Nerokkaita uutuuksia keittiössä

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: KEITTIÖMAAILMA JA SUOMEN BLOGIMEDIA

Keittiö on kodin huoneista sellainen, jonka täytyy ehdottomasti olla tyylikkään lisäksi toimiva. Tämänhetkinen kotimme valmistui puolisentoista vuotta sitten ja jouduimme hiukan pihistelemään uudistalon muutostöissä. Teimme keittiöön itse asiassa vain yhden muutoksen ja se oli integroidut jääkaappi, pakastin ja tiskikone. Tämä oli peliliike, jonka tekisin ehdottomasti uudelleen: keittiö näyttää paljon tyylikkäämmältä, kun kaikki kaapit sekä tiskikone ovat samanlaisten ovien takana.

Koska keittiössämme on muutamia epäkäytännöllisyyksiä ja puutteita, katsoin kieli pitkänä Keittiömaailman uusia keittiömalleja, kun vierailimme torstaina Espoon Keittiömaailmassa. A la Carten Urban-keittiökonseptissa on otettu huomioon tärkeä trendi: ruokahävikin vähentäminen. Toinen uusista konsepteista on Petra-Keittiöiden Willa, joka on selkeälinjaista Urbania klassisempi.

Keskityimme vierailullamme tutkiskelemaan Urbanin toiminnallisia ratkaisuja ja vitsit, mitä herkkuja keittiöstä löytyikään. Olen esimerkiksi aina inhonnut epäkäytännöllisiä kulmakaappeja ja Urbanissa hankalat nurkkaukset on ratkaistu Nouseva kulma -mekanismilla. Kulmassa on siis normaalisti sivusta aukeavat laatikot, mutta sisällä kulmassa on taso, joka nousee napista painamalla. Kuinka nerokasta: tasolla voi siis säilyttää esimerkiksi kahvinkeitintä ja muita vempeleitä, ellei halua niiden olevan esillä jatkuvasti. Minulla on todella rönsyilevä sisustusmaku, mutta keittiön tasojen toivoisin olevan oikeastaan aivan tyhjät. Tuo Nouseva kulma olisi ehdottomasti itselleni sopiva ratkaisu. Tärkeät, päivittäin käytetyt kamat piilossa mutta helposti saatavilla.

 

Toinen ihan must-ominaisuus Urbanissa on vihanneslaatikko. Laatikko löytyy siis ihan keittiötason alta, ei jääkaapista. Monia vihanneksia ja hedelmiä ei tulisi säilyttää jääkaapissa, mutta toisaalta niitä ei haluaisi säilyttää pöydilläkään nahistumassa. Vihanneslaatikossa niillä on suotuisat olosuhteet läpinäkyvän välikannen alla ja ne säilyvät paremmin. Jos mietin omaa ruokahävikkiäni, niin ehdottomasti eniten heitän pois mustuneita banaaneja ja käpristyneitä tomaatteja. Tuolla laatikossa voisi säilyttää myös leipiä.

Ai niin, ja yksi top-hävikkimme on ilman muuta yrtit! Ne pitäisi joko syödä kerralla tai pakastaa, mutta elämään niitä en saa. Tämä ongelma lienee aika monella ja Urbaniin onkin siksi tarjolla Urban Garden -innovaatiot. Urbanissa yrttejä voi siis kasvattaa kasvivalosetin alla Legrabox-laatikossa tai sitten Stage-hyllyssä. Miettikää, jos olisi niin iso keittiö, että voisi hankkia tuollaisen kokonaisen hyllyn yrteille. Harjavallan kotonani tuollainen voisi hyvin ollakin! Äidillä onkin valtavat yrttiviljelmät kasvivaloineen sivupöydillä, mutta olihan tuollainen hyllykkö paljon käytännöllisempi.

Kuvassa näkyy myös uuni, joka on normaalia korkeammalla. Tätä järkevää trendiä on nähty jo pidempään. Kuka on keksinyt, että uunin pitäisi olla ihan lattianrajassa? Seuraavassa keittiössäni uuni on ihan ehdottomasti työskentelykorkeudella.

Myös tuo pulloteline nousee napista painamalla kaapin sisään piiloon. Keittiöhana taas lähtee letkumaisesti irti telineestään ja sillä saa näin näppärästi suihkutettua altaan nurkat. Taas yksi must-juttu tulevaisuuden keittiöömme.

Urbanin lisäksi Keittiömaailman uutuutena on tosiaan tuo Petran Willa. Petrat ovat perinteisempää keittiödesignia, mutta tämä uusi yhdistää ihanasti klassista ja modernia. Omaan silmään iskee kyllä tuo peiliovellinen keittiömalli. Voisin niin kuvitella tämän Harjavallan kotiimme. Siellä keittiö on niin iso, ettei yläkaappeja periaatteessa tarvitsisi ollenkaan – varsinkin jos siellä olisi keittiösaareke, joka sekin on tulevaisuuden unelmakeittiössäni.

Olisi aika hienoa, jos yläkaappien sijaan keittiössä olisikin tuollainen nuppirivistö, johon voisi laittaa roikkumaan kaikki kauneimmat tavarat ja tekstiilit. Yläkaapittomuus on muuten trendi, jota en pitkään aikaan oikein ymmärtänyt. Asialle hiukan lämmettyäni tajusin kuitenkin viehätyksen. Tuohan se keittiöön selkeyttä ja väljyyttä.

Ja mites tuo kaasuliesi! Kaikkien kotikokkien unelma. Itse en ole tajunnut sellaisesta haaveilla, mutta on kuulemma aika kätevä ja kun sen makuun pääsee, ei tee enää mieli kokata millään muulla liedellä.

Kuluta ruokaa vastuullisesti!

Vierailu Keittiömaailmaan sai paitsi haaveilemaan uudesta, käytännöllisestä keittiöstä myös päättämään visusti, että ruokahävikki vähenee perheessämme. Kuuntelit korvat höröllä puhumassa olleiden asiantuntijoiden vinkkejä, kuinka vähentää omalta osaltaan hävikkiä. Kauhistuin, kun Motivan kestävä kuluttamisen ja ruokahävikin asiantuntija Elina Ovaskainen kertoi kolmanneksen kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta päätyvän hävikkiin. Hävikkiä tulee etenkin kotitalouksissa: ravintolat ja kaupat osaavat paremmin vähentää hävikkiä, koska hukkaan joutuneen ruoan mukana menee myös rahaa kankkulan kaivoon. Rahaa menee yhtä lailla hukkaan ruoan mukana kodeissakin, mutta ruokahävikin rahallista arvoa ei ehkä osata hahmottaa niin hyvin kuin yrityksissä.

Elina Ovaskaisen vinkit vastuulliseen syömiseen:

  • vähemmän lihaa, enemmän kasviksia
  • älä syö yli energian tarpeesi
  • osta vähemmän
  • lisää yhteisöllisyyttä: kutsu ystäviä syömään
  • nauti ruoasta
  • tee edes pieniä muutoksia

Tuo tee edes pieniä muutoksia on tärkeä oivallus. Jos et onnistu vähentämään ruokahävikkiä nollaan, se ei ole katastrofi. Jos kaikki tekisivät parhaansa, se olisi jo paljon!

     

Tilaisuudessa oli kokkaamassa Hanna Gullichsen, joka muun muassa vinkkasi, että vähän jo nuhjaantuneista perunoista saa pyöräytettyä ihania perunalettuja. Jotka muuten olivatkin älyttömän hyviä. Hanna itse vähentää ruokahävikkiä käymällä usein kaupassa ja ostamalla näin vain tarpeeseen, ei jemmaan. Hän myös viis veisaa ruokapakkausten parasta ennen -päiväyksistä vaan käyttää ruoan syömäkelpoisuuden arviointiin aistejaan. Siinä muuten vinkki, jota pitäisi itse kunkin noudattaa.

Millainen on sinun unelmien keittiösi?

 

1 Comment

  1. Hyviä uudistuksia kotikeittiöihin. Olen elämässäni heilunut jos missä, myöskin ravintolan keittiössä. Monet ns. uutuudet on napattu suoraan ravintola maailmasta. Hanat, altaat, vetolaatikot, ergonomisuus, uunien sijainti, kaasuliedet, rosteripinnat, yläkaapittomuus yms. Jos ne toimivat ammattikeittiössä, niin useimmiten ne toimivat kotikeittiöissäkin.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.