauksessa rahalla parempaa, vai onko esimerkiksi Carriwell ihan yhtä tehokas tähän tarkoitukseen kuin vaikka Belly Bandit? Vöissä näyttäisi olevan ihan sama mekanismi, joten siksi ihmetyttää, mikä näitä erottaa. Yksi vyö, joka näistä eroaa on tuo Noorankin kokeilema Belly Bind -nauha, mutta kapistus näyttää minun makuuni vähän liian hankalalta käyttää.

Jakakaa ihmeessä kokemuksia tukivöistä! 

4 Comment

  1. Hei, et ole yhtään liian aikaisin liikkellä miettimässä ja hankkimassa tukivyötä, sillä ainakin itse koin tukivyöstä olevan hyötyä jo heti synnärillä. Muistaakseni laitoin sen toisena päivänä päälle ja mahtoikohan se lähteä pois viiteen viikkoon. Tukivyö auttoi muistamaan pitää selän ryhdissä vauvaa hoitaessa, kantaessa ja imettäessä, ja lisäksi ainakin oman kokemukseni mukaan se todella nopeutti palautumista. Ostin itse B.F.F:n ja raha ei todellakaan ollut hukkaan heitettyä, koska tuota saa paremmin muotoiltua juuri omalle kropalle ja senhetkiselle palautumistilalle sopivaksi. Lisäksi tuossa BFF:ssä on pitkähkö säätövara, mikä pidentää käyttöikää. Näin jälkiviisaana olisin vain ostanut yhtä kokoa pienemmän tukivyön kuin minkä valitsin. Eli jos esim normaalisti vyötärö on vaikka 84 cm, niin valitsisin XS:n, en S-M-kokoa.

  2. Hah, minähän alan olla ihan vaki kommentoija 😀 Joka postaukseen löytyy sanottavaa 🙂 Jep, itse olin samoilla linjoilla että vyötärö kurotaan kasaan jollain korsetilla tms. Ostin ebaysta Esbelt korsetin. Sitä myy Suomessa Biancaneve. Itse otin ihan oman painon ja pituuden mukaisen koon ja se osui kohdalleen. Silloin heiltä oli kaikki koot loppu, tai ainakin oma koko. Vauva on nyt reilun kuukauden ja olen pitänyt korsettia kerran, noin tunnin ajan. Korsetti on kyllä ihan mukava mutta pariin ekaan viikkoon ei tullut mieleenkään laittaa mitään kiristävää kun olin muutenkin niin kipeä, ihan alatiesynnytyksen jäljiltä. Ja mielestäni olen kyllä palautunut muutenkin niin hyvin että en koe enää tarpeelliseksi. Vatsalihakset on palautunu hyvin paikoilleen. Toki maha pullottaa enemmän kun tukea niistä lihaksista ei juurikaan saa mutta pikkuhiljaa alan treenailemaan. Oma terkkari oli sitä mieltä että kannattaa vatsojen treenaamisen kanssa odottaa ainakin 3 kk koska sillä voi saada isojakin vaurioita aikaan mikäli se vatsalihasten erkaantuma ei ole palautunut.

    Itse vältyin raskausarvilta kokonaan raskauden aikana eikä vatsaan ole tullut synnytyksen jälkeenkään. Mutta kun maito nousi niin rintoihin on tullut muutamia. Mutta arvaa mitä, ei haittaa yhtään! Vaikka raskauden aikana oli tosi iso pelko että raskausarpia tulisi. Niin se mieli muuttuu.

    Ja sitten pieni vinkki vielä synnytyksen jälkeiseen aikaan. Alapää voi olla aika hellä (kipeä) niin pakkaseen kannattaa tehdä pakastettuja terveyssiteitä. Itse kevyesti pirskottelin siteeseen vettä ja pakkaseen. Lievitti turvotusta ja kipuakin. Eihän se pitkään viileänä kestä mutta siinä tilanteessa otin kaiken avun vastaan. Amerikassa näitä kutsutaan nimellä padsicle ja niihin laitetaan hamamelisvettä, aloe veraa ja laventelia. Mutta pelkkä vesi toimii oikein hyvin!

  3. Suosittelen kokeilemaan sellaista aika halpaa vaihtoehtoa kuin leveä kompressioside. Pari rullaa leveintä (12cm) rullaa riittää helposti. Sillä saa varmasti oikean kokoisen ”korsetin” käärittyä, lisäksi nuo materiaalit ovat suunniteltu erittäin herkkäihoisille vanhuksille joten kovia kokenut vatsanahkakin kiittää 🙂 Aluksi kun voi olla ettei kroppa kestä kuin kevyen sidonnan, ja viikon päästä tarvitseekin tiukemman. Noissa valmiissa on se ongelma että koska naisilla erityisesti vatsan alue on eri mallinen, riippuen selän pituudesta, lantion ja vyötärön suhteesta ja kuinka pyöreät pakarat ovat, on hankalaa saada aikaiseksi kaikille sopivaa mallia vaikka säädettävä olisikin.

    Pari rullaa maksavat yhteensä vain 15e.

  4. Hei, mulla olisi myytävänä Belly Bandit jos et ole vielä hankkinut!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.