Todellinen älylompakko: maksa kaupassa kännykällä!

 

Eivät taida kahdenkaan käden sormet riittää laskemaan, kuinka monesti huomaan kaupan ovella tai peräti kassalla, että lompakko on jäänyt kotiin tai maksukortti sen sisältä edellisen kauppareissun jäljiltä lenkkipusakan taskuun. Kännykkä sen sijaan on aina matkassa – se on saattanut jopa kasvaa hiukan kiinni käteeni.

pivo8

Niinpä olen aika innoissani siitä, että kehitys todellakin kehittyy ja kännykästäni löytyy on todellinen älylompakko. Pivo-sovelluksen uusi ominaisuus on nimittäin ainakin minusta ihan Paluu tulevaisuuteen -kamaa. Sen avulla voi maksaa ostoksensa kaupassa kännykällä! Minusta jo lähimaksu kortilla on ihan huippujuttu: helpottaa ja nopeuttaa kauppa-asiointia aivan selvästi nimittäin. Tuo kännykkälähimaksu on sitten aivan dream come true.

Kaiken tämän näppäryyden kukkuraksi kännykkämaksamisesta puuttuu se lähimaksamisen 25 euron yläraja, jos maksupääte tukee yli 25 euron maksuja. Pivon lähimaksulla voi siis maksaa mitä tahansa summia itse asettamaansa turvarajaan asti. Mah-ta-vaa. Joidenkin maksupäätteiden kohdalla voi olla niin, että maksupäätetoimittaja on asentanut päätteen niin, että se ei hyväksy yli 25 euron ostoksia lähimaksulla. Kauppias voi kuitenkin olla tässä tapauksessa yhteydessä päätteen valmistajaan ja pyytää muuttamaan asetusta.

Olin lähikaupan kassalla aivan lapsellisen innoissani tästä uudesta älylompakostani. Näppäilin nopeasti Pivon auki kassajonossa vuoroani odotellessa ja maksoin sitten ostokseni noin kahdessa sekunnissa – siltä se ainakin tuntui. Kaupan kassakin näytti vähän yllättyneeltä ennätysnopeasta asioinnista, kun huikkasin naama näkkärillä heipat hänelle. Sen verran uusi juttu tuo kännykkälähimaksaminen on, ettei kaikilla myyjillä näytä olevan siitä vielä kokemusta, mutta kohta tuo on varmasti jo ihan arkipäivää. Mitään ongelmia sen kanssa ei ole ainakaan minulle ilmaantunut, vaikka uutta onkin.

Ja näistä kännykkämaksuista saa kerrytettyä vieläpä K-plussaakin! Olen ihan oikeasti tästä aivan pähkinöinä. Vihaan kaikenlaisia erilaisia kortteja lompakossani. Taaperon lempipuuhaa on levitellä niitä ympäri kämppää, josta syystä ne ovat aina hukassa ja vaikka ne olisivat tallessa lompakossani, unohdan käyttää niitä. Joten: voiko olla parempaa, että voin maksaa ostokseni kännykällä, joka välittää lähimaksulaitteelle myös tiedon siitä, että olen K-plussakortin omistaja? Vielä kun tuon maksuominaisuuden saisi iLuureihin, niin ei tarvitsisi Jaakonkaan enää tuskailla kaupan kassalla puuttuvaa maksukorttiaan, joka on joka toinen päivä taaperon jäljiltä sängyn alla.

pivo9

Pivon maksuominaisuuden saa siis tällä hetkellä vain Android-puhelimiin, joissa on NFC-tuki. Maksaminen kännykällä on mahdollista, kun on ensin aktivoinut Pivossa OP-Visa Debit Mobiili -kortin. Täysi-ikäinen voi sitten tilata Osuuspankin tarjoaman OP-Visa Debit Mobiili -kortin Pivosta verkkopankkitunnusten avulla. Osuuspankki muuten tarjoaa Pivon mobiilimaksamiseen tarvittavan OP-Visa Debit Mobiili -kortin kaikille asiakkailleen maksutta maaliskuun 2017 loppuun asti.

Budjetti kuntoon

En ole tunnetusti mikään maailman tunnollisin talouteni kanssa. En todellakaan keräile mitään kuitteja ja olen esimerkiksi ruokaostosten suhteen aika huoleton. Olen edelleen maailman laiskin kaivamaan esiin verkkopankkitunnukset (mikä ihme siinä on niin uuvuttavaa?), tutkailemaan tilitapahtumia ja tekemään budjettia. Siskoni on jo pitkään intoillut Pivosta, mutta olen tuumaillut sen olevan enemmän sellaisten siskoni kaltaisten supertunnollisten rahankäyttäjien juttu.

Kun tämän yhteistyön kautta aloin ensi kertaa testata palvelua, tajusin, että se onkin itse asiassa loistava myös minunlaisilleni: vähän huolettomille ja laiskoille budjetoijille. Pivon käyttäjä välttää ainakin osan siitä verkkopankkiahdistuksesta, josta kuulemani mukaan monet muutkin, kuin vain minä, kärsivät. Pivon avulla voi nimittäin tutkailla tilitapahtumiaan ja  rahankäyttöään näppärästi kännykällä, kunhan muistaa vain sen yhden nelinumeroisen salasanan, jonka on saanut itse palveluun asettaa. Ei siis tarvitse kaivaa verkkopankkitunnuksia ja avainlukulistaa esiin ja sen jälkeen tihrustaa silmät vääränä sitä listaa, jossa vilisee miljoona numeroa ja painaa sen jälkeen kuitenkin ainakin yksi numero pieleen. No, saatan ehkä vähän liioitella verkkopankin hankaluutta, mutta ihan oikeasti koen siellä asioinnin välillä todella vastenmielisenä.

pivo5 copy

 

Oman tilin saldo näkyy Pivossa selkeänä saldograafina, joka näyttää myös tulevat tilitapahtumat. Jos siis jokin ostos mietityttää kaupassa, voi tsekata muutamassa sekunnissa tilin tilanteen ja samalla muistuttaa mieleen, mitä maksuja tililtä on lähiaikoina lähtemässä – onko siis vaikkapa varaa tehdä isompia ostoksia juuri nyt. Pivo lajittelee ostokset kategorioihin ja sen avulla hahmottaa siis selkeästi esimerkiksi, kuinka paljon rahaa kuluu ruokakauppoihin, ravintoloihin ja niin edelleen. Omaa kulutusta voi hallita asettamalla kategorioille budjetit.  My kind of tilinhoitoa! Itse ainakin saisin napsaista kunnon siivun pois kuukausittaisista ruokakauppamenoista. Pivon avulla saa aika hyvin käsityksen omista rahankäyttöheikkouksistaan.

Aika usein näin moneen suuntaan töitä tekevänä mietityttää myös, onko jokin maksu jo saapunut tilille. Pivon avulla senkin voi katsoa nopeasti sen yhden lyhyen pääsykoodin takaa. Ehdottoman näppärää myös kaikille myyjille näin nettikirppistelyn kulta-aikana.

Pivo herättää ymmärrettävästi aika monia kysymyksiä. Kuka sitä voi käyttää, millä käyttöliittymällä se toimii, onko mobiilimaksaminen turvallista ja niin edelleen. Tämäntyyppisiin kysymyksiin saa vastauksen esimerkiksi Pivon nettisivujen FAQ-osiosta, jota kannattaa tutkailla, jos kysymyksiä heräsi.

pivo7

Pivosta löytyy muuten myös sisälläni asuvaa tarjoushaukkaa kutkutteleva palvelu: Cityshoppari! Sen (ja PINS-etuohjelman) saa muuten käyttöönsä vaikkei olisi Osuuspankin asiakas. OP:n asiakkaana Pivoon voi lisätä maksukortteja ja seurata siis sitä kautta tilitapahtumiaan.  Pivossa on lisäksi myös OP:n keskittämisetuja sekä paikallisia etuja ko. pankin asiakkaille.

Näin mobiilimaksaminen toimii:

pivo11

Nappaa kassajonossa kännykkä käteen, avaa Pivo-sovellus ja näppäile nelinumeroinen, itse valitsemasi tunnusluku. Pivolla voi maksaa kaikissa kaupoissa, joissa on lähimaksuja tukeva maksupääte. Verkkoyhteys kannattaa pitää päällä, vaikka maksaminen onnistuu väliaikaisesti myös käyttämällä  Pivon asetusta “Maksa kotinäkymästä”. Pivon täytyy kuitenkin saada maksujen välillä verkkoyhteys.

pivo6

Maksa ostoksesi viemällä puhelin sen takakansi edellä muutaman sentin päähän maksupäätteen lähimaksua osoittavasta kuvakkeesta. Jos maksaminen ei heti onnistu, siirrä puhelinta maksupäätteen lähimaksulukijassa eri kohtiin.

pivo2 copy

pivomaksu3

pivo10

Maksupääte ilmoittaa lähimaksutapahtuman onnistumisesta hyväksyntätekstillä, vihreällä valolla ja/tai piippausäänellä. Maksu veloitetaan Osuuspankin tililtä välittömästi.

pivo4 copy

Ongelmia? Yleisin syy lähimaksun epäonnistumiseen on se, että NFC-antenni ei ole riittävän lähellä oikeaa kohtaa maksupäätteessä. NFC-antenni sijaitsee eri puhelinmalleissa eri kohdassa, ja toisaalta myös maksupäätteissä lukijan sijainti voi vaihdella. Jos signaali ei ole riittävän vahva, maksu keskeytyy. Omassa One Plus -kännykässäni antenni tuntuisi olevan tuossa puhelimen logon kohdalla takakannessa.

pivo1 copy

Millaisia rahankäyttäjiä ja budjetoijia te olette? Entä onko muilla kokemuksia Pivosta ja sen huikeasta mobiilimaksuominaisuudesta? Millaisia?

 

Kiitos Bieder Kukkatori Tapiolalle kuvauspaikasta

 

3 Comment

  1. Kuulostaapa hyvältä! Osaatko sanoa, toimiiko lähimaksu silloin, jos puhelimessa on suojakuoret vai pitääkö ne ottaa aina pois?

    1. Hyvä kysymys! Tuohon ei muistaakseni ollut FAQ:ssakaan vastausta. Minäpä otan selvää 🙂

    2. Sain viimein vastauksen, toivottavasti tämä tavoittaa sinut vielä: Mobiilimaksamisen pitäisi onnistua suojakuoren läpi, mutta jotkut suojakuorimateriaalit saattavat heikentää NFC-signaalia.
      Toki korttilompakon sisältävien kännykkäkotelojen käyttäjän kannattaa myös varmistaa, että kortinlukijalle näytetään vain yhtä korttia kerrallaan, eli ettei esimerkiksi älypuhelimen ja kortinlukijan välissä ole myös lähimaksuominaisuudella varustettu maksukortti.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.