Saletisti vuoden paras elokuva

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SF STUDIOS JA SUOMEN BLOGIMEDIA

Kun näin ihan ensimmäisen kerran Lady Gagan Instagramissa tiiserin hänen tähdittämästään elokuvasta A Star Is Born, tiesin että haluan ehdottomasti nähdä elokuvan. Jotenkin jo leffasta etukäteen nähtyihin pätkiin, kuviin ja trailereihin on saatu niin hyvin tiivistettyä se maaginen kauneus, joka itse leffastakin sitten lopulta huokui.

Kävin katsomassa elokuvan sen lehdistönäytöksessä ja se oli juuri niin hyvä, kun odotinkin. Sen päätähdissä Bradley Cooperissa (jonka esikoisohjaus leffa on) ja Lady Gagassa on niin uskomattoman paljon karismaa ja keskeistä kemiaa, että se tuntuu rätisevän valkokankaan läpi leffateatteriin. Pillitin teatterissa kivikasvoisten kriitikkomiesten seassa.

Elokuva kertoo alkoholisoituneesta kantrimuusikosta Jacksonista (Cooper), joka tapaa sattumalta lahjakkaan nuoren laulajan Allyn (Gaga). He rakastuvat ja alkavat tehdä musiikkia yhdessä. Allyn ura lähtee nousukiitoon, Jacksonin puolestaan syöksykierteeseen. Jacksonin ongelmat alkoholin ja huumeiden kanssa varjostavat Allyn lupaavaa uraa ja parin nopeasti leimahtanutta rakkautta.

Rooli Allyna on Lady Gagan ensimmäinen elokuvapääosa. Sekopäisistä kostyymeistaan tuttu poppari kohtaa takuulla aika paljon ennakkoluuloja aloittelevana näyttelijänä. Onneksi jo tämä leffa panee epäilijöille jauhot suuhun. Osasin jotenkin odottaakin, että Gaga on hyvä roolissaan. Saan hänestä sellaiset vibat, että hän on lahjakas kaikessa mihin ryhtyy. Tuntuu, että hän on edelleen aliarvostettu laulajana. Muistan, kun olin hänen Suomen-konsertissaan joitakin vuosia sitten ja yllätyin itsekin, että siellä kaiken sen jättimäisen show’n ja järjettömien asujen takana on aivan mielettömän hyvä laulaja. Gagan ääni tulee onneksi elokuvassa esiin todella hyvin ilman kaikkea sitä sirkusta, jota Gagan ympärillä normaalisti on.

Nyt tuntuu, että Gaga on ainoa oikea nainen rooliin. Hän ei ole perinteisen kaunis Hollywood-tähti ja tätä tuodaan esille myös leffassa. Epävarma Ally osaa laulaa, mutta on saanut musiikkituottajilta pakit ulkonäkönsä vuoksi. Allyn ”iso” nenä on puheena muutamaankin otteeseen. Gagaa on lehtijuttujen perusteella kiusattu kouluaikoina nenästään IRL. Allyn ja Gagan tarinassa on muitakin yhtäläisyyksiä. Ally pääsee ponnistamaan kuuluisuuteen Jacksonin avulla. Gagan lahjoista puolestaan vakuuttui aikoinaan räppäri Akon, joka saatteli hänet maailmanmaineeseen.

Ja sitten se Bradley Cooper. Olen aina pitänyt häntä karismaattisena ja upeana näyttelijänä, mutta Jacksonin rooli on vielä potenssiin tuhat. Sen lisäksi, että hän on hyvä roolissaan, hän on niin järkyttävän KUUMA, että hyvä etten alkanut itkeä pelkästään siksi. Jos siis päädyt katsomaan tämän leffan, etkä jostain todella kummallisesta syystä pitäisikään siitä, olet ainakin voinut katsella  Bradley Cooperia ihanat, reilut kaksi tuntia. A Star Is Born on siis Cooperille myös esikoisohjaus ja hän on myös ollut tuottamassa elokuvaa. Hän on siis vastuussa siitä, että elokuva on kokonaisuudessaan niin U-P-E-A. Paljon ylisanoja, I know, mutta on ihanaa kun elokuva aiheuttaa joskus näin suuria tunteita!

Leffassa on myös sivuroolisuorituksia, jotka ansaitsevat glooriaa. Jos Jacksonin Bobby-veljeä esittävä Sam Elliot ei saa sivuosa-Oscar-ehdokkuutta, alan itkeä. Lännenelokuvarooleista tuttu Elliot esittää karskia mutta herkkää manageriveljeä uskottavasti ja aidosti. Muistan varmasti ikuisesti kohtauksen, jossa Bobby peruuttaa autollaan veljensä pihasta. No, tiedätte kun katsotte. Ikimuistoinen roolisuoritus.

Vaikka elokuva on yleisvireeltään surumielinen, Allyn isä kavereineen tuovat siihen myös ripauksen komediaa. Tuo sakki jäi ehdottomasti myös mieleen leffan mahtavista rooleista.

Kaiken muun kauniin ja koskettavan lisäksi on tietysti vielä musiikki. Leffa määritellään romanttiseksi musikaalidraamaksi. Siinä on upeita esiintymisiä ja kauniita uusia lauluja. Lempparikseni nousi Shallow, jota aion varmasti kuunnella jatkossakin. Elokuvan upeat musiikkikohtaukset ovat yksi syy, miksi leffa kannattaa ehdottomasti katsoa elokuvateatterissa.

Suosittelen lämmöllä, että katsot tämän leffan – mieluiten isolta screenilta. Et pety. Lippukauppaan pääset TÄSTÄ!


Fun facts:

♥ Leffan tarina on kerrottu ennenkin. Ensimmäinen A Star Is Born -leffa nähtiin jo vuona 1937 ja seuraava 1956. 70-luvun uudelleenfilmatisoinnissa pääosissa nähtiin Barbra Streisand ja Kris Kristofferson.

♥ Osa leffan musiikeista on äänitetty tämän vuoden Coachella-festareilla ja leffassa nähdään ja kuullaan ihan aitoja live-esityksiä. Gaga oli kuulemma vaatinut tätä Cooperilta, sillä hän itse inhoaa musiikkileffoja, joiden huulisynkat ovat ihan pielessä. Tästä syystä Cooper otti leffaa varten laulutunteja. Hän opetteli myös soittamaan kitaraa.

♥ Leffan eka kohtaus, jossa Jackson esiintyy livenä, kuvattiin kantrikonsertissa Indiossa. Cooper onnistuttiin ymppäämään kahden esiintyjän väliin kymmeneksi minuutiksi. Tämä aito esiintyminen kuullaan elokuvassa. Kohtaus purkitettiin yhdellä otolla.

♥ Gaga esitti viimeisen kappalee I’ll Never Love Again vain hetki sen jälkeen, kun hän oli kuullut parhaan ystävänsä Sonja Durhamin menehtyneen syöpään.

♥ Cooper kuuli Gagan laulavan La Vie en Rosea ensimmäistä kertaa hyväntekeväisyystilaisuudessa. Hän vaikuttui esityksestä niin paljon, että halusi Gagan esittävän biisin myös elokuvassa. Kappale onkin ensimmäinen joka Gagalta elokuvassa kuullaan.

♥ Oli lähellä, että elokuvan naispääosaa olisi esittänyt Beyoncé. Ohjaajan piti olla alun perin Clint Eastwood ja miespäärooliin kaavailtiin sellaisia nimiä kuin Christian Bale, Leonardo DiCaprio, Tom Cruise, Johnny Depp ja Will Smith.

♥ Ja mikä tärkeintä: Jacksonin ja Allyn koiraa esittää Bradley Cooperin oma Charlie-koira ♥

 

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.