Meidän uusi (hyttysvapaa) terassi

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PROVITER JA SUOMEN BLOGIMEDIA

Meille rakennettiin viime kesänä iso jatko-osa terassille ja pyhä tarkoitus oli viettää terdellä paljon aikaa. Että terassi olisi kuin olohuoneen jatke. Toisin kävi. Meidän sisällä jumittamiseen vaikuttivat tietysti viime kesänä myös huonot kelit mutta yksi iso syy oli se, ettei terassimme ollut kyllin kutsuva.

Tänä vuonna aloin suunnitella terassin muodonmuutosta hyvissä ajoin. Kierrätimme vanhan polyrottinkisen sohvakaluston ja hankin tilalle kauniit ja käytännölliset huonekalut. Yksi tärkeä hankinta oli ruokapöytä ja nyt olemmekin syöneet ulkona moneen otteeseen.

Terassimukavuuteen vaikuttaa meillä isosti myös se, ettei siellä ole hyttysiä! Siis ainakaan silloin, kun me olemme siellä. Sain nimittäin ulkoilmaelämään keskittyneeltä maahantuontiyritys Proviterilta terdellemme nököttämään Thermacell-vempeleen, joka pitää hyttyset visusti loitolla aina päällä ollessaan.

Olisin hankkinut samanmoisen kotiin, landelle, rantasaunalle ja mukaan satunnaisille mökkireissuille, jos vain olisin tiennyt aiemmin sellaisen olemassaolosta. Täytyy myöntää, että olen näihin päiviin asti kuvitellut että hyttysiltä voi (yrittää) suojautua ainoastaan niillä inhottavilla ihosuihkeilla tai sellaisilla vanhan koulukunnan poltettavilla kierrehärpäkkeillä ja ajatellut, etteivät nekään oikeasti edes toimi. Että hyttysten kanssa nyt vain on elettävä. Ehkä olen siksikin niin mökkivastainen, etten vain ole kestänyt sitä itikoiden syötävänäoloa. Enkä todellakaan halunnut levitellä iholle mitään myrkkysotkuja.

Kunnes, tittididii…napsautin tuon uuden hyttystenkarkotusmasiinan päälle! Skeptisenä tietysti ensin, mutta toimihan se. Se luo 20 neliön hyttysvapaan alueen ympärilleen. Olisin varmasti vakuuttunut sen tehosta jo aiemmin, jos olisin tajunnut googlailla vaihtoehtoja hyttysten kanssa elämiselle. Intternetsin ihmeellisestä maailmasta nimittäin löytyy kyllä vakuuttavaa tietoa ja kokemuksia noista Thermacellin laitteista. Se alkuperäinenhän on sellainen kunnon erämiehen masiina (aivan kevyt tosin sekin), johon löytyy kantopussukakin. Tämä uusi Mini Halo -pöytämalli on vielä kauniskin – sitä ei tarvitse piilotella juuri sisustetulla terasillakaan.

Hintaa Mini Halolla on noin nelisen kymppiä. Pieni hinta siitä, että ulkona voi oikeasti istuskella illan tullenkin. Hyttyset ajavat minut sisälle nimittäin välittömästi, kun kuulen ininän korvissani. En kestä noita verenimijöitä ollenkaan ja ihoni reagoi pistoihin aika voimakkaasti. Lapsi peri selvästi minun ihoni hyttysensietokyvyn. Näin kävi kesän alussa landella, kun hyttyset olivat löytäneet tiensä makkariimme:

Argh!! Mutta tästä eteenpäin ainakin ulkoelämä helpottuu hyttysten osalta.

Thermacellin teho perustuu d-Alletriiniin, jonka käyttö on aiemmin ollut vaikeaa, koska se tulee lämmittää suhteellisen korkeaan lämpötilaan, jotta se höyrystyy ja leviää. Thermacellissa torjunta-ainetta sisältävän maton lämmitetään butaanilla. Kun laite käynnistetään napista, torjunta-aine höyrystyy ja muodostaa noin 20 neliön hyttyssuoja-alueen 10-15 minuutissa. Laite on äänetön ja lähes hajuton.

Laite kannattaa asettaa tuulensuojaan lähelle maan pintaa. Tuulisemmalla säällä paras paikka on tuulen yläpuolella.

 

Mini Halon käyttö aloitetaan niin, että sen sisään asetetaan kaasupatruuna ja torjunta-ainematto. Sitten vain laite päälle kääntämällä on-off-napista. Kun ulkona ei enää oleskella, laite sammutetaan ja laitetaan kansi kiinni.

Yksi torjunta-ainematto kestää kolmesta neljään tuntiin ja se muuttuu valkoiseksi tyhjentyessään. Kaasusäiliö taas riittää noin 8-12 tunnin käyttöön. Mattoja ja kaasusäiliöitä saa lisää täyttö- ja säästöpakkauksina.

Tuo Thermacellin torjunta-aine häätää muuten hyttysten lisäksi myös mäkäräiset ja polttiaiset ja paikallaan oltaessa hirvikärpäsetkin.

Mini Haloa löytyy valkoisen lisäksi myös punaisena ja vihreänä.

Thermacell-laitteita voi ostaa Proviterin verkkokaupasta, mutta niitä myydään myös esimerkiksi Tokmannilla, Motonetissä, Gigantissa ja Bauhausissa.

Mitä pidätte meidän uudesta terdestä? Entä oletteko testanneet Thermacelliä koskaan?

 

4 Comment

 1. Varmaan ihan kätevä vempele mutta itseäni huolettaa juurikin tuo ainesosa D-alletriini, joka on pestisidi, niin kuin kaikki hyönteismyrkyt. Se on mm erittäin vaarallista vesieliöille ja lisäksi mahdollinen karsinogeeni. Se voi lisäksi aiheuttaa mm hengitysteiden oireita, ihottumaa ja päänsärkyä.

  ”As a result peoples are exposed to a chemically complex mosquito-coil smoke containing small particles (< 1 µm), metal fumes, and vapors that may reach the alveolar region of the lung.
  Burning of one mosquito coil would release the same amount of particulate matter (PM) 2.5 mass as burning 75-137 cigarettes; the emission of formaldehyde from burning one coil can be as high as that released from burning 51 cigarettes."

  "Not many people know about it, but the damage done to your lungs by one mosquito coil is equivalent to the damage done by 100 cigarettes."

  – Sandeep Salvi, Chest Research Foundation Director

  Itse olen todennut muutamien eteeristen öljyjen karkottavan hyttysiä. Luontaistuotekaupoista (Ruohonjuuri, TwistBe, PUR) saa myös iholle suihkuteltavia luonnollisia hyttyskatkottimia.

 2. Hienot aurinkotuolit! Olen etsimässä vastavalmistuneelle terassille vastaavia, vinkkaisitko löytöpaikkaa? Ihanaa, mansikkakakun makuista ja ininävapaata aurinkokesää terassillenne!

 3. Meidän perheessämme Thermacell löytää tiensä terassille, kun ensimmäinen hyttynen tulee näköpiiriin. 🙂

  Kysyin itse laitteen turvallisuudesta lasten ja lemmikkien kohdalla maahantuojalta ja sain vastaukseksi, että d-alletriini on synteettisesti tuotettu muoto torjunta-aineesta, jota luonnossa esim. krysanteemit tuottavat. Mattoon on kuulemma imeytetty 0,50 g d-alletriinia eli hyvin vähäinen määrä ja ulkotiloissa käytettävä Thermacell ei aiheuta vaaraa. Varoittivat vaan, että torjunta-ainematon alla oleva metallilevy kuumenee ja siksi lapsia tulisi vahtia laitteen läheisyydessä.

  Olemme vieneet näitä mökkituliaisiksi ystäväperheille ja lahjaa on kehuttu toimivaksi ja käytännölliseksi.

  Ihan halpaahan tämän käyttö ei ole, mutta kuluerän kanssa tämän lyhyen Suomen kesän pärjää, kun ei tarvitse säheltää kaikenlaisten voiteiden, suihkeiden ja kierukoiden kanssa.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.