Kierähdys

Kahden kuukauden ja yhden viikon ikäinen Sipe kierähti eilen lattialla mahaltaan selälleen. Olin siinä sitten kyynelsilmin ihan että no niin, tässähän meillä on tuleva huippu-urheilija. Ei mahda mitään, meidän lapsi on ihan kertakaikkisen erinomainen. Juttelinkin siinä kymmenen minuuttia lapselle, että kuinka taitava hän on. Käly pudotti meikämamman takaisin maan pinnalle kertomalla, että heidän pojat kääntyivät mahalta selälleen kuukauden ikäisinä 😀

sipe3

No, olen silti ylpeä meidän Sirpasta, sillä hän ei hirveästi vielä ole päässyt harjoittelemaan kääntyilyä. Tyttö ei ole viettänyt juuri aikaa lattialla, sillä hän on tähän asti lähinnä nukkunut, syönyt ja heilunut sitterissään. Sitterissä siitä syystä, että hän alkaa huutaa yleensä välittömästi, kun hänet laskee lattialle. Kävimme viime viikolla neuvolassa ja siellä harjoiteltiin selältä mahalleen kääntymistä ja kehotettiin hiukan treenailemaan tätä. Ohjaamaan vauvaa hellästi kädestä vetämällä kääntymään kyljelleen ja siitä vatsalleen. Niinpä olenkin nyt jumppaillut tytön kanssa kääntymistä joka päivä.

Täytyy myöntää, että nämä ensimmäiset kehitysvaiheet ovat muutenkin olleet minulla pimennossa. Jotenkin sitä vain on ajatellut, että vauvat oppivat puhumaan ja kävelemään sen ja sen ikäisinä ja unohtanut, että tässä välissä on vielä aika paljon muitakin kehitysvaiheita. Pikaisella googlaamisella näyttäisi kuitenkin siltä, että kälyn lapsen ovat ainakin ihan meganopsasti osanneet kääntyillä! Ilmeisesti yleensä opitaan kääntymään ensin selältä vatsalleen ja vasta sitten toisinpäin.

sipe1

Mannerheimin Lastensuojeluliitto sanoo liikkumisen kehitysvaiheista seuraavaa:

 • 2–4 kk:n iässä lapsi alkaa nojata kyynärvarsiinsa ollessaan vatsamakuulla. Vauva tavoittelee esineitä molemmin käsin ja yrittää tarttua niihin. 3-kuinen on kova potkiskelemaan.
 • 4–5 kk:n iässä vauva tarttuu esineisiin kahdella kädellä ja vie kaiken tutustumisen arvoisen suuhunsa. Vauva myös oppii 5 kk:n kieppeillä siirtämään esineitä kädestä toiseen.
 • 5–6 kk:n iässä lapsi pystyy potkimaan esineitä jaloillaan. Hän kääntyy selinmakuulta kyljelleen, siitä edelleen vatsalleen, ja kohta myös vatsamakuulta selinmakuulle.
 • 6–7 kk:n iässä lapsi pystyy istumaan tukea vasten tai tukemalla itseään käsiinsä. Moni istuu ilman tukea 7–8 kk:n iässä.
 • 8–10 kk:n iässä lapsi oppii ryömimään ja sitten konttaamaan. Osa lapsista ryömii ensin takaperin, joku jättää konttaamisvaiheen kokonaan väliin. Lapsi osaa jo istua selkä suorana ja seistä tuettuna. 9-kuinen seisoo jo usein tukea vasten ja saattaa yrittää kohottautua seisomaan. Lapsi pystyy tarttumaan lusikkaan ja kupin korvaan. Lapselle kehittyy ns. pinsettiote eli hän osaa poimia pieniä esineitä peukalonsa ja etusormensa avulla.
 • 12 kk:n iässä lapsi jo usein seisoo ilman tukea ja kävelee tuettuna tai ottaa ensiaskeleitaan. Lapsi osaa laskeutua seisoma-asennosta istuma-asentoon. Lapsi voi alkaa opetella syömään itse ja riisumaan vaatteitaan.

Missä vaiheessa teidän beibit ovat alkaneet liikuskella?

sipe2

Potkupuku saatu Lindexiltä

12 Comment

 1. Meillä Baby N alkoi aivan yhtäkkiä vängätä selältä mahalleen 3 kk syntymäpäivänään. Tasan viikon päästä homma onnistui ensimmäisen kerran. Seuraavaa kertaa saikin odottaa monta päivää, ilmeisesti N ei keksinyt uudelle taidolle käyttöä ihan heti. Mahalta selälleen hän ei käänny vielä tahdonalaisesti. Silloin tällöin pyörähtää kyllä vahingossa niinkin päin, kun painovoima tarttuu päänuppiin sopivasti. 😀

  Aika aikaisin teille on mielestäni annettu harjoittelukäsky tuolle kääntymiselle. Eli älä nyt ainakaan mitään paineita ota asiasta, kyllä vaavi kääntyy itsekseenkin kun hänestä alkaa siltä tuntua.

  1. Ei paineita! Tytön isähän ei juuri liikuskellut ennen puoltatoista ikävuotta, hehee 😀 Eikä tietty neuvolan neuvot aina mitään jumalan sanaa ole, mutta meidän hoitajaan koen voivani luottaa kuin kallioon. Ei tästäkään mitään tiukkaa käskyä annettu, kunhan mainitsi, että näin voi alkaa pikkuhiljaa harjoitella.

 2. Meidän vauva alkuun kierähteli vahingossa mahalta selälleen juurikin tosi pienenä, koska pää on niin painava että vie mennessään 🙂 2-kuisena hän pääsi jo näppärästi selältä kyljelleen ja sitten 3kk iässä kääntyi kokonaan mahalleen. Melko aikaisin on teillä neuvolassa kehotettu kääntymistä harjoittelemaan, koska ei kai sillä vielä 2-kuisella ole kiirettä! Tietoinen kääntyminen mahalta takaisin selälleen meillä on tullut vasta joskus 5kk tienoilla, ja samoihin aikoihin neiti alkoi harjoitella ryömimistä, minkä oppikin sitten 6kk kohdalla. Nyt neiti on 7,5kk ja nousee jatkuvasti tukea vasten seisomaan eli äiti saa kyllä olla koko ajan silmät selässäkin 😀 !

  Pidin vauvaa alusta asti tosi paljon lattialla, koska ei muuta vaihtoehtoa ollut ja siellä hän on ihan hyvin kyllä aina viihtynytkin! Ihan pariviikkoisesta asti pidin tietoisesti vauvaa jokapäivä myös mahallaan, jotta pään kannattelu kehittyy. Alkuun oli suuri saavutus, kun hän sai käännettyä pään puolelta toiselle, mutta äkkiä se pää sitten alkoi pysyä ylhäällä 🙂 Lasten kehityksen normaalihaarukka on tosi laaja, mutta on kyllä itselläkin tullut aina välillä lueskeltua noita ”yleisiä” kehitysaikoja. Myös neuvolakortin takana olevaan ruudukkoon on ollut kiva merkkailla virstanpylväitä 🙂

  1. Luulen, että meilläkin tuossa kierähdyksessä oli kyse vahingosta 😀

 3. Meillä E oppi kääntymään vatsalleen noin viikko ennen kuin täytti 3 kk. Tuosta lainaamastasi tekstistä poiketen meillä opittiin ensin ryömimään ja konttaamaan vähän reilun 6kk iässä, samoin noustiin tukea vasten seisomaan ja vasta siitä noin kuukauden päästä istumaan itse ilman tukea. Varhaisen konttailun vuoksi pelkäsin, että täällä kävelläänkin tosi aikaisin, mut nyt 10 kuisena onneksi ”vasta” harjoitellaan ilman tukea seisomista. Kontaten pääsee niin kovaa, ettei ole haikaillut jaloilleen, onneks! Ei vielä tarvii. 😀

 4. Meidän poika kääntyi noin kuukauden ikäisenä mahalta selälleen, mutta tuossa iässä se taitaa johtua puhtaasti siitä, että painava pää horjuttaa tasapainoa ja aiheuttaa kääntymisen. Luin jostain, että vasta yli puolivuotias osaa tarkoituksella kääntyä mahalta selälleen. Sen sijaan selältä mahalleen kääntymisen poitsu oppi oikeastikin melko ajoissa. Hän oli 2,5kk kun aloitti kääntymisen vatsalleen. Hän oppi sen todella nopeasti ja kääntyilikin ihan jatkuvasti. Ryömimään hän lähti 4,5kk iässä. Nyt poika on 6kk 2vko ja konttaa sujuvasti, istuu ilman tukea ja nousee tukea vasten seisomaan. Äitiä kyllä välillä hirvittää pojan kova vauhti – mihin lie hänellä niin kova kiire 🙂

 5. Meillä muksu oli 3 kk, kun kääntyi ekan kerran itse selältä massulleen ja sen jälkeen ei enää selällään ole paljon pysynytkään. 😀 Suunnilleen 5 kk:n ikäisenä pungersi itsensä istumaan sekä lähti ryömimään ja siitä parin viikon päästä konttasi jo melkoista kyytiä. Tismalleen puolivuotiaana nousi ensimmäisen kerran tukea vasten seisomaan ja nyt 8 kk vanhana kävelee tukea vasten ja nousee seisomaan ilman tukea. Huhheijaa, äiti ei kohta pysy enää perässä! 🙂 Kehitys on kyllä aivan todella huimaa noilla pienillä.

 6. Meilläkin nyt 2kk ikäinen ”oppi” kääntymään mahalta selälleen vähän yli 1kk ikäisenä.. Tietenkään kyse ei ole oikeasta taidosta, vaan painavan pään aiheuttamasta keinahduksesta 😀 Veikkaan näin olevan myös Sipen kohdalla, sillä yleensä kyseinen taito opitaan vasta 4-5kk ikäisenä 🙂

 7. Meillä on menty aikalailla noiden MLL:n haarukoiden puitteissa, jotkut jutut on opittu nopeasti ja toisia on taas saanut odotella vähän pidempään. Kääntymiset taisi alkaa kunnolla siinä 5 kk paikkeilla ja 6 kk alussa toisinpäin. Meillä alettiin ryömimään 8 kk alussa, sitä uutta taitoa tuli kyllä odotettua 🙂 Sen jälkeen elämä helpottui tosi paljon, kun lapsi alkoi viihtymään paljon paremmin lattialla tutkiessaan uusia asioita. Siihen saakka meillä kanniskeltiin aika paljon, kun pojalla oli ihan valtava toiminnantarve, mutta ei päässyt vielä itse tutkimaan maailmaa. Myös allergiat aiheuttivat meillä vatsavaivoja, joihin auttoi vaan liikkeessä olo. Nyt vähän yli vuoden ikäisenä vatsavaivat ovat historiaa ja pojasta on kuoriutunut maailman suloisin hekottelija, joka touhuilee jo jonkin verran itsekseen ja nukkuu kunnon päikkärit. Olen ihan ihmeissään, mitä tällä kaikella ajalla pitäisi tehdä ! Tällä hetkellä meillä edetään mielenkiintoisella polvikävelyllä, kun konttaus ei oikein enää jaksa kiinnostaa, mutta kävelykään ei ole vielä hallussa. Itse olen oppinut kävelemään vasta 1v 4kk iässä. Äiti aina jaksaa muistuttaa, että kyllä sustakin on KTM tullut, vaikka noin ”hidas” olet ollut, eli kaippa meilläkin on huonot motoriset geenit 😀 Tulipas asiaa vähän kysymyksenkin vierestä, mutta kiitos kivasta blogista, teidän arkea on kiva seurailla. Mukavaa syksyn jatkoa teille, nauttikaa ihanista ajoista ja toisistanne!

 8. Ihania, odotettuja ja niin yksilöllisiä juttuja 🙂 Meillä neiti pyörähti molempiin suuntiin ensimmäisen kerran vajaa kolmikuisena ja sen jälkeen ei pidätellyt enää mikään. Vauhtimimmi nyt puolentoista vuoden ihanassa iässä <3

 9. Meillä tyttö käänty useammankin kerran mahalta selälleen jo ennen kuin 1kk oli täynnä, juurikin ”pääedellä” eli ei mikään oikea taito vielä ja kun alkoi viihtyä enemmän mahallaan niin loppu sekin pois. Nyt 3kk 1vk iässö alkoi harjoitella selältä kyljelle menoa ja ekan kerran käänty mahalleen 3kk2vk iässä, sittenpä ei tapahtunut mitään viikkoon ennen kuin 3kk3vk iässä hioi tuon selältä mahalleen kääntymisen vuorokaudessa loppuun ja nyt pysy kyllä kauaa selällään ja kova on yritys jo päästä eteen päin. Saas nähä millon oppii kääntymään selälleen ja kauanko menee ennen kuin ryömii.. toivottavasti nyt ees vähän aikaa odottaa. Niin ja tosiaan meidän neiti täyttää 4kk tiistaina 🙂

 10. Meillä ei vielä liikuta mihinkään, poika on 3,5kk vanha. Vähän alkaa antaa kyllä viitteitä siitä, että kohta voisi alkaa kääntyillä, sillä istumaan poika haluaa nousta jatkuvasti. Kädet löytyi jo parisen viikkoa sitten ja nyt on koko ajan ihan kaikki mahdollinen suussa mihin vaan ylettyy.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.