Uuden vuoden lupaukset

Lupasin tehdä koontia viime vuodesta, mutta mitäpä tuohon enää palaamaan: muutettiin, oltiin kiireisiä, uuvuttiin ja kirjoitettiin. Uudeksi vuodeksi lupaan järjestellä elämääni niin, ettei se olisi aivan niin hektistä kuin ennen.

Uuden vuoden lupausten tekeminen on aika kliseistä ja usein pyhimmätkin lupaukset unohtuvat viimeistään helmikuussa. Ajattelen kuitenkin, että vuodenvaihde on oiva hetki edes yrittää parantaa tapansa ja oikeasti toteuttaa suunnitelmia.

Siksi minäkin lupaan joka vuosi jotakin. Uuden vuoden listani on varmaan aika samanlainen kuin muillakin: syö terveellisemmin, liiku enemmän ja niin pois päin, mutta nuo ovatkin niitä juttuja, jotka vaikuttavat isosti kaikkiin muihinkin elämän osa-alueisiin.

Liikun enemmän

Olen päästänyt itseni niin rapakuntoon, että välillä oikeasti itkettää. Löysin hiljattain vanhan kalenterini yliopistoajoilta ja katsoin kadehtien menneisyyden minäni arkea: maanantaina bodypump, tiistaina salitreeni, keskiviikkona body balance, torstaina spinning ja niin edelleen. Elämä oli melkoisen helppoa tuolloin. Jaakko kysyi, miksen nyt treenaa niin paljon, jos kerran haluan. Naurahdin kuivasti ja kysyin, miten ihmeessä ehtisin. Opiskeluaikoina kävin aina treenaamassa ”hyppytunneilla”. Jos minulla olisi työpäivinä parin tunnin taukoja ja sali tien toisella puolella, ihan saletisti kävisin jumppaamassa. Nyt vain pitäisi järjestää elämänsä niin, että edes jonkinlainen treeni onnistuisi edes kerran pari viikossa.

Hoidan selän kuntoon

Selänkin luulisi korjaantuvan liikunallisemmalla elämäntavalla, mutta aion myös aktiivisesti pyrkiä parantamaan (edelleen) kipeän selkäni. Ensimmäinen etappi olisi varata aika fyssarilta. Yksi syy, miksi tärkeät asiat eivät elämässäni etene, on se, etten vain saa aikaiseksi. Aikojen varaaminen unohtuu eikä asioita vain jaksa edistää. Hyvä vinkki on, että kerää listan tekemättömistä hommista ja varaamattomista ajoista ja raivaa sitten kalenterista tunnin pari, jolloin hoitelee ja varailee kaikki asiat, jotka koneella ja puhelimella hoituvat. Mielikin puhdistuu, kun asiat etenevät eivätkä jää ärsyttävästi roikkumaan.

Hoidan mielen kuntoon

Kirjoitinkin aiemmin, että mielenterveyttä pitäisi hoitaa yhtä aktiivisesti kuin fyysistä terveyttään. No, molemmat ovat minulla vähän retuperällä, mutta tänä vuonna aion saada pääkoppanikin parempaan kondikseen! Olen pitkään haaveillut psykoterapiasta, josssa kaiveltaisiin kaikki vanhatkin kuonat minusta ja tänä vuonna tämäkin asia viimein edistyy.

Syön paremmin

Tämäkin liittyy laajempaan elämäntaparemonttiin, joka odottaa toteuttamista. En haaveile mistään ihmedieeteistä tai kummallisista ruokavalioista vaan ihan tavallisesta, terveellisestä ja säännöllisestä ruokavaliosta. Kiireisenä syön usein todella epäsäännöllisesti ja huonosti: kun en ole muistanut syödä koko päivänä, välipalaksi valikoituu usein kiskalta kipaistu suklaapatukka. Tämän on oikeasti pakko loppua!

Luen enemmän

Olen jo viime aikoina päässyt vähän entistä paremmin kiinni kirjan syrjään: lapsen vauva- ja taaperoaikoina en lukenut paljonkaan ja kuuntelin kirjani, jos jotakin. Parempi sekin silti kuin ei mitään. Vuonna 2017 tuli sentään luettua muutamia hyviä kirjoja. Tänä vuonna yritän siirtyä vieläkin aiemmin iltaisin sänkyyn lukemaan kirjoja enkä tuijota pelkkiä telkkarisarjoja.

Teen vähemmän töitä

Tämä on oikeastaan melkeinpä tärkein asia, joka minun pitää jollakin (vieläkin) tuntemattomalla tavalla ratkaista tavalla tai toisella. Olen tehnyt koko vuoden 2017 aivan liikaa töitä. Tänä vuonna tälle, jopa sairastuttavalle kierteelle tulee jonkinlainen muutos. Olen pähkäillyt asiaa niin kauan, että ratkaisun on pakko olla pian päässäni.

Lomailen enemmän

Minulla on viikkokausia pitämättömiä lomia ja niilläkin lomilla, jotka pidän, teen kuitenkin jotain toista työtä. Pyhä lupaus, käsi sydämellä: tänä vuonna pidän loman, johon ei kuulu yhtään työntekoa.

Vähennän maitotuotteita

Olen ollut kala-kasvissyöjä jo kymmenisen vuoden ajan, mutta uusi haaste on vähentää selvästi maitotuotteita ja pyrkiä tekemään muutenkin entistä eettisempiä valintoja ruokakaupoilla.

Millaisia lupauksia te teitte?

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.