Omat vai yhteiset rahat?

Minusta on hienoa, että rahasta on alettu puhua entistä vapaammin. En oikeastaan tiedä, miksi siitä pitäisi vaieta. Muistan kerran kun kavereiden kanssa tuli puhetta palkoista ja aloimme vähän kierrellä ja kaarreella. Sitten yksi vain sanoi, että emmekö nyt vain voi kertoa kaikki palkkojamme. Ja kerroimme. Koska miksei? Etenkin naisten pitäisi puhua enemmän rahasta. Muun muassa siksi, että oppisimme olemaan alihinnoittelematta itseämme. Nyt yrittäjäksi alettuani, olen alkanut puhua rahasta ihan hirveästi. Kysyn jatkuvasti läheisiltä neuvoa oman työn hinnoitteluun. Ellen kysyisi, polkisin todennäköisesti hintojani aivan liikaa.

Rahankäyttö perheissä aiheuttaa myös kiivasta keskustelua. Minun ja mieheni tapaa toimia on kummasteltu kovinkin sanakääntein, sillä rahamme ovat täysin erillään. Meillä ei ole siis edes omien tilien ohella yhteistä, esimerkiksi perheemme yhteisiin menoihin tarkoitettua tiliä. Minä puolestani loksautin hiljattain leukani, kun kuulin ystävältä, että hänellä ja miehellään on vain yksi, yhteinen tili. Enkä siis tarkoita, että siinä olisi mitään väärää, mutta en vain voisi koskaan itse elää niin. Molemmat tavat ovat ääripäitä: veikkaan, että yleisin tapa, etenkin lapsiperheissä, on molempien omat plus yhteinen tili.

Emme ole varmaankaan koskaan riidelleet Jaakon kanssa rahasta. Pedantimmat ihmettelevät, miten sitten oikein jaamme ostoksia ja hankintoja reilusti ja vastaus on, että miten milloinkin. Meidän touhumme on todella suurpiirteistä. Jos joku olisi puolestamme laskenut, miten olemme käyttäneet yhteisiin menoihin pätäkkää, eivät ne rahat varmaankaan tasan menisi. Me vain emme ole niin tarkkoja. Siihen, ettei meillä ole omien tilien ohella yhteistä tiliä, ei ole mitään periaatteellista syytä. Emme vain ole saaneet aikaiseksi, koska emme ole kokeneet, että aivan välttämättä sellaista tarvitsisimme.

Toisaalta voisi ajatella, että kun kerran emme ole niin tarkkoja, miksi emme vain löisi rahojamme yhteen? Uskon vakaasti, että siitä alkaisivat riitamme. Pinnalliselta kantilta katsottuna Jaakko varmasti kihisisi designer-laukkuhankintojani ja minua raivostuttaisi lätkänpelaamiseen palavat rahat. Ylipäätään koko homma voisi helposti lipsahtaa sellaiseksi toisen ostamisten kyttäämiseksi. Ennen kaikkea minulle on kuitenkin tärkeää, että minun rahani ovat minun. Käytän niitä tietysti mielelläni perheeni kanssa, mutta haluan, että ne ovat kuitenkin minun hallinnassani.

Yksi tärkeä pointti riidattomuudessa on tietysti myös se, että meillä ylipäätään on rahaa. Jos rahat ovat todella tiukilla, riitoja varmasti syntyy herkemmin. Veikkaan kuitenkin, että tätäkin tärkeämpi seikka on samanlaiset rahankäyttötottumukset. Sairaalloisen saidan ja todella tuhlailevan yhteiselo lienee aika mahdotonta. Olemme Jaakon kanssa muuten hyvin erilaisia ihmisiä, mutta rahasta ajattelemme samalla tavalla. Emme pihistele, muttemme myöskään elä yli varojemme. Käytämme siis rahaa eri tarkoituksiin, mutta samalla tavalla. Suhteellisen järkevästi, mutta kuitenkin pennosia laskematta.

Olisi kiinnostavaa kuulla, miten rahat jaetaan muiden perheissä? Olenko oikeassa siinä, että useammissa perheissä on yhteinen käyttötili omien tilien ohella?

15 Comment

 1. Meillä on ihan sama tilanne. Vaikka ollaan 15 oltu yhdessä,ja lapsikin on. Tilannetta on kyllä kummasteltu muutoin😂

 2. Meillä ihan sama! 15v yhdessä ja nyt vuoden ikäinen tyttö.

 3. Huvittava jatkaa tätä ketjua, mutta meilläkin takana 15 vuotta yhteiseloa ja kaksi lasta. Silti edelleen vain omat tilit, eikä ollenkaan yhteistä tiliä. Hyvin on mennyt ja rahasta ei olla riidelty. Uskon, että tämä toimii hyvin myös siksi, että tuloeromme on aika pieni ja molemmilla on suurinpirtein samanverran rahaa käytettävänä.

 4. Meillä on yhteinen taloustili jolle molemmat siirtää palkkapäivinä tietyn summan rahaa. Sieltä maksetaan yhteiset laskut (vuokra, sähkö, vesi jne) ja pääosin kauppaostokset. Omalta tililtä hoidetaan kaikki muu. Toimii hyvin meillä eikä olla koskaan tapeltu rahasta tilin avaamisen jälkeen 🙂

 5. Matikka says: Vastaa

  Me olemme erinäisten kommervenkkien jälkeen päätyneet siihen, että molemmilla on oma tili, mutta puoliso siirtää kaikki rahansa kuukausittaista salikorttirahaa lukuun ottamatta minun tililleni. Meillä on kaksi lasta ja kaksi koiraa, ei ole autoa, asumme vuokralla. Minä hoidan talousasiat ja kauppaostokset, hankinnoista sovitaan yhdessä, siirrän puolisolle rahaa tarvittaessa, laskut tulevat molempien nimillä…Yhteisiä vuosia takana 14. Mies on onnellinen, kun hänen ei tarvitse kantaa huolta raha-asioista ja minä olen onnellinen, kun olen täysin kartalla perheemme taloudesta. Toimii meillä, vaikka ihmettelyä kuulemmekin — pirttihirmu istuu raha-arkun päällä ja hallitus päättää jne. 😉

 6. Mä uskon myös, että rahan määrällä on merkitystä. Meillä on täysin yhteiset rahat. Ollaan eletty koko yhdessäoloaika (n.5v) tosi pienillä tuloilla, joten on ollut yksinkertaisesti helpompaa lyödä pienet rahat yhteen.

  Sen sijaan ei olla kertaakaan riidelty rahasta, ehkä siksi ettei ole mistä riidellä 😅. Mutta myös meillä kulutustottumukset kohtaa täysin ja ollaan aina keskusteltu kaikista hankinnoista yhdessä. Tässä kuussa lapsille kengät. Ensi kuussa puolisolle takki. Jos rahaa olisi enemmän eli mahdollisuuksia käyttää sitä tulisi lisää, voi olla että jaoteltaisiin enemmän.

 7. Meillä on yhteinen taloustili, josta maksetaan lainan lyhennys, laskut ja vakuutukset. Muuten on omat tilit ja maksellaan yhteisiä juttuja niistä milloin mitenkin. Esimerkiksi usein minä olen se, joka maksaa kauppalaskun ja mies tankkaa auton. Ollaan myös rahan kanssa vähän hällä väliä -asenteella ja monesti sitä ihmetellään, että eikö harmita kun kaikki ei mene ihan täsmälleen tasapuolisesti. Ei harmita. Uskoisin, että jos pilkkua alettaisiin viilata, mekin riideltäis enemmän.

 8. Mielenkiintoinen teksti! Olen ihan samoilla linjoilla. Meillä on pääsääntöisesti omat rahat ja tilit. Tosin yksi yhteinen lainanhoitotili melitä löytyy, ja sekin vain siksi, että pankki meidät sen painosti avaamaan. Ihan kätevää tosin, että laina ja yhtiövastike menee sieltä.

  En osaisi elää niin että olisi vain yhteiset rahat. Veikkaisin, että meille kävisi samoin, että kyttäisimme mitä toinen ostaa.

 9. Meillä sama, sillä erolla, että siirretään suhteessa tuloihin, molemmat siirtää palkkapäivänä 60 % nettoansiotuloistaan yhteiselle tilille.

 10. Meillä on yhteinen tili johon kummatkin tulot ovat mennet jo 45-vuoden ajan, eikä koskaan ole tullut riitaa siitää miten paljon jompi kumpi käyttää ns. omiin menoihinsa. Käsite ”omat rahat” on minusta aika outo. Eräs työkaverinikin sanoi käyvänsä töissä jotta hänellä olisi omaa rahaa. Mielessäni ihmettelin, että ovatko hänen palkkatulonsa hänen omassa käytössään ja miehen tuloilla hoidetaan sitten kaikki yhteiset menot?!

 11. Meillä on kummallakin omat tilit. Menoja maksetaan sekaisin kummankin toimesta ja ei tarkistella meneekö eurolleen tasan. Meillä ei ole koskaan riidelty rahasta. Isommista hankinnoista keskustellaan yhdessä eikä turhia hankintoja tehdä. Nyt avasimme yhteisen tilin, johon tarkoitus kerätä syntyvälle lapselle ”säästöjä”. Yhteistä tulevaisuutta tässä rakennetaan ja siihen tulevaisuuteen kuuluu välillä ”omia” ostoksia. Varmasti eri tapoja järjestää raha-asioita. Tämä on toiminut meillä.

 12. Meillä on omat tilit ja se on meidän kolmihenkisen perheen paras ratkaisu.Maksan vastikkeen,muksun päivähoidon,vaatteet ym muksulle ja tietysti oman lainalyhennykseni.Ja toki myös rahaa menee ruokaan.Mies maksaa autoon liittyvät menot,sähkön,vakuutukset ja ruokamenot.Miehellä on parempi palkka kuin minulla mutta enemmän ns.omia menoja.Omat asuntolainat meillä on ollut aina.Isommat hankinnat kuten kodinkoneet ja huonekalut maksetaan puoliksi.Olen itse tarkka markka rahan suhteen,mies höllempi.Parhaiten meillä on siis toiminut omat tilit.Muksulla on oma säästötili johon laitetaan tietty summa kuukaudessa rahaa.En näe mitään syytä miksi meillä pitäisi olla yhteinen tili.Se mitä molemmille jää laskujen jälkeen on sitä ns.omaa rahaa mitä kumpikin käyttää siihen mitä tarvii itselle.Itse säästän osan palkastani,en osaa elää tili tyhjäksi-asenteella.Vuorotyön epäsäännöllisyyden vuoksi en harrasta mitään ns.maksullista (jumppia ym) mutta silloin tällöin ostan kyllä itsellenikin jotain erityistä.Tärkeintä itselle on se että pystymme hankkimaan lapselle mitä hän tarvitsee ja mitä me perheenä tarvitsemme. Olen köyhästä perheestä lähtöisin joten arvostan rahaa ja vältän tuhlailua.

 13. Hauska lukea tätä keskustelua! 😅 Meillä kaikki rahat on yhteisiä. Aina ollut. Me ei jotenkaa edes erotella mun ja sun rahoja vaan kaikki on yhteistä ja loistavasti toimii! 👌🏼😊

  1. Tämä on tosi kiinnostavaa! 😀 uskomatonta, että joillakin toimii täysin yhteiset rahat! Siis meikäläisen näkökulmasta 😀

 14. Meillä kanssa siirretään yhteiselle taloustilille sama prosenttiosuus tuloista, tyyliin 20%. Miehellä on merkittävästi paremmat tulot eli mä oon tässä ”saamapuolella”. Toisaalta asia oli toisin kun mies oli perhevapailla. Lisäksi meillä on omat asuntolainat. Meille tämä sysreemi sopii hyvin kun taidetaan molemmat olla aika tarkkoja ja arvostetaan taloudellista riippumattomuutta 😉

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.