Aikuisten iltasatuja

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: BOOKBEAT (SISÄLTÄÄ KOODIN)

Olen aina ollut lukutoukka ja kirjojen suurkuluttaja. Olen rakastanut ihan käsin kosketeltavia, paperisia kirjoja ja rakastan tietysti edelleen. Vauva- ja taaperoajaksi lukemisille tuli kuitenkin melkein totaalistoppi. Tämän kuvion tunnistanee moni äiti. En oikeastaan edes tiedä, miksi lukeminen tuntui vauva-aikana niin vaivalloiselta. Silloinhan on kyllä aikaa, kun lapsi nuokkuu sylissä, mutta jotenkin sitä ei malta keskittyä lukemiseen tuolloin. Ainakaan minä en malttanut.

Lapsen ollessa siinä vuoden, puolentoista latasin kännykkääni BookBeat-nimisen sovelluksen, kun sellaisesta jostakin blogista luin. Vaikka olinkin aina suosinut konkreettisista kirjoja, tuntui ihan ihmeelliseltä, kuinka paljon kirjoja tuolla yhdessä virtuaalisessa kirjahyllyssä olikaan – kaikki kuukausimaksulla luettavissa tai kuunneltavissa.

Tuolloin pääsin todella äänikirjojen makuun, vaikka olinkin aluksi skeptinen. Olen nopea lukija ja toisen ihmisen ääneen lukeminen tuntui aluksi turhan hidastempoiselta. Verkkaiseen lukunopeuteen kuitenkin tottui nopeasti ja äänikirjoille aukeni todellakin paikka elämässäni: taaperon nukuttaminen! Tunnin nukutussessiot eivät tuntuneet missään, kun korviin kaikui samalla kiinnostava kirja. Muistan, kun kuuntelin Anneli Aueria lukemassa Murhalesken muistelmia, kylmät väreet kiisivät selkäpiissä ja ympärillä sängyssä touhotti unta tavoitteleva taapero. Ja kun kuulokkeissa pauhasi Jussi Valtosen Finlandi-palkittu He eivät tiedä mitä tekevät lapsen hoilottaessa unilaulujaan vieressäni. Muistan kyyneleet, jotka tipahtelivat tyynylle, kun Jukka Pitkänen luki miellyttävällä äänellään minulle Joni Skiftesvikin omaelämäkerrallista kirjaa Valkoinen Toyota vei vaimoni – vielä pitkään sen jälkeen, kun lapsi oli nukahtanut. Senkin muistan, kun tyrskähtelin Henriikka Rönkkösen Mielikuvituspoikaystävälle – se satu ei todella ollut lapsen korville!

Kun lasta ei tarvinnut enää nukuttaa, äänikirjojen kuuntelukin vähän jäi. Ajattelin, että äänikirjat sopivat kuunneltaviksi vain, jos samaan aikaan tekee jotakin muuta. Käy vaikka lenkillä – mikä sekin jäi ruuhkavuosien pyörteissä. Nyt löysin äänikirjat uudelleen, kun pääsin tekemään yhteistyötä BookBeatin kanssa. Ne saivat minut itse asiassa lähtemään taas pitkille lenkille! Tunti lenkkareissa sujahtaa muuten huomattavasti ketterämmin, kun kuulokkeista soi hyvä kirja!

Keksin myös mainion uuden tavan kuluttaa äänikirjoja: sängyssä ennen nukkumaanmenoa, kuin iltasatuna. Olen yrittänyt panna iltarutiinejani ja nukkumistottumuksiani uuteen uskoon, jotta saisin paremmin unta. Yhtenä haasteena on ollut illan rauhoittaminen: ei sinisiä näyttöjä eikä ainakaan somen selaamista. Niinpä menen hyvissä ajoin sänkyyn, laitan kuulokkeet korviin, rentoudun ja kuuntelen. Tarinan kuunteleminen estää kiireisiä ajatuksia ja stressintäyteisiä murheita tunkeutumasta mieleeni. Päässä pyörivät ajatukset ovat olleet pitkään iltojeni riesa, jotka ovat vieneet unta yhä kauemmas. Iltasatujen kuuntelu on ollut oikeasti ihan pelastus!


Muutama BookBeat-äänikirjasuositus:

Laura Manninen – Kaikki anteeksi

Kiinnostuin tästä kirjasta luettuani kirjailija Laura Mannisen haastattelun. Perheväkivalta ja vallankäyttö parisuhteessa ovat kiinnostavia aiheita kaikessa kauheudessaan ja aloin heti kuunnella kirjaa. Kirjailijan omiin kokemuksiin pohjautuva romaani on jotenkin todella runollinen, täynnä kauniita metaforia – sopii siis mainiosti juuri kuunneltavaksi. Kirjan päähenkilö Laura ihastuu Mikkoon, joka vaikuttaa kaikkien, myös Lauran itsensä mielestä täydelliseltä mieheltä. Suhde syvenee nopeasti. Mikosta alkaa paljastua synkkä puoli vasta, kun pari on ehtinyt rakentaa yhteistä elämää. Kirja on todella kiinnostava katsaus perheväkivallan monimutkaisuuteen ja sen syihin, miksi ei ole niin yksinkertaista lähteä myrkyllisestä suhteesta.

Jani Toivola – Kirja tytölleni

Kirja, jonka kaikkien vanhemmuuden vaikeiden tunteiden kanssa painivien pitäisi lukea! Jani Toivolan Kirja tytölleni on nimensä mukaisesti kirja Janin tyttärelle Ailille. Se puhuttelee Ailia ja kertoo samalla koko isän ja tyttären yhteisen matkan. Jani on muuten lukenut itse kirjansa äänikirjaksi, mikä tekee kuuntelukokemuksesta vieläkin henkilökohtaisemman. Todella voimakas ja koskettava kertomus erilaisesta perhemallista, isän syvästä rakkaudesta tytärtään kohtaan, pahasta ruuhkavuosiuupumuksesta sekä vanhemmuuden vaikeista tunteista ja ajatuksista aina vihaan ja epätoivoon asti. Iso suositus!

Irene Naakka – Hullu kuin äidiksi tullut – Äitiyden pilvilinnat ja todellisuus

No pakkohan se oli vielä oma kirja tänne ympätä! Olen tietysti sanonut tuhat kertaa, että Minttu Mustakallion valinta kirjani ääneksi oli super, mutta sanon nyt vielä. Monet ovat kehuneet, että Minttu toi kuuntelukokemukseen ehdottomasti vielä oman extransa. Itsekin tykkään hänestä näyttelijänä ja äänenä tosi paljon. Itsehän en siis vielä ole kuunnellut omaa kirjaani kuin hiukan alusta, koskan oman tekstin kuunteleminen tuntuu vielä vaivalloiselta, mutta lupaan kuunnella vielä joskus!

BookBeatissa on myös kattava valikoima lastenkirjoja.

Kokeile ilmaiseksi!

BookBeat tarjoaa aina ilmaiseksi kahden viikon kokeilujakson, mutta minullapa on teille koodi, jolla saa kuunnella kirjoja ilmaiseksi kuukauden ajan! Koodi on tuttavallisesti mutsie ja voit käyttää sen TÄÄLLÄ. Luo siis ensin käyttäjätili (muistaa syöttää koodisi), lataa sitten älylaitteellesi BookBeat-sovellus (löytyy sekä App Storesta että Google Playsta) ja sitten vain kuuntelemaan. Tai lukemaan! Sovelluksesta löytyy äänikirjojen lisäksi myös e-kirjoja. BookBeatilla ei ole mitään sitovia määräaikoja eli voit lopettaa tilauksen halutessasi koska vain.

KUVAT MINUSTA: ERIKA NAAKKA

 

1 Comment

  1. Sofia Lähteenmäki says: Vastaa

    Kuinka kauan koodi on voimassa?

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.