Päivähoidon aloitus itkuitta?

Monet pienet ovat aloittaneet syksyllä päiväkotitaipaleensa, eikä itkuilta ole ehkä vältytty. Tämä upean kollegani Josefiinan juttu päivähoidon aloituksesta tulee ehkä monelle tämän syksyn osalta myöhässä, mutta jaan sen nyt teille, joilla aihe on tulevaisuudessa ajankohtainen.

Sen pointti on asiantuntijan kehotus antaa aikaa päivähoidon aloitukselle, jolloin vältetään itkut puolin ja toisin. Juttua varten haastateltu kasvatustieteiden kandidaatti, lastentarhanopettaja Hanna Paakkari sanoo, että ennen varsinaista hoidon aloitusta kannattaa varata kymmenenkin päivää siihen, että vanhemmat ovat lyhyitä aikoja lapsen kanssa päiväkodilla.

”Vaihe vaiheelta tapahtuva pehmeä aloitus auttaa lasta. Siihen kannattaa käyttää paljon aikaa, eikä kiirehtiä. Panostus varhaiskasvatuksen aloitukseen saadaan monikertaisena takaisin, kun lapsi voi hyvin vanhemman lähdettyä töihin.”

Jutussa vinkataan myös, että lapsella kannattaa olla päiväkodissa valokuva vanhemmista. Hän saattaa nimittäin itkeä siksi, että kuva vanhemmista haalenee hänen mielessään. Tämä on mahtava, käytännön vinkki hoidonaloitukseen.

Miten teillä sujuivat hoidonaloitukset? Tarinat ovat enemmän kuin tervetulleita!

Lue omat postaukseni vuodenvaihteelta, jolloin taaperomme aloitti perhepäivähoidon:

Miten aloittaa päivähoito?

Hoidonaloitusahdistus

Kuva viime vuodelta, kun tytön päivähoidon aloitus oli vasta edessä.

1 Comment

  1. Päiväkodissa työskentelevänä olen nähnyt usein myös tilanteita missä tuo pitkä tutustumisaika on vaikeuttanut lapsen jäämistä, sillä pieni tottunut vanhemman läsnäoloon. On todella yksilöllistä miten aloitus sujuu ja vanhemman tulisi olla tuntosarvet herkillä, jotta tietää mikä on lapselle hyvä aika eikä sekoittaa sitä omaan ikävän tunteeseen. Itku saattaa tulla teki niin tai näin, mutta ei se itku olevana pahasta, vaan pienen lapsen tapa kommunikoida, purkaa tunteita ilman sanoja. Usein itku katoaa nopeasti enkä ole vielä 15 vuotisen urani aikana törmännyt lapseen joka olisi koko päivää itkenyt hädissään tai edes puolta päivää…. Lähinnä tilanteiden muutokset/ siirtymiset saattavat hetkellisesti tuoda kyyneleet silmiin esim. mennään nukkumaan, siirrytään ulkoilusta sisään, oma hoitaja sairaana jne.

    On hyvä asia, että hoitoon ja rutiineihin tutustutaan yhdessä, mutta itkutonta aloitusta on mahdotonta silti luvata.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.