Apu koliikkiin?

Meidän tyttö ei koskaan kauheasti itkeskellyt vauvana, mutta luen aina tosi mielenkiinnolla koliikista – se kun on jotenkin niin mystinen juttu. Symppaan hirveästi kaikkia vauvoja ja vanhempia, jotka siitä kärsivät. Tänään luin hirmu kiinnostavan Ylen artikkelin aiheesta ja mieleen jäi etenkin tämä virke:

Itkuisuus ei johdu vatsavaivoista tai siitä, että äiti on hermostunut, vaan siitä, että vauva on liian pieni vielä ja elämä on hänelle vielä tosi raskas.

Tämän lausui siis väitöskirjaansa itkuisten vauvojen rauhoittelumenetelmistä valmisteleva kätilöopettaja Elina Botha. Botha on siis tutkinut amerikkalaisen Harvey Karpin kehittämää itkuisen vauvan rauhoittelumenetelmää, joka perustuu ajatukseen siitä, että lapset syntyvät kolme kuukautta liian aikaisin. Karpin mukaan vauvat tarvitsisivat vielä kolme kuukautta lisäaikaa kohdussa. Kiinnostavaa! Kannattaa lukea tuo artikkeli, mutta siinä siis kerrotaan tästä viiden kohdan rauhoittelumallista:

Kapalo

Sivuasento

Hellä heijaus

Imeminen

Suhinaääni

Tuota suhinaa minäkin käytin, kun lapsella oli rintaraivo. Muistan myös, että muutaman kerran soitatin Youtubesta valkoista kohinaa itkuun. Siitä tuli mieleeni myös kohtaamiseni Huomenta Suomen kuvauksissa Sini Ariellin kanssa, joka kertoi että heidän Penny-vauvansa itkuisuuteen löytyi valtava apu nimenomaan valkoisesta kohinasta. Kohina tulee heillä nallesta, joka ensinäkemältä näyttää ihan tavalliselta lelunallelta, mutta sisältä tuleekin napin painalluksella tuota kohdunkin ääniä simuloivaa kohinaa. Sini ylisti tuota nallea aivan maasta taivaisiin ja sanoi suosittelevansa sitä kaikille itkuisille vauvoilla. Kuulemma se oli auttanut erästä unettomuudesta kärsivää sukulaismiestäkin! Ainakin Whisbear tekee tuollaisia kohinanalleja.

Onko muilla kokemuksia white noisesta tai muista vauvan rauhoittelumenetelmistä? Onko joku saanut koliikkiin avun tuolla viiden kohdan menetelmällä?

KUVA UNSPLASH.COM

2 Comment

  1. Kapalosta mulla on kyllä ristiriitaiset fiilikset, jotkut kun väittävät sen lisäävän kätkytkuolemariskiä. Yksi kapaloliina saatiin esikoiselle, se jäi käyttämättä, mutta nyt toista odottaessa ja kädet täynnä taaperoa mietin kuitenkin, että kokeilisi kaikki mahdolliset elämän helpottajat, niin paljon kapalointia ylistetään. Voi kuitenkin olla että kun uusi vauva on sylissä iskee se ylihuolehtivaisuus taas ja jää kapalot käyttämättä.

    1. Meillä taas synnytyssairaalassa kätilöt olivat ihan koko ajan kapaloimassa! Itse en koskaan oppinut kapaloimaan niin hienosti 🙂

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.