Voimalauseita

Muistattekin ehkä kehuni ruotsalaisen Katerina Janouchin Synnytys-kirjaa kohtaan? Löysin kirjastosta sattumalta Janouchin toisen teoksen Ensimmäinen vuosi, joka nimensä mukaisesti avaa vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana tapahtuvia kehytysaskeleita ja perhe-elämää sinä aikana. Tykkään hirveästi Janouchin tavasta kohdata äitiys: hän on selvästi lämmin ja rakastava äiti, muttei suhtaudu perhe-elämään tai esimerkiksi synnytykseen tai imetykseen hysteerisesti. Hän antaa fiksuja neuvoja, jotka sopivat kaikille eikä todellakaan syyllistä. Janouch kannustaa teoksessaan äitejä ottamaan kallisarvoisen vauvavuoden aikana aivan rauhallisesti. Tästä aloin itse pyöritellä päässäni erästä ajatusta, johon palaan myöhemmin…

Tässäkin kirjassa on valtavasti voimalauseita, joita olen merkinnyt ja joihin palaan tarvittaessa takaisin. Poimin tähän joitakin sellaisia sekä muita tärkeinä pitämiäni pointteja. Kursiivilla Janouchin ajatuksia, joiden perässä omiani:

DSC_1108 kopiointi

Ensimmäinen vuosi vanhempana on todella mystistä aikaa. Samalla aika käyttäytyy omituisesti. Joskus se kiirehtii. Joskus se kuluu aivan liian hitaasti. Välillä on onnesta aivan mykkyrällä; silmiin nousee kyyneleitä, kun ajattelee kaikkea sitä suurta, mikä juuri on tapahtunut. Samaan aikaan voi tuntea sisimmässään surua, huolehtia, pelätä jäsenet kankeina.

Ensimmäiset viikot todellakin ovat tunteiden vuoristorataa ja ristiriitaisia ajatuskulkuja. Toisaalta haluaisi pysäyttää vinhaa vauhtia kuluvan ajan ja pitää vauvan aina vauvana. Toisaalta taas haluaisi, että aika kuluisi nopeammin, jotta epävarmuus kaikkoaisi ja arki lähtisi rullaamaan.

Kun ensimmäinen kuukausi on ohi, huokaamme helpotuksesta. Se on aina vähän epävarma! Niin kui opettelisi ajamaan pyörällä tai kävelemään. Ensimmäinen kuukausi on aina koettelemus monella tavalla. Päivät ovat pirstaleiset, yöt rikkinäiset, imetyksessä on temppunsa ja vauva ei ole vielä päässyt rytmiin vasta-alkajaelämässään. Kun vauva on ollut maailmassa 30 päivää, alkaa helpottaa. — Vauva on nyt tässä, hän on osa perhettä, ja me tiedämme, mitä hän tahtoo. Tai sen, miten hän haluaa asiat hoidettavan.

Ensimmäisten päivien ja viikkojenkin aikana kannattaa tosiaan muistaa, että kohta helpottaa. En olisi ikinä voinut etukäteen kuvitella, että pystyn ihan helposti lukemaan kuukauden ikäisestä vauvasta, mitä hän milloinkin haluaa. Ota syliin ja viihdytä -toiveelle on omanlaisensa äännähdys, joka on ihan erilainen kuin Minulla on ilmavaivoja – tai Nyt on vähän nälkä -toteamuksille varatut äännähdykset.

Ulkoilmaelämää, matkoja, ravintolakäyntejä. Muotivaatteiden ostamista. Lapsetonta seurustelua. Äh, se saa kaikki odottaa. — Ei, kaiken ei pidä olla aina hyvin, joskus ruikutan, joskus avioliittomme on kurja, joskus inhoan raskaudenjälkeistä ulkonäköäni, joskus olen väsynyt ja kyllästynyt kaikkeen. Mutta silti olen kiitollinen joka päivästä, jonka olemme saaneet ja tiedostan, että paljon tätä parempaa elämä ei voi olla.

Äitiys, ainakin sen alku, todella on ristiriitaisten ajatusten aikaa. Elämä tuntuu hirveän paljon vaikeammalta kuin ennen, olethan vastuussa kokonaisesta ihmiselämästä. Ja täysin avuttoman ihmislapsen perustarpeista. Kuitenkaan et vaihtaisi hetkeäkään pois. Mitään menetettyjä bileitä tai vastaavaa en kuitenkaan suostu edes ajattelemaan juuri nyt! Elämä on nyt puklua ja kakkavaippoja ja sitten taas myöhemmin kaikkea muuta.

Sanotaan, että lapseton kääntyy vanhemmuuteen suurin piirtein kolmessa kuukaudessa. — Toiset asettuvat rooliin nopeammin, toisilla kestää pitempään. — Olet ehkä jo oppinut taiteiliemaan pyykkikorin kanssa yhdellä kädellä, kun pitelet vauvaa toisella. — Olet luultavasti väsynyt, mutta se ei enää tunnu aivan sietämättömältä. Ehkä et enää edes muista, millaista oli, ennen kuin saitte lapsen. Aika ennen lasta on verhoutunut (armeliaasti) sumuun.

Aluksi tuntui, etten pysty tekemään yhtään mitään, jos vauva on hereillä. Nopeasti sitä kuitenkin oppii olemaan tehokas ja hoitamaan asiota pois päiväjärjestyksestä silloin kun vauva nukkuu. Ja silloin, kun vauva ei nuku, se todennäköisesti syö, jolloin voi samalla ihan hyvin esimerkiksi päivittää blogia 😉 Tärkeintä on kuitenkin ymmärtää, ettei tarvitse tehdä paljon mitään. Esimerkiksi siivoaminen saa todellakin jäädä äitiyslomalla. Luppoaika kannattaa tärvätä johonkin tärkeämpään kuten nukkumiseen.

Sanotaan, että alkuaikoina äiti on elintärkeä ja korvaamaton. Tietenkin äiti on tärkeä, mutta uskon, että isä on vähintään yhtä tärkeä, jos hän on mukana kuvioissa ja kiintyy lapseen eikä siirrä suhteen solmimista myöhempään. On valtavan hyödyllistä olla mukana ensimmäisinä epävarmoina viikkoina ja luoda suhdetta. Vauva ei ole mikään yksioikoinen tapaus, joka ei pystyisi kohtaamaan useampaa aikuista kuin yhden. — On väärin pitää vastasyntynyttä vauvaa äidin yksityisomaisuutena.

Olen aiemminkin toitottanut tasa-arvoa vanhemmuuteen. Välillä tuntuu, että jotkut äidit omivat vanhemmuuden itselleen ja toisaalta taas joillekin äideille tyrkytetään vastustelusta huolimatta paljon enemmän vastuuta kuin isälle. Minä tein alusta asti miehelleni selväksi, että toivon meidän perhe-elämästämme mahdollisimman tasa-arvoista. Biologia langettaa minulle jotakin ylimääräistä vastuuta, mutta muuten vaadin, että vanhemmuus jaetaan tasan. Minulle oli myös todella tärkeää, että mies pitää isyyslomansa heti syntymän jälkeen eikä myöhemmin, vaikka joku neropatti olikin väittänyt, ettei isästä ole vastasyntyneelle mitään hyötyä. Kun mies menee isyys- ja kesäloman jälkeen töihin, hänen työpäivänsä jälkeen meillä menee vanhemmuus tasan. Eli ei siis tietysti niinkään, että työpäivän jälkeen hän huolehtii vauvasta ja minä teen omia juttujani. Olemme molemmat töissä päivän, hän työpaikallan ja minä kotona. Iltojen oma aika jaetaan tasan perheen yhteistä aikaa unohtamatta.

miesjavauva

Uskon, että perheellä on vain voitettavaa, jos vanhemmat jakavat ensimmäisen vuoden niin oikeudenmukaisesti kuin mahdollista. — molemmat vanhemmat ymmärtävät, mitä pienestä lapsesta huolehtiminen tarkoittaa. Jos suhde rakentuu sille tiedolle, sillä on paremmat mahdollisuudet kestää.

Äärimmäisen tärkeä pointti. En todellakaan vaadi Jaakkoa heräämään kanssani, kun vauva herää yöllä syömään tai pyörittelemään peukaloitaan vieressäni, kun minä imetän päivällä. Minulle on kuitenkin tärkeää, että hän näkee, mitä äidin elämä pienen vauvan kanssa on ja ymmärtää, mitä tämä kaikki vaatii minulta. Ja osallistuu parhaansa mukaan vauvasta huolehtimiseen. Vauvan ruokkiminen on nyt väkisinkin minun tehtäväni, joten Jaakko on ottanut aika hyvin vastuuta vaipanvaihdosta 😀

Imetystä käytetään perusteluna sille, ettei isä voisi olla kotona pienen lapsen kanssa. Tässä haluan puolustaa osapäiväimetystä. Jos äiti haluaa mennä töihin – ehkä osapäiväisesti – kun lapsi on puolen vuoden, hän voi erinomaisesti jatkaa imetystä, vaikkei vietäkään ihan koko päivää lapsen kanssa. — Imetys ei ole riittävä peruste sille, ettei joku muu kuin äiti voisi olla kotona pienen lapsen kanssa.

Uskon, ettei minulla ole kiirettä palata töihin, ainakaan vielä puolen vuoden päästä, mutta halusin tuoda tämän pointin esille, jotta se tsemppaisi sellaisia äitejä, jotka haluavat tai joiden täytyy palata töihin jo aiemmin.

Olenko luonnoton nainen, jos minusta on ikävää olla kotona vauvan kanssa? Sitä minulta kysytään toisinaan. Minusta mikään ei ole ”luonnotonta”, koska sellaisissa tapauksissa meidän pitää selvittää, mikä on ”luonnollista”, ja silloin joudumme heti vaikeuksiin. Näkemykset siitä, mikä on luonnollista ja luonnotonta, vaihtuvat jatkuvasti, ja usein niitä käytetään syyllistämään ihmisiä, jotka eivät käyttäydy odotetulla tavalla. — Äidin odotetaan rakastavan lapsensa kanssa olemista – kaikkea muuta pidetään helposti nimenomaan ”luonnottomana”. On olemassa ryhmäpaine, joka varsinkin toisten äitien suunnasta on voimakas: ajatellaan, että kaikkien pitäisi ajatella samalla tavalla monista eri kysymyksistä. Kyse voi olla imetyksestä, päiväkodista, vanhempainvapaasta.

Minua alkaa vähän etoa, jos ylipäätään minkään vanhemmuuteen liittyvän asian yhteydessä puhutaan luonnollisuudesta ja luonnottomuudesta. Minun on vaikea ymmärtää, miten joku voi ottaa niin itseensä muiden valinnoista. Varmasti joku täydellisyyden perikuva (Oton sanoin niin täydellinen, että neitsyt Mariakin tuntuu itse saatanan ja ripulipierun äpäräkokeilulta) on valmis syyllistämään äitiä, joka palaa liian aikaisin töihin, joka ei imetä ja niin edelleen, mutta kuka niistä jaksaa välittää. Jokainen tekee itselleen ja perheelleen sopivat valinnat elämässään eikä muiden valintojen pitäisi kuulua kenellekään muulle sitten pennin pyörylää.

Kaikki tunteet pitäisi sallia. Jotkin tunteet ovat kuitenkin vaikeampia kuin toiset. Äiti, joka ei jaksa tai ei halua huolehtia vauvastaan odotetulla tavalla, ärsyttää. Siitäkin siis huomaa, että meidän on syytä kunnioittaa toisiamme ja suhtautua toisten elämänvalintoihin suvaitsevasti.

Täysin itsestään selvä asia. Mikä ei siltikään koskaan tulee menemään joidenkin katkerien ja elämäänsä kyllästyneiden ihmisraunioiden jakeluun. Sekin pitää vain hyväksyä ja oppia olemaan välittämättä. Siinä ainakin minulla on melkoinen pähkinä purtavaksi.

Minusta tärkeä viesti on, että on nukkuma-aika ja päivä on ohi. Voi mennä lapsen luo, mutta viestiä päättäväisesti, että kaikki hauska siltä päivältä on loppu ja että tämän hauskempaa siitä ei enää tule. Kokemukseni mukaan se vaatii hetkellistä terästäytymistä henkisesti. Sinä olet vanhemman asemassa, ja sinä päätät. Jos sinulla on ”huono omatunto” siitä, että vauvasi itkee pinnasängyssään ja on surullinen, kyseessä on oikeastaan vain sinun ongelmasi. Sinun lapsesi ei osaa muutakaan, mutta hän ei kärsi tippaakaan siitä, että sinä asetat rajat. Lapset joita koko ajan nostetaan syliin ja kannetaan olohuoneeseen, jossa he saavat olla aikuisten kanssa vielä puoli tuntia tai kaksi, oppivat nopeasti, että kannattaa protestoida nukkuma-ajasta. Se synnyttää epävarmuutta ja pilaa rutiinit. — Unisodassa voittajan pitää olla sinä, ei kahdeksankuinen vauva.

Tähän kirjan nukkumisosioon palaan vielä myöhemmin, vielä tämä ei tietysti ole kohdallani ajankohtaista. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että uni on aivan äärimmäisen tärkeä juttu ja että äitien kannattaa tehdä kaikkensa saadakseen sitä. Alussa valvomista toki jaksaakin eri tavalla ja pakkohan se on. Mutta myöhemmin unikoulut ja muut kikkakolmoset ovat elintärkeitä.

On helppoa vajota kaulaa myöten vanhemmuuteen ja hukata toisensa  jossain yksivuotispäivän paikkeilla. — Se, joka opettaa lapselle, että on käytettävissä vuorokauden joka sekunti, kerää tulisia hiiliä niskaansa. Miksei mummu tai isoäiti tai serkku ntai eno tai joku muu luotettava voisi vahtia nyyttiä hetken? Useimmissa muissa kulttuureissa perhe on suurempi kuin vain isä, äiti ja lapsi. Lapsi tarvitsee vanhempien lisäksi muitakin kontakteja. — Nähkää toisenne niinä kiinnostavina tyyppeinä, jotka kerran rakastuivat toisiinsa – ettekä vain joinakuina, jonka kanssa keskustella kakan koostumuksesta ja ihottumasta.

Tämä ei tapahdu itsestään. Siihen, että huolehtii parisuhteestaan, täytyy keskittyä ja sitoutua. Parisuhteeseensa täytyy pystyä luottamaan, mutta sitä ei silti saa ottaa itsestään selvyytenä. Olen pyhästi luvannut ja vannonut, etten vajoa niin syvälle äitiyteen, että unohtaisin parisuhteeni. Enkä näekään mitenkään realistisena, että niin kävisi. Minulle on alusta asti ollut tärkeää, että olen muutakin kuin äiti. Eikä äitiys ole horjuttanut tätä ajatusta.

14 Comment

 1. Osui ja upposi, taas kerran 🙂 Tosi hyvä kirjoitus ja hyviä kommentteja kirjan teksteihin. Kiitos etenkin kommentistasi unen tärkeydestä ja parisuhteesta. Näihin palaan vielä vauvan syntymän jälkeen.

 2. Kiitos näistä voimalauseista! Viime päivinä olen ollut itse aika väsynyt ja useamman kerran harmitellut sitä, että tukiverkosto on useamman sadan kilometrin päässä. Ihana kuulla, että teidän perhe on voinut olla äitisi luona niin paljon. Se apu on kyllä kullanarvoista. Näin jälkikäteen ajateltuna, kun puoli vuotta äitiyttä on takana, huomaan että joitakin asioita olisin voinut tehdä toisin omaa jaksamista ajatellen. Ainakin olisin voinut nukkua enemmän sen sijaan, että tein kotitöitä. Jokin kumma kuitenkin takaraivossa patistaa tekemään niitä kotitöitä :/… Siihen olen kyllä erityisen tyytyväinen nyt kun vauva on isompi, että pystyn lähtemään kotoa helpommin kuin ensimmäisten kuukausien aikana. Ja nykyään otan aamuisin hyvällä omalla tunnolla lisäunet samaan aikaan kun vauva nukkuu ekat päikkärit!

 3. Jaettu vanhemmuus JA jaettu kotonaoloaika. Ruotsissa jossa asun on lähes päivänselvää, että isä on kotona osan ajasta ja lainmuutoskin taitaa pian vaatia, että isä on kotona vähintään 3kk. Tietenkin haluan, että vastuu jaetaan kun molemmat ovat iltaisin kotona, mutta kyllä uskon paremman tulevaisuuden rakentuvan sille pohjalle, että isä oikeasti on kotona lapsen kanssa yksin. Viikkoja. Kuukausia.
  Luettuani tänään vanhasta Moumoun lapsiblogista kotonaolemisen tuskasta ja kateudesta töihin pääsevää kohtaan (vaikka kotona viihtyisikin) olen yhtä vakuuttuneempi jakamisesta. Itse palanen töihin 6-7kk kuluttua osa-aikaisesti (lain mukaan sen on sovittava, ei siis työnantajan päätös) ja vuorottelen miehen kanssa 4-5kk siten, että kumpikin on kotona 2-3 pvä ja töissä 2-3pvä. Tämän jälkeen mies jää kokonaan kotiin vielä 3-5kuukaudeksi. Olen aina halunnut lapsia mutta en ainakaan vielä (toki asia voi muuttua 🙂 ) haaveile ylenpalttisen pitkästä äitiyslomasta vaan koen sen enemmän vanhempainvapaana kokonaisuudessaan. Edelleen luulen, ja nyt en tietenkään tarkoita sinua vaan yleisesti, että yksi iso syy isien osallistumattomuudelle on se, että äidit ”omivat” vauvanhoidon alun alkaen itselleen. Hesarin psykologi kirjoitti minusta hyvin kun hän sanoi istuneensa käsiensä päällä toisessa huoneessa miehen vaihtaessa vaippaa. Koska hän olisi ”osannut” paremmin mutta tiesi, että vain tilaa antamalla isästä tulee osallistuva isä.

 4. Kiitos jälleen mielenkiintoisesta tekstistä! Monikin asia tässä osui ja upposi. Ensinnäkin tuo rauhallisesti ottaminen vauvavuoden aikana. Sain itse raskausaikana useilta äideiltä ohjeen, että uskalla vain heittäytyä olemaan vauvan kanssa. Ja se oli todellakin paras neuvo näin jälkikäteen ajateltuna. Ihan parasta on ollut vain pötkötellä vauvan kanssa, touhuta jotain minimaalisen pientä yhdessä ja ihmetellä toinen toisiamme. Tietysti kotityöt välillä stressaa, mutta eihän ne niin minuutin päälle ole. Tiskit kyllä odottavat, mutta vauva on tässä ja nyt. En myöskään halua ajatella, että vauvavuosi on vain vaihe, jonka jälkeen asiat helpottavat. Silloin tulee helposti sorruttua ”sit kun”-ajatteluun. Varmasti näin osittain on, mutta haluan ajatella, että tämä on meidän elämää nyt. Aivan varmasti kaipaan tätä aikaa vielä joskus, joten en halua kiirehtiä sitä vielä käsistäni pois.

  Itselleni pienenä shokkina tuli se, kuinka kortilla perheen yhteinen aika on silloin, kun isä käy päivät töissä. Se, että olisi aikaa sekä itselle että perheelle arki-iltaisin, kun vauva pitäisi kuitenkin saada yöunille hyvissä ajoin, on haaste. Yleensä meidän on valittava joko tai. Itse olen kuitenkin kokenut, että olen parempi äiti ja vaimo, jos saan muutamana iltana viikossa tunnin pari tehdä omia juttuja, joten näillä mennään ja viikonloput on onneksi keksitty. 🙂 En edes uskalla ajatella, mitä arki on sitten, kun lapsi menee hoitoon ja käydään molemmat töissä…

  Ja vielä unesta, se on mielestäni ihmisen perustarve ja -oikeus! 🙂 Ekat kuukaudet onneksi menee hormonien voimalla, mutta itse aloin huomata katkonaisten öiden vaikutukset siinä 6-7 kk kohdalla. Ja meillä lempeä unikoulu tuotti tulosta jo yhden yön jälkeen, enkä voisi olla tähän koulutukseen tyytyväisempi! 🙂

 5. Viisaita voimasanoja ja ajatuksia! Nappasin blogistasi jo aiemmin Janouch-vinkin ylös ja hain kirjastosta sekä Raskaana- että Synnytys-kirjat, joita onkin nyt tullut lueskeltua. Tosiaan, ihanan lempeää ja kannustavaa tekstiä, mutta silti rehellistä ja kaunistelematonta.

  Kotitoimisto-freelancerina olen tottunut viettämään valtaosan päivistäni kotosalla, joten en usko, että vauvan tultuakaan iskee sellainen olo että seinät kaatuisivat päälle, jos päivät kuluvatkin kotona hengaillessa sen ihmeempiä tekemättä. Lapselliset ystävät ovat kuitenkin neuvoneet ihan noin mielenterveyden ja jaksamisen nimissä pitämään vauva-aikanakin (ei nyt ehkä ihan ensikuukausina, mutta sitten) kiinni edes jostakin omasta harrastuksesta – ja samoin kuin sinä, olen myös vannonut etten anna äitiyden kävellä parisuhteen yli, se kun on kantava voimani elämässä ylipäätään ja peruskivi tässä uudessakin tilanteessa.

 6. ”Jos sinulla on ”huono omatunto” siitä, että vauvasi itkee pinnasängyssään ja on surullinen, kyseessä on oikeastaan vain sinun ongelmasi. Sinun lapsesi ei osaa muutakaan, mutta hän ei kärsi tippaakaan siitä, että sinä asetat rajat.”

  Muuten ihan hyviä juttuja, mutta tämä kyllä särähti itselläni korvaan. Ei se ole äidin tai isän ongelma jos vauva jätetään yksin itkemään sänkyynsä, ongelma on sillä hetkellä suurin vauvalla, joka on hädissään, koska hänen tarpeisiinsa ei vastata. Jos vauva itkee, jokin on vialla ja vanhemman tehtävä on ottaa syliin ja auttaa. Ja kyllä vain, tutkitustikin vauva kärsii jos hänet jätetään yksin itkemään. Toki lapsen nukkumaanmenoajasta kannattaa pitää kiinni, mutta sen voi tehdä myös niin, että vanhempi menee lapsen vierelle – jos lapsi läheisyyttä kaipaa – ja lapsi nukahtaa siihen. Kahdeksankuinen vauva on vielä vauva, todella pieni ihminen. Ei sellainen tarvitse osata nukahtaa itse, varsinkaan itkien.

  1. Näistä unikouluasioista voi olla monta mieltä, jokainen tekee kuten parhaaksi näkee.

   1. Jokainen varmasti tekee, miten perheelle ja itselle on parasta, mutta se, että itkeminen olisi ongelma vain vanhemmalle, on kyllä nykytiedon valossa puppua. Lähellä olemisen tarve on pienelle ihan evoluution luoma perustarve; vain emon / lauman lähellä pysyy hengissä. Pieni vauva ei manipuloi itkulla, vaan osoittaa tarvetta, ihan kuin nälän tai vaipan kanssa. Eikä ainakaan käy sotaa. Tuossa lainauksessa on jotenkin esitetty ääritilanne: joko olohuoneeseen pitämään hauskaa tai sitten yksin itkien sängyssä. Entä se välimuoto: syliin ottaminen pimeässä huoneessa, rauhoittelu ja sänkyyn laskeminen?

    Ja korostan vielä, etten mitenkään tuomitse sinua tai muitakaan äitejä. Vaikutat blogisi perusteella lämpimältä ja empaattiselta, ja olet varmasti loistava äiti. Henkilökohtaisesti kyllä pidän vaikka lastenpsykiatri Jari Sinkkosta asiantuntevampana vauvan psyykkeen suhteen kuin kirjallisuutta ja taidehistoriaa opiskellutta seksineuvojana uransa tehnyttä Janouchia. Vaikka kuinka olisi viiden lapsen äiti, ei pitäisi mennä lausumaan tuollaisia juttuja ehdottomina totuuksina.

    1. Mä taas en ole kiinnostunut Sinkkosen opeista, Janouch sopii taustastaan huolimatta mulle 🙂

   2. http://www.vau.fi/Meilla-on-lapsi/Terveys/Uni/Unikoulua-yokitisijoille/

    http://www.vau.fi/Meilla-on-lapsi/Kasvu-ja-kehitys/Lapsi-0-1-v/Vauva-tarvitsee-sylia/

    Vain lempeät unikoulut varmaan useimmilla nykyään käytössä? Lapset ja vanhemmat on kaikki niin yksilöitä ja mitkä sopii toisille, ei välttämättä tippaakaan toisille.

    1. Varmasti, ja mikseivät olisi kun kerran niin hyvin toimivat!

   3. Totta, jokainen tekee kuten parhaaksi näkee, mutta joku raja on kuitenkin siinä, miten pientä vauvaa kohdellaan. Lapsi on vain hetken niin pieni, vauva. Kyllä me pystymme tsemppaamaan sen ajan. Jos vanhemmat ovat todella väsyneitä, en näe syytä, miksi ei käyttäisi toimivia, lempeitä unikouluja huudattamisen sijaan. Miksi siis itkettää lasta yksin sängyssään, kun muitakin hyväksi todettuja vaihtoehtoja on?

    1. Minä en ymmärtänyt Janouchia niin, että hän olisi huudattanut lapsiaan. Olen itsekin lempeiden unikoulujen kannalla, sillä ne selvästi toimivat.

 7. Minä sain esikoiseni muutama viikko sinun jälkeesi. Jouduin olemaan ensimmäisen yön ilman miestäni sairaalassa. Hirvitti miten pärjään, vaikka apuna oli synnärin henkilökunta. Kun luottaa itseensä ja vaistoihinsa, niin kyllä sitä vain kummasti onnistuu olemaan rikkomatta lasta. Luota siis itseesi! Pystyt siihen aivan varmasti ja selviydyt hyvin, kun vain saat otettua sen ensimmäisen, pelottavan askeleen.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.