Luuletko, ettei feminismiä tarvita?

Tulin kovin iloiseksi, kun huomasin Briolta saamamme paloasemalelun toisella lelu-ukkelilla nutturan. Sehän on palonainen! Voihan se olla pitkätukkainen palomieskin, mutta minulle se on palonainen. Brio on ilmeisesti satsannut sukupuolineutraaliuteen leluissaan ja tiedottaa, että ”Kaikki lapset ovat ainutlaatuisia omine kiinnostuksen kohteineen. Brion mielestä lapsilla pitäisi olla mahdollisuus vapaaseen leikkiin ilman ennakkokäsityksiä siitä, mistä poikien tai tyttöjen odotetaan pitävän.” Mahtava asenne – tämän toivoisi muidenkin firmojen ja ihmisten ylipäätään sisäistävän.

Tasa-arvoa ei tietysti tuoda maailmaan pelkillä tasa-arvoisilla leluilla, mutta mikään askel ei ole liian pieni. Minusta on typerää ja pikkumaista kitistä, että yksityiskohtiin on turha tarttua feminismin nimissä. Että ei maailma muutu paremmaksi, jos lelu-ukkeli saa nutturan. Eipä niin, mutta niillä pienilläkin yksityiskohdilla muutetaan pikkuhiljaa mielikuvia. Ehkä jo minun tyttäreni kokee aikuisuuden kynnyksellä, ettei sukupuoli estä häntä hakeutumasta tiettyyn ammattiin tai asemaan yhteiskunnassa. Ehkä hän välttyy taas äitiään paremmin sukupuolten turhalta kategorisoinnilta, vähättelyltä, tytöttelyltä.

Usein kuulen, että patriarkaattia vastaan on turha taistella: näin ovat asiat aina olleet ja tulevat aina olemaan. Johon vastaan, että naisilla ei ollut äänioikeutta Suomessa ennen vuotta 1906. Asioihin voi oikeasti vaikuttaa ja ne muuttuvat, vaikka sitten hitaasti. Kaikista kauheinta on kuulla, ettei feminismiä tarvita. Että Suomi on jo tarpeeksi tasa-arvoinen. Siihen voi vain todeta, että koetapa vaikka kirjoittaa kerran feminismistä puoltavaan sävyyn. Silloin viimeistään huomaat, että feminismiä tarvitaan. Paljon on puhuttu sovinistisista lelukatalogeista ja muista epäkohdista ja poikkeuksetta epäkohdat julkisuuteen tuoneet ihmiset saavat järkyttävää törkyä niskaansa.

Muutenkin tuntuu usein, että kun puhutaan sukupuolineutraaliudesta ja feminismistä, ihmiset puhuvat ihan eri asioista. Se, että kannattaa neutraalia suhtautumista sukupuoleen, ei tarkoita sitä, että toivoisi ihmisten olevan sukupuolettomia. Haluan, ettei tytölleni tyrkytetä leluja tai harrastuksia hänen sukupuolensa perusteella. Hän saa kaikin mokomin olla tyttömäinen tai poikamainen, kunhan valinta on hänen.

  

Brio-paloasema (TÄMÄ), saatu

Huom! Koodilla 1706EXTRA10 Lekmeriltä saa 10 prosentin lisäalennuksen koko valikoimasta. Alennus koskee myös jo valmiiksi alennettuja tuotteita. Koodi on voimassa vielä ainakin tämän päivän. (Sitä ei voi yhdistää muihin alekoodeihin eikä tuotteisiin, joiden sivuilla on asiasta huomio.)

POSTAUS SISÄLTÄÄ MAINOSLINKKEJÄ

1 Comment

  1. Ai että miten hyvä kirjoitus!! Allekirjoitan joka kohdan

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.