Helposti hanastakin: La Piazza Barbera

Kaupallinen yhteistyö: La Piazza Barbera

piazzabarbera

Muistatteko, kun kerroin La Piazza Barbera -viinistä syyskuussa? Maistelimme samaista viiniä tällä kertaa isommalla porukalla ja tuli heti selväksi, että kevyemmistä viineistä tykkäävä siskoni ihastui tähän mehukkaan hedelmäiseen ja hapokkaaseen keskitäyteläiseen viiniin erityisesti. Tuhdimmista punkuista pitävä viiniekspertti, Erikan poikaystävä kehui La Piazzaa helpoksi seurustelujuomaksi.

piazzaa5piazzabarbera2piazzaa1

Yhdestä Italian suosituimmasta rypälelajikkeesta Barberasta valmistettu La Piazza vaikuttaa muutenkin nimenomaan helpolta. Se maistui joulupöydässä kaikille, oli lautasella sitten vegaanikinkkua, laatikoita tai hirvenpaistia. Viiniä saa myös hanapakkauksessa, mikä olikin pulloa mukavampi muoto suuren joukkion joulupöytään.

Ehkä muistattekin, kun kerroin, että La Piazza sopii juomaksi viinipäänsärystä kärsiville sen vähäisen tanniini- ja histamiinipitoisuuden vuoksi. Viinipäänsärky on nähdäkseni ollut nyt vahvasti esillä medioissakin. Muiden muassa Independent -lehti kirjoitti aiheesta joulukuussa. Pääsärkypotilaille sopivalle viinille lienee siis kysyntää.

piazzaa3

Uppouduin aiheeseen itsekin vielä tarkemmin ja sain selville, että kyseessä on ihan oireyhtymä, punaviinipäänsärkyoireyhtymä. Terveyskirjaston mukaan siihen kuuluu migreenimäinen päänsärky jo yhdestä punaviinilasillisesta mutta myös voimakas krapula, joka on suhteeton verrattuna nautittuun viinimäärään. Ilmeisesti oireyhtymä liittyy vahvasti migreeniin ja allergioihin. Päänsäryn voi saada punaviinistä säännöllisesti tai satunnaisesti. Oireyhtymästä tiedetään edelleen vain vähän, mutta näyttäisi aika selvältä, että ainakin tanniineilla on osansa kipureaktion syntymisessä. Tanniineja (parkkihappoja) on rypäleiden kuorissa ja siemenissä. Mitä pidempään rypälemehu on kosketuksissa kuorten ja siementen kanssa, sitä enemmän viiniin kertyy tanniineja.

piazzaa2

Olisikin ollut kiinnostavaa yhyttää joku oireyhtymästä kärsivä testaamaan juuri La Piazzaa. Äitini kuuluu tähän satunnaisesti punaviinipäänsärystä kärsivien joukkoon eikä ainakaan näillä muutamalla maistelukerralla ole saanut päänsärkyä juuri tästä viinistä.

On hyvin mahdollista, että tuo inha oireyhtymä skippaa tätä erikoisviiniä nauttineen, sillä La Piazzassa tanniineja on vähemmän kuin kaksi grammaa litrassa ja histamiineja on vain milligramma litrassa. Yleensä punaviinissä tanniineja on 2,5 grammaa litrassa, mutta voimakkaissa punaviineissä määrä voi olla jopa neljä grammaa. Histamiineja taas punaviineissä on yleisesti 5–10 milligrammaa litrassa.

La Piazzaa voi tilata omaan lähi-Alkoonsa Alkon sivuilta. Pullolla on hintaa 9,89 euroa ja hanapakkauksella 32,90 euroa.

piazzaa4

Tsekkaa La Piazza Barberan blogista ihania reseptejä vaikka uuden vuoden kemuihin.

piazza1

La Piazza Barberasta sanottua: hedelmäinen, raikas, hapokas, pehmeän aromaattinen, hennon yrttinen, kevyt, karpaloinen, kirsikkainen, kevyen mausteinen…

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.