Miten aloittaa päivähoito?

Lapsi aloittaa tosiaan maanantaina perhepäivähoidon ja olen kieltämättä vähän kauhuissani. Lähinnä siitä, miten itse selviän siitä tuskasta, jonka tytön vielä vieraalle ihmiselle jättäminen aiheuttaa. Lapset sopeutuvat tunnetusti nopeasti, mutta jo ne ensimmäisten päivien väistämättömät itkut ja ikävät lapsella ahdistavat tosi paljon. Muutenkin jännittää, miten lopulta sumplimme kaikkien aikataulut: tyttö on hoidossa 5-7 tuntia neljänä päivänä viikossa, joten pakostikin joudumme miehen kanssa jaksottamaan omia töitämme. Jos kulkisimme yhtä matkaa töihin, tarkoittaisi se lapselle yhdeksän tunnin hoitopäivää.

muskari2

Aloitamme pehmeästi: teen etätöitä ensimmäisen viikon ja ajattelin pidentää hoitoaikaa pikkuhiljaa. Aluksi jätän tytön ehkä vain tunniksi hoitotädilleen, seuraavana päivänä pariksi tunniksi ja niin edelleen. Yritän tsempata itseäni sillä, että tyttö kaipaa selvästi jo leikkiseuraa. Hän katselee lumoutuneena leikkipuistossa isompien lasten leikkejä ja yrittää osallistua niihin äidistä vähät välittämättä. Kun olimme tutustumassa varapäiväkotiimme, Sipe halusi aika nopeasti mennä rakentamaan palapelejä isompien tyttöjen kanssa.

Silmiini osui täällä maalla Vauva-lehti (elokuu 2016), jossa on artikkeli päivähoidon aloittamisesta. Siinä kehotetaan juuri totuttamaan lapsi pikkuhiljaa hoitopaikkaan ja aloittamaan siellä ensin yhdessä. Psykologi Leea Mattila kertoo jutussa, että lapsi tarvitsee hoitopäivien jälkeen ”turvatankkausta”, syliä ja vanhemman läsnäoloa. Kun lasta hakee hoidosta, pitäisi kohtaamisesta tehdä positiivinen ja keskittyä vain lapseen, ei esimerkiksi puhelimeen. ”Leikkisyys on hyvä tapa kohdata lapsi”. Hoitoon jäämistä voi helpottaa myös valokuvat perheestä tai tuttu lelu.

Jutussa kerrotaan myös, mistä tietää, koska lapsi on valmis päivähoitoon. Monella ei välttämättä ole mahdollisuutta kuulostella lasta, vaan töihin on mentävä kun töihin on mentävä. Mutta jos ajankohtaa on mahdollista suunnitella, psykologin mukaan hyvä mittari on se, pysyykö lapsi mukana päiväkodin tarkassa rytmissä. Sipe on ollut todella tarkasti rytmissään jo ihan vauvasta asti, jos sitä en ainakaan pelkää. Tytöllä vain sattuu olemaan juuri nyt oikeastaan ensimmäinen vierastusvaihe ja hän on selvästi arempi kuin vielä pari kuukautta sitten. Onneksi hän vaikuttaisi kuitenkin aika nopeasti lämpenevältä tyypiltä: vaikka ensin jännittää, uskaltaa hän nopeasti mennä tutustumaan uusiin ihmisiin ja tilanteisiin. Myös se helpottaa päivähoidon aloitusta, että lapsi osaa ilmaista itseään. Sipe ei vielä juuri puhu, mutta osaa kyllä aika hyvin kertoa muilla tavoin, mitä milloinkin haluaa.

Kauanko lapsella kestää tottua päivähtoitoon, kysytään artikkelissa. Riippuu paljon lapsen temperamentista, vastataan odotetusti. Sopeutuvainen lapsi voi olla heti sinut uuden tilanteen suhteen, kun taas hitaasti lämpenevällä voi kestää useita viikkoja. Psykologi muistuttaa, että vaikka lapsi olisi reipas eikä ilmaise tunteitaan, ei kannata heti olettaa, ettei tilanne olisi hänelle kuormittava.

Vanhempien päivähoitoahdistukselle Mattila suosittelee vertaistukea. Kertokaa siis te kokeneemmat, miten selvisitte ensimmäisistä päivistä ja miten ylipäätään aloititte päivähoidon? Oliko teillä pehmeä aloitus ja millainen se käytännössä oli? Mitä kannattaa ottaa huomioon?

8 Comment

 1. Meillä päiväkotielämä alkoi syksyllä, kun tyttö oli 1v 11kk ikäinen. Ensimmäinen viikko oli totuttelua ja tutustumista, ensin isän kanssa (itse olin töissä ja koin aika helpottavana jättää tämän isälle ;)) ja sitten vähitellen hoitoaikaa pidentävän. Muistaakseni tyttö nukkui päiväunet jo 3. päivänä päiväkodissa. Illat ja viikonloput rauhoitettiin aluksi ihan vaan olemiselle. Vaikka meillä samoihin aikoihin osui myös muutto uuteen kotiin, lapsi ei ole missään vaiheessa oireillut mitenkään, hän menee edelleen alku”huuman” jälkeen mielellään tarhaan ja asiat ovat kaikin puolin sujuneet paremmin kuin olisin osannut odottaa. Meille vinkeiksi päiväkodista sanottiin, että kannattaa puhua lapselle päiväkodista positiiviseen sävyyn eikä turhaan pitkittää totutteluvaihetta, 1 viikko on kuulemma useimmiten aivan riittävä. Ja jos on joku tuttu rakas unilelu tms, niin siitä voi olla turvaa. Meillä samaa pehmokoiraa kuskataan päivästä toiseen kodin ja päiväkodin väliä. 😊 Tsemppiä!

  1. Ihana kuulla, että teillä on mennyt noin hyvin! Kunpa meilläkin sujuisi yhtä hienosti 🙂

 2. Lastenhoitaja says: Vastaa

  Meillä ryhmiksessä on ennen hoidon aloitusta kaksi-kolme tutustumista vanhemman kanssa ja yksi aamupäivä ilman vanhempaa. Vanhemmille yksi tärkeä asia muistaa: NOPEAT LÄHDÖT AAMULLA. Eli vaikka tuntuisiki kauhealle jättää lapsi itkemään, mutta mitä nopeammin vanhempi lähtee ilman ylimääräisiä hössötyksiä (toki halit ja pusut ym), sitä nopeammin lapsi tottuu hoitoon : ). Lapsi nimittäin oppii, että itkulla saan huomiota ja äiti tai isi jää pitemmäksi aikaa. Ja itku loppuu yleensä heti kun vanhemmat ovat lähteneet. Meillä laitellaan viestiä päivän aikana. Tuttu lelu tai riepu mukaan tuomaan turvaa. Joillakin lapsilla sopeutuminen kestää pari kk ja toisilla pari viikkoa, mutta aivan varmasti kaikki lapset jossain vaiheessa tottuu 🙂

  1. Hyviä vinkkejä, kiitos näistä!!

 3. Tsempit sekä Sipelle että äidille ensimmäisiin päiviin <3

 4. Itse sain aikoinaan samassa tilanteessa eniten lohtua päiväkodin toimintasuunnitelmakansioon painetusta tekstistä, joka meni suunnilleen näin: ”Tänään on se päivä, jota eilen murehdit ja katso: kaikki on hyvin.” Se tuntui siinä tilanteessa, kun päiväkotiin piti jättää 1 v 3 kk ikäinen poika, jotenkin tosi ihanalta – ja osuvalta.

  Meillä auttoi myös rauhallinen tutustuminen päiväkotiin yhdessä pojan kanssa, lyhyet päivät alussa ja elämän rauhoittaminen muuten. Ja lopulta päiväkoti on ollut pojalle aika mahtava juttu jo pelkästään ajatellen kaikkia niitä ystäviä, jotka nyt 5-vuotias poika on tuolta elämäänsä saanut.

  1. Ihana <3 kiitos tästä <3

 5. Moi! Mahtavaa, että tykkäsit jutusta. Toivottavasti ensimmäinen päivähoitoviikkonne sujui mukavasti. Tsempit jatkoon!

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.