Taaperon oudoimmat sanat

Meidän pian kaksivuotias pikkutypy puhuu jo kuin papupata. Puheen kehitys lähti vauhdikkaaseen nousuun, kun hän aloitti päivähoidon alkuvuodesta. Muiden lasten seurassa lienee tärkeää saada oma asia kuulluksi ja vähän vanhempien kavereiden esimerkkikin varmasti auttaa.

Puheen kehitystä on ollut hauska seurata, sillä välillä tuntuu, että jo ihan muutamassa päivässä sanoja tulee valtavasti lisää. Nyt tyttö puhuu jo monen sanan lauseita mutta ääntämys on vielä sen verran heikkoa, ettei hän aina onnistu saamaan asiaansa ymmärretyksi. Monet kirjaimet (r, s, v jne) ovat vielä hakusessa ja sanat aloitetaan yleensä ensimmäisen konsonantin jälkeisellä vokaalilla. Tyttö osaa jo todella hyvin toistaa kuulemaansa eli oppii uuden sanan oikeastaan heti kun sellaisen kuulee, muttei tietenkään aivan aktiivisesti kaikkia käytä. Nyt saa siis olla todella tarkka oman kielenkäyttönsä kanssa, ettei seuraava opittu sana ole kirosana.

Usein taaperoikäisillä on oma kielensä, johon sekoittuu ihan oikein muodostettujen sanojen lisäksi omakeksimiä sanoja, jotka on väännetty niistä oikeista. Tyttö esimerkiksi kutsuu lentokonetta ilmaisulla lentua, mikä on huvittavaa, koska hän osaa hyvin muita yhdyssanoja ja toisaalta sanoa sekä lento että kone erikseen. Yhdistettynä lentokoneesta tulee kuitenkin poikkeuksetta lentua. Ja tätä sanaa hän käyttää päivittäin monta kertaa, koska ilmoittaa kovaan ääneen jokaisen näkemänsä lentokoneen. Hauskaa on myös se, että hän käyttää joo/kyllä-ilmaisun sijaan aina on-sanaa. Esimerkiksi jos häneltä kysyy, rakastaako hän äitiä, vastaus on on.

Muita hauskoja omia sanoja ovat esimerkiksi:

iskä: ättä

syliin: tyii tyii

kännykkä: puija

kaivinkone: kanekone

muurahainen: muhmaine

trampoliini: pomppuiini

maito: paito

helikopteri: hejipökkewi

Millaisia teidän pikkuisten hassuimmat omat sanat on tai oli?

Housut (NÄMÄ) ja paita (TÄMÄ) Aarrekid (saatu)

POSTAUS SISÄLTÄÄ MAINOSLINKKEJÄ

2 Comment

  1. Meidän tässä kuussa kaksi vuotta täyttänyt tyttö myöskin juttelee selkeästi oikeillakin sanoilla, mutta muutama erikoinenkin löytyy. Puhelin on puhi, syliin on nylkkyyn ja kahvipannu on hienosti yhdistynyt kahvipannukakku:D

  2. Meidän tyttö sanoi pienempänä mansikkamehua mansikkihemmo ja kin halusi mekon päälle niin pyysi pinsessataikaa 😊 nämä jäi parhaiten mieleen.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.