Rokotevastaiselle ei järkipuhe auta

Pohjanmaalta on kuulunut tässä viikon sisällä huolestuttavia uutisia, kun Luodon kunnassa todettiin tuhkarokkotapaus. Sairastunut lapsi on saattanut altistaa taudille toista sataa ihmistä. Tuhkarokkorokotteen kattavuuden pitäisi olla 95 prosenttia, jotta laumasuoja olisi kunnossa ja tauti pysyisi poissa. Kattavuus on kuitenkin Luodossa vain 75 prosenttia. Se on surullista, pelottavaa ja raivostuttavaakin.

Aiheen ympärillä käytävässä nettikeskustelussa ei näyttäisi välillä olevan järjen hiventä. Rokotteiden kannattajat (eli onneksi vielä suurin osa ihmisistä) penäävät vastuuta ja yrittävät takoa järkeä vastustajien päihin. Vastustajat taas heittävät keskusteluihin jotain aivan epämääräisiä ”tutkimuksia” ja kuvaajia, jotka ”todistavat” että poliolta voi suojautua syömällä valkosipulia tai mitä ikinä. Muiden esittämille, luotettaville ja vertaisarvioiduille oikeille tutkimuksille he eivät kuitenkaan korvaansa lotkauta. He tuntuvat luovan aivan oman todellisuutensa sellaisten väittämien varaan, jotka tukevat vain heidän omia vääristyneitä kuvitelmiaan. Vastustajien puheissa vilisee huolestuttavia ilmauksia, jotka viittaavat välillä paranoidisen ihmisen käyttämään kieleen. Puhutaan lääkefirmojen salaliitoista, korruptoituneista lääkäreistä, valtamedioiden propagandasta, tietoja pimittävistä tahoista ja jopa maailmanlopusta. THL on tietysti itsensä saatanan kätyri.

Ärsyttää myös tämän kuten muidenkin tulenarkojen aiheiden false balance -asetelmat. Kuvitellaan, että tässä nyt kaksi samanarvoista ääripäätä taistelee. Rokotteiden vastustaja ja kannattaja eivät kuitenkaan ole mitään tasavertaisia ”ääripäitä”. Toisen puolella on vuosikymmenten aikana tehty valtava tieteellinen tutkimusaineisto, toisen puolella tunteita, uskomuksia, pseudotiedettä, yksittäisiä kokemuksia ja välillä jopa ihan puhdasta vainoharhaa.

Rokotevastustus tuntuu välillä niin naurettavalta hörhöilyltä, että tekee väkisinkin mieli heittää keskusteluun itkunauruemojeja ja ivailevia meemejä.

Toisaalta ymmärrän tietysti, ettei irvailu ole kauhean rakentavaa. Vastustajillakin on jokin, ainakin omasta mielestään pätevä syynsä rokotteiden vastustamiseen. Kaiken lisäksi sekä kannattajilla että vastustajilla on sama tavoite, vaikka keinot ovat erilaiset. Kaikki haluavat pysyä terveinä ja pitää etenkin lapsensa terveinä.

Tässä asiassa on kuitenkin aika vaikea yrittää ymmärtää toisenlaisia ajatuksia. Omille ja muiden pro-rokoteihmisten suurille rokotetunteille on niillekin perusteensa. Minulle on sinänsä ihan sama, kittaako joku hopeavettä, kunhan ei altista vaaralliselle harrastukselleen muita. Rokottamattomat sen sijaan eivät vaaranna päätöksellään vain itseään ja omia lapsiaan vaan samalla kaikki muutkin ihmiset. Rokotteiden toimivuus vaatii laumasuojan. Ja esimerkiksi rokotettaan vasta odottavat pikkuvauvat ovat vaarassa, jos heidän ympärillään alkaa taas kuhista vaarallisia tauteja, joita rokottamattomat levittävät. En voi hyväksyä muiden, etenkään pikkulasten hengillä leikkivien ihmisten ajatuksia, tekoja ja tekemättä jättämisiä.

Uskon, että siinä vaiheessa, kun ihminen julistaa rokotteisiin liittyvistä salaliitoista ja rokotteita vastustavien lääkäreiden salamurhista, peli on menetetty. Järkipuhe ei enää auta. Ei auta kuin yrittää vaikuttaa muihin, jotka eivät ehkä ole vielä tehneet päätöstään. Tähän tiedottamiseen saatetaan tarvita jotakin muuta kuin asiallista faktatietoa. Tehy-lehdessä oli viime vuonna kiinnostava juttu siitä, kuinka rokotevastaisuus kumpuaa totuuden kriisistä: netissä nopeasti leviävät tunteisiin vetoavat tarinat koskettavat tietysti enemmän kuin vedenpitävä, kuivakka tutkimustieto. Ehkä tuhkarokosta vammautuneista ja kuolleista ihmisistä pitäisi myös alkaa jakaa niitä tunteisiin vetoavia tarnoita ja kuvia. Ehkä täytyy ottaa käyttöön rokotevastustajan omat lääkkeet eli ne pelottavat tarinat.

Ja jos alkaa näyttää siltä, että rokottamattomuus rupeaa riistäytymään käsistä, minäkin olen sitä mieltä, että jonkinlaisia pakotteita täytyy ottaa käyttöön. Opetusministerin väläyttämä rokotepakko lapsilisän saamiseksi olisi ainakin hyvä alku. Se viestittäisi samalla, että kyseessä on vakava asia, jota ei paineta villaisella.

4 Comment

 1. Oi, samoja ajatuksia. Suurimmalla osalla taustalla on juuri tuo vilpitön halu varmistaa oma selviäminen. Nykyään, kun suurimmassa osassa maata vielä rokotesuoja on kunnossa, on helpompi löytää tarinoita rokotteiden haitoista kuin rokottamattomuuden haitoista. Tilanne toki voi kääntyä nopeasti, seuraavien viikkojen aikana saamme kuulla, kuinka moni nyt on sairastunut ja kuinka heille käy. Ehkä sitten on taas tuoreampia tarinoita niiltä sairastuneilta. Pienellä osalla kyseessä on erikoisuuden tavoittelu, jopa vallanhimo, kun saa kerättyä ympärilleen ”uskovaisten lauman” jotka komppaavat hulluimpiakin teorioita ja ajatuksia. Tuo on aika tiivis yhteisö joka jakaa yhdessä valtavirrasta poikkeavia ajatusmalleja.

  Itse sairaanhoitajana olen ällistynyt joidenkin kollegojen varmuudesta, kuinka esim. influenssarokotteesta ”tulee kipeäksi”. Jos kuukauden sisään rokotteen saamisesta tulee flunssa, sillä ei näiden päättelijöiden mielestä ole muuta mahdollisuutta kuin olla rokotteen aiheuttamaa. Esimerkki: meidän perheen piti mennä kolme viikkoa sitten torstaina ottamaan influenssarokotteet. Meidän piti kitenkin siirtää aikataulumuutoksista johtuen rokotus seuraavalle viikolle. Perjantaina miehelle ja lapselle nousi kuume, kuten monissa lapsiperheissä näin alkutalvesta tuppaa tekemään. Jos olisimme ehtineet ottaa roktoteet torstaina, olisi tämä ollut monelle aivan varma merkki siitä, että rokote sen teki. Samoin pikkulapsiaikana infektioita on vähän jatkuvasti, samoin rokotteita tulee ensimmäisten 1,5 vuoden aikana ripotellen ”koko ajan”. Näillä ei tieteellisellä tutkimuksella ole osoitettu olevan yhteyttä (joistakin rokotteista voi nousta lämpö hetkellsesti, tämä on merkki että rokotus toimii kuten pitää). Silti moni liittää vaivat juuri rokotteisiin. Samoin erilaisiin kehityksen viivästymiin/häiriöihin saadaan kivasti liitettyä rokote. Monia henkisen kehitksen häiriöitä kun pystytään edes epäilemään vasta vuoden ikäisestä eteenpäin, jolloin esim. MPR on saatu, toki se on sitten tuon rokotteen vika.

  Koulu- ja päiväkotipaikan eväisin ideologisista syistä rokottamattomalta lapselta ihan vedoten muiden lasten turvallisuuteen. Lisäksi matkustamiseen pitäisi olla rokotteet vakavia tartuntatauteja vastaan. Jos ideologisista syistä rokottamaton lapsi sairastuu vakavaan tartuntatautiin, tulisi vanhemmat tuomita törkeästä pahoinpitelystä/kuolemantuottamuksesta riippuen miten kävi. Samoin jos rokottamaton lapsi sairastuttaa muita, tulee rokottamattomuuden valinneet vanhemmat asettaa syytteeseen näiden sairastuneiden pahoinpitelystä/kuolemantuottamuksesta. Tiukkaa on, mutta ei tarvitse mennä kuin 50 vuotta taaksepäin, niin Suomessakin kuoli ja loppuiäkseen vammautui satoja lapsia tauteihin, jotka käytännössä voitaisiin rokotteilla hävittää.

 2. Pauliina / A la Helvetia says: Vastaa

  Kiteytit hyvin sen, miksi rokottamatta jättäminen ei ole samanlainen valinta kuin moni muu. Olen kotoisin Pohjanmaalta ja jo pari vuotta sitten lapseni vauva-aikana rokotuskattavuus siellä oli huono ja muistan miettineeni, minne uskallan siellä vauvan kanssa mennä.

  Toisaalta rokotevastaisuuskaan ei ole kokonaisuudessaan täysin negatiivista, vaan kritiikki luo painetta laadukkaalle tutkimukselle ja perustelluille valinnoille – toki rokotetutkimuksen kritisoinnista on vielä matkaa täyteen rokotteista kieltäytymiseen yms.

 3. Hyvä, että kirjoitat tästä aiheesta! Tämä on tärkeä mutta jakava aihe… Aivan oikeita argumentteja käytät perustellessasi kantaasi, ja olen itsekin tuota mieltä. Haluan kuitenkin tuoda esiin oman kokemukseni rokotuksista. Olen itse ottanut kaikki ns. pakolliset rokotukset, mutta en mitään rokotuksia mielellään ota. Influenssarokotukset olen jättänyt nykyään kokonaan välistä, sillä oireet joita niistä saan ovat aika hirveät. Rokotukset tosissaan voi aiheuttaa vaarallisiakin sivuvaikutuksia, ja jokaisen tulee miettiä onko rokotuksesta saama hyöty suurempi kuin siitä aiheutuvat haitat. Itse sain eräästä influenssarokotuksesta joskus aiemmin neurologisia ja erilaisia hermosto-oireita sekä kuukausia kestävän flunssa- ja väsymystilan. Jouduin näiden oireiden vuoksi lisähoitoon.

  Pointtina haluan sanoa, että joidenkin kohdalla rokotuksista voi olla haittaa niin paljon, että siinä kohtaa täytyy ajatella omaa terveyttä muiden edelle.

  Mutta kiitos hyvästä kirjoituksesta!

 4. Naulan kantaan! En muista mikä aikaisempi kirjoituksesi sai fiiliksen, että ajattelemme asioista aivan eri tavoin, mutta tässä kyllä menee ajatuksenjuoksu hyvinkin samaa rataa. On minusta järkyttävää ja jotenkin hälyyttävääkin, että monilta osin varsin fiksutkaan ihmiset eivät tässä asiassa näe totuutta ja metsää puilta. En ymmärrä, miten tässä asiassa koetaan, että voidaan tehdä ”oman edun mukainen ratkaisu”, joka ei lopulta ole hyväksi itselle, eikä kenellekään vaikutuspiirissä olevalle. Toivottavasti kelkka kääntyy, eikä suurempia tragedioita tule.

Vastaa

Nimi/nimimerkki tulee näkyviin blogissa. Email ei tule näkyviin.