Mitä ostaisin nyt?

Olen miettinyt, että jos nyt saisin vauvan, niin vitsit että osaisin tehdä kaiken oikein 😀 olisin siis aivan kertakaikkisen pro vauvanhoitaja. Pohdiskelin, mitä lisähankintoja nyt tekisin tarvikearsenaaliimme, jos olisin raskaana. Siis näillä huikeilla lisätiedoilla, mitä olen käytännön kautta tässä kahdeksan kuukauden aikana keräillyt. Laitan keksimiini tuotteisiin linkit ihan käytännöllisyyden vuoksi, mutta tämä postaus ei siis ole yhteystyöpostaus minkään firman kanssa.
tuotteet1

Ihan ensimmäisenä hankkisin tällaisen pesämäisen vauvansängyn. Olen nukuttanut Sipeä ihan vauvasta asti omassa sängyssään, mutta napannut vauvan kainaloon heti ensimmäisestä syötöstä ja sen jälkeen antanut tytön nukkua aamuun asti meidän välissämme. Ihan alussa tämä oli vähän ahdistavaa, kun vauva oli niin älyttömän pieni. Vaikka tiedän faktat siitä, etteivät vanhemmat niin vain vahingossa voi kierähtää vaarallisesti vauvan päälle nukkuessaan, säpsähdin silti lukuisia kertoja valveille, kun kuvittelin makaavani lapsen päällä. Virittelinkin jo sairaalassa kaikenlaisia korokkeita peitoista, jolloin vauva voisi nukkua välissämme turvallisemmin. Tällainen näppärä pesä olisi ollut ihan ehdoton pikkuvauva-aikana! Se olisi ehkä voinut helpottaa imetyksiäkin.

tuotteet2

Meillä on ihan tavallinen Philipsin itkuhälytin, joka on palvellut erinomaisesti. Tällä hetkellä en edes käytä sitä, koska kuulen hyvin muutenkin, kun vauva herää päiväuniltaan terassilta. Jos kuitenkin saisin vauvan ja millään raaskisin, panostaisin parinsadan verran hälyttimeen, jossa on video-ominaisuus (tosin näitä löytyy selvästi edullisempiakin, mutten tiedä laadusta). Ainakin luulisin, että se rauhoittelisi paremmin tuoretta äitiä, jonka tekisi mieli ravata minuutin välein kurkkimassa vaunuihin, jossa vastasyntynyt piltti vetelee sikeitä. En ehkä ole ainoa äiti, joka on käynyt tökkimässä vauvaparkaansa, jotta se antaisi edes pieniä elonmerkkejä unissaan.

jikka

Kantoliinahan meillä on, mutta se tuli kuvioihin auttamatta liian myöhään. Sellainen olisi pitänyt olla hyppysissä ihan since day one! Vastasyntyneen kanssa on nimittäin luonnollisesti tosi sidottu ja kantoliina antaa välillä kaivatut vapaat kädet ja muutenkin vapautta liikkua. Puhumattakaan nyt siis niistä hyödyistä, joita se vauvalle kenties tuo.

Kylpyammeen istumatukea olen huomannut kaivanneeni. Tämän toki olisi voinut kipaista kaupasta, mutta en saanut aikaiseksi. Pesimme tyttöä yli puoli vuotta pääosin suihkussa, sillä hän ei oikein viihtynyt ammeessa ja kylvyt tuntuivat muutenkin tosi paljon vaivalloisemmilta kuin nopsa suihkupesu samaan aikaan vanhempien kanssa. Kun tyttö oppi istumaan, hän on viihtynyt tosi hyvin ammeessaan ja pärskyttelee vettä ympärilleen hullun lailla. Luulen, että hän olisi voinut aiemminkin oppia tykkäämään kylpyhetkistä, jos olisi saanut istuksia siellä tuen avulla omillaan. Näitä apuvälineitä kylpyyn löytyy muuten jos minkälaista: kylpytyynyä ja -patjaa jne.

Sukanpidikkeet meillä itse asiassa nyt on, mutta kunpa vain olisin tiennyt näiden olemassaolosta jo aiemmin. Vastasyntynyt ei vielä osannut kiskoa sukkia jalastaan, mutta silti sukat vain aina lähtivät omille teilleen. Näistä olisi todella ollut hyötyä jo aiemmin.

Tuttipulloteline olisi varmasti tullut käyttöön, jos olisin hoksannut sellaisen ostaa. Kun vielä juotimme maitoa tuttipullosta, keittelimme osia ja kuivatimme niitä, joku selkeä erillinen kuivatusalusta tai -teline olisi ollut ihan kätevä. Toki ilmankin pärjäsimme, mutta miksei tehdä elämästä vähän helpompaa jos voi?

Food Feeder olisi sekin ollut ihan näppärä siinä vaiheessa, kun vielä pelkäsin antaa vauvalle sormiruokaa. Tuon avulla olisi ollut helppo maisteluttaa erilaisia makuja: vauvan on helppo pitää vempeleestä kiinni eikä äidin tarvitse pelätä tukehtumista.

kollaa2

Samalla kun selailin näitä vauvankamoja, bongailin muitakin käteviä (?) tuotteita, joita en tajunnut olevan olemassakaan. Esimerkiksi tuo hihallinen ruokalappu, pakko saada! Olen kuvitellut, että vauvaa voi suojella ruokasotkulta ainoastaan sellaisilla tavallisilla ruokalapuilla, joista ei ole mitään hyötyä siinä vaiheessa, kun tyyppi keksi alkaa kaivella ruokaa suustaan ja levitellä sitä käsillään ihan joka paikkaan. En ole todellakaan mikään siisteysfriikki, mutta ruokasohjoinen vauva ruokaisessa syöttötuolissa ahdistaa vähäsen. Varsinkin siis jos sitä sotkua on vielä kaksi sekuntia sitten saunanraikkaassa vauvassa! Ei siis pöydillä, tuoleilla ja lattioilla niin väliä, mutta se lapsi itsessään olisi joskus kiva pitää puhtaana edes tovin.

Tähän sampoorenkaaseen törmäsin ensimmäistä kertaa joskus raskaana ollessani ja muistan, että kapistus sai pienen naurunpyrskähdyksen aikaan. Kaikkea ne keksii. Mutta kun paremmin mietti, niin onhan tässä järkeä. Mitä mieltä: hyödyke vai turhake?

Laitan ihan asap tilaukseen jos nyt en tuota kuvan Tommee Tippee -alustaa niin jonkinlaisen ruokailualustan. Tuossa ko. alussa nerokasta on imukuppi, joka pitää lautasen paikoillaan. Meidän tytöstä kun on maailman hauskinta pudotella tavaroita ja ruokaa lattialle.

Mitään turhaa vauvakamaa ei itselleni tule mieleen. Ainakaan meidän taloudessa ei taida mitään täysin hyödytöntä olla. Esimerkiksi vaipparoskista meillä ei ole, enkä ole sellaista kaivannutkaan. Vaipat heivataan ihan vain tavalliseen roskikseen, enkä ole huomannut mitään hajuhaittoja, vaikka tarkkanenäinen olenkin. Roskia tosin viedään aika tiuhaan ulos talosta.

Mites muilla? Onko kokemus tuonut mielipiteitä siitä, mitkä tavarat ovat hyödyllisiä ja mitkä turhakkeita?

29 Comment

 1. Loviisa says: Vastaa

  Meidän esikoinen syntyy elokuussa ja oon kyllä ihan pihalla tässä vauvatarvike-viidakossa. Mikä on turhaa ja mikä tarpeellista? Tuntuu, että uusia tarpeita ilmaantuu koko ajan, enkä ole edes osannut ajatella että tuollaista ja tällaistakin tarvii. Esim. tuo babynest tuli mulle ihan uutena juttuna pari viikkoa sitten ja nyt oon miettinyt pääni puhki että onko se nyt ostettava 😀 myös leikkimattojen ja sittereiden tarpeellisuudesta tunnutaan olevan montaa mieltä… Hirveen vaikee miettiä, että mitä just me ja meidän vauva tarvii, ja eihän sitä vielä pysty ennustamaankaan. En haluis ostaa kotia täyteen turhaa roinaa, mutta toisaalta haluisin ostaa mahdollisimman paljon valmiiksi ennen vauvan syntymää.

  1. Meillä sitteri oli ihan huippujuttu ihan ekasta kotipäivästä alkaen! Vauva siihen ja kävin suihkussa, tein ruokaa tms. Meillä on koira johon en silloin luottanut joten vauvan sai sitterissä nostettua pöydän tai rahin päälle jolloin ei tarvinnut koiraa vahtia. Samoin leikkimatto oli yhdessä vaiheessa tarpeeksi kiinnostava että sain syötyä aamupalan melkein kokonaan rauhassa 🙂

  2. Hanki vasta, kun tiedät tarvitsevasi.

   Vain laatikkopyörä on ollut sellainen hankinta, jonka kohdalla olen surkutellut, ettei tullut hankittua jo aiemmin. Sillä kun olisi näppärästi kuskannut niin vauvan kuin isommat sisaruksetkin.

  3. Suvi ja Valma 8kk says: Vastaa

   Babynestin voi myös tehdä itse! Jopa minä, joka olen käynyt puukäsityöt aikoinaan, onnistuin hienosti. Netissä on paljon ohjeita siihen. Meillä babynest oli käytössä ja koimme sen tarpeelliseksi.

 2. Meillä oli tuo shampoorengas kun olin pieni, eli yli 25 v sitten 🙂 Ja se toimi. Sitä sai myös käytettyä saunaleikeissä balettihameena joten suositukset sille 😀

 3. Vau, kiitos!! Tästä postauksesta oli superpaljon hyötyä! Eihän näitä asioita aina osaa loppuun asti ajatella etukäteen. 🙂
  T. 2pvän ikäisen tytön uunituore mutsi <3

 4. Kolmen lapsen äitinä olen nyt tosi tylsä 😉
  Löydän postauksesta vain kaksi sellaista tuotetta, joista näen vauvanhoidossa olevan hyötyä. Toki vauvat ovat kovin erilaisia: omamme eivät esimerkiksi juuri koskaan käyttäneet sitteriä tai hoitopöytää. Olisimme pärjänneet ilmankin.

  Tuo ruokailuessu hihoilla on ihan jees, vaikka kotioloissa useimmiten riisuin vain lapselta vaatetta ruokailun ajaksi pyykkiä säästääkseni. Kantoliinakin meillä oli, mutta lopulta Patapum kantoreppu hakkasi sen käytännöllisyydessään (pitkän liinan solmiminen pölyisässä parkkihallissa on aika operaatio).

  Sukanpidikkeet saivat hymyilemään. Että oikeasti :D. Miten olisi sukkien tilalle sukkahousut? Samalla säästyisi vaivalta ja mielipahalta, kun kauniin sukan pari menee pyykissä hukkaan.

  Itse ehkä tarpeellisemmaksi vauva-ajan tarpeeksi asettaisin pinkan perinteisiä sideharsoja. Niitä kun tuntui tarvitsevan aina ihan kaikkeen ja joka hetki.

  1. Siis tässä oli ideana, että nämä LISÄISIN vielä kaikkeen siihen tarpeelliseen tavaraan. Totta kai meilläkin on ziljoona harsoliinaa 😀 ja totta kai ne ovat tärkeämpiä kuin sukanpidikkeet.

  2. Voi ei mulle tuli ihan sama mieleen, että en tuosta listasta keksi meille oikeastaan mitään tarpeellista tavaraa 🙂 mutta meitä on moneksi. Ainoastaan hihallinen ruokalappu oli hyvin kätevä esikoisen kanssa (saa muuten Ikeasta todella halvalla) mutta tätäkään ei kuopus ole suostunut pitämään vaan repinyt vain pois.

 5. Kylpytuki oli meillä aivan täysi turhake: amme olisi pitänyt täyttää piripintaan vedellä, jotta vauva olisi ollut edes napaan saakka lämpimässä vedessä. Meillä käyttö jäi pariin kertaan siis ihan siitä syystä, että lapsi ei tykännyt, koska ilmeisesti paleli.

  Ja hihallinen ruokailuessu taas on ollut meidän pelastus! Ei tartte enää vaihtaa joka ruokailun jälkeen vaatteita. Riisumista ruokailun ajaksi en edes harkinnut, koska ainakin meidän muksu olis pitänyt varmaan käyttää suihkussa ruokailun jälkeen. Koen pääseväni helpommalla, kun tarvii pestä vain kädet ja kasvot sekä pyyhkäistä/huuhtaista essu puhtaaksi. 🙂

 6. Meillä oli baby nest ja se oli kyllä loistava! Kyllähän bebbe siitä nopeasti kasvoi ulos, mutta se oli kyllä niin käytännöllinen, voin todella suositella sellaista.

 7. Luin ja nauroin – minulla on kaksi lasta (joista nuorempi 3kk) ja en tiennyt tällaisia tavaroita edes olevan olemassa, kuten sampoorengas, sukanpidike, food feeder tai tuttipulloteline 😀

  Minusta ainoa tarvike, jonka heti alussa oikeasti tarvitsee, on auton turvakaukalo, jos lapsi pitää kuljettaa synnäriltä autolla kotiin. Kaiken muun voi hankkia on a need basis. Toki esikoisen kanssa sitä ajatteli, että päivä syntymän jälkeen kaikki päivittäistavarakaupat ovat konkurssissa ja mitään ei saa enää vauvan syntymän jälkeen ostettua ja piti yrittää hankkia kaikki mahdollinen etukäteen valmiiksi 😉 Toisen lapsen kohdalla jo tietää, mitä ei ainakaan tarvitse.

  Kuopukseni kohdalla meillä on ollut käytössä sitteri (varsinkin koiraperheessä ihan must), leikkimatto (nyt varsinkin jaksaa ihailla roikkuvia leluja just sen äidin aamiaisen ajan), pieni korisänky (että vauva voi nukkua olkkarissa silmien alla), itkuhälyttimet (omakotitalossa tarpeen) ja sit tietty turvakaukalo ja vaunut. Ei ole ollut kylpytakin, tuttipullondesinfiointikoneita, kuivatusalustoja sun muita enkä kyllä ole osannut kaivatakaan. Vaatteita varsinkin on toisella lapsella huomattavasti vähemmän kuin ensimmäisellä, ehkä puolet ensimmäisellä olleesta määrästä. Meillä on about 7-10 kpl kutakin päivittäin pidettävää vaatetta (bodyt, puolipotkarit, yöpuvut), parit potkuhousut, parit sukkikset ja sukat ja hyvin on pärjätty, vaikka vauva on jäätävä puklaaja. Harsoja on ehkä 10 kpl. Useamman lapsen perheessä sitä pyykkiä tulee kuitenkin niin paljon, että pyykkikone laulaa jatkuvasti.

  Tietenkin paljon riippuu myös siitä, minkä verran kamaa kestää nurkissaan pyörimässä – itse pääsääntöisesti vihaan tavaroita, joten en halua mitään ylimääräistä. Viiden ihmisen ja kahden koiran perheessä sitä kamaa on aina kuitenkin liikaa, vaikka mitä tekisi 🙂

  1. Kylpytakin = kylpytukea. Damn you autocorrect 🙂

 8. Meillä on noista unipesä, kylpytuki, sukanpidikkeet ja hihallinen ruokalappu. Kaikista olen tykännyt! Eniten unipesästä, koska silloin kun poika oppi kääntymään, se meni pahasti uniin. Kääntyi mahalleen ja heräsi huutamaan että apua, en pääse takaisin 😀 reuna esti kierimästä liikaa. Sitten kun oppi kääntymään takaisin niin jätettiin pesä kokonaan pois. Se ehti olla käytössä vain muutaman kuukauden, koska en tiennyt moisten olemassaolosta aikaisemmin 🙁 olisi ollut ihana heti vastasyntyneelle!

 9. Food feeder on suomeksi ilmeisesti maistelututti, se on ollut hyvä ostos.
  Kylpytuki oli meillä päivittäin käytössä siihen asti, että poika oppi istumaan. Sen kylpy-riemun vuoksi kylvetettiin joka ilta!
  Hyvä postaus, mutta uusille äideille on hyvä muistuttaa, että kaiken voi hommata jos tarvitsee.
  Lelujen suhteen joku sanoi, että aina kannattaa hommata jos vauva innostuu jostain kaverin lelusta, usein itse söpöyden tai muun vuoksi hommatut ei olekaan vauvan mieleen.
  Itse en ole tainnut ostaa mitään leluja uutena, kaikki tullut lahjaksi tai kierrätettynä.

 10. Mulla sama fiilis kuin monella kommentoijalla. Moni listalla oleva omasta arjesta (yhden vuosikkaan kanssa) käsin tuntuu turhakkeelta. En itse suosittelisi ostamaan kovin montaa tollasta ”hifistelyvekotinta” ennen vauvan tuloa, ettei jäisi sitten lopulta nurkkaan pölyttymään. Minäkään en kaikista nuista edes tiennyt! 😀 Enkä siis ole osannut kaivatakkaan.

  Nytkin on pari juttua (onneksi vain pari), joita en sitten lopulta tarvinnutkaan ja hankin etukäteen mm. imetystyyny (oli tosi hankala saada asettumaan sitä kunnolla kun täyte oli irroitettavan päällisen vuoksi liikkuvaa, valui aina toiseen laitaan) ja se perus niistäjä, sillä ei tehnyt mitään, ei ollutkaan monen euron hankinta 😀 Kantoliinan ostin myös kalliin ja luomupuuvillaisen ja lopulta käytin kantoreppua, oli satakertaa kätevämpi kuin sidottava liina.

  Tällä hetkellä hankkimistani tarvikkeita itkuhälytin on ollut omakotitalossa, ulkona nukkuttaessa ehdottoman hyvä, kuin myös ulkona talvella nukuttaessa lämpömakuupussi on ollut huippu!

 11. Kaikkea ei myöskään tarvitse ostaa, vaan esimerkiksi vaavisänky (sairaalan vauvansänkyä vastaava) kulkee näppärästi ekoina kuukausina huoneesta toiseen. Suosittelen!

 12. Siis mä en ymmärrä kun kaikki aina manaa kun sukat ei pysy jaloissa, mutta meillä ei oo 7kk aikana ehkä kun kerran kaks sukka pudonnut jaloista. Nyt niitä kyllä revitään pois 😀 tosin jotkut serkkujen vanhat kierrätyssukat ei pysy kun on jo niin löystyneet mutta kaikki uudet sukat kyllä pysyy. Tosin vedän ne tyylikkäästi punttien resorien päälle, olisko sillä osuutta 😀
  Mutta kaikenlaista sitä kyllä keksitään ja markkinoidaa.
  Tiia

 13. Meillä tärkeimmät: pinnis, sitteri(jo syömiseen kun aloitimme ennen istumisen osaamista),lelukaari, vaunut, itkuhälytin,turvakaukalo, paljon harsoja, kernikankainen hoitoalusta ja kantoreppu(tosin alettu käyttää vasta 6kk jälkeen). Mutta tämä postaus oli hauska näistä ”extra”-jutuista, meillä näistä ei mitään mutta hankitaan toi hihallinen syöttölappu ja toi shampoojuttuki vaikuttas oikeesti kätevältä vaikka onkin niin huvittava 😀

 14. Johanna T. says: Vastaa

  ”Syö silliä ja juo kuravettä päälle.” Eikös vaan..? ?

  1. Öö mitä? 😀

 15. Matleena says: Vastaa

  Niinpä olikin aprillipäivänä, mutta kommenteista päätellen kaikki tuotteet oli jollekin se must kun toiselle taas turhake.. Meillä on noi sukkapidikkeet, mutta en oo edes avannut pakettia kun yleensä laitan sukat silloin kun on jotain kivaa vauvalla (2kk) päällä ja tuntuisi hassulta vetää siihen sitten tollaiset. Ton pesän olisin ommellut etukäteen, jos olisin sellaisesta kuullut (nyt kuullut paljonkin, vaikka vasta 2kk pyörinyt äitipiireissä) mutta nyt pärjätään ilmankin enkä ehdi ommella.. Pullotelinettä oon kaivannut vain ulkonäkösyistä, keittiön pöydällä parikymmentä pullon osaa, ei niin kiva, mutta tässäkin kohtaa ajattelin että pärjäämme sen aikaa kunnes imetys sujuu. Kylpytukea käytämme joka kylvyllä, mutta totta että vettä kuluu enemmän. ja ilmankin pärjäisimme. Maisteluun ostan ehkä tollaisen ja etsinnässä ruokailualusta imukupeilla ja lautasella.. siis mun kohdalla hyviä juttuja mutta ilmankin tottakai pärjätään!

  1. Jep, just näin. Kyllähän sitä PÄRJÄÄ ilman vaikka mitä, mutta on eri asia haluaako pärjätä 🙂

 16. Sukanpidikkeet! Onko oikeasti sellaisia olemassa? En kestä! En osaa päättää onko se ihan älytöntä vai tosi nerokasta 😀 Meidän tytöllä ei nimittäin ikinä ole pysynyt sukat muutamaa minuuttia kauemmin jalassa. Pitää ehkä kokeilla 😀

 17. Anniina says: Vastaa

  Meillä kohta kolme muksua, ja sanoisin että mä ainakin haluaisin pärjätä ilman suurinta osaa noista ? Kylpytuki oli ok vähän aikaa, Se onneks löytyy jo varastosta. Ja kaikki aina sanoo että harsot on ihan välttämättömät, en oo niitä kahdella lapsella tarvinnut juuri ollenkaan ja nytkin ne on pyllyn pesussa käytössä kun menisi muuten hukkaan. Mutta toisaalta kumpikaan lapsi ei ole juur koskaan puklaillut, että enpä sano kui tärkeet tulee kolmannen kanssa olee! Jos olis super paljon tilaa niin voisihan noista jotain kokeilla, saattaa jollain tasolla helpottaa arkea kuitenki!

  1. Se on tosiaan ihan eri juttu sitten, jos lapsi ei puklaile. Meidän tyttö on ollut ihan älytön pulauttelija, joten kaikille niille ziljoonalle harsolle on ollut ihan todella käyttöä. Ei oltais kyllä pärjätty ilman.

 18. piupali says: Vastaa

  Noista ehdottomin mun mielestä hihallinen essu. Ikeasta saa halvalla. Mutta sampoorengas, apua. En oo kuullukaan. 😀 Enkä kyllä edes ihan ymmärrä mihin sitä tarvis, tai kun ei meillä ainakaan käytetä lapsille sampoota tai saippuaa.

  1. Haha joo en mäkään ainakaan vielä oo keksinyt sellaisella tarvetta. Ehkä isommalle lapselle, jos käytetään esim sampoota joka kirvelee silmiä? En tiedä kirveleekö nykypesuaineet silmissä?

 19. Nämä vauvatarvikkeet ovat selvästi sellaisia että jakavat mielipiteitä. Meillä on esimerkiksi vaavi-sänky koska asumme kahden kerroksen talossa mutta poika ei ole siinä nukkunut kovin hyvin ihan ensi viikkojen jälkeen. Ulkona nukkuu nyt parhaiten. Käytän siis vaavi-sänkyä vaan jos tarvitsee laskea poika sylistä, hän tykkää lelulle jokellella ja viihdyttää itseään. Sitteriin alan vasta nyt ’uskaltaa’ pojan laittaa vähäksi aikaa (babybjörn) kun asento ei mielestäni ole aiemmin ollut hyvänoloinen pienelle.
  Sen sijaan tuo babynest olisi meille ollut tarpeen vastasyntyneen kanssa koska sänkymme on niin pehmeä etten uskaltanut nukuttaa vieressä kaksi ja puoli kiloista. Vieläkin harkitsen sen tilaamista, vaikka poika on ’jo’ puolet isompi kaksikuukautinen pallero <3

  Kiitos kivasta blogista Irene sulle!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.