Meillä syödään bataattia!

Arvatkaa, mitä täällä tehtiin tänään!
sipesyö2

No maisteltiin!

En ole vielä oikeastaan kuullut mitään syytä, miksei, joten aloitettiin. Neuvolassa meille sanottiin, ettei vielä tarvitse, koska Sipe kasvaa niin hyvin, mutta eihän maistelua muutenkaan aloiteta varsinaisesti syömistarkoituksessa vaan siksi, että totutellaan vauvaa uusiin makuihin.

Varsinainen suosituskin on ilmeisesti muuttumaisillaan siihen, että jo neljäkuukautiset alkaisivat syödä soseita. Ota näistä nyt selvää, 70-luvulla jo kaksikuukautta vanhat vauvat söivät perunaa ja minä itse maistelin niin ikään potaattia kolmen kuukauden ikäisenä. Nyt on ollut sellaista puhetta, että jo varhain (4 kk) aloitettu maistelu suojaisi allergioilta. Niin tai näin, minusta nyt oli hyvä aloittaa pikkuhiljaa. Jos olisimme aloittaneet vasta puolen vuoden iässä, olisimme joutuneet etenemään vauhdikkaammin. Nyt voimme rauhassa maistella pikkulusikallisia päivässä, uusia makuja kerran viikossa.

Päätin, etten ala miksikään sosetehtailijaksi. Kaupan purnukat saavat kelvata, minulla ei ole mitään syytä uskoa, että niissä olisi jotain vikaa. Jotkut varmasti nauttivat soseiden kokkailusta ja pakastamisesta, mutta minä en siihen nyt ala. Panostan kokkailuun sitten, kun Sipe syö kunnon pöperöitä. Tosin heti näin ensalkuun pyörsin päätökseni, sillä huomasin, ettei ainakaan meidän lähikaupasta löytynyt purkkia, jossa olisi vain yhtä makua. Ostin jo HiPPin luomuporkkana-perunasosetta, mutta kaverin ehdotuksesta päätin kuitenkin totutella ensin vain yhdellä kasviksella. Niinpä soseutinkin bataattia ja rintamaitoa ensimmäiselle kerralle. Ensi viikolle voitaisiin ottaa perunaa ja sitten porkkanaa. Ehkä muutaman viikon päästä sitten näitä kaupan sekoituksia?

Kannattaa tosiaan siis aloittaa kasviksilla, ettei vauva innostu hedelmän makeasta mausta niin paljon, etteivät kasvikset enää maistu. Mannerheimin lastensuojeluliiton mukaan hyviä ensimmäisiä makuja ovat peruna, muut kasvikset (esimerkiksi porkkana, maissi, kesäkurpitsa, bataatti, maa-artisokka, parsakaali), marjat ja hedelmät. Jostakin lukaisin, että bataatti voi olla hellempi lapsen vatsalle kuin peruna, mutta tästä minulla ei ole mitään faktatietoa.

Lastenneuvolakäsikirja ohjeistaa 4-kuukautta vanhan vauvan sileiden soseiden aloittamisesta näin:

 • uusia ruoka-aineita lisätään yksi viikossa
 • ruokamäärät ovat aluksi pieniä maisteluannoksia (1-2 teelusikallista)
 • lähempänä puolen vuoden ikää annoskokoa voidaan kasvattaa
 • kasvun turvaamiseksi soseisiin voidaan lisätä kasviöljyä
 • sipesyö

Ruokalappu eBay // body Marimekko

Otimme samalla käyttöön Lekmeriltä saamamme Angel-setin, josta kirjoitan lisää, kun olemme päässeet käyttämään tuoliosaa eli sitten, kun Sipe osaa ja saa istua. Tämä sitteriosa on kätevä, sillä voimme molemmat sen avulla istua pöydän ääressä eli vauvakin pääsee korkemmalle kuin tavallisessa sitterissä.

17 Comment

 1. Hei, blogiasi on kiva lukea ja aiheet on ajankohtaisia, koska itsellä on 3 kk tyttö.

  Pakko kuitenkin kommentoida noita imetyssuosituksia, koska niistä niin paljon nyt jauhetaan somessa ja muuallakin mediassa. Imetyksen tuki ry:n mukaan viralliset suositukset eivät ole muuttumassa ainakaan lausuntakierroksen mukaan, vaan täysimetyssuositus on edelleen 6 kk ja osittain 1 v. Kiinteitä voidaan kuitenkin aloittaa maistella aikaisintaan 4-6 kk iässä, eli se ei tarkoita että kaikkien tulisi aloittaa, vaan yksilöllisesti. Monessa mediassa on lukenut, että suositukset tulevat muuttumaan, vaikka näin ei ilmeisesti ole, mutta kuten sanoit: ”Ota näistä nyt selvää” 🙂

  Itse en ole vielä tehnyt päätöstä aloitanko hiljalleen vai sitten vauhdilla, toisaalta imetys on kuitenkin niin helppoa verrattuna soseiden kanssa sotkemiseen, että todennäköisesti imetän aika lähelle 6 kk, koska vauva täysiaikainen ja kasvu ollut hyvää.

 2. Hieman pakko oikoa.

  Tuo 4 kk:n soseilut ehkäisee allergioita…. kyse on yhdestä täysin keskeneräisestä tutkimuksesta. Minun mielestä kurjaa, että tätä nyt neuvoloissa ja mediassa nostetaan esille ja, varsinkin kun tosiaan tutkimus kesken ja ainut laatuaan. Moni tuore vanhempi ei lähde ottamaan tällaisista väittämistä edes selvää, vaan uskovat tiedon heti.

  Myöskään THL:n suositukset eivät ole muuttumassa. Uudet suositukset ovat vasta kierroksella, ja sielläkin puhutaan edellään 4-6 kk kiinteiden aloittamiseksi.

  WHO suosittelee 6 kk täysimetystä, eikä suotta. Pienen suolisto saa tällöin rauhassa kehittyä vastaanottamaan uutta vierasta. Ja tämä siis myös ennaltaehkäisee nyt niitä allergioita. Toki poikkeus tässäkin (kiinteiden aloituksessa) ns. korvikelapsissa ja keskosissa, joiden kohdalla suositellaan tuota aikaisempaa aloittamista. Yksilöllistä siis kaikki. Mutta käytännössä siis täysimetetty terve vauva ei tarvitse kiinteitä ennen puolen vuoden ikää.

  Vauva saa makuja maisteltavaksi äidinmaidosta myös, tätäkään ei moni tiedä. Joten maisteluannokset kuullostaa omaan korvaan, noh, turhilta. Tässä imetys ry:n linkki aiheesta http://imetys.fi/index.php/yhdistys-toiminta/koulutustoiminta/imetystiedon-peruskurssi/etumaidon-lisaemateriaali/177-kiinteiden-aloitus

  Mutta pointsit sun terkalle! Selkeästi imetysmyönteinen, mikä on harvassa tänä päivänä. Usein kuulee kuinka neuvoloissa hoputetaan antamaan kiinteitä. Hienoa!

  Vaikka tuossa hieman ”paasasin”, niin jokainen taplaa tyylillään. Äiti tuntee lapsensa ja sen koska on hyvä aika aloittaa kiinteät. Oma tavoite on tuo 6kk täysimetys, joka täyttyykin parin viikon päästä. Meillä aloitetaan sormiruokailulla.

  Mukavia makuhetkiä sinne!

  1. Mä olen myös imetysmyönteinen 🙂

   1. Voi, toivottavasti et saanut sellaista kuvaa tekstistäni, että kyseenalaistin sun imetysmyönteisyyden! Se ei ollut tarkoitus 🙂

 3. Soseiden tekemisestä ja pakastelusta sen verran että se on maisteluvaiheessa itseasiassa helpompia kuin kaupan valmiit. Keität, soseutat ja pakastat jääpalamuottiin. Ruokailua varten on helppo ottaa sitten yksi muotillinen haluttua makua. (Ja mä inhoan ruoanlaittoa, mieluummin kokkasin lapselleni laadukasta luomua ja syön itse eineksiä kuin toisinpäin ;D)
  Me aloitettiin myös maistelu molempien lasten kanssa 4kk iässä. Ja imetysfanaatikot, kyseessä on maistelua, ei ruokailua 🙂 Rintamaidolla mekin ruokittiin 🙂

  1. Joo näin mäkin ajattelin, että nythän nuo omat soseet on just helppoja! Ja jep, rintamaidolla ja vähän korvikkeella mennään täälläkin, soseita vain vähän makustellaan 😛

   1. Me taidettiin mennä aika pitkään noilla jääpalakuutiososenapeilla! Ne oli niin kätsyjä kotona kun maisteltiin useampaa makua tai kun syötiin jo enemmän kun otin napin yhtä ja napin toista ja sit itselle paiston vähän lohta josta ennen maustamista pieni siivu muussattuna niiden nappien sekaan 🙂 itsetehdyssä on se hyvä puoli että lapsi tottuu heti alusta alkaen hieman karkeampaan ruokaan kun itsetehtynä ei saa niin sileää 🙂 purkkiaruokia kyllä syötiin meilläkin, varsinkin kodin ulkopuolella mut välillä nappasin muutaman sosejääpalakuution tyhjään pilttipurkkiin mukaan jos lähdettiin jonnekin 🙂
    Kaupoista saa muuten myös sellaisia maistelu”laitteita”, ruokasuodin taitaa olla virallinen nimi:
    http://www.babystyle.fi/index.php/ruokailu/muut-varusteet/canpol-babies-ruokasuodin.html
    Eli tän avulla voi antaa lapselle tuorettakin vihannesta/hedelmää
    itse maisteltavaksi ilman tukehtumisvaaraa. Mun lapset rakasti tätä ja pakastetut hedelmäpalat tämän sisällä oli hitti kun hampaita tehtiin ennen puolen vuoden ikää!

 4. Tosiaan suositukset vaihtelee, joten kukin tehköön niin kun hyvältä tuntuu! Esikoiselle maistelutin 4kk alkaen, ihan turhaa taistelua. Innostui syömään sormiruuan kautta puolivuotiaana. Kakkoselle olin tällä kokemuksella ajatellut 6kk täysimetystä ja sormiruokaa 6kk alkaen. No niin vaan nyt 3(!) kuukautinen syö jo ihan kunnon määriä soseita! Itsestä tuntui refluksin ja mahdottomaksi menneen yöheräilyn takia että tarvitsee ja tätä tukivat sekä terkka että yksityinen lastenlääkäri. En olisi itsekkään uskonut. Maitoa tulee liikaakin, mutta silti tämä toimiimeillä parhaiten. Että älä ota stressiä kommenteistä, hyvältä kuulostaa maistelut jos Se sinusta ja vauvasta hyvältä tuntuu!

 5. Mekin alotettiin soseiden maistelu ihan hissunkissun siinä 4kk paikkeilla ja vielä 5kk kohdilla meni vasta pari hassua jääpalaa kasvista ja puolikas 90g hedelmäsose pussi. Sitten alotettiin puuro ja neuvolan ohjeesta iltapuuro lisättiin aika pian kuvioihin kun meillö kuitenkin yöllä syödään (vieläkin) sen 2-3krt. Et ei kannata ottaa siitä msistelusta ittelle ressiä ja voi pitää vaikka päivän siellä päivän täällä paussia jos tuntuu että maha menee kovalle tms.

  Ei meillä vieläkään hurjasti makuja olla maisteltu vaikka viikon päästä tulee 6kk. Bataatti, porkkana, parsakaali, peruna, kaurapuuro, 4viljan puuro, mango, päärynä, mustikka, omena, vadelma, mustaherukka, luumu, banaani taas vetää mahan niin kovalle et sitä ei anneta. Uutena pitäs alkaa noita lihoja maistelemaan ja aatteli alkuun kanaa, kalaa ja nautaa. Varmaan noista mennään alkuun kaupan soseilla kun olis ens viikolla helsigin reissu niin ei oikein itetekemät kasvissoseet oo käytännöllisiä. Oon nyt alkuun siis noita kasvissoseita itte tehny, mutta tarkotus ei oo ottaa niistäkään ressiä ja jos kaupan soseet maistuu niin kyllä niitä voi hyvin syöttää kans 🙂 ei muuta ku tsemppiä msisteluun!

 6. […] ja valmislastenruokiakin on nykyään lisäaineettomia ja luomulaatuisia. Jos aihe kiinnostaa, blogikollegani Irene on näköjään juuri postannut, että aikoo päästää itsensä suosiolla helpommalla ja käyttää kaupan […]

 7. Me aloitettiin maistelut 4kk iässä. Jonkin aikaa meni ok, varmaan oli vähän ihmeissään, että mitäs se äiti nyt suun työntää, mutta söi kuitenkin. Sitten tuli totaalinen stoppi, pidettiin reilu tauko ja 5,5 kk iässä jatkettiin. Vauva olikin tuolloin jo selvästi valmiimpi ja kiinnostuneempi, ja aika nopeasti otettiin soseiden oheen sormiruuat.

 8. Poikani täytti äsken 5 kk ja silloin aloitimme maistelut.Yritin kysyä neuvolasta mikä olisi paras ikä aloittaa, mutta toistivat vain jatkuvasti ”4-6 kuukauden iässä”. No kompromissina meillä on 5 kk ja poika oli erittäin innoissaan perunasta.

  1. Joo mäkin mietin eka että otetaan kompromissi 5 kk, mut sit uteliaisuus voitti 😀

 9. Satu-täti says: Vastaa

  Hei,

  pakko laittaa viestii tänne, ku oon nyt sipe fani. Eihän tuota tyttö saa mielestä 😀

  Pakko katella vielä blogista kuvia ku Sipsis syö bataattia 😀 Ei riittänyt vkl

  Satu

 10. Pakko nyt ihan kommentoida.

  Meillä neuvolatäti oli repiä pelihousunsa kun vauvani ollessa 3,5 kuukautta kysyi syödäänkö jo soseita, vastasin ei, ajattelin 4 kk alottaa. Olin kuulema lähes jo pilannut lapseni kasvun ja kehityksen kun kuulema 3 kk pitää jo alotella.

  Ja jos joku erehtyy luulemaan että hän sanoi noin varmaan kun lapseni on ollut niin pieni ha heiveröinen tai kasvussa häikkää. Ei ollut. 4,5 kg synty ja 2 kk jo 8 kiloa että ei ole ollut ravinnon puutetta.

  Annoin itse lapselleni mahdollisimman erilaisia makuja päivässä näitäkaupan purkkiruokia, ei ikinä samaa, ja mulla oli hyvä kuerto eri makujen kanssa että carmaan kerran 4-5 viikossa tuli sama purkki. Kaikki meni aina alas joka pisaraa myöten ja se olikin hyvä että toimin näin koska lapseni ei ole nirso millekään ja nyt hyvin monipuolisesti ja reippaasti syövä 3,5 vuotias. Lempiruoka on salaatti, tuntuupa hyvältä kun muut lapset tykkää ”makaronista ja lihapullista” kun meidän lapsi syö ravintorikasta ruokaa mielellään.

  Mut totta kai saat tehdä sun Sipen kaa miten tykkäät 🙂

 11. Meillä aloteltiin soseet n 5 kk iässä. Alkuun meni ihan kivasti mutta sitten stoppasi kokonaan. Olin siinä sivussa antanut sormiruokiakin ja niillä sitten jatkettiin. Soseet iha yökötti eikä aukaise suuta lusikalle. Nyt on kuukauden menty sormiruuilla vaihtelevalla menestyksellä. Joskus syö, joskus ei. Puuroa ei mene ollenkaan. Ja yöllä herää 4 kertaa syömään 🙂 rintamaidolla kasvaa muuten, ja oikein hienosti. Pikkuhiljaa ja vauvan tahtiin mennään.

 12. Syöttekö itse miten valmisruokia? Me vaan hätätapauksissa ja kiireessä, samoin lapsi. (Näin oli ajatus mut ei hänelle ekan vuoden aika uponnu einekset kuten ei juuri mitkään mauttomat omatekeleetkään xD) Jotenki mulla itsellä herättää eineksissä ajatus niiden ravintoarvoista jo pelkästää siinä kun avaamaton purkki säilyy monta vuotta ja ehkä myös niiden hajut. Niissä myös kai aika paljon vettä ja vähemmän kasviksia jne. Toki löytyy paljon artikkeleitakin niistä, en tiedä sit kuin vahvat tutkimukset taustalla tms.

  Tiedän kyllä lapsia jotka eläny ekat vuotensa pelkillä lasipurkkiruuilla ja aivan terveitä ovat eli jos tuskaa keitellä ja soossata isompiakin annoksia pakkaseen tms. ni varmasti hyviä ne luomutuotteet ovat, vaikka ei ehkä voi verrata tuoreeseen itse tehtyyn pakkaseen tms. ?

  Onko ajatus vielä vahvistunut miten aijotte jatkaa Sipen kans? Maistuuko soossit? Mun ois aiemmin pitänyt lisätä valkosipulia jne.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.