Pakkashämmennys

No nyt ne inhat pakkaset sitten saapuivat. Onneksi taitavat kuitenkin häipyä viikonlopuksi.

Olen ollut entistä hämmentyneempi tytön ulkopäikkäreistä, varsinkin kun luin tämän Iltalehden jutun. Tuntuu oudolta, että jonkun mukaan ulkona nukkumisen rajana täytyisi pitää miinus viittä astetta! Eipä silloin vauvoja paljon ulkona nukutettaisikaan talvella. Ihmettelin myös tuota Marjo Tourulan (terveystieteiden tohtori) väitettä, jonka mukaan vauvan niskan tunnusteleminen ei kerro lämmöstä kuten käsien ja jalkojen kokeileminen. Olen ollut itse monien muiden mukaan aivan päinvastaisessa uskossa. Mikä nyt sitten on totuus? Monen monet suomalaisvauvat ovat nukkuneet pahimmillakin paukkupakkasilla ulkona vuosikymmeniä, mutta Tourula kyseenalaistaa tämän tavan.

vauvapakkasella

Sipe on nukkunut ihan koko lyhyen elämänsä ajan aina päiväunet ulkona. Kesällä pelkäsin, että vaunukopassa on liian kuuma ja nyt pelkään pakkasta. Mietin eilen illalla pääni puhki, pitäisikö ulkona nukuttamisen tapaa jatkaa nyt kovemmilla pakkasilla vai nukuttaa tyttö suosiolla sisällä. Olen ihan varma, ettei hän saisi sisällä nukuttua puolta tuntia kauempaa.

Tänään taisi muuten olla talven kylmin päivä ja päätin vain luottaa itseeni ja intuitiooni ja laittaa tapojemme mukaisesti tytön ulos nukkumaan. Mittari näytti viittätoista astetta tässä meillä. Ja tänään oli yksi niistä harvoista talven päivistä, kun tytön kädet olivat aivan lämpimät, kun nostin hänet sisälle. Voi sitä onnistumisen reimua 😀 Tosin ulkona olemista tuli täyteen vain puolisentoista tuntia. Joskus hän on saattanut vedellä sikeitä vaunuissaan neljäkin tuntia. Tourulan mukaan kymmenessä pakkasasteessa ei saisi antaa nukkua kolmea tuntia pidempään.

vauvanukkuuulkonapakkasella

Tytöllä oli yllä tänään merinovillainen haalari (ihoa vasten), jonka päällä vielä puuvillainen haalari, äitiyspakkauksen toppahaalari (jalkaosa pussina) ja koko helahoito oli sullottu Elodie Detailsin lämpöpussiin, jonka juuri tilasin. Käsissä ja jaloissa oli sitten sekalainen kerros villasukkia (villaa ihoa vasten) ja äitiyspakkauksen toppahanskoja ja -sukkia. Päässä kypäräpipo ja villafleecepipo (tilasin muuten juuri Ruskovillan kypäräpipon). Vaunujen pohjalla oli kevyt patka ja koko homman päälle virittelin vielä alpakkavillaisen ponchon. Vaunut olivat suojaisalla terassilla. Tämä setti näyttäisi toimivan lämmön osalta, mutta luulen, ettei Sipe viihdy kovin kauan näin kovasti topattuna: kun raajoja ei oikei pysty liikuttelemaan. Voi olla, että kokeilen huomenna nukuttaa tytön matkarattaisiinsa hyvin tuuletettuun työhuoneeseen.

Miten teillä nukutaan päikkäreitä näillä pakkasilla?

vauvanukkuupakkasella vauvanukkuuulkona

9 Comment

 1. Meidän pojalla on yleensä aina esim jalat kylmät. Ja vaikka olisi kädet ja jalat ulkoa tullessa lämpimät niin kun rukkaset ottaa pois niin kohta sormet on ihan kylmät. Ite oon kans kylmäsorminen ja jalat poika on periny isältään, kylmät ja kosteet 😀 niskasta ollaan lämpöä kokeiltu ja uskon että se on meillä luotettava.

  Hommasin Isbärchenin lämpöpussin ja poika nukkuu ulkona todella hyvin. Ongelmana onkin että sisällä ei meinaa päiväunille nukahtaa millään sen jälkeen kun alkoi nämä pakkaset ja lämpöpussissa nukutus. Tosi outoa! Tänään en ulkona uskaltanut nukuttaa kun mittari näytti -22. Hrrrrrr miten kylmää 🙁

 2. Heidi Pii says: Vastaa

  Mä saan myös kauheita kiksejä siitä, että lapsi herää just sopivan lämpimänä pakkasunilta. Harrastan kerroksia niin vaatteissa kuin peitoissakin. Luonnonmateriaalit ei hiosta ja kerrokset eristää lämpöä. Jos en jaksa miettiä, puen sisävaatteiden päälle kevyen kerroksen ja nukutan vaunuissa viileässä/tuuletetussa huoneessa. Mutta äänimaailma ja ilmanraikkaus tai jokin on eri, ei riitä unta yhtä paljon, kuin ulkona.

  Mutta keväällä tulee hankalaa: päikkäreille mennään usein yönjälkeisessä kovassakin aamupakkasessa, mutta unien aikana lämpötila nouseekin helposti 15 astetta! :/

 3. Hesarin vastaavasta jutusta sai ihan eri kuvan, sen mukaan se -5 C on koettu vauvan ulkopäikkäreiden optimilämpötilaksi ylipäänsä, ei pakkasrajaksi.

 4. Meillä pakkasraja on -10C tai vähän yli. Sisäpäikkäreille meidän tyttö nukahtaa usein vaunukoppaan, päässään kypärämyssy ja käsissään tumput. Suosittelen koittamaan, jos normaalit sisäpäikkärit eivät oikein maistu. Vaunukoppaa voi kätevästi keikuttaa, jos uni meinaa katketa.

 5. Hienoa että sait kerrokset toimimaan, intuitio rules!

  Naapurilla oli ”sisäparveke”: laps ulkovarustuksessa vaunuihin, vaunut makkariin, ovi kiinni ja ikkuna auki 😀 hyvin toimi!

 6. Me pidetään omana pakkasrajana -15 astetta: itse olen ymmärtänyt että pakkasesta vaarallisen voi tehdä sen kylmän ilman hengittäminen > muuten vauvan saa kyllä pakattua riittävän lämpimästi vaikka olisi miten kylmä (aika samanlaisella setillä muuten nukkuu meidän bebekin kuin teillä on käytössä ja on herätessään aina lämmin > noi villakerrokset joka välissä on mun uskomuksen mukaan onnistumisen a ja o 🙂 tosin mä tungen vielä villapeiton makuupussin sisään (enkä päälle kuten teillä), päälle tulee lisätuulesuojaksi rattaiden jalkapeitto). Hän nukkuu siis edelleen myös päikkärit aina ulkona (enää yhdet päivässä, mutta kestoltaan yleensä yhä 2-3 tuntia).

  Tänään piti luovuttaa ja hän nukkui sisällä kun asteet huiteli -20. Nukkui tunnin vaunuissa, mikä oli mielestäni hyvä saavutus sisällä nukkumiselle.

  On tää tosiaan hankalaa, mutta uskon myös että kannattaa luottaa asiassa omaan vaistoon 🙂 vaikka sen Hesarin jutun mukaan joku nukuttaa jopa -30 asteen pakkasessa, sillä ilmalla en kyllä itsekään paljon nenääni ulos laittaisi eli en kyllä vauvaakaan… Mutta noi lienee ääritapauksia. (Ja itsekin ymmärsin muuten Hesarin perusteella että toi -5 on vanhempien mielestä optimaalinen ulkonanukkumislämpö, ei pakkasraja: jutussa sanottiin useimpien vanhempien pitävän pakkasrajana -10-15).

 7. Heh, meilläkin harrastettiin lapsen vauvavuosina tuota ”parvekesimulaattoria” pahimmilla pakkasilla. Ikkuna raolleen yhdestä huoneesta, jolloin huone viileni todella vilpakaksi. Muistan pyyhkeillä tilkinneeni ovea että muu kämppä pysyi lämpimänä. Säätöä, mutta sillä saavutettiin se arvokkain, pitkät päikkärit 🙂

 8. Meillä vauva nukkuu yleensä kans parhaiten ulkona, säällä kuin säällä. Eilen ja tänään kun pakkasta on ollut se yli 25 astetta niin on nukkunut parhaimmat/pisimmät päikkärit pitkään aikaan vaikka aluksi kauhistutti viedä pihalle. Asuna ollut body+sukkikset, villahaalari, puuvillatumput+ä-pakkauksen tumput, villasukat+toppatöppöset, kypärälakki, kauluri ja fleecevuorattu pipo sekä huppu. Makuupussiin ja ympärille pari villapeittoa sekä vaunujen jalkapeite. Lopuksi vaunujen päälle kevyt, lämmin huopa, joka estää/suodattaa pakkasilman niin, ettei tuu liian rajuna vasten kasvoja. On toiminut erittäin hyvin ja poika pysynyt sekä lämpimänä että saanut hyvät unet 🙂 uskaltaa siis jatkossakin nukuttaa näillä pakkas-asteilla.

 9. Kertokaas nyt joku, että mikä on hyvä lämpötila makuupussin sisällä ? Kaikki puhuvat vain ulkolämpötilasta, joka ei ainakaan anna mulle mitään kun mietin onko lapsella ulkona nukkuessa riittävän lämmin. Laitoin pussiin etäluettavan lämpömittarin ja makuupussin sisälämpötila vaihtelee 28-30 asteen väliltä (mittari kyljen kohdalla). Mikä on vauvalle optimaalinen nukkumis lämpötila, koska voisin kuvitella ettei liian lämpöisessäkään ole hyvä nukkua/ nuku sikeästi. Tämä asia mietityttää, anyone!?

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.