Pakko saada

Olen ollut vissiinkin siitä kummallinen odottaja, ettei mieleni ole tehnyt mitään kummallisuuksia kuten syödä laastia, vetää kilokaupalla hillosipuleita (terkkuja äidille) tai haistella pesuaineita. Sitruunoita söin antaumuksella jossakin vaiheessa posket kippuralla, mutta toisaalta olen aina rakastanut kaikkea kirpeää kuten hiukan raakoja marjoja ja happamimpia kaupasta löytyviä karkkeja.

Sen sijaan olen haaveillut monesta kielletystä ruoasta ja juomasta. Blogikamuni Hertta laati viime kesänä raskaana ollessaan listan herkuista, joita hän aikoi mässäillä heti synnytyksen jälkeen. Oma listani ei ole ihan yhtä pitkä, koska en syö punaista lihaa muuten kuin riistana. Riistalihaakaan en todellakaan himoitse mediumina enkä ainakaan maksan muodossa. Mutta muutamia juttuja on kyllä ihan pakko saada jos ei aivan synnärille niin asap kotiutumisen jälkeen.

sushi

Kuva Etsy

Tässä suurimmat himoni kohteet atm:

1. SUSHI. Lempiruokani. Sushia olen kyllä syönyt raskaana ollessanikin (kasvis- ja tonnikalatahna), mutten niitä aivan vaarallisimpia ja ah niin lemppareimpia paloja, kuten ihan tavallista lohinigiriä. Periaatteessa raskaana ollessa ei saa syödä merilevää eikä inkivääriä, mutta tässä olen käyttänyt tervettä järkeä. Listeriaa on syytä ihan tosissaan välttää ja raaka kala kannattaa siis jättää parempiin suihin, mutta muutama pala sushia merilevineen ja inkivääreineen joskus harvoin ei ole maailmanloppu. Raskauden jälkeen aion kuitenkin herkutella juurikin lohinigireillä, joiden päälle on ladottu monta siivua inkivääriä. Luulen, että mies saa kiikuttaa minulle noutosushia jo synnärille.

2. Punaviini. Punaviini on oikeastaan ainoa alkoholi, josta olen haaveillut raskaana ollessa. Etenkin Kroatiassa, kun matkaseurue siemaili paikallisia ihanuuksia illallisilla. Juon mielelläni myös olutta, mutta sitä ei ole tehnyt ollenkaan mieli missään vaiheessa! Muutama päivä sitten maistoin saunassa mieheltä hänen lempioluttaan eikä se maistunut oikein kummoiseltakaan. Alkuraskauden megapahoinvoinnin aikaan ei muuten tehnyt tippaakaan mieli edes sitä punaviiniä! Kahviakaan en juonut moneen kuukauteen, vaikka normaalisti aamuni alkaa aina parilla kupillisella.

3. Graavilohi. Salaatissa ja leivän päällä. Syön takuulla graavia koko viime joulun edestä.

4. Brie. Suomessa käsittääkseni melkein kaikki juustot ovat pastöroituja, mutta pehmeitä juustoja ei saisi syödä, vaikka ne pastöröituja olisivatkin. En oikeastaan edes tiedä, mitä säännöt sanovat fetasta ja muista, mutta brie kuuluu ainakin näihin kiellettyihin herkkuihin. Sairaalasta palattuani taidan tehdä itselleni kunnon herkkujuustolautasellisen briejuustoineen ja viikunahilloineen.

Sen pidempi ei varsinainen must have -listani ole, mutta syöminen ja juominen tulevat muuten olemaan kyllä paljon vapaampaa raskauden jälkeen. Ilman neuvolasta saatua listaahan en edes tietäisi, että esimerkiksi pellavansiemenet ja yrttiteet ovat kiellettyjen listalla. Näitä en ole nauttinut, koska ei ole ollut erityistä tarvetta, mutta raskauden jälkeen esimerkiksi rooibostee tullee takaisin ”ruokavalioon”. Taisin joskus myös sanoa, että syön kilon porkkanankuoria raskauden jälkeen, kun menetin hermoni ainaiseen kuorimiseen. Tunnollisimmat odottajat kuorivat varmasti kaiken mahdollisen kurkuista porkkanoihin toksoplasmoosin pelossa, mutta itse en ole tässäkään aivan pilkuntarkka ollut. Porkkanani olen kuitenkin tainnut kuoria kaikkia ja niitä onkin kulunut kilokaupalla.

Mitä teidän raskausajan himotuslistalta löytyi/löytyy? Koitteko/koetteko outoja mielitekoja tai haaveilitteko/haaveiletteko jostain kielletystä?

13 Comment

 1. Ruotsissa saa syödä sushia ilman sen kummempia rajoituksia (jos se on tuoretta/vastatehtyä). Olen jopa hiukan ihmetellyt tätä tietäen Suomen rajoitukset mutta kuitenkin vedellyt sitten harva se päivä antaumuksella sitä. Merilevän ja kalojen kanssa. Inkiväärin olen sentään jättänyt välistä, mutta kai sitäkin sitten voisi syödä.

  1. Kyllä monet syövät Suomessakin syövät raakaa kalaa, jos se on tuoretta, mutta kalassa voi silti olla listeria. Pienemmällä todennäköisyydellä tosin kuin pakatussa. Merilevääkin voi kuulemma syödä, jos tietää jodimäärän (liiallinen jodin saanti haittaa kilpirauhasen toimintaa ja sikilön kehitystä.) Inkivääri taas on vähän mysteeri, monissa maissahan sitä syödään nimenomaan raskauspahoinvointiin mutta Evira sanoo näin: ”Osa inkiväärin kemiallisista aineosista saattaa olla haitallisia sikiön kehitykselle; joidenkin kemiallisten ainesosien on todettu aiheuttavan mm. solukuolemaa.”

 2. Sushi!! Suoraan synnäriltä lähisushipaikan kautta kotiin. Ei kasvissushi vaan oo sama asia vaikka hyvää onkin.

 3. Ensinnäkin kiitos mahtavasta blogista, viimeiset pari päivää meni, että sain luettua kaikki kirjoitukset keväältä. 🙂

  Mua harmitti vietävästi alkuraskauden pahoinvointien jälkeen, kun en voinut juhlissa juoda skumppaa. Haaveilinkin silloin, että jouluna saan sitten nautiskella pari lasia shampanjaa (LA oli marraskuussa). No, kummasti sekin lähes ainoa mieliteko haihtui siinä raskauden edetessä eikä jouluna edes kummemmin maistunut. 😉 Graavilohta kaipailin myös ja sitä tulikin sit ostettua pian Kättäriltä kotiutumisen jälkeen. Paha vaan, että lapsi tuntuu reagoivan mun syömään kalaan allergisesti edelleen. Eli se siitäkin sitten! 🙂

  1. Mäkin olen kuullut, että synnytyksen jälkeen ei sitten välttämättä teekään mieli esimerkiksi sitä punaviinilasillista tms 🙂 Saa nähdä!

 4. Mun muistaakseni se ”älä syö näitä”-lista imettäjälle oli lähestulkoon sama kuin raskaanaolevalle… :/ Siitä omasta listasta puhumattakaan kun vauvan vatsa oli niin herkkä… et se siitä ilosta. Mua ei muuten myöskään kauheesti himottanut mitään. Pari kertaa varsiselleriä ja Pringlesejä :D. Hyi. Pahoinvointiin vedin mandariineja niin paljon et hampaat kärsi.. hah.

  1. Se riippuu varmaan vauvan vatsasta, mutta ei ainakaan listeriaa jne tarvitse pelätä.

 5. Minullakaan ei ollut erityisiä mielitekoja kummassakaan raskaudessa, muistan vain miettineeni että kun vauva on syntynyt saan syödä sitä ja täta mutta ei se sitten mennytkään niin koska vauva osoittautui aika herkäksi ja reagoi minun syömiin ruokiin erilailla. Toivottavasti saat syödä synnytyksen jälkeen (melkein) mitä vaan mieli tekee!
  Kiitos kivasta blogista!

 6. Minulla ei ollut erityisiä mielitekoja ruokien suhteen. Mutta kesähelteillä olisin kyllä halunnut siemaista kylmän oluen! Join alkoholitonta olutta, mikä maistuikin kyllä ihan yhtä hyvälle. Tunnustan, että eniten kaipasin sitä pientä nousuhumalan hiprakkaa, joka tulee muutaman viinilasillisen jälkeen. Sitä joutuikin odottelemaan ensin raskauden ja sitten imettämisen ajan, eli melkein pari vuotta meni selvinpäin.

  1. Imettämisen ajan voi onneksi olla aika paljon hövelimpi alkoholin suhteen, jos vain haluaa 🙂

 7. Ei ollu kyse ruuasta, mutta mä niiin odotin että olisin taas voinu nukkua mahallani! Vaan kappas, ne tissit 😀 Eipäs tehnykään mieli ihan heti maata niiden päällä…

 8. Olen lukenut blogiasi sen alusta saakka ja nyt kun olen itsekin raskaana oli pakko palata lukemaan näitä vanhoja juttuja. Hauskaa että minun listani ”kielletyistä” ruoista ja juomista joita himoitsen juuri nyt on täysin sama kuin sinulla tuolloin!
  Suhtautumisesi raskauteen ja synnytykseen ovat muutenkin todella samankaltaisia kuin itselläni, koen siis saavani jonkinlaista vertaistukea lukiessani tekstejäsi. 😀 Kiitos siis tästä blogista!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.