Meriretki delfiinien kanssa

Olemme miehen kanssa hiukan erilaisia matkustajia. Siinä missä Jaakko haluaisi useimmiten loikoilla poolilla tai rannalla sekä vähän sporttailla ja shoppailla välillä, minä haluan koluta ihan kaikki näkemisen arvoiset paikat ja kokea niin paljon uutta kuin vain ehdin. Alkaa ahdistaa heti, jos joudun olemaan paikoillani yhtään kauemmin. Mielessä siintävät vain kaikki upeat maisemat, kokemukset ja ottamatta jääneet lomakuvat, jotka missaan, jos vain erehdyn edes nukkumaan liian pitkään.

Ilman vauvaa matkassa olisin varmasti varannut jokaiselle lomapäivälle jotain tekemistä ja menemistä. Nyt päätin jättää sisälläni asuvan kontrollifriikin matkasta ja jätin suunnitelmat tekemättä. Ajattelin, että päätämme sitten reissussa, mitä teemme vai teemmekö mitään. Paikan päällä huomasin sitten haikailevani merelle ja päätimme tehdä Sipen päikkäreitä uhmaten parin tunnin reissun ulapalle. Lähdimme taksilla puolen tunnin matkan päässä olevaan Puerto de Moganiin, mistä suuntasimme (lasipohja)veneellä Puerto Ricoon. Älkää muuten hämääntykö lasipohja-maininnasta näiden veneiden yhteydessä. Kyseessä oli ainakin meidän käyttämämme firman kohdalla ehkä metrin kokoinen suttuinen ikkuna veneen pohjassa. Siitä siis ei näkynyt yhtikäs mitään. En olisi edes huomannut koko reikää, ellen olisi sitä varta vasten etsinyt. Veneestä oli kuitenkin kivat näkymät rannikolle ja bongailimme vuoren rinteiltä upeita hotelleita, joista voisi joskus buukata huoneen.

kollaasi9

Puerto Ricon satamassa huomasin juuri merelle lähtöä tekevän delfiininbongausveneen.  Tässä kohtaa menee Tjäreborgille miinuspisteitä. Varasin nimittäin aiemmin lomaviikolla heidän kauttaan delfiiniretken, joka kuitenkin peruuttiin edellisenä päivänä. Yritin kysellä oppailta, olisiko olemassa jotain vastaavaa meriretkeä, sillä kovasti tykkäisimme lähteä bongaamaan delfiinejä ja valaita. Saimme vastaukseksi kahdelta eri oppaalta, ettei sellaista ole. Ihmettelin kyllä kovastikin, etteikö Gran Canarian kokoisessa lomakohteessa muka mikään muu firma tee samanlaisia retkiä, mutta hölmönä en sitten lähtenyt googlettamaan, koska luotin että oppaat olisivat kertoneet, jos muita samanlaisia retkiä olisi varattavissa. Muut firmat eivät toki tee Tjäreborgin kanssa yhteistyötä, mutta minusta olisi ollut reilua vinkata näiden muiden firmojen puoleen, jos heidän yhteistyötahonsa ei retkeä voinutkaan toteuttaa. Onneksi lähdimme kuitenkin Puerto Ricoon ja huomasimme satamassa mainostavat muutkin firmat. Meidän käyttämämme oli tosiaan juuri lähdössä matkaan ja saimme reilusti alennusta ja käskyn siirtyä juoksujalkaa venettä kohti. Veneellä meidät otettiin rattainemme ystävällisesti vastaan ja toinen veneen ohjaajista toi Sipelle viltinkin ja viritteli suojan, joka esti vauvaa saamasta merivettä päälleen. Tyttö oli unessa jo ennen kuin vene oli täydessä vauhdissakaan. Tasainen humina ja keinutus olivat kuin unilääkettä tytölle. Niinpä saimme rauhassa tiirailla ulapalle.

DSC_3756 copy

Näillä Kanarian delfiiniretkillä taitaa olla aina takuu: näe delfiineitä tai saat uuden matkan ilmaiseksi. Delfiinit tulevat siis keimailemaan veneiden viereen lähes 100-prosenttisella varmuudella, niin myös tälllä kertaa. Vaikka niitä ei ruoalla paikalle houkutellakaan! Viimeksi kun olin samanlaisella retkellä Los Gigantesin edustalla Teneriffalla, delfiinit tulivat hyppimään ja leikkimään innoissaan veneen jättämiin aaltoihin. En koskaan kyllästy noihin upeisiin eläimiin. Teneriffalla näimme myös valaita.
loma loma2

Nykyisin toivottavasti suurin osa matkailijoista jo tietääkin, millaista eläinturismia ei missään nimessä tulisi kannattaa. Kaikenlaisten norsuilla ratsastamisten ja huumattujen villieläinten silittelyjen pitäisi olla aivan ehdottomasti pois tiedostavien turistien laskuista matkoilla. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että mitä luontaisemmassa elinympäristössä eläin on, sitä eettisempää sitä on myös ihmisten ihastella. Järjellä voi päätellä, ettei suuri kissaeläin anna itseään paijattavan luonnostaan. Jokainen vähänkään lehtiä lukeva ihminen tietää myös, ettei norsuratsastusta tarjoavilla firmoilla ole puhtaat jauhot pussissa eikä norsuja taatusti kohdella hyvin näissä paikoissa.

Olen itsekin käynyt aikoinaan monissa delfiinarioissa ja eläintarhoissa, mutta nyt tiedän onneksi paremmin. Suurin osa eläintarhoista pitäisi minusta lakkauttaa aivan täysin. En esimerkiksi suostu viemään omaa lastani edes Korkeasaareen. Olen nähnyt ne kehää kiertävät kissaeläimet ja päättänyt, etten missään nimessä tue enää sellaista toimintaa.

Myös Kanarialta löytyy kaikenlaista eläintarhaa ja delfinaariota. Älkää tukeko sitä toimintaa vaan lähtekää luontoon katsomaan eläimiä aidoissa elinympäristöissään. En malta odottaa, että tyttöni on tarpeeksi iso ymmärtääkseen, kuinka hienoa on päästä omin silmin näkemään näitä hienoja olentoja luonnossa!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.