Se paras kuukautissuoja (tilaa ilmainen näyte!)

 

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: VUOKKOSET JA SUOMEN BLOGIMEDIA

Kun lapsemme syntyi ja minun piti pukea ensimmäistä kertaa elämässäni lapselle vaipat, olin aika pihalla. Luulin jonkin aikaa, että oma vaippamerkki piti valita kahdesta ulkomaisesta vaihtoehdosta. Joku teistä lukijoista itse asiassa läksytti, että suomalaisiakin vaippoja löytyy ja merkki on vielä kaiken lisäksi todella hyvä. Siitä lähtien meillä on käytetty ainoastaan Muumi-vaippoja.

Kuukautissuojien suhteen olen sen sijaan ollut tiedostavampi pidempään ja käyttänyt suomalaista jo kauan. Siis niitä ainoita suomalaisia, Vuokkosia, jota valmistaa sama suomalainen perheyritys kuin Muumi Baby -vaippojakin, eli Delipap Oy.

Minut ajoi Vuokkosten käyttäjäksi itse asiassa ensisijaisesti heidän 100% Bio sarjan -kuukautissuojansa. Huomasin kaupan hyllyllä muista pakkauksista poikkeavan paketin ja ajattelin tehdä paremman valinnan. Kuukautissuojia kuluu naisen elämässä aika paljon, joten vähintä mitä voi tehdä, on valita ne kaikista ympäristöystävällisimmät. Tiedän, mitä joku on ehkä tässä kohdin huutelemassa, ja sanon siksi heti, ettei kuukautiskuppi ole kohdallani vaihtoehto.

Vuokkosilla on melkoiset meriitit, mitä tulee luonto- ja ihoystävällisyyteen. Tuotteilla on esimerkiksi Pohjoismainen ympäristömerkki  eli Joutsenmerkki, joka ei ole itsestään selvyys kertakäyttötuotteille. Merkin saaminen vaatii sen, että tuotteissa käytettyjen materiaalien ja raaka-aineiden täytyy olla valmistettu energiaa säästäen ja ympäristövastuullisesti. Vuokkosten valmistuksesta ei muuten synny ollenkaan kaatopaikkajätettä, sillä kaikki tuotantojäte poltetaan ja poltosta syntyvä lämpö hyödynnetään energiana. Lisäksi tuotantolaitoksella käytetään ainoastaan ympäristöystävällistä sertifioitua, vesivoimalla tuotettua sähköä.

Joutsenmerkitytyssä tuotteessa ei saa olla myöskään ihmiselle tai ympäristölle haitallisia kemikaaleja, kuten turhia hajusteita, kosteusvoiteita tai väriaineita. Vuokkosten kuukautissuojissa ei olekaan raionia, mikromuoveja, väriaineita, valkaisuaineita, hajusteita tai muita turhia kemikaaleja. Siksi niillä on myös  Allergia-, iho- ja Astmaliiton hyväksyntä.

Kaikissa siteissä komeilee siis Avainlippu-merkki (valmistettu Suomessa), Joutsenmerkki ja Allergia- ja Astmaliiton merkki. Minun lemppareissani eli 100% Bio -suojissa on kaiken lisäksi vielä EU-ympäristömerkki, jonka tehtävä on kertoa puolueettomasti tuotteen ympäristöystävällisyydestä. Se kertoo siteiden kohtalla esimerkiksi siitä, että sellupohjainen materiaali on kestävästi tuotettua ja puuvilla luonnomukaisesti tuotettua.

100% Bio -sarjan siteiden ja pikkuhousunsuojien pintakuitu on pehmeää sataprosenttista luomupuuvillaa ja imukerros klooritonta selluloosaa. Tuotteet ovat biohajoavia ja kompostoituvia. Ihan mieletöntä että siteet voi kompostoida, vai mitä?

Bio-tuotteiden imukyky perustuu eri systeemiin kuin tavallisesti, mutta teho on sopinut omaan makuuni oikein hyvin. Olimme Mimmin kanssa tovi sitten vierailemassa Veikkolassa Vuokkosten tehtailla ja näin omin silmin tuon biotuotteen imutehon eron tavalliseen. Pääsimme tutustumaan laadunvalvojan työhön ihan lähietäisyydeltä ja hänen työnkuvaansa kuuluu esimerkiksi tuotteen imukyvyn testaamista.

Alla olevassa kuvassa ylhäällä on 100 % Bio -side ja alla Vuokkosten Cotton-sarjan side. Niihin on molempiin imeytetty saman verran tuota kuparisulfaattia. Bio-tuotteen imukyky perustuu pelkästään selluun, kun taas Cotton-siteen sisällä on sappea, joka imee nesteen itseensä.

Fun fact: Muistatteko, kun jossakin vaiheessa vähän kohistiin siitä, miksi sidemainoksissa siteisiin laitetaan aina sinistä nestettä? Että miksei voida ihan reippaasti käyttää punaista, joka imitoisi verta, jota siteisiin oikeastikin valuu. No, syy on se, ettei nesteen väriä ole mitenkään varsinaisesti valittu. Labroissakin tämä testineste on aina kuparisulfaattia, joka sattuu olemaan sinistä.


Oli aivan mielettömän kiinnostavaa päästä tehdasvierailulle Veikkolaan. Oli aika lumoavaa katsella ikiliikkujan näköistä laitetta, joka lähti tuosta ylläolevasta sellurullasta ja päättyi alla olevaan pömpeliin, josta tuli jo ihan valmiita paketteja. En voinut olla miettimättä, että joku on keksinyt tuonkin laitteen 😀

Tuo sidelaite on täysin automaattinen, mutta samalla tehtaalla tehdään myös esimerkiksi Helmi Baby -liivinsuojia, joita pakataan lopuksi ihan ihmiskätösin. Oli tuossa sidelaitteessakin jatkuvasti ihmisiä ympärillä, jotka esimerkiksi ottavat tietyin väliajoin koneesta yhden siteen ja tsekkaavat, että kaikki on kunnossa. Mekin saimme ottaa yhdet lämpimäiset koneesta.

 

Käy kurkkaamassa lisää kuva- ja videomateriaalia tehdasvierailulta Instagram Storiesistani.

Tilaa ilmainen näyte!

Ympäristöystävällisyys (eikä välttämättä edes ihoystävällisyys) ei kuitenkaan ole yleisesti naisten kohdalla se ensisijainen tekijä, jolla kuukautissuojia valitaan. Tärkeintä on luotettavuus ja ymmärrän sen hyvin. Menkat saatetaan kokea edelleen noloina ja ohivuotoja pelätään. Olen itsekin monet kerrat pelännyt, että jätän jälkeeni punaisen läntin johonkin vaaleaan istuimeen ja kaikki näkevät. Olisihan se nyt noloa, vaikken sinänsä kuukautisia itsessään häpeäkään.

Siksi kotimaisuus ja ympäristöystävällisyys, joista Vuokkoset on erityisen tunnettu, eivät välttämättä vetoa naisiin. Kehotan kuitenkin ihan täydestä sydämestäni antamaan merkille mahdollisuuden, ellet sitä ole vielä tehnyt. Tiedän, että etenkin menkka-asioissa ei tee mieli lähteä testailemaan, muuttamaan hyväksi havaittuja kuvioita ja vaihtamaan tuttua merkkiä, mutta väitän, että se kannattaa! Eikä tarvitse käydä heti ostamassa kokonaista pakettia: voit myös tilata ensin näytekappaleita ihan ilmaiseksi.

Tilauksen voit tehdä TÄÄLTÄ!

Millä perusteella te valitsette kuukautissuojan ja sen merkin? Olisi hauska myös kuulla, millaisia menkkamuistoja teillä on? Oliko niiden alkaminen aikoinaan kauheaa vai odotitteko niitä jo malttamattomina kuin minä (olin vasta 14, kun ne viimein alkoivat)?

Ps. Mimmin ja meikäläisen lisäksi Curiouser & Curiouser -blogin Noora ja Salamatkustaja-Satu ovat ihastuneet Vuokkosiin. Käy kurkkaamassa heidän blogipostaukset aiheesta.

 

8 Comment

 1. Olen jo vuosia käyttänyt Vuokkosten siteitä. Ne olivat ainoita joista en ole saanut ihottumaa. Ja niissä ei ole mitään tuoksuja!

 2. Käytin pitkään juuri näitä Vuokkosen bio-siteitä, kunnes pari vuotta sitten uskalsin hankkia kupin. Paluuta ei ole vanhaan, en enää koskaan laittaisi vaippaa housuihini. 😀 Ymmärrän että kaikille kuppi ei sovi, mikä on tosi harmillista. Onneksi on nämä kotimaiset bio-siteet: ihmettelen miten ”muovisia” kuukautissiteitä saa enää edes valmistaa ja myydä, kun olemassa on parempia vaihtoehtoja.

 3. Tyllerö says: Vastaa

  Siteissä mun mielestä mukavuus on yks tärkee tekijä luotettavuuden kanssa. Oon joskus vuosia sit kokeillu noita bio-siteitä ja sillon ne ainaki oli pinnaltaan tosi karheet. Ei menny jatkoon mulla sillon. Nykyään käytän kuukuppia, joka on musta maailman paras keksintö.

 4. Kiitos tästä postauksesta! Itselleni tuo biohajoavuus tuli täysin uutena asiana. En ole siteitä käyttänyt nyt 3,5 vuoteen kahden lapsen raskauksien vuoksi (paitsi synnytysten jälkeen). Nyt taas ne tulevat ostoslistalle ja aion todellakin testata seuraavaksi Vuokkosia! Minulla on jostain syystä jäänyt kyseisestä merkistä huono mielikuva, mutta täytyy nyt testata. Näytepakkauksen laitoin tilaukseen. Aikaisemmin käyttämäni merkin tuoksu on alkanut tympiä minua, joten odotan innolla tuota tuoksuttomuutta.

  1. Joo mäkin yllätyin täysin biohajoavuudesta, että sellaisiakin voi olla 🙂 mä oon pari kertaa kuullut tuosta huonosta mielikuvasta ja mietin että voiko se johtua siitä että joskus kokeillut niitä vanhanaikaisia paksuja siteitä. Nuo uudet on ihan ohutsiteitä ja imukyky mainio. Jos testaat noita biositeitä, niin kannattaa huomioida just tuo erilainen imumekanismi. Siskoni sanoi ettei se riitä hänelle, mutta mulla taas toimii erinomaisesti. Muissa Vuokkoset-sarjoissa ihan se normisiteen sappi siellä sisällä imemässä 🙂

 5. Olin vasta 10-vuotias, kun kuukautiseni alkoivat ja olin ihan shokissa, sillä niistä ei oltu ehditty vielä puhua koulussa (tai edes kotona) koska olin niin nuori. Arvaa vain miten traumaattista oli tulla koulusta kotiin ja huomata pikkuhousuissa verta 😀 Olin kavereistani ensimmäinen ja pidin kuukautisia todella nolona asiana monta vuotta, kunnes muut tulivat perässä. Nyt 26-vuotiaana asiassa ei tietenkään ole enää mitään noloa, mutta ihan järkyttävä tajuta, että mulla on ollut kuukautiset jo 16 vuotta 😀

 6. Käytännössä tuo biohajoavuus on nykyisessä jätteenkäsittelyssä melko merkityksetöntä. Laitosmainen kompostointi on niin nopea prosessi, että tuollaiset siteet ja esim biohajoavat ”muovi”pussit eivät ehdi kompostoitua prosessin aikana, vaan ovat riekaleina seassa. En tiedä kauanko kestäisi hajota kotikompostissa. Olisiko edes mahdollista kompostoida näitä jos taloudessa on vaikka 2 kuukautisikäistä asukasta.

  Ja käsittääkseni hygieniatuotteita (vaippoja/siteitä ) ei suositella lajiteltavan biojätekeräykseen vaan sekajätteeseen hygieniariskin takia.

  Toki on kiva että ovat muovittomia ja kotimaisia.

 7. Erica Kristiina Kruus says: Vastaa

  Musta nää on tosi epätasa arvoisia, koska mun tyttöystävä tahtoo nykyään olla mies ja sillä tulee kuitenkin säännöllisesti menkat (koska se ei oo käyny missään leikkauksissa vielä), niin Mä oon sitä mieltä, että näitä pitäs suunnitella myös miehiä ajatellen eikä pelkästään naisten tarpeiden mukaan…

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.