Seitsemän ekaa

Facessa kiertää hauska #firstsevenjobs-haaste ja on ollut tosi mielenkiintoista lukea kavereiden työuran alkuaskelista. Erityisen kiinnostavaa on, jos on niinkin outo työhistoria kuin siskollani. Hän on muun muassa kuurannut röökikämppiä ja etsinyt hullunlehmäntautia eläimien aivonäytteistä. Huh! Minulla itselläni on ollut nuoruudessani niin monta työpaikkaa, etten ehtinyt seitsemällä ekalla vielä lähellekään nykyistä. Siinä muuten asia, jonka haluan opettaa omalle lapsellenikin: korkean työmoraalin. Teini-ikäisen ei minusta tarvitse painaa duunia niska limassa, mutta jo nuorella iällä pitäisi minusta saada jo jotain tatsia työelämään. Olin itse teini-ikäisenä aina muutaman viikon kesäisin Harjavallan pelloilla tai tehtaalla töissä ja opin tuolloin kunnioittamaan omaa rahaa ja työnantajaa. Tässä meikäläisen seitsemän ekaa:

1. Herneenpoimija

Pelto oli tuttavaperheen, mutta muistan kuitenkin, kuinka ensimmäinen ihan oikea palkkatyö hermostutti. Pelkäsin, että teen jonkinlaisen virheen.

2. Peltotyöntekijä

Seuraavana kesänä pääsinkin sitten vähän monipuolisempiin peltotöihin: nostimme perunaa, kaalia ja kukkakaalia. Ihan hirveästi muistikuvia tuosta ajasta ei ole, mutta se on piirtynyt mieleen kirkkaasti, kun nappasin perunannostokoneen hihnalta käteeni ison sammakon ja laskin sen varovasti koneen kyydistä takaisin pellolle.

3. Tehdastyöntekijä

Tämä taisi olla niitä tonnilla töihin (markka-aikana) -juttuja. Olimme erään paikallisen pojan kanssa kuukauden tehtaan kuonakasalla kylvämässä nurmikkoa. Muistan, että olin sen kuukauden jälkeen ruskettunut aivan pavuksi ja kaupan kassalla kesätöissä ollut kaverini ihan kade.


4. Lehdenjakaja

Tämä oli aika kreisi duuni. Ajelimme silloisen poikaystäväni kanssa ympäri pitäjää aamuyöstä lehtiä jakamassa. Muistan, että olin herätessä kiukkuinen kuin ampiainen, mutta jakokierroksen loputtua kikatin väsymyksestä puolikuolleena ihan hervottomasti. Tämä työ oli kaiken kukkuraksi tarkoitettu yhdelle henkilölle, mutta teimme sitä kuitenkin kaksin, puolikkaalla palkalla. Poikaystävä ajoi autoa ja minä viskoin lehtiä laatikoihin sormet aivan painomusteesta mustina.


5. Toimittaja paikallislehdessä

Kirjoitusten jälkeen päätin pitää välivuoden, tehdä lyhyen harjoittelun paikallislehden toimittajana ja lukea sen jälkeen yliopiston pääsykokeisiin. Kuvittelin, että minut kelpuutetaan toimituksesta korkeintaan kahvinkeittoon, mutta sainkin ihan ensimmäisestä päivästä lähtien ihan kunnon juttukeikkoja – ilman mitään kokemusta. Tämä duuni opetti ihan hirveästi: paikallislehdessä tietysti otettiin itse kuvatkin juttuihin. Päätoimittaja oli älyttömän mukava ja reilu tyyppi, joka opetti minulle paljon alasta. Sain toki myös vastuulleni sen toimituksen inhokkihomman eli gallupin teon. Ajelinkin sitten kaksi kertaa viikossa ympäri Ala-Satakuntaa ja pysäyttelin pahaa-aavistamattomia kyläläisiä kamerani kanssa.


6. Katso-lehden kesätoimittaja

Järkytys oli melkoinen, kun siirryin mukavan paikallislehti-ilmapiirin jälkeen punavuorelaiseen juorulehden toimitukseen. Taisin olla toimituksen ainut, joka ei käynyt röökaamassa päätoimittajan huoneessa. Tunsin itseni muutenkin ulkopuoliseksi eikä päätoimittajan käytös auttanut asiaa. Olenkin kertonut aiemmin, että häippäsin oma-aloitteisesti tästä duunista kolmen viikon jälkeen…


7. H&M:n myyjä

…palasin kesäksi kotiin Harjavaltaan ja tein töitä Porin H&M:n kassalla. Muistan, että Katso-lehden kauhukokemuksen jälkeen täällä aika kului nopeasti ja työkaverit olivat kivoja. Aina palkkapäivän tultua shoppailin onnessani Henkkamaukkaa työntekijäalennuksellani. Voi niitä aikoja 😀

Mitä mieltä te olette? (Esi)teinit kesällä töihin vai ei? Nykyisin kesätyöt taitavat olla aika kiven alla nuorilla?

irenepennut

Olipa vaikea löytää ylipäätään mitään kuvitusta postaukseen – nuo seitsemän työpaikkaa kun ovat ajalta ennen kuin joka asiasta otettiin sata eri kuvaa moneen eri someen. Yksi etäisesti työpaikkaan liityvä kuva on kymmenen vuoden takaa, kun minulla ei ollut varsinaista kesätyötä. Hoidin tuolloin perheemme koiranpentuja ja minun oli määrä saada niistä tulevat tuotot. Ikimuistoinen kkesä.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.